Novosti

Crveni križ Križevci

Povratak na novosti
15.11.2022 Broj: 297

Svjetski dan šećerne bolesti
Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenog dvadeset i prvu godinu zaredom, sukladno preporuci Međunarodne dijabetičke federacije (engl. International Diabetes Federation). Tema obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti 2021.-2023.. godine je Dostupnost zdravstvene zaštite a fokus ovogodišnjeg obilježavanje je na dostupnosti edukacije o šećernoj bolesti sa sloganom Edukacijom do bolje sutrašnjice.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci 2016. godine osnovalo je Klub dijabetičara Križevci koji je ove godine obilježio šestu obljetnicu djelovanja. Klub broji oko 17 članova koji u suradnji sa Biološkom grupom Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci, a koju vodi profesorica Gordana Pintarić Kovač, redovito provodi mjerenje tlaka i šećera u krvi te sa profesoricom Magdalenom Markešić provodi tjelovježbu prilagođenu dijabetičarima. Klub dijabetičara Križevci surađuje i sa Klubom dijabetičara Slatko srce iz Koprivnice, a suradnja će se nastaviti i u idućoj godini.

Ove godine Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u sklopu projekta „Savjetovalište Crvenog križa“ kodni broj UP.02.2.1.08.0213, a u suradnji s Klubom dijabetičara Križevci organiziralo je javnu tribinu na kojoj je sudjelovao Klub dijabetičara i svi zainteresirani građani. Na tribini se govorilo o problemu dijabetesa, njegovoj prevenciji, a savjete pružaju stručnjaci iz struke (liječnici, epidemiolozi i sl.)
Tribina je okupila brojne sudionike, a predavačice su bile Magdalena Skupnjak, mag.pharm. koja je obradila temu „100 godina inzulina“ te Tara Golubić, dr.med. koja je obradila temu „Dijabetes i COVID-19“.

Nakon predavanja članovi Kluba dijabetičara i ostali nazočni gosti iznijeli su svoje iskustvo s bolesti COVID-19.

Još jedna aktivnost povodom Svjetskog dana dijabetesa je osvjetljavanje zgrade Turističkog i informativnog centra u plavu boju, čime su se i Križevci pridružili svjetskoj karti gradova koji svijetle za dijabetes.