Novosti

Crveni križ Križevci

Povratak na novosti
14.06.2022 Broj: 228

Svjetski dan darivatelja krviSvjetski dan darivatelja krvi održava se 14. lipnja svake godine. Dan je stvoren za:
- podići globalnu svijest o potrebi sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju
- istaknuti ključni doprinos dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi nacionalnim
zdravstvenim sustavima;
- podržati nacionalne usluge transfuzije krvi, organizacije davatelja krvi i druge nevladine organizacije u jačanju i proširenju njihovih dobrovoljnih programa darivanja krvi jačanjem nacionalne i lokalne kampanje.
Dan također pruža priliku da se pozove na akciju vladama i nacionalnim zdravstvenim vlastima kako bi se osigurala odgovarajuća sredstva za povećanje prikupljanja krvi od dobrovoljnih, neplaćenih davatelja krvi i upravljanje pristupom i transfuzijom krvi onih kojima je potrebna.

Krv i krvni pripravci bitni su resursi za učinkovito liječenje žena koje pate od krvarenja povezanog s trudnoćom i porođajem; djeca koja pate od teške anemije zbog malarije i pothranjenosti; bolesnika s poremećajima krvi i koštane srži, nasljednim poremećajima hemoglobina i stanjima imunološkog nedostatka; žrtve traume, hitnih slučajeva, katastrofa i nesreća, kao i pacijenti koji se podvrgavaju naprednim medicinskim i kirurškim zahvatima. Potreba za krvlju je univerzalna, ali pristup krvi za sve one kojima je potrebna nije. Nestašica krvi posebno je izražena u zemljama s niskim i srednjim dohotkom.
Kako bi se osiguralo da svi kojima je potrebna transfuzija imaju pristup sigurnoj krvi, sve zemlje trebaju dobrovoljne, neplaćene darivatelje krvi koji redovito daju krv. Učinkovit program darivatelja krvi, koji karakterizira široko i aktivno sudjelovanje stanovništva, ključan je za zadovoljavanje potrebe za transfuzijom krvi tijekom mirnodopskog vremena kao i tijekom hitnih slučajeva ili katastrofa, kada postoji porast potražnje za krvlju ili kada je to utjecalo na normalan rad krvnih usluga. Iako poticajna društvena i kulturna atmosfera sa snažnom solidarnošću olakšava razvoj učinkovitog programa darivatelja krvi, opće je poznato i da sam čin darivanja krvi doprinosi stvaranju društvenih veza i izgradnji ujedinjene zajednice.

FOKUS OVOGODIŠNJE KAMPANJE

Za 2022. godinu slogan Svjetskog dana darivatelja krvi bit će
"Darivanje krvi je čin solidarnosti. Darujte krv i spasite život"
kako biste skrenuli pozornost na uloge koje dobrovoljno darivanje krvi ima u spašavanju života i jačanju solidarnosti unutar zajednica.
Posebni ciljevi ovogodišnje kampanje su:
- zahvaliti darivateljima krvi u cijelom svijetu i stvoriti širu svijest javnosti o potrebi redovitog, neplaćenog darivanja krvi;
- istaknuti potrebu za redovitim darivanjem krvi tijekom cijele godine kako bi se održale odgovarajuće zalihe i postigao univerzalan i pravodoban pristup sigurnoj transfuziji krvi;
- prepoznati i promicati vrijednosti dobrovoljnog neplaćenog darivanja krvi u jačanju solidarnosti zajednice i socijalne kohezije;
- podizanje svijesti o potrebi povećanih ulaganja vlada u izgradnju održivog i otpornog nacionalnog krvnog sustava i povećanje prikupljanja od dobrovoljnih darivatelja krvi bez naknade.
Posebna aktivnost kojom se zemlje svijeta potiču na provedbu ovogodišnje kampanje je širenje raznim medijima priča o ljudima čiji su životi bili spašeni darivanjem krvi kao način motiviranja redovitih darivatelja krvi da nastave davati krv i motiviraju ljude dobrog zdravlja koji nikada nisu davali krv da počnu to činiti.
Ostale aktivnosti koje bi pomogle u promicanju slogana ovogodišnjeg Svjetskog dana darivatelja krvi mogu uključivati ceremonije uvažavanja darivatelja, kampanje društvenih mreža, posebne medijske emisije, medijske objave s pojedinačnim darivateljima krvi, sastancima i radionicama, glazbenim i umjetničkim događanjima kako bi zahvalili darivateljima krvi i proslavili solidarnost.
Vaše sudjelovanje i podrška pomoći će osigurati veći utjecaj na Svjetski dan darivatelja krvi 2022., povećavajući priznanje širom svijeta da je davanje krvi spasonosan čin solidarnosti i da su usluge pružanje sigurne krvi i krvnih pripravaka bitan element svakog zdravstvenog sustava. Sudjelovanje zainteresiranih partnera dobrodošlo je na svim razinama kako bi Svjetski dan darivatelja krvi 2022. godine postao globalni uspjeh.

DOMAĆIN DOGAĐAJA NA SVJETSKI DAN DARIVATELJA KRVI 2022
Meksiko će biti domaćin Svjetskog dana darivatelja krvi 2022. putem svog Nacionalnog centra za krv. Globalni događaj održat će se u Mexico Cityju 14. lipnja 2022.
IZVOR:HCK


Čestitka Gradskog društva Crvenog križa Križevci

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci svim dobrovoljnim davateljima krvi upućuje iskrene čestitke povodom Svjetskog dana darivatelja krvi te im zahvaljuje na iskazanoj solidarnosti, humanosti i na svakoj darovanoj dozi krvi.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci