Novosti

Crveni križ Križevci

Povratak na novosti
24.04.2022 Broj: 193

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci sudjelovalo na susretu obitelji iz UkrajineU Križevcima je 24.4.2022. u prostorima Križevačke eparhije održano druženje obitelji iz Ukrajine povodom proslave blagdana Uskrsa po julijanskom kalendaru.

Glavni organizator ovog događaja je Križevačka eparhija, a u organizaciji su pokazali veliko srce i Hrvatski Crveni križ, Gradsko društvo Crvenog križa Križevci, Grad Križevci te brojna druga društva, poduzeća, udruge, kao i stanovnici grada Križevaca.

Glavna ideja ovog susreta bila je okupiti obitelji i pojedince koji su zbog sukoba u Ukrajini morali napustiti svoju domovinu i putem ovog susreta doprinijeti bar tračku sreće u tuzi koja ih je zadesila. Početna inicijativa vođena je time da se okupe osobe koje su smještene u obližnjim kolektivnim smještajima, no kako se informacija širila, broj zainteresiranih osoba za dolazak u Križevce se sve više povećavao. Tako je od početno planiranih 250 osoba broj narastao na oko 500 osoba.

Ovo veliko druženje započelo je u 9:30 dolaskom sudionika koji su prisustvovali uskršnjoj liturgiji u 10:00 sati. Nakon liturgije organiziran je ručak i druženje za sve sudionike koje je potrajalo do 15:00 sati. Građani Križevaca zaista su se potrudili da gostima iz Ukrajine omoguće proslavu ovog velikog blagdana kao što ga obilježavaju i u svojoj domovini, tako da se na blagdanskom stolu moglo naći kolača, pisanica i ostalih tradicionalnih blagdanskih delicija.

Vremenski uvjeti išli su na ruku organizatorima te je druženje održano na otvorenom, a najviše su uživali oni mlađi sudionici za koje su organizirane igre koje je vodila animatorica.
Druženju su prisustvovale i dvije predstavnice Gradskog društva Crvenog križa Križevci koje su gostima pružale ruku podrške i toplu riječ dobrodošlice. U kasnijem dijelu programa, predstavnice su se uključile u igre na otvorenom koju su predvodili mladi, te se zajedništvo i druženje nastavilo do polaska sudionika u njihov smještaj.

Ovom malom, ali vrijednom gestom organizatori i ostale udruge, institucije i pojedinci pomogli su osobama koje su morale napustiti svoje domove, uspomene i blagdane kakve poznaju ublažiti patnju i približiti radost zajedništva i Uskrsa.

GDCK Križevci