Novosti

Crveni križ Križevci

Povratak na novosti
12.06.2023 Broj: 362

Konferencija o socijalnom stanovanjuPredstavnici DOOR-a i Gradskog društva Crvenog križa Križevci prisustvovali su panelu “Najbolja rješenja za izlaz iz energetskog siromaštva” na International Social Housing Festivalu 2023.

International Social Housing Festival 2023 održan je u Barceloni od 7. do 9. lipnja 2023. godine, a bavio se upravo primjerima dobre prakse ali i problemima koji se javljaju u stanovanju a s fokusom na socijalnom stanovanju.
U sklopu POWERPOOR projekta DOOR i Gradsko društvo Crvenog križa Križevci educirali i certificirali su 54 energetska savjetnika i mentora kroz „Program edukacije savjetnika i mentora“. Nakon što su prošli edukaciju savjetnici i mentori su proveli jednostavne energetske preglede u 220 kućanstva na području grada Križevaca.

Projekt POWERPOOR - Osnaživanje energetski siromašnih građana kroz inicijative energetskih zajednica (eng. Empowering Energy Poor Citizens through Energy Cooperative Initiatives) provodi se od 1. rujna 2020. do 31. kolovoza 2023. godine u Grčkoj, Belgiji, Njemačkoj, Luksemburgu, Mađarskoj, Hrvatskoj, Estoniji, Latviji, Bugarska, Portugalu i Španjolskoj.
Danas se sve države u svijetu suočavaju s problemom osiguravanja stambenog prostora za svoje građane. Dok se društveni, ekonomski i ekološki urbani izazovi mogu razlikovati od države do države, velika pitanja oko stanovanja su ista na svakom koraku.

Ravnateljica GDCK Križevci, Antonija Pukec predstavila je primjer dobre suradnje u Hrvatskoj između Crvenog križa u Križevcima i DOOR-a pri pronalaženju i mapiranju energetskih siromašnih kućanstava. Istaknula je kako je već uspostavljano povjerenje između građana i Crvenog križa pomoglo u prikupljanju podataka koji bi mogli dalje poslužiti u kreiranju politika na lokalnoj, ali i na nacionalnoj razini.

GDCK KRIŽEVCI