Novosti

Crveni križ Križevci

Povratak na novosti
28.04.2024 Broj: 481

Održana prva Međunarodna izložba čipke u KriževcimaU Križevcima je od 26. do 28. travnja 2024. godine održana prva Međunarodna izložba čipke koja je okupila brojne domaće i strane izlagače iz poznatih čipkarskih centara. Organizator izložbe bilo je Gradsko društvo Crvenog križa Križevci, domaćin Gradski muzej Križevci, a autorica izložbe Emina Baričević, dugogodišnja volonterka GDCK Križevci te ujedno i voditeljica tečajeva čunčane čipke.
Otvorenju izložbe prisustvovali su gosti iz Županije, Grada, raznih institucija, ali i drugih gradova. Okupljenima su se uvodno obratile predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko- križevačke županije, Đurđica Trbus, ravnateljica GDCK Križevci, Antonija Pukec i sama autorica izložbe, Emina Baričević. Izložbu je otvorio predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Križevci mr.sc. Franjo Husinec, dr.med.
Posjetitelji su kroz trodnevnu izložbu imali priliku razgledati najljepše primjerke čipke iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske (Lepoglava, Pag, Sikirevci, Trg kod Ozlja, Primošten, Sveta Marija, Bjelovar i Križevci).
Osim izlagača iz navedenih mjesta izložbu su podržali i brojni križevački dizajneri i kreativci koji su u svoje radove implementirali motive čipke i na taj način pokazali kako spoj tradicije, umjetnosti i urbanog stila predstavlja savršenu kombinaciju u kojoj svatko može pronaći nešto za sebe.
Izložba se svakako može nazvati krunom desetogodišnjeg rada i stvaranja polaznica Dnevnog boravka Gradskog društva Crvenog križa Križevci koje su svojim rukama isplele bezbroj čvorića i svoj rad dovele do savršenstva.
Za prvu Međunarodnu izložbu čipke izradile su prekrasne primjerke čipke koja je krasila ulazni pano, a veliku pažnju plijenili su i razni predmeti koji su također izrađeni od čipke. Svoje radove na izložbi izložile su: Emina Baričević, Nada Butigan, Jasenka Harča, Natalija Jelušić, Sara Jelušić, Mihaela Kalamiza, Marija Manjić, Marijana Markek, Goranka Marković, Slavica Martinek, Milica Maroti, Marija Matosović, Jovanka Pavičić, Marija Šatrak, Ljubica Šatvar, Lana Španić Marković, Zvjezdana Tkalčec.
Veliku ulogu u realizaciji ovog projekta imali su i pokrovitelji izložbe (Grad Križevci, Koprivničko-križevačka županija, Hrvatski Crveni križ, Općina Sveti Petar Orehovec, Sveti Ivan Žabno, Gornja Rijeka i Kalnik) te im GDCK Križevci upućuje veliku zahvalu.
Zahvala je upućena i ostalim dionicima koji su podržali organizaciju izložbe, a to su: TZ Križevci, DAK- Destinacijska agencija Križevci, Glazbena Škola Alberta Štrige Križevci, KUD Prigorje Križevci, KTC d.d., Hotel Kalnik, DVD Križevci, Stručić trgovački obrt, proizvodnja, Robin d.o.o., Slatko i slano j.d.o.o., Udruga vinara i vinogradara „Bilikum“ Križevci.
Izložba je kroz tri dana održavanja bila iznimno posjećena, a o pozitivnim reakcijama svjedoči i knjiga dojmova u koju su posjetitelji i izlagači zabilježili pregršt rečenica pohvale o radovima i samoj organizaciji izložbe.