Novosti

Crveni križ Križevci

Povratak na novosti
06.09.2021 Broj: 93

Križevačke čipkarice i ove godine posjetile otok PagU sklopu projekta „Čunčana čipka“, kojeg financira Grad Križevci, projektni tim i članice Dnevnog boravka Gradskog društva Crvenog križa Križevci i ove godine u periodu od 30.08. – 03.09.2021. godine posjetili su otok Pag gdje su uz bogat program rada razmijenili iskustva te promovirali križevačku čunčanu čipku.
U petodnevnom boravku na otoku Pagu posjetili smo Benediktinski samostan sv. Margarite gdje smo upoznali način života sestara koje u njemu žive. Unutar samostana obišli smo Stalnu izložbu crkvene umjetnosti kao i izložbu paške čipke te smo vidjeli i trn s Kristove krune koji se čuva upravo u Benediktinskom samostanu sv. Margarite. Uz Kristovu trnovu krunu koja se čuva u pariškoj katedrali Notre-Dame, to je jedini Sveti Trn u svijetu koji ima potvrdu Svete Stolice da je autentičan. Također, kušali smo i pravi Paški baškotin – tvrdi slatki prepečenac, a koji je spravljen po posebnoj samostanskoj recepturi.
Budući da je tema posjeta Pagu bila prvenstveno čipka, križevačke čipkarice sa domaćicom Dnevnog boravka Natalijom Jelušić svakoga dana održavale su radionice i izložbe radova od čunčane čipke te su članove projektnog tima i ostale zainteresirane sudionike podučavale kako se izrađuje čunčana čipka.
Budući da projekt „Čunčana čipka“ okuplja osobe starije životne dobi, zajedno sa članovima Kluba dijabetičara „Slatko srce“ Koprivničko – križevačke županije organizirali smo mjerenje šećera u krvi i tlaka za sve sudionike s ciljem prevencije i ranog otkrivanja dijabetesa te ukazivanja na to koliko smanjena ili povišena razina šećera u krvi utječe na zdravlje čovjeka.
Osim svega navedenog održali smo i edukaciju informatičkog opismenjavanja krajnjih korisnica gdje smo im na tabletima pokazali osnove korištenja interneta i raznih aplikacija što ih je oduševilo budući da se neke od njih nikada nisu susretale sa pametnim uređajima. Također, imale su priliku pogledati i kroz „pijane naočale“ koje su izložene u sklopu edukacije usmjerene prevenciji ovisnosti.
Kao posebno iznenađenje za domaćicu Dnevnog boravka Nataliju Jelušić i sve članice, predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije Đurđica Trbus Volonterskom timu dnevnog boravka Gradskog društva Crvenog križa Križevci uručila je priznanje Hrvatskog Crvenog križa za volonterski doprinos tijekom 2020. godine. Posebne čestitke na primljenom priznanju članicama i domaćici Dnevnog boravka uputili su ravnateljica Društva Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije Adela Sočev i voditelj Kluba dijabetičara „Slatko srce“ Koprivničko – križevačke županije Miroslav Kanisek.
Sve aktivnosti održale su se uz pridržavanje epidemioloških mjera, a u predavanju „Kako se zaštititi od koronavirusa?“ ukazali smo na važnost cijepljenja i korištenja zaštitnih maski koje smo ujedno pripremili i podijelili članicama.
Gradsko društvo Crvenog križa Križevci i članice Dnevnog boravka još jednom zahvaljuju Gradu Križevcima na njihovoj podršci te se nadaju i daljnjoj uspješnoj suradnji na obostrano zadovoljstvo!
Gradsko društvo Crvenog križa Križevci