Novosti

Crveni križ Križevci

Povratak na novosti
09.09.2023 Broj: 372

SVJETSKI DAN PRVE POMOĆIInternacionalna Federacija društava Crvenog križa/Crvenog polumjeseca od 2000.g. obilježava svaku drugu subotu u rujnu, Svjetski dan prve pomoći. Tom prilikom promovira se važnost prve pomoći te stjecanje znanja i vještina prve pomoći s ciljem spašavanja ljudskih života što čin život sigurnijim.

Ove godine slogan događanja je: prva pomoć u digitalnom svijetu. Digitalizacija čovječanstva, povezanost, jedinstvenost globalnog svijeta, krize, katastrofe, ratovi – razlozi zašto je potrebno isticati važnost znanja i vještina pružanja prve pomoći u životu svakog pojedinca. Potrebno je dati poruku o mogućnostima korištenja aplikacija sa znanjima i vještinama prve pomoći na mobilnim telefonima i osobnim računalima. Vrijeme koje prosječna osoba provodi u digitalnom svijetu svakim danom je sve dulje i stoga je generalni poziv: Uloži minutu u prvu pomoć i nauči spasiti život.

Prva pomoć je skup postupaka kojima pomažemo ozlijeđenoj ili naglo oboljeloj osobi do dolaska stručne medicinske pomoći. Podrazumijeva zbrinjavanje tjelesnih ozljeda i stanja, ali i pružanje psihološke podrške emocionalno potresenim osobama koje su prisustvovale ili svjedočile traumatičnom događaju. Intervencijama prve pomoći nastoji se sačuvati život, ublažiti patnju, spriječiti daljnje bolesti ili ozljede i ubrzati oporavak.

Tri su segmenta prve pomoći:
? Prva pomoć – vještine: Ciljevi učenja su razumjeti, što je prva pomoć i zašto je važna te kako pružiti prvu pomoć.
? Humanost i pomaganje drugima Pomaganje drugima i humanost bazične su vrijednosti i dio su postupaka prve pomoći.
? Ljubaznost i empatija Koristiti ljubaznost i suosjećanje kroz postupke pružanja podrške unesrećenim osobama

Obilježavanjem Svjetskog dana prve pomoći sveobuhvatnim akcijama, prezentiranja vještina prve pomoći, oblici su zagovaranja znanja i promicanja vještina, prepoznavanja mogućih opasnosti i preveniranja posljedica. Svjetski dan prve pomoći prilika je za isticanje važnosti prve pomoći na globalnoj razini kao humanog čina. Uključivanjem šire javnosti utječe se na promjene u razmišljanju o značaju prve pomoći u svakodnevnom životu. Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći 9. rujna 2023. godine zajednička je akcija svih društava HCK. Tim povodom organiziraju se različite aktivnosti s ciljem popularizacije prve pomoći i ukazivanja na važnost pravodobne i na pravilan način, pružene prve pomoći.

Na web i Facebook stranici, YouTube kanalu Hrvatskog Crvenog križa su objavljeni kratki edukativni filmovi koji služe za informaciju i edukaciju korisnika o postupcima pružanja prve pomoći kod različitih ozljeda ili oboljenja.

Prva pomoć je primjereni odgovor na situaciju do dolaska hitne medicinske pomoći.

NAUČITE PRVU POMOĆ, SPASITE ŽIVOT!
6 RAZLOGA ZAŠTO JE PRVA POMOĆ VAŽNA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU:
1. Spašava živote.
2. Ublažava bol i nelagodu.
3. Stvara povjerenje.
4. Povećava sigurnost.
5. Sprječava pogoršanje situacija.
6. Poboljšava životni standard.

IZVOR: HCK