Novosti

Crveni križ Križevci

Povratak na novosti
13.02.2023 Broj: 319

U Tursku otputovao tim Hrvatskog Crvenog križaU petak 10.02.2023. godine iz Jastrebarskog je krenuo humanitarni konvoj prema Turskoj. Stradalima se odvezla oprema za zbrinjavanje stanovništva i medicinska oprema u vrijednosti 819.601,50 eura. Dio humanitarnog konvoja je i dvočlani tim Hrvatskog Crvenog križa koji prevozi deke i vreće za spavanje.

Ispraćaju konvoja nazočili su ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut, veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj NJ.E. Yavuz Selim Kiran, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt i predsjednik Hrvatskog Caritasa monsinjor Bože Radoš.

Osim prijevoza, naveo je Markt, zadatak tima Hrvatskog Crvenog križa je i stupiti u kontakt s timovima Turskog Crvenog polumjeseca koji su na terenu kako bi se mogle doznati informacije o potrebama iz prve ruke.

Iz Hrvatskog Crvenog križa u Tursku su otputovali Teni Čuček i Mario Cigula: „Svjesni smo da nas čeka dug i izazovan put, ali spremni smo. Puno je unesrećenih ljudi kojima treba pomoć i kad tako promatramo stvari, onda nam ništa nije teško.“

Umjesto u Gaziantep zbog sigurnosnih razloga preusmjereni su u Ankaru. Pomoć su dostavili Turskom Crvenom polumjesecu koji će je podijeliti stradalim ljudima.

Tim HCK obišao je i kriznu sobu, mjesto na kojem se upravlja ovom iznimno kompleksnom situacijom s obzirom na to da se pomoć osigurava za više od milijun i pol ljudi.

Izvor: HCK