Novosti

Crveni križ Križevci

Povratak na novosti
21.10.2022 Broj: 282

Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi predsjednik Milanović uručio odlikovanja dobrovoljnim darivateljima krviPovodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj, predsjednik Republike Zoran Milanović uručio je danas odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi više od sto puta za muškarce, odnosno sedamdeset pet puta za žene dobrovoljnim darivateljima krvi u 2020. godini.

Na svečanosti u Uredu predsjednika odlikovanja Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske primilo je 64 dobrovoljnih darivatelja krvi od 178 odlikovanih. Iz Gradskog društva Crvenog križa Križevci odikovanje je dobio gospodin Jadranko Mihalić, iz Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac Zdravko Štefanić i Ivan Farkaš, a iz Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica: Ivan Bebek, Branko Blažek, Ivica Grudić, Hrvoje Komljenović, Božidar Kozulić, Vladimir Krapinec, Darko Lazar, Zoran Matovina, Đuro Mihoci i Krsto Poljak.

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović izrazio je zahvalnost dobrovoljnim darivateljima krvi u ime hrvatske države i u svoje osobno. „Vama koji nesebično dajete sebe zahvaljujem, u nadi da postoji jedan mlađi ešalon od vas koji će stati na vaše mjesto i nastaviti s istom plemenitom praksom i davanjem od sebe, u zemlji u kojoj je volonterstvo, pomaganje drugome bez naknade i bez protuusluge slabo razvijeno. Tu zaostajemo za zapadnoeuropskim državama, koje možda nisu tako tople i ljudski prisne kao što naš narod je, ali kad treba pomoći tu su. Velika iznimka u Hrvatskoj su dobrovoljni davatelji krvi. To ste vi. Ovo je treći puta da upriličujemo ovakvu svečanost. Ja vam još jedino mogu i želim reći puno hvala. Neću vam reći da nastavite, mislim da ste vi svoje dali, a ako nastavite, još bolje. I tu će na vašem mjestu, uvjeren sam, biti neki drugi i to vrlo brzo. Hvala vam i želim vam dobro zdravlje i dug život!“, poručio je predsjednik Milanović odlikovanim dobrovoljnim darivateljima krvi.  • IZVOR TEKSTA I FOTOGRAFIJA: