Novosti

Crveni križ Križevci

Povratak na novosti
19.12.2022 Broj: 310

Zimska škola za odrasle Projekt: Savjetovalište Crvenog križa UP.02.2.1.08.0213Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u ožujku 2022. godine potpisalo je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. i započelo je s provedbom projekta „Savjetovalište Crvenog križa“. Projekt je prijavljen na poziv Promocija zdravlja i prevencija bolesti- faza II, provodit će se 18 mjeseci, a ukupna vrijednost je 433.083,00kn.
„Savjetovalište Crvenog križa“ projekt je usmjeren povećanju znanja i svijesti građana u lokalnoj zajednici o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti kao i promicanju zdravih navika i zdravlja te povećanju svijesti građana o važnosti prevencije bolesti.
U sklopu projekta „Savjetovalište Crvenog križa“ provode se grupna i individualna savjetovanja o zdravlju i prevenciji bolesti, kao i psihosocijalna podrška, a planirano je i održavanje dvije ljetne i dvije zimske škole za odrasle.
Projektom je predviđeno da će savjete i edukacije u sklopu aktivnosti pružati stručnjaci iz raznih struka kao što su liječnici, psiholozi, socijalni radnici, a sve u cilju pružanja potpore i savjetovanja građanima sa zdravstvenim, psihološkim i socijalnim poteškoćama.
Prva zimska škola za odrasle organizirana je od 16. do 18. prosinca u Fužinama, a školu je pohađalo 27 sudionika različite životne dobi.
Predavači u sklopu zimske škole bili su doktorica Tara Golubić, doktorica Lucija Pavljak, socijalna radnica Kristina Frtalić, te voditeljica projekta Antonija Pukec.
Edukacija je započela u petak nakon dolaska i smještaja sudionika i predavača uvodnim obraćanjem predsjednice Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, Đurđice Trbus koja je poželjela dobrodošlicu i iskazala zadovoljstvo što za aktivnosti projekt „Savjetovalište Crvenog križa“ vlada velik interes što pokazuje i broj sudionika zimske škole.
Prisutnima se obratila i voditeljica projekta, Antonija Pukec, koja je poželjela dobrodošlicu sudionicima i predstavila im cjelokupni projekt i njegove aktivnosti, budući da su neki od sudionika po prvi puta uključeni u njih. Predstavila je i predavače, nakon čega se prisutnima obratila Kristina Frtalić, predavačica iz područja psihosocijalne podrške. Kristina je uputila pozdrave sudionicima i izrazila zadovoljstvo što je dobila priliku biti dio ovog projekta i naglasila važnost psihosocijalne podrške u svakodnevnim životu.
Sudionicima je predstavljen i plan rada za ostale dane zimske škole te su i oni mogli svojim prijedlozima dopuniti plan.
Budući da je projekt posvećen očuvanju zdravlja, a tjelesna aktivnost čini velik udio u tome, u plan rada uključena je jutarnja tjelovježba. Tjelovježba je provođena uz glazbenu podlogu koja je podizala raspoloženje te su članovi i sami tražili produženje ove sportsko- plesne aktivnosti.
Nakon razgibavanja uslijedila su edukativna predavanja.
Budući da je projektom predviđeno kako će se u sklopu zimske škole fokus staviti na bolesti koje se češće javljaju zimi, doktorica Lucija Pavljak obradila je temu „Gripa i prehlada“.
U savjetovanju se osvrnula na sličnosti i razlike između ove dvije bolesti, upotrebu antibiotika, regulaciju tjelesne temperature, uzroke bolesti, liječenje te prevenciju. Nakon predavanja je uslijedila diskusija i individualna savjetovanja pri čemu su sudionici uglavnom tražili savjete vezane uz cijepljenje i preporuke o stjecanju imuniteta.
Doktorica Tara Golubić održala je predavanje na temu organizacije hitne medicinske pomoći u Republici Hrvatskoj. U svom predavanju obuhvatila je općenito ovu temu, ali i organizaciju u Koprivničko-križevačkoj županiji, budući da iz ove županije dolaze uglavnom svi sudionici. U drugom dijelu savjetovanja obuhvatila je preporuke i savjete kako izbjeći odlazak na hitnu. Za ove dvije teme sudionici su se sami odlučili budući da se velik broj ljudi često nađe u nepoznanici vezano uz to zašto se nešto radi na određeni način. Predavačica je ovu temu zaista opširno obradila te su polaznici zimske škole imali opširnu diskusiju vezanu uz dodatna pitanja i zaključili su kako im je cijeli sustav rada hitne medicinske pomoći sada puno jasniji.
Voditeljica projekta, Antonija Pukec, održala je grupu predavanja koja su se odnosila na utjecaj kretanja na fizičko stanje čovjeka gdje je predstavila neke vježbe koje pozitivno utječu na zdravlje i opće stanje čovjeka, a može ih izvoditi svatko u svom domu.
Socijalna radnica, Kristina Frtalić, koja je osposobljena i za pružanje psihosocijalne podrške sudionicima je kroz interaktivna predavanja predstavila pojam psihosocijalne podrške i ukazala na važnost njene primjene u svakodnevnom životu.
Također, obradila je teme „Rizici starenja i starosti“ te „Mentalno zdravlje“ u kojima su sudionici mogli čuti o rizicima koje starenje nosi u psihološkom pogledu, a kroz komunikaciju nakon predavanja otkrili su brojna pitanja koja ih zanimaju te su iz nekih proizašle nove teme koje će u sklopu ovog projekta biti obrađene.
Provedena je i evaluacija zimske škole, a zaključak polaznika je bio kako je ovo jedan od najkorisnijih projekata i aktivnosti po pitanju zdravlja u kojima su u posljednje vrijeme sudjelovali.


GDCK Križevci