Novosti


Datum: 26.11.2021

#OrangeTheRedNasilje nad ženama i djevojčicama počinje u najranijoj dobi te ostavlja ožiljke za cijeli život. S obzirom na
velik postotak nasilja i njegovu pojavu u ranoj dobi, jako su važne rane mjere prevencije.

#OrangeTheRed #HCK


Datum: 25.11.2021

#OrangeTheRedJedna od tri žene tijekom života doživi neku vrstu fizičkog i/ili seksualnog nasilja, većinom od svog intimnog partnera ili nekog njemu bliskog. Pandemija bolesti COVID-19 uzrokovala je povećanje ovih oblika nasilja prema ženama i djevojčicama koje se posebno očitovalo kroz nasilje u obitelji.
#orangethered #HCK


Datum: 24.11.2021

#OrangeTheRedNaučimo zajedno što znači nasilje temeljeno na rodu i spolu jer samo zajedničkim trudom možemo podići svijest i utjecati na rješenje problema!

#OrangeTheRed #HCKDatum: 23.11.2021

#OrangeTheRedPriključujemo se inicijativi Europske mreže mladih i mladih Španjolskog Crvenog križa, #orangethered koja će trajati do 28. studenog 2021. godine.
Inicijativa za cilj ima borbu protiv nasilja nad ženama i djevojčicama povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava 25. studenog.
U sklopu inicijative #orangethered organizirani su različiti događaji na kojima će biti prezentirani prioriteti i inicijative Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u zaštiti protiv nasilja temeljenog na rodu i spolu te osnaživanju žena i djevojčica.
#OrangeTheRed #HCK


Datum: 22.11.2021

Sudjelovanje djelatnika i članova Gradskog interventnog tima Crvenog križa Križevci u provedbi cijepljenja protiv bolesti COVID – 19 u KriževcimaDana 19.11.2021. u Križevcima se provelo cijepljenje protiv bolesti COVID – 19 za ukupno 606 građana, koji su primili prvu, drugu i treću dozu cjepiva, a koje se također održalo u sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca Križevci od 14:00 do 18:00 sati. U provedbi cijepljenja stanovništva, kao dio Stožera Grada Križevaca i ovoga puta sudjelovalo je i Gradsko društvo Crvenog križa Križevci.

Svoj doprinos provedbi cijepljenja dali su djelatnici i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Križevci Ivana Ružić, Ana Dolar Jug, Miljenko Brkić i Davor Japec. Volonteri i djelatnici GDCK Križevci bili su zaduženi za koordinaciju i pripomoć cijepljenim osobama te za pripremu prostora u kojem se cijepljenje održalo.

Organizacija cijepljenja građana bila je na visokoj razini uz poštivanje epidemioloških mjera te je cijepljenje proteklo bez poteškoća.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


Datum: 15.11.2021

Sudjelovanje djelatnika i članova Gradskog interventnog tima Crvenog križa Križevci u provedbi cijepljenja protiv bolesti COVID – 19 u KriževcimaDana 15.11.2021. u Križevcima se provelo cijepljenje protiv bolesti COVID – 19 za ukupno 506 građana, koji su primili prvu, drugu i treću dozu cjepiva, a koje se također održalo u sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca Križevci od 14:00 do 18:00 sati. U provedbi cijepljenja stanovništva, kao dio Stožera Grada Križevaca i ovoga puta sudjelovalo je i Gradsko društvo Crvenog križa Križevci.

Svoj doprinos provedbi cijepljenja dala je Đurđica Trbus, članica Stožera civilne zaštite Grada Križevaca te djelatnici i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Križevci Ivana Ružić, Marina Igrić, Ivana Đurinić i Dora Vrhovec Golub. Volonteri i djelatnici GDCK Križevci bili su zaduženi za koordinaciju i pripomoć cijepljenim osobama te za pripremu prostora u kojem se cijepljenje održalo.

Organizacija cijepljenja građana bila je na visokoj razini uz poštivanje epidemioloških mjera te je cijepljenje proteklo bez poteškoća.

Gradsko društvo Crvenog križa KriževciDatum: 14.11.2021

14. studeni – Svjetski dan dijabetesaDana 14. studenog obilježio se Svjetski dan dijabetesa.
Simbol svjetskog dijabetičkog saveza je plavi krug i zato se tog dana, a prema preporuci Međunarodne dijabetičke federacije, plavom bojom osvjetljavaju znamenitosti diljem svijeta.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u suradnji s Turističkom zajednicom grada Križevaca organiziralo je osvjetljavanje Sinagoge u plavu boju te se tako grad Križevci pridružio svjetskoj karti gradova koji svijetle za dijabetes.

Tradicija je da se na taj dan mnoštvo gradova u svijetu pridruži toj inicijativi osvjetljavanjem znamenitosti u plavu boju koja je zaštitni znak dijabetičara, a pridružila su se i sva tri grada u našoj županiji koji su u plavu boju osvijetlili svoje znamenitosti, Koprivnica Gradsku vijećnicu, Đurđevac Utvrdu Stari grad, a Križevci Sinagogu, sadašnju zgradu Turističke zajednice Grada Križevaca.

Klub dijabetičara Križevci osnovan pri Gradskom društvu Crvenog križa Križevci čija je predsjednica Nada Šegrt tijekom godine provodi razne aktivnosti u suradnji s Biološkom grupom Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci.

U sklopu Društva Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije djeluje Klub dijabetičara „Slatko srce“ koji je proteklog vikenda organizirao niz aktivnosti kojima je bio cilj podizanje svijesti o dijabetesu. Više o obilježavanju možete pogledati na poveznici.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci
 • Više o obilježavanju možete pogledati na poveznici.


 • Datum: 12.11.2021

  „Slatko srce“ će obilježiti Svjetski dan šećerne bolesti  KOPRIVNICA – Članovi Kluba „Slatko srce“, kojeg je osnovalo Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i koji okuplja djecu i mlade oboljele od dijabetesa i njihove roditelje, obilježit će Svjetski dan šećerne bolesti. Kao i prošli vikend u povodu Dana grada Koprivnice, članovi Slatkog srca mjerit će razinu šećera u krvi i družiti se s građanima. U povodu Svjetskog dana šećerne bolesti akciju će provoditi ispred Gradske tržnice u Koprivnici u subotu, 13. listopada od 9 do 12 sati.
  Kako bi se ukazalo na prisutnost dijabetesa, tradicionalno će 14. studenog u plavoj boji biti osvijetljene mnoge građevine diljem svijeta. U našoj županiji će toga dana, u nedjelju navečer, osvijetljene u plavo biti zgrada Gradske vijećnice u Koprivnici, Sinagoga u Križevcima te utvrda Stari grad u Đurđevcu.
  Obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti dio je projekta „Slatko srce“ za koji je istoimenom Klubu Zaklada „Hrvatska za djecu“ odobrila skoro 100 tisuća kuna. Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenog i njime se javnost educira o problemima koje ta bolest nosi, prijetnje koje predstavlja neotkriven ili loše reguliran dijabetes, te kako ga liječiti i kako prevenirati.
  Sadržaj ove objave isključiva je odgovornosti Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i ni pod kojim uvjetima ne može se smatrati kao odraz stajališta Zaklade „Hrvatska za djecu“.
  Projekt Slatko srce financiran je od Zaklade „Hrvatska za djecu“.  Datum: 12.11.2021

  Sudjelovanje djelatnika i članova Gradskog interventnog tima Crvenog križa Križevci u provedbi cijepljenja protiv bolesti COVID – 19 u Križevcima  Dana 12.11.2021. u Križevcima se provelo cijepljenje protiv bolesti COVID – 19 za 1 178 građana koje se također održalo u sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca Križevci od 14:00 do 18:00 sati. U provedbi cijepljenja stanovništva, kao dio Stožera Grada Križevaca i ovoga puta sudjelovalo je i Gradsko društvo Crvenog križa Križevci..

  Svoj doprinos provedbi cijepljenja dali su djelatnici i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Križevci Miljenko Jagodić, Marina Igrić, Ivana Đurinić i Martina Car. Volonteri i djelatnici GDCK Križevci bili su zaduženi za koordinaciju i pripomoć cijepljenim osobama te za pripremu prostora u kojem se cijepljenje održalo.

  Organizacija cijepljenja građana bila je na visokoj razini uz poštivanje epidemioloških mjera te je cijepljenje proteklo bez poteškoća.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 05.11.2021

  Izvješće sa provedene akcije dobrovoljnog darivanja krvi  Akciji dobrovoljnog darivanja krvi održanoj 4. i 5. studenog 2021. pristupilo je ukupno 164 dobrovoljnih davatelja krvi od čega je prikupljeno 147 doza krvi.

  Zahvaljujemo svim darivateljima na njihovoj humanosti i pozivamo ih da se i dalje redovito odazivaju organiziranim akcijama.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 29.10.2021

  Sudjelovanje djelatnika i volontera Gradskog društva Crvenog križa Križevci u provedbi cijepljenja protiv bolesti COVID – 19 u Križevcima  Dana 29.10.2021. u Križevcima se provelo još jedno cijepljenje protiv bolesti COVID – 19 za 753 građana koje se također održalo u sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca Križevci. U provedbi cijepljenja stanovništva, kao dio Stožera Grada Križevaca i ovoga puta sudjelovalo je i Gradsko društvo Crvenog križa Križevci.

  Svoj doprinos provedbi cijepljenja iz GDCK Križevci dala je ravnateljica Antonija Pukec, te djelatnici i volonteri Gradskog društva Crvenog križa Križevci Sara Jelušić, Snježana Komljenović, Natalija Jelušić i Miljenko Jagodić. Djelatnici i volonteri GDCK Križevci bili su zaduženi za koordinaciju i pripomoć cijepljenim osobama kao i dezinfekciju ruku i mjerenje temperature.

  Organizacija cijepljenja građana bila je na visokoj razini uz poštivanje epidemioloških mjera te je cijepljenje proteklo bez poteškoća.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 26.10.2021

  Akcija dobrovoljnog darivanja krvi
  Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u suradnji za Zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba organizira akciju prikupljanja dobrovoljnog darivanja krvi i to:

  - 4.11.2021.g. od 12,00-18,00 sati (četvrtak)
  - 5.11.2021.g. od 9,00-13,00 sati (petak)


  Akcije se provode u Križevcima, u Hotelu Kalnik, Trg Svetog Florijana 15, Križevci.


  Ujedno pozivamo i sve punoljetne osobe da dođu i po prvi puta se priključe mreži darivatelja kako bi se proširio naš krvotok solidarnosti.
  Darivanje krvi odvija se na siguran način uz korištenje zaštitne opreme. Napominjemo da je nošenje zaštitnih maski obavezno te će Gradsko društvo Crvenog križa Križevci osigurati zaštitne maske za sve darivatelje koji ih nemaju.


  UNAPRIJED SE ZAHVALJUJEMO NA VAŠOJ HUMANOSTI !
  Datum: 26.10.2021

  Župan Koprivničko – križevačke županije održao prijem za višestruke darivatelje krvi  U utorak, 26. listopada 2021. godine župan Darko Koren tradicionalno je održao prijem za višestruke darivatelje krvi s područja Koprivničko – križevačke županije, a svečanost se održala u Hotelu Zlatan u Koprivnici.
  Župan Koren zahvalio je darivateljima krvi koji svojim nesebičnim i plemenitim činom dugi niz godina iskazuju ljubav prema čovjeku, dajući dio sebe za drugoga i predano pomažući u spašavanju ljudskih života.
  Darivateljima koji su krv dali 100 i više puta predsjednica Županijskog Crvenog križa Đurđica Trbus uručila je zlatne narukvice Crvenog križa, dok im je župan uručio srebrnjake s likom Sv. Marka Križevčanina.


 • Više o prijemu možete pročitati ovdje

 • Više o prijemu možete pročitati ovdje

 • Datum: 25.10.2021

  Dan dobrovoljnih darivatelja krvi  Povodom 25. listopada Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, zadovoljstvo nam je čestitati svim dobrovoljnim darivateljima krvi njihov dan.

  Darovana krv je, doista, dar od srca i svi dobrovoljni darivatelji krvi kapima svoje krvi spasili su nečiji život jer krv je kao lijek nezamjenjiva.

  Zahvaljujemo im na njihovom dobrom i plemenitom srcu, na izraženoj humanosti i ljubavi prema čovjeku.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


  Datum: 25.10.2021

  Prijem za dobrovoljne darivatelje krvi u povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi  Povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi koji se obilježava 25. listopada gradonačelnik grada Križevaca Mario Rajn i ove godine upriličio je prijem za višestruke darivatelje krvi, kao i za darivatelje koji su u protekloj godini krv darovali prvi puta.
  Prijem se održao u Hotelu Kalnik, a osim gradonačelnika na prijemu su prisustvovali predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Križevci doktor Franjo Husinec, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Antonija Pukec, Pročelnik upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Koprivničko – križevačke županije Darko Masnec te Pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu u gradu Križevcima Ivan Biškup.
  U povodu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi pristigla je i čestitka predsjednika Hrvatskog Crvenog križa doktora Josipa Jelića i izvršnog predsjednika Hrvatskog Crvenog križa Roberta Markta te čestitka Predsjednice Društva Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije Đurđice Trbus.
  Za 25 davanja kod žena zahvalnicu i značku s oznakom broja davanja krvi primile su:
  • ROMANA ŠARGAČ
  • DIJANA ŽUŠKIN

  Za 40 davanja kod muškaraca zahvalnicu i značku s oznakom broja davanja krvi primili su:
  • VLADO PUGAR
  • BRANKO ŠKRNJUG
  • DARKO VRBANEC
  • BOŽIDAR BANEKOVIĆ
  • HRVOJE KLIČEK
  • MLADEN MAJHEN
  • MARKO PAVUNIĆ
  • MARIJAN HUZJAK
  • MATO TADEJ
  • DANIJEL MIKEC
  • IVAN GRDIĆ

  Za 35 davanja kod žena zahvalnicu i brončani znak priznanja primila je:
  • VESNA OREHOVAČKI

  Za 50 davanja kod muškaraca zahvalnicu i brončani znak priznanja primili su:
  • IVICA BEREND
  • STJEPAN BOČKAJ
  • DRAŽEN BRATIĆ
  • ZDENKO MAKSIĆ
  • VLADO MARIJANOVIĆ
  • MILAN GOMZA
  • BORIS HERUC
  • IVAN PICIG
  • ZDRAVKO POMPER
  • LUKA TINODI
  • SRĐAN UZELAC

  Za 75 davanja kod muškaraca zahvalnicu i srebrni znak priznanja primili su:
  • STJEPAN KOPRIVNJAK
  • IVAN SKOKOVIĆ
  • MIROSLAV LOVREKOVIĆ
  • MARKO HASANEC
  • BOŽO PAVIĆ
  • MATO PAVIČIĆ
  • TOMISLAV LOVREKOVIĆ
  • VLADIMIR TOPLAK

  Za 100 davanja kod muškaraca zahvalnicu i zlatni znak priznanja primili su:
  • DARKO HANŽEKOVIĆ
  • MLADEN SOKAČ

  Za 125 davanja kod muškaraca zahvalnicu za izvanredni uspjeh s plaketom primio je:
  • KARLO JANDRLIĆ

  Obiteljsku zahvalnicu za dobrovoljno darivanje krvi primili su:
  • OBITELJ LEVAK ( MLADEN, MIRO, DENIS )
  • OBITELJ VIŠAK ( SAŠA, SINIŠA )
  • OBITELJ JELUŠIĆ ( MARIJAN, MARIJO )

  Završnu zahvalnicu primili su:
  • VALENT KRUŠIĆ
  • VLADIMIR MRNJAVČIĆ
  • IVAN MATAK
  • STJEPAN MATEJAŠ

  Kao posebnu zahvalu dodijeljen je znak pažnje onima koji su krv darovali po prvi puta u proteklih godinu dana u nadi da će dodijeljena priznanja mladima biti poticaj da i dalje nastave darivati ovaj najvrjedniji dio sebe
  Za prvo davanje kod žena zahvalnicu i značku s oznakom broja davanja krvi primile su:
  • MICHAELA AMENT
  • ANA MARIA BAUMKIRCHER
  • DIJANA BAUMKIRCHER
  • MIHAELA CRNČIĆ
  • LUCIJA GUDIĆ
  • MATEJA LONČAR
  • ELENA NEMČIĆ
  • LJILJANA PICIG
  • SANJA ŠELENDIĆ
  • LUCIJA ŠVEC
  • VANJA VIDAKOVIĆ
  • MIHAELA ZELIĆ

  Za prvo davanje kod muškaraca zahvalnicu i značku s oznakom broja davanja krvi primili su:
  • RENATO ADAMIĆ
  • VLADIMIR BAN
  • DORIAN DUBRAVEC
  • MARKO HORVAT
  • DARKO JEMBREK
  • HRVOJE JEMBREK
  • MANUEL MARKOVIĆ
  • PATRIK MIKŠIĆ
  • GORDAN PAVLINUŠIĆ
  • MARTIN PAŽIN
  • MIHAEL POSAVEC
  • DAMIR VRBANČIĆ
  • MARKO VRHOVEC
  • DENIS ŽAJDLIK
  • VIBOR ŽIBRIN

  Prijem je protekao u ugodnoj atmosferi, a nakon dodjele priznanja i zahvalnica uslijedio je domjenak uz druženje dobrovoljnih darivatelja i uzvanika.  Datum: 25.10.2021

  Čestitka Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica na 140. obljetnici djelovanja  Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica 25. listopada 2021. godine obilježilo je dva jubileja: 140 godina od osnutka i Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. U povodu jubileja objavljena je publikaciju o 140 godina koprivničkog Crvenog križa, koja je ovom prilikom predstavljena.
  Okupljenima na proslavi obratila se i čestitala predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus:
  „Obljetnica od 140 godina djelovanja je zaista reprezentativna no ne bih sada nabrajala pojedinačna postignuća, smatram da je mnogo važnije istaknuti da GDCK Koprivnica svoj rad u svakom segmentu temelji na humanosti, solidarnosti, jednakosti i univerzalnosti, a to je ono po čemu se obitelj Crvenog križa ističe i na što mora biti ponosna.“
  Također, predsjednica Županijskog društva Crvenog križa prenijela je i čestitku predsjednika Gradskog društva Crvenog križa Križevci doktora Franje Husinca koji je poručio:
  „Ono što radite kao dio velike i brojne obitelji Hrvatskog Crvenog križa sjajan je primjer svima nama kako treba pomagati i čuvati dostojanstvo svakoga u potrebi i graditi društvo utemeljeno na solidarnosti i brizi za drugog čovjeka.“


 • Više o samoj proslavi možete pročitati ovdje


 • Datum: 22.10.2021

  Hrvatski Crveni križ obilježava 143. obljetnicu  Najveća humanitarna organizacija u zemlji – Hrvatski Crveni križ (HCK) 22. listopada obilježava 143. obljetnicu. Obljetnica će se u Hrvatskom Crvenom križu proslaviti radno.
  „Budući da se ove godine nosimo s posljedicama pandemije i potresa, nema slavlja jer smo u ozbiljnim radnim aktivnostima. Uz našu redovitu skrb o ljudima koji žive na rubu siromaštva ili baš u siromaštvu, provodimo i aktivnosti u sklopu kojih pomažemo ljudima s potresom pogođenog područja. Osmislili smo brojne projekte jer smo svjesni da je tim ljudima uistinu teško. A sve to radimo u uvjetima pandemije... I nastavit ćemo raditi jer, kako je poznato, Crveni križ uz stradale ostaje do kraja“, napominje izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt.
  Prisjetimo se, velika priča o humanosti započela je 1878. u Zadru, Dubrovniku i Zagrebu gdje su osnovane prve dobrovoljne udruge u Hrvatskoj koje su svoje djelovanje provodile u skladu s humanim načelima i odlukama. Na današnji datum, 22. listopada, 1878. godine zadarska „Ustanova domoljubne zadruge dalmatinske od Gospodja na potporu ranjenim i bolesnim vojnicima“ prva je dobila suglasnost tadašnjih vlasti za svoje humanitarno djelovanje.
  Otada pa do danas, Hrvatski Crveni križ svojim je radom promijenio mnoge živote nabolje, a to će činiti i dalje.
  Živio nam naš Hrvatski Crveni križ!
  Izvor: Hrvatski Crveni križ


 • Više o navedenoj temi možete pročitati ovdje


 • Datum: 22.10.2021

  Vježba masovne nesreće na Kalniku 2021.  Danas je u organizaciji Zavoda za hitnu medicinu Koprivničko – križevačke županije održana vježba masovne nesreće „Kalnik 2021“ na Kalniku koja je za cilj imala provjeru spremnosti hitne medicinske službe i ostalih žurnih službi ukoliko bi došlo do slične situacije.
  U vježbi su sudjelovale sve žurne službe: vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe Križevci, vatrogasci DVD-a Kalnik, Hitne medicinske službe Križevci, Koprivnica, Đurđevac i Varaždin, Policijska postaja Križevci, Hrvatska gorska služba spašavanja i Gradsko društvo Crvenog križa Križevci.
  Scenarij masovne nesreće bio je zamišljen tako da je prilikom odrona stijene petnaest penjača i posjetitelja ozlijeđeno, a što su glumili učenici 5. razreda Srednje medicinske škole Koprivnica.
  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u vježbi je bilo zaduženo za realističan prikaz ozljeda kod unesrećenih.
  Vježba masovne nesreće na Kalniku uspješno je izvršena te je još jednom dokazala spremnost svih žurnih službi u novonastalim situacijama.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 18.10.2021

  Edukacija u Orahovici i posjet Kopačkom ritu  U sklopu projekata "Aktivno starenje" i "Budi heroj-volontiraj!" Gradsko društvo Crvenog križa Križevci organiziralo je edukaciju u Orahovici i posjet Kopačkom ritu za ciljanu skupinu projekata. Edukacija se održala 16.listopada 2021. godine u Orahovici gdje je voditeljica zdravstvenih i sportsko - rekreativnih aktivnosti po projektu "Aktivno starenje" dr.sc. Marija Zegnal Koretić održala radionicu "Važnost kretanja u prirodi" te predavanje i radionicu "Moje prehrambene navike".
  Radionica "Važnost kretanja u prirodi" imala je za cilj rekreaciju na otvorenom pa je tako organizirana šetnja Orahovicom uz korištenje štapova za nordijsko hodanje, dok je predavanje i radionica "Moje prehrambene navike" bila usmjerena ukazivanju na važnost zdrave prehrane te na njezin utjecaj na zdravlje čovjeka.
  Drugi dan edukacije posjetili smo Kopački rit gdje smo nakon zanimljive prezentacije o njegovim ljepotama i posebnostima prošetali parkom prirode.
  Zahvaljujemo sudionicima što su svojim sudjelovanjem podržali aktivnosti projekata koje Gradsko društvo Crvenog križa Križevci provodi te ih pozivamo da se i ubuduće uključuju u aktivnosti našeg Društva.
  Gradsko društvo crvenog križa Križevci  Datum: 13.10.2021

  Županijski interventni tim sudjelovao na vježbi spašavanja na Dravi  Članovi Županijskog interventnog tima Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije sudjelovali su u terenskoj vježbi ‘Potraga za nestalom osobom na rijeci Dravi 2021.’ u organizaciji Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije. Vježba je održana 12. listopada 2021. godine, u prijepodnevnim satima na obali rijeke Drave te na jezeru Ješkovo na području Općine Gola. Po scenariju vježbe, služba 112 primila je telefonsku dojavu o nesreći na Dravi i nestanku osobe, a po pronalasku nestale osobe ustanovljeno je da je sudjelovala u prevrtanju kanua i da se ozlijeđena osoba izvukla na obalu u stanju šoka.
  U ime Društva Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije na vježbi je sudjelovala predsjednica Đurđica Trbus te u ime Gradskog društva Crvenog križa Križevci Ivana Ružić.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


 • Više o terenskoj vježbi možete pročitati na sljedećoj poveznici


 • Datum: 11.10.2021

  Sudjelovanje djelatnika i članova Gradskog interventnog tima Crvenog križa Križevci u provedbi cijepljenja protiv bolesti COVID – 19 u Križevcima  Dana 08.10.2021. u Križevcima se provela još jedna akcija cijepljenja protiv bolesti COVID – 19 koja se također održala u sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca Križevci. U provedbi cijepljenja stanovništva, kao dio Stožera Grada Križevaca i ovoga puta sudjelovalo je i Gradsko društvo Crvenog križa Križevci.
  Svoj doprinos provedbi cijepljenja dala je predsjednica županijskog Društva Crvenog križa Đurđica Trbus te djelatnici i volonteri Gradskog interventnog tima Crvenog križa Križevci Miljenko Jagodić, Davor Japec, Ivana Đurinić i Ivana Ružić. Volonteri i djelatnici GDCK Križevci bili su zaduženi za koordinaciju i pripomoć cijepljenim osobama kao i dezinfekciju ruku i mjerenje temperature.
  Organizacija cijepljenja građana bila je na visokoj razini uz poštivanje epidemioloških mjera te je cijepljenje proteklo bez poteškoća.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 08.10.2021

  Umirovljenici općine Radoboj posjetili Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  U sklopu projekta „Aktivni i nakon 65-e!“ umirovljenici općine Radoboj iz Krapinsko – zagorske županije 07.10.2021. godine posjetili su Dnevni boravak GDCK Križevci s ciljem razmjene iskustava i proširivanja međugradske suradnje.
  Članice Dnevnog boravka za naše goste pripremile su izložbu radova od čunčane čipke kao i izložbu etnografske građe i starih kuharica, a u sklopu aktivnosti Slatko – slana kreativa pripremile su razne kolače, slastice i štruklje kojima smo počastili goste i sve prisutne.
  Djelatnice GDCK Križevci pripremile su kratku prezentaciju o Križevačkom velikom spravišču i Križevačkim štatutima, a goste je posebno razveselila recitacija tradicionalnih zdravica po Štatutima.
  Kako bi imali uspomenu na ovaj događaj za goste smo pripremili i prigodne poklone, privjeske sa motovima čunčane čipke i paketiće suhih kolača, a koje su također izradile članice Dnevnog boravka.
  Još jednom zahvaljujemo općini Radoboj što su za posjet odabrali našu udrugu te se nadamo i daljnjoj uspješnoj suradnji!

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 08.10.2021

  Akcija „Solidarnost na djelu“  Temeljem Odluke Glavnog odbora Hrvatskog Crvenog križa i ove godine provodit će se Sabirna akcija "Solidarnost na djelu 2021. godine" kao zajednička humanitarna akcija svih društava Hrvatskog Crvenog križa. Ove godine provodi se 49. Sabirna akcija pod sloganom "Ne dvoji! Za drugog izdvoji", a akcija traje od 8. do 31. listopada 2021. godine.
  GDCK Križevci osiguralo je bonove zahvalnosti u apoenima u vrijednosti od 5 kuna koji su dostavljeni voditeljima mladih u svim školama na području djelovanja našeg Društva. Zbog epidemioloških mjera učenici neće obilaziti domaćinstva već će sredstva prikupljati unutar svoje obitelji.

  I vi možete sudjelovati u akciji "Solidarnost na djelu" uplatom sredstava na novootvoreni žiro-račun akcije:

  IBAN: HR1123600001502979185

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 05.10.2021

  Obilježavanje Dječjeg tjedna u Križevcima  U Križevcima se petu godinu za redom od 4. do 10. listopada 2021. obilježava Dječji tjedan u sklopu kojeg su za djecu su pripremljene brojne radionice, predavanja, predstave i slično.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci također sudjeluje u obilježavanju Dječjeg tjedna s edukativnim predavanjima prvim razredima Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Križevci.

  Djelatnice GDCK Križevci zanimljivim i djeci prilagođenim predavanjima prezentirale su svrhu pružanja prve pomoći i savjete za usvajanje zdravih navika, te tako podigle svijest djece o važnosti pružanja prve pomoći i važnosti usvajanja zdravih navika. Za djecu su bile pripremljene i bojanke sa savjetima za pružanje prve pomoći, savjetima o pravilnom pranju ruku, pravilnom pranju zubi, ponašanju tijekom zimskih i ljetnih dana. Savjete je dijelio Medo Jurica kojega već nekoliko godina Hrvatski Crveni križ koristi kao predstavnika među najmlađima, a koji je i fizički bio prisutan u učionici. Medo Jurica sa sobom je ponio i torbu prve pomoći kako bi djeci prezentirao njezin sadržaj, a što ih je dodatno zainteresiralo za navedene teme ali i uključivanje u Mladež HCK i sudjelovanje na natjecanjima prve pomoći.

  Djeca su darovale Medu Juricu prigodnim jesenskim motivima i zahvalila mu na pruženim savjetima.

  Sve aktivnosti provedene su u skladu s trenutno važećim epidemiološkim mjerama.


  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 04.10.2021

  Obilježen 22. Dan ružičaste vrpce  U subotu 02.10.2021. godine diljem Hrvatske obilježavao se 22. Dan ružičaste vrpce kojim se želi skrenuti pažnja javnosti na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke.

  Podjelom ružičastih vrpci i edukativnih materijala o samopregledu dojki na Strossmayerovom trgu u Križevcima također se obilježio 22. Dan ružičaste vrpce kojeg je organizirao Klub žena s bolestima dojke „Agata“ iz Križevaca kako bi se skrenula pozornost na važnost prevencije raka dojke i važnost odlaska na preventivne preglede i mamografiju.

  Podršku ovoj važnoj akciji u Križevcima dali su župan Koprivničko – križevačke županije Darko Koren, predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko - križevačke županije Đurđica Trbus i djelatnica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Ivana Ružić.

  Organizator Dana ružičaste vrpce na nacionalnoj razini je krovna udruga žena liječenih od raka dojke „Europa Donna Hrvatska“, a cijeli mjesec listopad posvećen je borbi protiv raka dojke.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 04.10.2021

  Održano „23. Jesensko okupljanje izviđača – Kalnik 2021.“  U subotu 02.10.2021. godine na Kalniku je održano „23. Jesensko okupljanje izviđača“ u organizaciji Odreda izviđača Kalnik - tradicionalno druženje na kojem se svake godine okuplja velik broj izviđača iz svih krajeva Hrvatske.

  Izviđače su pozdravili predsjednica Općinskog vijeća Općine Kalnik Olinka Gjigaš, glavni voditelj izviđača Stjepan Vrhovec te načelnica izviđača Maja Ljubojević.

  Okupilo se preko 300 izviđača iz 11 različitih odreda/udruga iz raznih krajeva Hrvatske, a podršku su im dali župan Koprivničko – križevačke županije Darko Koren, u ime Općine Kalnik i Grada Križevaca Ivan Biškup, predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije Đurđica Trbus i djelatnica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Ivana Ružić.

  Za najmlađe članove bile su organizirane poletarske igre, izviđači i istraživači imali su orijentacijsko natjecanje, a brđani i stariji istraživači imali su slobodno vrijeme koje su iskoristili za planinarenje do Starog grada Kalnika.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 01.10.2021

  Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u suradnji s Udrugom Matice umirovljenika i starijih osoba Križevci i djelatnicama patronažne službe Doma zdravlja Koprivničko – križevačke županije – ispostave Križevci 1. listopada obilježilo je Međunarodni dan starijih osoba.
  Tom prigodom u paviljonu na Strossmayerovom trgu organizirali smo mjerenje težine, visine, tlaka, šećera u krvi i indeksa tjelesne mase za sve zainteresirane građane, a mjerenju su se pridružile i djelatnice Ljekarne Šamuga.
  Odaziv građana bio je velik te je tako mjerenju pristupilo ukupno sedamdesetak osoba koje su svojim sudjelovanjem i odazivom sudjelovale u aktivnostima čak triju projekata koje Gradsko društvo Crvenog križa Križevci provodi, a koji su usmjereni podizanju kvalitete života starijih osoba u lokalnoj zajednici.
  Sudjelovanjem u navedenim aktivnostima građani su sudjelovali u aktivnostima sljedećih projekata:
  • „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje provode udruge“ pod nazivom „Klub osoba treće životne dobi“
  • „Unaprjeđenje kvalitete života i zaštita prava starijih osoba“ pod nazivom „Aktivno starenje“
  • „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I“ pod nazivom „Starost nas povezuje“, financiranog iz Europskog socijalnog fonda
  Još jednom zahvaljujemo svima na sudjelovanju i pozivamo vas da i ubuduće podržite aktivnosti našeg Društva!

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 29.09.2021

  Obilježavanje Međunarodnog dana starijih osoba  U suradnji s Udrugom Matice umirovljenika i starijih osoba Križevci i djelatnicama patronažne službe Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije – ispostave Križevci Gradsko društvo Crvenog križa Križevci 1. listopada obilježiti će Međunarodni dan starijih osoba.
  Međunarodni dan starijih osoba obilježava se diljem svijeta s ciljem da se naglasi koliko je važno prilagoditi okruženje u kojem živimo potrebama i sposobnostima osoba treće životne dobi. Isto tako, obilježavanjem Međunarodnog dana starijih osoba prisjećamo se cjelokupnog doprinosa starijih osoba u izgradnji suvremenog društva.
  Tom prigodom organizira se mjerenje krvnog tlaka i razine šećera u krvi za članove Matice umirovljenika i starijih osoba, članice Dnevnog boravka za starije osobe GDCK Križevci, ali i ostale građane koji žele pristupiti akciji mjerenja.
  Besplatno mjerenje krvnog tlaka i razine šećera u krvi održat će se petak 1.10.2021. godine u prostoru paviljona na Strossmayerovom trgu od 10:00 do 12:00 sati.
  Pozivano sve građane da se pridruže akciji i na taj način daju doprinos svom zdravlju i pruže podršku osobama treće životne dobi.  Datum: 27.09.2021

  Sudjelovanje djelatnika Gradskog društva Crvenog križa Križevci u provedbi cijepljenja protiv bolesti COVID – 19 u Križevcima  Dana 24.09.2021. u Križevcima se provelo još jedno cijepljenje protiv bolesti COVID – 19 za 510 građana koje se također održalo u sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca Križevci. U provedbi cijepljenja stanovništva, kao dio Stožera Grada Križevaca i ovoga puta sudjelovalo je i Gradsko društvo Crvenog križa Križevci.

  Svoj doprinos provedbi cijepljenja iz GDCK Križevci dala je Đurđica Trbus, članica Stožera civilne zaštite Grada Križevaca te djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Križevci Martina Car, Ivana Đurinić, Marina Igrić i Sara Jelušić. Djelatnici GDCK Križevci bili su zaduženi za koordinaciju i pripomoć cijepljenim osobama kao i dezinfekciju ruku i mjerenje temperature.

  Organizacija cijepljenja građana bila je na visokoj razini uz poštivanje epidemioloških mjera te je cijepljenje proteklo bez poteškoća.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 27.09.2021

  Napustio nas je Zdravko Pomper, dugogodišnji aktivista GDCK Križevci i DCK Koprivničko – križevačke županije  U pedesetoj godini života iznenada nas je napustio Zdravko Pomper, dugogodišnji aktivista Crvenog križa, predsjednik Općinskog društva Crvenog križa općine Gornja Rijeka, član Skupštine i Nadzornog odbora GDCK Križevci i Društva Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije u nekoliko mandata. Radeći predano i požrtvovno pod zastavu je Crvenoga križa okupljao sve ljude dobre volje, spremne na požrtvovnost, odricanje i pomaganje drugome.
  Tijekom svoga rada u križevačkom Gradskom društvu Crvenog križa, Zdravko se aktivno uključivao u socijalne, humanitarne i zdravstvene aktivnosti koje su bile namijenjene osobama i obiteljima u potrebi. Također, bio je redoviti dobrovoljni darivatelj krvi, radio je na animaciji novih dobrovoljnih darivatelj, a za života krv je darovao 51 puta.
  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci izražava zahvalnost dragom pokojniku za sve lijepo i plemenito učinjeno!

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 27.09.2021

  Trening za trenere "Crveni križ u zelenom okviru" Klimatske promjene  Djelatnica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Dora Vrhovec Golub sudjelovala je na trodnevnom treningu u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu od 24. - 26. rujna 2021. godine.
  "Crveni križ u zelenom okviru" program je Skupštine mladih Hrvatskog Crvenog križa usmjeren osvještavanju djece i mladih o problemu klimatskih promjena.
  Kroz trening prikazane su radionice namijenjene djeci i mladima kroz koje će ih se osvijestiti o klimatskim promjenama, a koje će educirani treneri provoditi u svojim sredinama.
  Na treningu je sudjelovalo petnaestak sudionika iz cijele Hrvatske (Sisak, Ludbreg, Šibenik, Istra, Osijek, Novi Vinodolski, Samobor, Delnice), a koji su djelatnici ili volonteri Društava Crvenog križa.
  Po završetku treninga sudionici su dobili potvrdu o završetku Specijalističke edukacije "Crveni križ u zelenom okviru" Klimatske promjene.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


  Datum: 24.09.2021

  Obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama  Križevačka udruga HERA u petak 24.09.2021. organizirala je javnu akciju kojom je obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama (22.9.) od 10 sati na Strossmayerovom trgu u Križevcima. Građani su informirani o načinu prijave nasilja u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, te gdje će dobiti savjet i podršku.

  Akcija se održala u sklopu projekta “SOS telefon i Savjetovalište za žrtve obiteljskog nasilja” kojeg financijski podržava Grad Križevci i Koprivničko – križevačka županija.

  Udruga HERA osnovana je sa ciljem senzibiliziranja i educiranja javnosti o problematici nasilja u obitelji, borbe protiv nasilja u obitelji, humanitarnog rada, razvoja i poticanja kreativnosti žena te zdravstvene preventive i osvješćivanja aktualnih problema, a sve u cilju zaštite i promicanja ljudskih prava, osobito žena i djece.

  Predsjednica Udruge HERA Marina Švagelj Jažić zahvalila je svima koji su se odazvali na akciju i tako ju podržali posebno napomenuvši kako su Križevci od ove godine drugi grad u Republici Hrvatskoj koji ima Strategiju zaštite od nasilja u obitelji.

  Javnu akciju podržali su župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno – socijalne djelatnosti Koprivničko – križevačke županije Maja Blažek, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel, pomoćnik načelnika Policijske postaje Križevci Nikola Hasan, predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije Đurđica Trbus, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Antonija Pukec, predsjednica Udruge HERA Marina Švagelj Jažić, učenici Srednje gospodarske škole Križevci i građani Križevaca.

  Važno je napomenuti kako GDCK Križevci u svojem radu promiče humanitarne ciljeve i provodi akcije od opće koristi, a osnovni cilj mu je ublažavanje ljudskih patnji. Iz tog razloga Udruga HERA i GDCK Križevci dugi niz godina ostvaruju uspješnu suradnju na brojnim projektima i akcijama.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 20.09.2021

  Obilježavanje Svjetskog dana prve pomoći  Vještina pružanja prve pomoći povećava sposobnost pojedinca da poduzme brze mjere kako bi smanjio ili stabilizirao ozbiljne ozljede i poboljšao šanse za preživljavanje. Svjetski dan prve pomoći (WFAD) prilika je za promicanje i zagovaranje znanja i vještina prve pomoći za širu javnost.

  Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći odnosi se na niz preventivnih i spasilačkih vještina za siguran boravak u školi, stavljajući djecu u fokus ovog dana podizanja svijesti o prvoj pomoći. Stoga je cilj da djeca mogu izbjeći opasnost u svom svakodnevnom životu i da znaju kako reagirati u takvom trenutku.

  Budući da je ovogodišnji moto Svjetskog dana prve pomoći „Budite heroj prve pomoći u školi i svojoj zajednici“ Gradsko društvo Crvenog križa Križevci Svjetski dan prve pomoći tijekom prošlog tjedna obilježilo je predavanjem u tri prva razreda Osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci. Djelatnice GDCK Križevci zanimljivim i djeci prilagođenim predavanjima prezentirale su svrhu pružanja prve pomoći i na taj način podigle svijest djece o važnosti pružanja iste. Također za djecu smo pripremili bojanke sa savjetima za pružanje prve pomoći. Savjete je dijelio Medo Jurica kojega već nekoliko godina Hrvatski Crveni križ koristi kao predstavnika prve pomoći među najmlađima, a koji je i fizički bio prisutan u učionici. Medo Jurica sa sobom je ponio i torbu prve pomoći kako bi djeci prezentirao njezin sadržaj, a što ih je dodatno zainteresiralo za navedenu temu ali i uključivanje u Mladež HCK i sudjelovanje na natjecanjima prve pomoći.
  Svatko može spasiti život bez obzira na dob i biti sudionik u provedbi akcija spašavanja života.

  Sve aktivnosti provedene su u skladu s trenutno važećim epidemiološkim mjerama.


  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci
  Datum: 14.09.2021

  Posjet članova Kluba dijabetičara „Slatko srce“ Koprivničko – križevačke županije Dnevnom boravku GDCK Križevci  Kao dokaz suradnje i uzajamnog poštivanja u prostoru Gradskog društva Crvenog križa Križevci 14. rujna 2021. godine sastale su se članice Dnevnog boravka i članovi Kluba dijabetičara „Slatko srce“ Koprivničko – križevačke županije.
  Podsjetimo, već drugu godinu zaredom članice Dnevnog boravka i članovi Kluba dijabetičara sudjelovali su na zajedničkoj edukaciji koja se krajem kolovoza i početkom rujna održala u Dječjem odmaralištu Križevci na otoku Pagu, a gdje su se razvila mnoga prijateljstva.
  Članovi Kluba dijabetičara „Slatko srce“ po prvi puta su posjetili naše članice, a kao znak pažnje donijeli su tortu sa znakom Crvenog križa koju je voditelj Kluba dijabetičara „Slatko srce“ Miroslav Kanisek uručio predsjednici Društva Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije Đurđici Trbus koja je najavila i posjet naših članica Klubu dijabetičara.
  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci zahvaljuje članovima Kluba dijabetičara na posjeti i poručuje kako će se suradnja nastaviti i dalje s ciljem daljnje razmjene iskustava članova i članica, ali i stvaranja novih prijateljstava.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 14.09.2021

  Tjedan borbe protiv tuberkuloze od 14. do 21. rujna  Tuberkuloza je zarazna bolest proširena u cijelom svijetu uzrokujući zdravstvene, socijalne i ekonomske posljedice milijuna ljudi. Iznenadna pojava novih zaraznih bolesti poput pandemije COVID-19 podsjeća nas na ozbiljne prijetnje koje mogu nastati za cijelo čovječanstvo zbog opasnosti od širenja zaraznih bolesti (primjerice HIV, ospice).

  Uzročnik tuberkuloze i širenje zaraze

  Uzročnik tuberkuloze je bakterija štapićastog oblika (Mycobacterium tuberculosis) ili bacil tuberkuloze, poznat još i kao Kochov bacil, a prema istraživaču dr. Robertu Kochu koji je 1882. godine objavio svoje otkriće o uzročniku tuberkuloze. Izvor zaraze je bolesna osoba u čijem se iskašljaju nalaze uzročnici tuberkuloze koji se šire kapljičnim putem zrakom (aerosol) poput prehlade (govor, kašalj, kihanje) i udisanjem dospijevaju u pluća. Bacil tuberkuloze može opstati u ljudskom tijelu i bez znakova bolesti (latentna infekcija) pa zaražena osoba ne mora nužno oboljeti, niti je zarazna za druge osobe u svojoj okolini. Tuberkuloza najčešće zahvaća pluća, ali može zahvatiti i druge organe (limfni čvorovi, mozak, bubrezi, kosti) te se tad govori o izvan plućnoj tuberkulozi.

  Od tuberkuloze može oboljeti svatko, no češće se javlja u odrasloj dobi kao bolest nekih skupina ljudi (starije osobe, beskućnici, zatvorenici, raseljene osobe, alkoholičari, pušači). Siromaštvo, pothranjenost i loši higijensko – sanitarni uvjeti života pridonose razvoju tuberkuloze. Širenju zaraze pogoduje bliski kontakt s osobom oboljelom od tuberkuloze (kućanstvo, radno mjesto, zajednički smještaj).

  Simptomi i liječenje tuberkuloze

  Kod većine ljudi uzročnik tuberkuloze se uništava vlastitom otpornošću organizma pa samo manji postotak osoba oboli od aktivne i većinom plućne tuberkuloze. Svaka neliječena osoba oboljela od tuberkuloze može zaraziti od 10 do 15 osoba godišnje, a barem jedna od njih će oboljeti. Tuberkuloza se većinom otkriva slučajno pojavom općih simptoma i znakova bolesti koji traju duže od tri tjedna (kašalj, povišena temperatura, noćno znojenje, gubitak apetita i tjelesne mase, slabost, umor). Tuberkuloza je izlječiva zarazna bolest ako se otkrije na vrijeme i pravilno liječi redovitim uzimanjem više lijekova istodobno (antituberkulotici). Liječenje tuberkuloze počinje u bolnici u trajanju dva mjeseca, a nakon otpusta iz bolnice traje još četiri mjeseca kod kuće uz pridržavanje liječničkih uputa.

  Nepravilno liječenje tuberkuloze smanjuje mogućnost potpunog izlječenja pa može dovesti do razvoja težih oblika multirezistentne tuberkuloze (stvaranje otpornosti prema nekim ili svim lijekovima) od koje godišnje oboli 800 tisuća osoba u svijetu. Tuberkuloza je postala najčešća pridružena zarazna bolest i „vodeći ubojica“ među oboljelima od AIDS-a od koje godišnje umire 300 tisuća osoba u svijetu. Tuberkulozni bolesnik koji se ne liječi opasan je za okolinu, a 50 posto neliječenih bolesnika umire tijekom pet godina. Tuberkuloza je izlječiva zarazna bolest ako se na vrijeme otkrije i pravilno liječi. Cijepljenje je najbolja primarna prevencija protiv tuberkuloze.

  Proširenost tuberkuloze u svijetu i u Republici Hrvatskoj

  Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2020. godine u 84 zemlje svijeta bilo je 7,3 milijuna oboljelih, dok je 1,2 milijun osoba umrlo od tuberkuloze. Premda oboljelih od tuberkuloze ima u svim zemljama svijeta, ipak najviše oboljelih živi u nekim zemalja (Bangladeš, Indija, Indonezija, Nigerija, Pakistan, Filipini, Južnoafrička Republika, Tađikistan, Ukrajina).

  Posljednjih desetljeća u Republici Hrvatskoj se bilježi sve manji broj osoba oboljelih od tuberkuloze, koji prema podacima Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa za 2019. godinu iznosi 303 novooboljele osobe (incidencija 7,5 oboljelih na 100.000 stanovnika). Bez obzira što je epidemiološka situacija u Republici Hrvatskoj dobra i pod kontrolom, ipak na tuberkulozu treba stalno misliti kod upale pluća koja ne prolazi uz uobičajeni antibiotik. Posljednjih godina uočen je porast broja oboljelih od tuberkuloze kod osoba koje boluju od kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), dijabetesa, malignih bolesti ili koje su na neki drugi način oslabljenog imuniteta. Njihovo liječenje traje najmanje godinu dana.

  Svake godine Hrvatski Crveni križ obilježava zajedničku akciju svih društava Hrvatskog Crvenog križa kao Tjedan borbe protiv tuberkuloze od 14. do 21. rujna, čime se želi podsjetiti na važnost sprečavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze u našoj zemlji.  Datum: 13.09.2021

  Članovi županijskog interventnog tima sudjelovali na vježbi u Jastrebarskom  U Jastrebarskom je od 9. do 12. rujna 2021. godine održana velika Nacionalna vježba „Jastrebarsko 2021.“ u kojoj su sudjelovali pripadnici županijskih interventnih timova društava Crvenog križa iz cijele Hrvatske.

  Iz Društva Crvenog križa Koprivničko - križevačke županije sudjelovalo je 5 članova interventnog tima od kojih je iz GDCK Križevci sudjelovao Davor Japec.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci

 • Više na poveznici:


 • Datum: 13.09.2021

  Posjet Međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi  Dana 11. rujna 2021. godine članice Dnevnog boravka Gradskog društva Crvenog križa Križevci posjetile su 25. po redu Međunarodni festival čipke u Lepoglavi na kojem je i ovoga puta sa svojim radovima sudjelovala naša predstavnica Emina Baričević.
  Osim radova od čunčane čipke, ove godine predstavljena je i brošura „Niti koje povezuju“, a koja je izrađena u sklopu projekta „Čunčana čipka“ kojeg provodi Gradsko društvo Crvenog križa Križevci.
  Kao i svake godine članice Dnevnog boravka i u ovoj su posjeti razmijenile iskustva sa čipkaricama iz raznih dijelova Hrvatske te dobile dodatnu motivaciju za izradu čunčane čipke, a Gradsko društvo Crvenog križa Križevci osnažilo je volju za njezinom daljnjom promocijom.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 11.09.2021

  SVJETSKI DAN PRVE POMOĆI  SVJETSKI DAN PRVE POMOĆI
  11. RUJNA 2021. GODINE
  TEMA: PRVA POMOĆ U ŠKOLI I ZAJEDNICI

  Svjetski dan prve pomoći obilježava se u subotu, 11. rujna 2021. godine, pod geslom 'Budite heroj prve pomoći u školi i svojoj zajednici'.

  Uvod:

  Međunarodna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) služi najvećoj svjetskoj humanitarnoj mreži od 192 nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (NS). Preko 17 milijuna volontera djeluje prije, za vrijeme i nakon katastrofa i hitnih zdravstvenih stanja kako bi zadovoljilo potrebe i poboljšalo živote ugroženih ljudi bez diskriminacije u pogledu nacionalnosti, rase, vjerskih uvjerenja, klase ili političkih mišljenja.

  Cilj IFRC-a je 'inspirirati, poticati, olakšavati i promicati u svakom trenutku sve oblike humanitarnih aktivnosti nacionalnih društava s ciljem sprječavanja i ublažavanja ljudskih patnji i na taj način pridonijeti održavanju i promicanju mira u svijetu'.

  IFRC je, putem Globalnog referentnog centra za prvu pomoć, također više od 150 godina među vodećim svjetskim edukatorima i promotorima prve pomoći. Svake godine nacionalna društva diljem svijeta provode edukacije iz pružanja prve pomoći. Vještine prve pomoći trebale bi biti dostupne svima kao iznimno važan humanitarni čin koji osnažuje ljude da spašavaju živote i pomažu pri oporavku od iznenadne bolesti ili ozljede.

  Vještina pružanja prve pomoći povećava sposobnost pojedinca da poduzme brze mjere kako bi smanjio ili stabilizirao ozbiljne ozljede i poboljšao šanse za preživljavanje. Svjetski dan prve pomoći (WFAD) prilika je za promicanje i zagovaranje znanja i vještina prve pomoći za širu javnost. WFAD također prepoznaje važnu ulogu koju nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i druge organizacije imaju u pružanju kvalitetne obuke iz prve pomoći diljem svijeta kao način izgradnje sposobnosti ljudi da odgovore u situacijama ozljeda ili bolesti.

  Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prve pomoći odnosi se na niz preventivnih i spasilačkih vještina za siguran boravak u školi, stavljajući djecu u fokus ovog dana podizanja svijesti o prvoj pomoći. Stoga je cilj da djeca mogu izbjeći opasnost u svom svakodnevnom životu i da znaju kako reagirati u takvom trenutku.

  Tema također obuhvaća podsjetnike o preventivnim mjerama širenja virusa COVID-19 (obveza nošenja maske, redovito pranje ruku, prilagođavanje postupaka prve pomoći itd.).

  Glavne ciljne skupine Svjetskog dana prve pomoći u 2021. godini su djeca, tinejdžeri, mladi ljudi, kao i učitelji, školsko osoblje i roditelji.

  Podučavanje preventivnih mjera i prepoznavanje mogućih opasnosti u svakodnevnom životu može dovesti do smanjenja nesreća u njihovom okruženju.

  Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji ozljede predstavljaju veliki dio uzroka smrti djece, osobito starije djece. Ozljede su odgovorne za 950.000 smrtnih slučajeva godišnje. Oko 90% ili 830.000 ovih smrtnih slučajeva uzrokovano je nenamjernim ozljedama (ozljede na cesti, utapanjem i opeklinama).

  Tvari koje se nalaze u kući i oko nje najčešći su uzrok trovanja u djetinjstvu. Preko 45 000 djece i tinejdžera godišnje umire od trovanja - to je otprilike 123 djeteta dnevno.

  Ozljede na cestama vodeći su uzrok smrti djece u dobi od 10 - 19 godina. Više od 260.000 djece i tinejdžera godišnje umre od ozljede na cesti. To je oko 718 djece dnevno.

  Cilj Svjetskog dana prve pomoći je potaknuti društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na zalaganje za obveznu edukaciju prve pomoći u školama kako bi se podigla svijest učenika i nastavnika o različitim vrstama rizika u njihovom okruženju. Edukacijom će se omogućiti stjecanje ispravnog svakodnevnog ponašanja u smislu sigurnosti (na putu do škole i iz škole i tijekom boravka u školi).

  Ključna poruka je da svatko može spasiti život, bez obzira na dob, može biti sudionik u provedbi akcija spašavanja života i učiniti svoju okolinu sigurnijom. Prva pomoć treba biti dostupna svima, a gradivo se može prilagoditi ovisno o dobi učenika.

  Kroz učenje prve pomoći uče se i neke druge vještine poput jačanja samopouzdanja, kako ostati miran u hitnim slučajevima, ljubaznost i spremnost na pomoć drugima. Poučavanje prve pomoći u školama korisno je za društvo u cjelini.

  Međunarodna federacija društava Crvenog križa Crvenog polumjeseca, putem Globalnog referentnog centra za prvu pomoć, zalaže se za to da prva pomoć treba biti sastavni dio obrazovnih programa, počevši od vrtića pa nastavljajući u osnovnim i srednjim školama. Omogućavanje edukacija iz prve pomoći ciljanim skupinama kao što su djeca i mladi, jedna je od strategija za postizanje sigurnijeg okruženja i otpornosti za sve građane.

  Prema Globalnom istraživanju iz područja prve pomoći Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (Globalni referentni centar za prvu pomoć, 2018.), oko 66% nacionalnih društava pruža poseban tečaj prve pomoći za djecu. Prva pomoć obvezni je dio školskog programa u oko 20% zemalja u kojima su osnovana nacionalna društva. Nadalje, obuka iz prve pomoći obvezna je za učitelje i školsko osoblje u približno 27% zemalja.

  Ozljede djece globalni su zdravstveni problem. Ističemo važnost motiviranja odraslih osoba da sudjeluju u spašavanju dječjih života i uključe se u pripremu djece da postanu otpornija u hitnim slučajevima. Djeca mogu odigrati ključnu ulogu pružajući prvu pomoć svojim vršnjacima, članovima obitelji i ljudima oko sebe. Djeca uče brže u ranim godinama nego u bilo koje drugo doba života, a učenje prve pomoći u ranoj dobi pridonijet će izgradnji njihove baze znanja o vještinama kojih se mogu prisjetiti u budućnosti. Djeca su sjajni glasnici/ambasadori za svoje roditelje i druge članove obitelji: potaknite ih da podijele naučeno sa svojim obiteljima.

  Obuka djece u pružanju prve pomoći ključna je investicija sada i u budućnosti. Obrazovanje iz prve pomoći također pomaže djeci da postanu odgovornija, posebno jer prva pomoć postaje relevantna društvena odgovornost.


  Datum: 08.09.2021

  Podjela kompleta školskog pribora  U sklopu projekta „Školski pribor za školarce u središnjoj Hrvatskoj i Banovini“ odobrenog u okviru Poziva „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći – faza III“ iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) Gradsko društvo Crvenog križa Križevci započelo je podjelu kompleta školskog pribora za djecu od 1. do 8. razreda osnovne škole.
  Nositelj projekta je Gradsko društvo Crvenog križa Križevci, dok su partneri na projektu sljedeća gradska i općinska društva Crvenog križa:
  • GDCK Koprivnica
  • GDCK Đurđevac
  • GDCK Bjelovar
  • GDCK Garešnica
  • GDCK Grubišno polje
  • GDCK Čazma
  • GDCK Sisak
  • GDCK Glina
  • GDCK Petrinja
  • GDCK Kutina
  • GDCK Ivanić Grad
  • ODCK Gvozd
  • ODCK Dvor
  • ODCK Topusko
  U sklopu navedenog projekta podijeliti će se ukupno 1.020 kompleta školskog pribora djeci primatelja zajamčene minimalne naknade kojima je utvrđeno pravo rješenjem Centra za socijalnu skrb, djeci samohranih roditelja s ukupnim primanjima kućanstva nižim od iznosa bruto minimalne plaće u RH te djeci u obiteljima s 3 ili više djece s mjesečnim primanjima ukupno nižim od 6.436,00 kuna, a koja se nalaze na području djelovanja nositelja projekta i projektnih partnera.
  U sklopu podjele kompleta školskog pribora GDCK Križevci ujedno će podijeliti i pakete školske opreme po projektu „Školska oprema za školarce u sjevernoj Hrvatskoj i Banovini“, a kojem je nositelj Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica.
  U sklopu projekta održana je i edukacija za djelatnike i volontere nositelja projekta i partnerskih organizacija o sustavu socijalnih prava i usluga uključujući područje odgoja, obrazovanja i zdravstvene skrbi, a koji su kod podjele kompleta školskog pribora održali individualna savjetovanja iz navedenog područja za roditelje i djecu viših razreda.
  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci brine o potrebitima u lokalnoj zajednici te poručuje kako će i u budućnosti nastojati prepoznati potrebe osjetljivih skupina stanovništva.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 08.09.2021

  Čestitka Gradskog društva Crvenog križa Križevci povodom dana općine Gornja Rijeka  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci upućuje iskrene čestitke povodom dana općine Gornja Rijeka s nadom u daljnju uspješnu suradnju na obostrano zadovoljstvo!
  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 08.09.2021

  Članovi interventnog tima sudjelovali na petodnevnoj edukaciji na Pagu  Društvo Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije organiziralo je edukaciju za članove interventnog tima, a koja se održala od 3. do 7. rujna u Dječjem odmaralištu na otoku Pagu.
  Na edukaciji je sudjelovalo ukupno 37 članova županijskog i gradskih interventnih timova, a iz našeg Društva sudjelovalo je ukupno 11 članova.

 • Više na sljedećem linku:


 • Datum: 06.09.2021

  Članice Dnevnog boravka sudjelovale na Križevačkom velikom spravišču  Križevačko veliko spravišče je kulturno-povijesno-turistička manifestacija i tradicionalna pučka svečanost koja se održava u Križevcima od 1968. godine, a ovog se vikenda od 3. do 5. rujna 2021. godine obilježavalo 53. Križevačko veliko spravišče.

  Manifestacija je nastala na temelju legende i promovira tradiciju, stare obrte i zanate, očuvanje starih običaja, folklora, domaćih jela i vina i sl.

  Članice Dnevnog boravka GDCK Križevci predstavljale su svoje rukotvorine na Trgu Antuna Nemčića gdje su posjetiteljima manifestacije prezentirale svoje radove od čipke i promovirale izradu čunčane čipke.
  Osim raznih rukotvorina na štandu Križevačkih čipkarica bilo je moguće vidjeti i brošuru o čunčanoj čipki „Niti koje povezuju“, te panel sa čunčanom čipkom.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 06.09.2021

  Promocija panela s čunčanom čipkom  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci provodi projekt „Čunčana čipka“ kojeg financira Grad Križevci, a usmjeren je promociji čunčane čipke kao već dobro poznatog križevačkog suvenira.

  U sklopu projekta nabavljen je panel koji je predstavljen na 53. Križevačkom velikom spravišču, a u kojem se nalazi čunčana čipka promjera 50 cm za čiju je izradu zaslužna domaćica Dnevnog boravka Natalija Jelušić.

  Posjetitelji Križevačkog velikog spravišča imali su priliku vidjeti panel izložen na Trgu Antuna Nemčića, a koji ima mogućnost osvjetljenja te je posebice noću privlačio poglede.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci

  Datum: 06.09.2021

  Sudjelovanje na Štruklijadi u sklopu Križevačkog velikog spravišča  U sklopu Križevačkog velikog spravišča održana je tradicionalna Štruklijada na kojoj su sudjelovali mjesni odbori i gradske četvrti. Građani su uz besplatnu degustaciju imali priliku i ocijeniti štrukle, a nagrada za najbolje štrukle pripala je Mjesnom odboru Erdovec.

  Tom je prigodom djelatnica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Natalija Jelušić prezentirala posjetiteljima tehniku izrade štrukla od same pripreme tijesta, načina razvlačenja tijesta, pripreme nadjeva te pečenje.

  Natalija je domaćica Dnevnog boravka GDCK Križevci u okviru kojeg se provode radionice Slatko-slane kreative i vješta je u pripremi raznih jela te je u sklopu radionice bila zadužena za prezentiranje tehnike izrade štrukla.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 06.09.2021

  Križevačke čipkarice i ove godine posjetile otok Pag  U sklopu projekta „Čunčana čipka“, kojeg financira Grad Križevci, projektni tim i članice Dnevnog boravka Gradskog društva Crvenog križa Križevci i ove godine u periodu od 30.08. – 03.09.2021. godine posjetili su otok Pag gdje su uz bogat program rada razmijenili iskustva te promovirali križevačku čunčanu čipku.
  U petodnevnom boravku na otoku Pagu posjetili smo Benediktinski samostan sv. Margarite gdje smo upoznali način života sestara koje u njemu žive. Unutar samostana obišli smo Stalnu izložbu crkvene umjetnosti kao i izložbu paške čipke te smo vidjeli i trn s Kristove krune koji se čuva upravo u Benediktinskom samostanu sv. Margarite. Uz Kristovu trnovu krunu koja se čuva u pariškoj katedrali Notre-Dame, to je jedini Sveti Trn u svijetu koji ima potvrdu Svete Stolice da je autentičan. Također, kušali smo i pravi Paški baškotin – tvrdi slatki prepečenac, a koji je spravljen po posebnoj samostanskoj recepturi.
  Budući da je tema posjeta Pagu bila prvenstveno čipka, križevačke čipkarice sa domaćicom Dnevnog boravka Natalijom Jelušić svakoga dana održavale su radionice i izložbe radova od čunčane čipke te su članove projektnog tima i ostale zainteresirane sudionike podučavale kako se izrađuje čunčana čipka.
  Budući da projekt „Čunčana čipka“ okuplja osobe starije životne dobi, zajedno sa članovima Kluba dijabetičara „Slatko srce“ Koprivničko – križevačke županije organizirali smo mjerenje šećera u krvi i tlaka za sve sudionike s ciljem prevencije i ranog otkrivanja dijabetesa te ukazivanja na to koliko smanjena ili povišena razina šećera u krvi utječe na zdravlje čovjeka.
  Osim svega navedenog održali smo i edukaciju informatičkog opismenjavanja krajnjih korisnica gdje smo im na tabletima pokazali osnove korištenja interneta i raznih aplikacija što ih je oduševilo budući da se neke od njih nikada nisu susretale sa pametnim uređajima. Također, imale su priliku pogledati i kroz „pijane naočale“ koje su izložene u sklopu edukacije usmjerene prevenciji ovisnosti.
  Kao posebno iznenađenje za domaćicu Dnevnog boravka Nataliju Jelušić i sve članice, predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije Đurđica Trbus Volonterskom timu dnevnog boravka Gradskog društva Crvenog križa Križevci uručila je priznanje Hrvatskog Crvenog križa za volonterski doprinos tijekom 2020. godine. Posebne čestitke na primljenom priznanju članicama i domaćici Dnevnog boravka uputili su ravnateljica Društva Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije Adela Sočev i voditelj Kluba dijabetičara „Slatko srce“ Koprivničko – križevačke županije Miroslav Kanisek.
  Sve aktivnosti održale su se uz pridržavanje epidemioloških mjera, a u predavanju „Kako se zaštititi od koronavirusa?“ ukazali smo na važnost cijepljenja i korištenja zaštitnih maski koje smo ujedno pripremili i podijelili članicama.
  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci i članice Dnevnog boravka još jednom zahvaljuju Gradu Križevcima na njihovoj podršci te se nadaju i daljnjoj uspješnoj suradnji na obostrano zadovoljstvo!
  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 06.09.2021

  Predstavljanje brošure „Niti koje povezuju“  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci provodi projekt „Čunčana čipka“ kojeg financira Grad Križevci i namijenjen je promociji čunčane čipke kao već dobro poznatog križevačkog suvenira.

  U sklopu projekta izrađena je brošura „Niti koje povezuju“ koja je predstavljena na 53. Križevačkom velikom spravišču na štandu članica Dnevnog boravka GDCK Križevci.

  Brošura govori o čunčanoj čipki, početku izrade čunčane čipke te sadrži popis polaznica upisanih na radionice čunčane čipke kao i fotografije radova polaznica radionica čunčane čipke.

  Čunčana čipka s godinama je postala rado korištena na različitim motivima zbog svoje izrazito uporabne vrijednosti, a Gradsko društvo Crvenog križa Križevci ulaže velike napore u njezinu promociju.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 3.09.2021

  Izvješće sa provedene akcije dobrovoljnog darivanja krvi  Akciji dobrovoljnog darivanja krvi održanoj 2. i 3. rujna 2021. pristupilo je ukupno 194 dobrovoljnih davatelja krvi od čega je prikupljena 161 doza krvi.
  Zahvaljujemo svim darivateljima na njihovoj humanosti i pozivamo ih da se i dalje redovito odazivaju organiziranim akcijama.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 30.08.2021

  Sudjelovanje djelatnika i članova Gradskog interventnog tima Crvenog križa Križevci u provedbi cijepljenja protiv bolesti COVID – 19 u Križevcima  Dana 29.08.2021. u Križevcima se provelo još jedno cijepljenje protiv bolesti COVID – 19 koje se također održalo u sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca Križevci. U provedbi cijepljenja stanovništva, kao dio Stožera Grada Križevaca i ovoga puta sudjelovalo je i Gradsko društvo Crvenog križa Križevci.

  Svoj doprinos provedbi cijepljenja iz GDCK Križevci dali su djelatnici i volonteri Gradskog interventnog tima Crvenog križa Martina Car, Snježana Komljenović, Miljenko Jagodić i Davor Japec. Volonteri i djelatnici GDCK Križevci bili su zaduženi za koordinaciju i pripomoć cijepljenim osobama kao i dezinfekciju ruku i mjerenje temperature.
  Organizacija cijepljenja građana bila je na visokoj razini uz poštivanje epidemioloških mjera te je cijepljenje proteklo bez poteškoća.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 30.08.2021

  Napustila nas je Stojanka Seleš, dugogodišnja aktivistica GDCK Križevci  U nedjelju, 29. kolovoza 2021. godine u 93. godini života preminula je Stojanka Seleš, istaknuta članica i aktivistica Gradskog društva Crvenog križa Križevci.

  Stojanka Seleš predano je sudjelovala u svim aktivnostima GDCK Križevci te je izabrana kao predsjednica Crvenog križa Križevci u dva mandata od 1965. do 1971., te od 1981. do 1989. godine.

  Predsjedničku funkciju obnašala je požrtvovno, odano i s ciljem napretka GDCK Križevci te je
  svoju angažiranost nastavila kao predsjednica Kluba osoba treće životne dobi osnovanog pri Gradskom društvu Crvenog križa Križevci.

  Ovim putem Gradsko društvo Crvenog križa Križevci izražava zahvalnost za sav njezin doprinos u radu Društva, a njezin lik sačuvat će kao trajnu uspomenu.  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 25.08.2021

  Akcija dobrovoljnog darivanja krvi  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u suradnji za Zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba organizira akciju prikupljanja dobrovoljnog darivanja krvi i to:

  - 2.9.2021.g. od 12,00-18,00 sati (četvrtak)
  - 3.9.2021.g. od 9,00-13,00 sati (petak)


  Akcije se provode u Križevcima, u Hotelu Kalnik, Trg Svetog Florijana 15, Križevci.


  Ujedno pozivamo i sve punoljetne osobe da dođu i po prvi puta se priključe mreži darivatelja kako bi se proširio naš krvotok solidarnosti.
  Darivanje krvi odvija se na siguran način uz korištenje zaštitne opreme. Napominjemo da je nošenje zaštitnih maski obavezno te će Gradsko društvo Crvenog križa Križevci osigurati zaštitne maske za sve darivatelje koji ih nemaju.


  UNAPRIJED SE ZAHVALJUJEMO NA VAŠOJ HUMANOSTI !

  Datum: 25.08.2021


  Datum: 10.08.2021

  Izvješće sa provedene akcije dobrovoljnog darivanja krvi  Akciji dobrovoljnog darivanja krvi održanoj 09. i 10. kolovoza 2021. pristupilo je ukupno 147 dobrovoljnih davatelja krvi od čega je prikupljeno 117 doza krvi.
  Zahvaljujemo svim darivateljima na njihovoj humanosti i pozivamo ih da se i dalje redovito odazivaju organiziranim akcijama.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 08.08.2021

  Sudjelovanje djelatnika i članova Gradskog interventnog tima Crvenog križa Križevci u provedbi cijepljenja protiv bolesti COVID – 19 u Križevcima  Dana 08.08.2021. u Križevcima se provelo još jedno cijepljenje protiv bolesti COVID – 19 koje se također održalo u sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca Križevci. U provedbi cijepljenja stanovništva, kao dio Stožera Grada Križevaca i ovoga puta sudjelovalo je i Gradsko društvo Crvenog križa Križevci. Cijepljenju je pristupilo 855 građana, od čega su drugu dozu primile 572 osobe.
  Svoj doprinos provedbi cijepljenja iz GDCK Križevci dali su djelatnici i volonteri Gradskog interventnog tima Crvenog križa Martina Car, Dora Vrhovec Golub, Marina Igrić i Davor Japec. Volonteri i djelatnici GDCK Križevci bili su zaduženi za koordinaciju i pripomoć cijepljenim osobama kao i dezinfekciju ruku i mjerenje temperature.
  Organizacija cijepljenja građana bila je na visokoj razini uz poštivanje epidemioloških mjera te je cijepljenje proteklo bez poteškoća.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 03.08.2021

  Akcija dobrovoljnog darivanja krvi  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u suradnji za Zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba organizira akciju prikupljanja dobrovoljnog darivanja krvi i to:

  - 9.8.2021.g. od 12,00-18,00 sati (ponedjeljak)
  - 10.8.2021.g. od 9,00-13,00 sati (utorak)


  Akcije se provode u Križevcima, u Hotelu Kalnik, Trg Svetog Florijana 15, Križevci.


  Ujedno pozivamo i sve punoljetne osobe da dođu i po prvi puta se priključe mreži darivatelja kako bi se proširio naš krvotok solidarnosti.
  Darivanje krvi odvija se na siguran način uz korištenje zaštitne opreme. Napominjemo da je nošenje zaštitnih maski obavezno te će Gradsko društvo Crvenog križa Križevci osigurati zaštitne maske za sve darivatelje koji ih nemaju.


  UNAPRIJED SE ZAHVALJUJEMO NA VAŠOJ HUMANOSTI !
  Datum: 26.07.2021

  Nabavljena oprema za radionice u sklopu projekta „Starost nas povezuje“  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci provodi projekt iz Europskog socijalnog fonda, Program: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. , Poziv: „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – Faza I“ pod nazivom „Starost nas povezuje“.

  Za provođenje radno – okupacijskih aktivnosti nabavljen je stol koji korisnicima programa služi za radionicu izrade raznih slastica.

  Nabavljena oprema financirana je iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci
  Datum: 26.7.2021

  Nabavljena oprema za radionice u sklopu projekta „Starost nas povezuje“  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci provodi projekt iz Europskog socijalnog fonda, Program: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. , Poziv: „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – Faza I“ pod nazivom „Starost nas povezuje“.

  Za provođenje radno – okupacijskih aktivnosti nabavljene su stolice koje korisnicima programa služe za radionicu perlanja i ručnu izradu čunčane čipke.

  Nabavljena oprema financirana je iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci
  Datum: 16.7.2021

  Društvena aktivnost u sklopu projekta „Starost nas povezuje“  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci provodi projekt iz Europskog socijalnog fonda, Program: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. , Poziv: „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – Faza I“ pod nazivom „Starost nas povezuje“.

  Tijekom dosadašnje provedbe projekta redovito se organizira aktivnost igranja šaha u koju se mogu uključiti osobe starije životne dobi 65+. U aktivnost igranja šaha koju organizira GDCK Križevci do sada je aktivno uključeno 6 osoba, a izvoditelj aktivnosti je Josip Martić član Šahovskog kluba „Križevci“.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 16.7.2021

  Aktivnosti projekta „Starost nas povezuje“  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci provodi projekt iz Europskog socijalnog fonda, Program: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. , Poziv: „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – Faza I“ pod nazivom „Starost nas povezuje“.

  U sklopu projekta redovito se organiziraju dnevne aktivnosti za starije osobe, a do sada su provedeni sportsko – rekreativni programi te radno – okupacijske aktivnosti.
  Sportsko – rekreativni programi uključuju tjelovježbu i hodanje te je do sada u navedenu aktivnost uključeno 7 osoba. Radionice izrade slastica, radionice perlanja i izrade čunčane čipke dio su radno – okupacijskih aktivnosti u koje je trenutno uključeno 7 korisnika projekta.

  Dosadašnjom provedbom spomenutih aktivnosti projekt je pozitivno prihvaćen u lokalnoj zajednici, a provođenje navedenih aktivnosti nastavlja se do kraja provedbe projekta.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 15.07.2021

  Trening za trenere „Odgoj za humanost od malih nogu“  Djelatnica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Martina Car sudjelovala je na trodnevnom treningu u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu od 12.7.-14.7.2021. godine.
  Odgoj za humanost od malih nogu program je Hrvatskog Crvenog križa namijenjen djeci predškolske dobi, koji je dobio pozitivno stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje i odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja za provedbu.

  Nakon provedenog treninga sudionici su osposobljeni za provedbu programa Odgoj za humanost od malih nogu, ali i provođenje daljnjih edukacija za volontere na lokalnoj razini za navedeni program.
  Na treningu je sudjelovalo 15 zaposlenika i volontera društava Crvenog križa iz Makarske, Splita, Vrbovskog, Delnica, Velike Gorice, D. Stubice, Zaboka, Virovitice, Osijeka, Grubišnog Polja i Križevaca.

  Po završetku treninga Martina Car je dobila potvrdu o završenoj Specijalističkoj edukaciji volontera „Odgoj za humanost od malih nogu“.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 14.7.2021

  Druga nabava opreme u sklopu projekta „Starost nas povezuje“  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci provodi projekt iz Europskog socijalnog fonda, Program: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. , Poziv: „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – Faza I“ pod nazivom „Starost nas povezuje“.

  Za provođenje sportsko – rekreativnih programa, radionica savjetovanja o zdravlju i društvenih aktivnosti do sada je u sklopu projekta nabavljena sljedeća oprema:
  - 1 tlakomjer
  - 1 uređaj za mjerenje šećera
  - 30 prostirki za vježbanje

  Nabavljena oprema financirana je iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 12.07.2021

  Sudjelovanje djelatnika i članova Gradskog interventnog tima Crvenog križa Križevci u provedbi cijepljenja protiv bolesti COVID – 19 u Križevcima  Dana 11.7.2021. u Križevcima se provelo još jedno cijepljenje protiv bolesti COVID – 19 koje se također održalo u sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca Križevci. U provedbi cijepljenja stanovništva, kao dio Stožera Grada Križevaca i ovoga puta sudjelovalo je i Gradsko društvo Crvenog križa Križevci. Cijepljenju je pristupilo 679 građana, a koji su cijepljeni Pfizerovim cjepivom.
  Svoj doprinos provedbi cijepljenja iz GDCK Križevci dala je Đurđica Trbus, članica Stožera civilne zaštite Grada Križevaca te djelatnici i volonteri Gradskog interventnog tima Crvenog križa Miljenko Jagodić, Martina Car, Snježana Komljenović, Dora Vrhovec Golub i Natalija Jelušić. Volonteri i djelatnici GDCK Križevci bili su zaduženi za koordinaciju i pripomoć cijepljenim osobama kao i dezinfekciju ruku i mjerenje temperature.
  Organizacija cijepljenja građana bila je na visokoj razini uz poštivanje epidemioloških mjera te je cijepljenje proteklo bez poteškoća.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 9.7.2021.

  Dan Općine Kalnik  Povodom Dana Općine Kalnik 9.7.2021. godine u Domu hrvatskih branitelja Kalnik održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Kalnik.
  Sjednici su nazočile predstavnice GDCK Križevci Đurđica Trbus, predsjednica Društva Crvenog križa koprivničko – križevačke županije i Dora Vrhovec Golub, voditeljica projekata.

  Sama Svečana sjednica otvorena je izvedbom „Lijepe naše“, a koju su izveli Kalnički slavuji te su unutar programa sjednice učenici Osnovne škole Kalnik izvodili prigodne točke u vidu pjesama, plesa i igrokaza. Svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Općinskog vijeća Olinka Gjigaš, a uzvanicima se obratio i načelnik općine Krunoslav Đurec koji je istaknuo kako je ponosan što njegov tim čine mladi Kalničanke i Kalničani te je najavio financijsku stabilnost općine.
  Uzvanicima su se također obratili i nazočni župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i gradonačelnik grada Križevaca Mario Rajn koji su novoizabranom načelniku najavili suradnju Grada i Županije sa Općinom Kalnik te su mu poželjeli mnogo uspjeha u radu.


  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci
  Izvor fotografija: Radio Križevci  Datum: 30.6.2021.

  Izvješće o radu Socijalne samoposluge „Sveti Marko Križevčanin Križevci“ u prvoj polovici 2021. godine  U sklopu Gradskog društva Crvenog križa Križevci od 2015. godine djeluje Socijalna samoposluga „Sveti Marko Križevčanin Križevci“. Cilj osnivanja Socijalne samoposluge jest briga o najpotrebitijim građanima u lokalnoj zajednici kojima se podjelom paketa živežnih namirnica i higijenskih potrepština nastoji olakšati svakodnevica. Partner na projektu Socijalne samoposluge je Centar za socijalnu skrb Križevci čiji su korisnici Zajamčene minimalne naknade (ZMN) ujedno i korisnici Socijalne samoposluge.
  Potrepštine za Socijalnu samoposlugu pribavljaju se isključivo putem donacija građana i trgovačkih društava te apliciranjem na nacionalne i EU natječaje.
  U prvoj polovici 2021. godine primljene su i podijeljene sljedeće donacije:
  1. Donacija Hrvatskog Crvenog križa: 400 paketa „Vaš dar za pravu stvar“ u vrijednosti 57.384,10 kn podijeljenih korisnicima Zajamčene minimalne naknade te osobama i obiteljima u potrebi;
  2. Donacija Hrvatskog Crvenog križa u okviru suradnje IFRC i HCK u sklopu projekta „Pomoć Republici Hrvatskoj zbog izbijanja epidemije COVID-19“: 40 paketa (paket predviđen za dvije osobe) „Vaš dar za pravu stvar“ u vrijednosti 6.182,37 kn podijeljenih korisnicima Zajamčene minimalne naknade;
  3. Donacija DM - drogerie markt: paketi higijenskih potrepština u vrijednosti 38.071,00 kn podijeljenih korisnicima Zajamčene minimalne naknade te osobama i obiteljima u potrebi;
  4. Donacije građana prehrambenih proizvoda u vrijednosti 3.625,00 kn;
  5. Iz sredstava „Solidarnost na djelu“ osigurani su paketi za 175 korisnika Zajamčene minimalne naknade u vrijednosti: 8.618,75 kn

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 29.06.2021

  Dan Općine Sveti Petar Orehovec  Povodom Dana Općine Sveti Petar Orehovec održana je 29.06.2021. godine u Vatrogasnom domu u Svetom Petru Orehovcu svečana sjednica Općinskog vijeća.
  Sjednici su nazočile predstavnice GDCK Križevci Ivana Ružić i Đurđica Trakoštanec potpredsjednica GDCK Križevci, a koja je ujedno predsjednica Društva Crvenog križa Općine Sveti Petar Orehovec te 5 gerontodomaćica koje pružaju usluge pomoći u kući na području Općine Sveti Petar Orehovec.
  Sjednici su prisustvovali načelnik Općine Franjo Poljak, njegov zamjenik Dragutin Hendelja, a sjednicu je vodio predsjednik Općinskog vijeća Dragutin Matus. Sjednici su također nazočili župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren i njegov zamjenik Darko Sobota. Bili su prisutni i saborski zastupnici Damir Felak i Branko Hrg te ostali uzvanici.

  IZVOR FOTOGRAFIJA: prigorski.hr

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 28.06.2021

  Volonteri križevačkog Crvenog križa za dobrobit svih nas odradili 1314 volonterskih sati  U Križevcima se od sredine veljače do kraja lipnja održalo deset akcija cijepljenja građana protiv bolesti COVID – 19 na kojima su u samoj organizaciji i provedbi cijepljenja sudjelovali i naši volonteri i djelatnici.
  U svih deset akcija cijepljenja sudjelovalo je 20 volontera i djelatnika našeg Društva koji su u navedenom periodu volonterski odradili dodatna 164 radna dana odnosno izdvojili su ukupno 1314 sati svojeg slobodnog vremena i usmjerili ga na dobrobit cjelokupne lokalne zajednice.
  O tome sa koliko požrtvovnosti, predanosti i humanosti su naši volonteri i djelatnici pristupali obavezama na akcijama cijepljenja svjedoče i pohvale organizatora, ali i samih građana koji su se cijepili. Volonteri i djelatnici sudjelovali su u pripremi prostora, bili su zaduženi za koordinaciju građana ispred dvorane i unutar nje, na ulazima su mjerili temperaturu i dezinficirali građanima ruke te su pripomagali slabo pokretnim osobama.

  Ovim putem želimo im se još jednom zahvaliti na njihovom vremenu i trudu koji su nesebično uložili za dobrobit svih nas i svakog poimence spomenuti: Đurđica Trbus, Ivana Ružić, Marina Igrić, Dora Vrhovec Golub, Ivana Đurinić, Martina Car, Snježana Komljenović, Ana Dolar Jug, Tomislav Kešer, Natalija Jelušić, Jasna Postružin, Miroslav Igrić, Ivan Bezjak, Davor Japec, Miljenko Jagodić, Darko Križanić, Anita Đurec, Sara Jelušić, Milenko Brkić i Kristina Fletko.
  Važno je istaknuti da su naši volonteri i djelatnici aktivni gdje god za to postoji potreba, a to su u posljednjih nekoliko godina mnogo puta dokazali: poplave, migrantska kriza, potresi i ostale krizne situacije, briga o starijim, nemoćnim i osobama u potrebi dio su naše svakodnevice u kojoj brigom za drugoga, nesebično dajući sebe, širimo humanost.
  Još jednom zahvaljujemo svima koji svojim doprinosom naše Društvo čine snažnijim, a lokalnu zajednicu boljim i ugodnijim mjestom za život.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 26.06.2021

  Sudjelovanje djelatnika i članova Gradskog interventnog tima Crvenog križa Križevci u provedbi cijepljenja protiv bolesti COVID – 19 u Križevcima  Dana 26.06.2021. u Križevcima se provelo posljednje organizirano cijepljenje prvom i drugom dozom Pfizer cjepiva protiv bolesti COVID – 19 koje se također održalo u sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca Križevci od 8:00 do 16:00 sati. U provedbi cijepljenja stanovništva, kao dio Stožera Grada Križevaca i ovoga puta sudjelovalo je i Gradsko društvo Crvenog križa Križevci..
  Svoj doprinos provedbi cijepljenja iz GDCK Križevci dala je Đurđica Trbus, članica Stožera civilne zaštite Grada Križevaca te djelatnici i volonteri Gradskog interventnog tima Crvenog križa Miljenko Jagodić, Darko Križanić, Martina Car, Marina Igrić, Ivana Đurinić, Sara Jelušić, Ana Dolar Jug, Natalija Jelušić, Tomislav Kešer, Jasna Postružin, Miroslav Igrić i Ivan Bezjak. Volonteri i djelatnici GDCK Križevci bili su zaduženi za koordinaciju i pripomoć cijepljenim osobama te za pripremu prostora u kojem se cijepljenje održalo.
  Organizacija cijepljenja građana bila je na visokoj razini uz poštivanje epidemioloških mjera te je cijepljenje proteklo bez poteškoća.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 24.06.2021

  GDCK Križevci na 1. Iskustvenoj radionici u GDCK Virovitica  Dana 24.6.2021. godine djelatnice GDCK Križevci Marina Igrići i Martina Car sudjelovale su na prvoj Iskustvenoj radionici u organizaciji GDCK Virovitica.
  Na temelju Izjave o partnerstvu koju su sklopili GDCK Križevci i GDCK Virovitica za projekt „Mobilnost za samostalnost“, a koji je odobren u sklopu poziva „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – FAZA I“ organizirana je Iskustvena radionica.
  U cilju poboljšanja rada u području izvaninstitucionalnih usluga Gradska društva Crvenog križa okupila su se radi prenošenja iskustava u području aktivnog starenja i rada s osobama oboljelima od Alzheimerove bolesti i drugih demencija, te o prenošenju iskustva o provedbi projekata. Na radionici su osim GDCK Križevci i GDCK Virovitica sudjelovala i Gradska društva Crvenog križa Valpovo i Daruvar.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 24.06.2021

  Dan Općine Sveti Ivan Žabno  Dana 24.06.2021. godine povodom dana Općine Sveti Ivan Žabno održana je svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Sveti Ivan Žabno.

  Sjednici su nazočile predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko - križevačke županije Đurđica Trbus i predstavnica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Ivana Ružić.
  Na sjednici su bili prisutni i državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg, koprivničko-križevački župan Darko Koren i njegov zamjenik Ratimir Ljubić, načelnik Općine Sveti Petar Orehovec Franjo Poljak, načelnik Općine Gornja Rijeka Darko Fištrović, načelnik Općine Kalnik Krunoslav Đurec, te ostali uzvanici i gosti.

  Izvor fotografija: prigorski.hr

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 19.06.2021

  Sudjelovanje djelatnika i članova Gradskog interventnog tima Crvenog križa Križevci u provedbi cijepljenja protiv bolesti COVID – 19 u Križevcima  Dana 19.06.2021. u Križevcima se provelo cijepljenje drugom dozom Pfizer cjepiva protiv bolesti COVID – 19 za 1 800 građana koje se također održalo u sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca Križevci od 8:00 do 19:00 sati. U provedbi cijepljenja stanovništva, kao dio Stožera Grada Križevaca i ovoga puta sudjelovalo je i Gradsko društvo Crvenog križa Križevci..
  Svoj doprinos provedbi cijepljenja iz GDCK Križevci dala je Đurđica Trbus, članica Stožera civilne zaštite Grada Križevaca te djelatnici i volonteri Gradskog interventnog tima Crvenog križa Davor Japec, Miljenko Jagodić, Darko Križanić, Marina Igrić, Ana Dolar Jug, Ivana Ružić, Natalija Jelušić, Jasna Postružin, Sara Jelušić, Tomislav Kešer, Miroslav Igrić i Ivan Bezjak. Volonteri i djelatnici GDCK Križevci bili su zaduženi za koordinaciju i pripomoć cijepljenim osobama te za pripremu prostora u kojem se cijepljenje održalo.
  Organizacija cijepljenja građana bila je na visokoj razini uz poštivanje epidemioloških mjera te je cijepljenje proteklo bez poteškoća.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 17.06.2021

  Sportsko-rekreativna radionica u sklopu projekta „Aktivno starenje“  GDCK Križevci provodi dvogodišnji projekt „Aktivno starenje“ koji je namijenjen starijim osobama u lokalnoj zajednici koje se kroz organizaciju dnevnih aktivnosti želi potaknuti na sudjelovanje u životu lokalne zajednice kako bi se podigla razina kvalitete njihovih života.
  U sklopu projekta provode se i sportsko-rekreativne aktivnosti čiji je nositelj dr.sc. Marija Zegnal Koretić, prof., a na kojima se provode kardio vježbe, podizanje anaerobnih i aerobnih kapaciteta, tjelovježba, vježbe protiv osteoporoze, rad na podizanju socijalizacije, vježbe relaksacije uz glazbenu podlogu i ostalo.
  Članice projekta „Aktivno starenje“ sudjelovale su na sportsko-rekreativnoj aktivnosti tako da su zajedno sa dr.sc. Marija Zegnal Koretić, prof. uz pomoć štapova za hodanje provele aktivnost nordijskog hodanja. Nordijsko hodanje aerobni je odnosno kardio trening koji prokrvljuje cijeli organizam, regulira krvni tlak, smanjuje probleme s proširenim venama i dr.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci
  Datum: 15.06.2021

  Dom Senior Care proslavio 6. rođendan  Predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije Đurđica Trbus 15.6.2021. godine nazočila je svečanosti proslave šeste godišnjice uspješnog rada Doma Senior Care.

  Na svečanosti su također prisustvovali u ime Grada Križevaca pročelnik Sandro Novosel te Ravnatelj koprivničke Opće bolnice dr. Mato Devčić.
  Predsjednica DCK Koprivničko-križevačke županije poklonila je Domu Senior Care Mapu čunčane čipke, te im zaželjela puno sreće u daljnjem radu.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 14.06.2021

  Čestitka - Svjetski dan darivatelja krvi – 14. lipanj 2021.  Poštovani,

  i ove godine 14. lipnja će se širom svijeta obilježiti Svjetski dan darivatelja krvi kako bi se povećala svijest o važnosti redovitog dobrovoljnog davanja krvi i prepoznavanje doprinosa dobrovoljnih, neplaćenih davatelja krvi u spašavanju života i poboljšanju zdravlja. Svjetski dan darivatelja krvi ima za svrhu stvoriti širu svijest u cijelom svijetu o važnosti dostatne raspoloživosti i odgovarajuće uporabe sigurne krvi i krvnih pripravaka kao i potrebi da se mnogo više uključi u redovito, dobrovoljno i neplaćeno davanje krvi.

  Za 2021. godinu slogan Svjetskog dana darivatelja krvi je "Darujte krv, očuvajte život". Poruka naglašava važnost darivatelja krvi u očuvanju života i ozdravljenju te je globalni poziv svim ljudima na redovito darivanje krvi i doprinos zdravlju.

  Poseban fokus ovogodišnje kampanje je uloga mladih u osiguravanju sigurne opskrbe krvlju. U mnogim zemljama mladi su prednjačili u aktivnostima i inicijativama usmjerenima na postizanje sigurne opskrbe krvlju dobrovoljnim, neplaćenim darivanjem krvi. Mladi ljudi čine veliki dio populacije u mnogim zemljama i uglavnom su puni idealizma, entuzijazma i kreativnosti.

  Ovo je prilika kad se iskazuje zahvalnost dobrovoljnim, neplaćenim davateljima krvi za sve darovane doze krvi kao i za podizanje svijesti o potrebi redovitog darivanja krvi s ciljem kako bi se osiguralo da svaki pojedinac, ali i zajednica imaju mogućnost u slučaju potrebe za pravovremenu opskrbu sa sigurnom i kvalitetnom krvlju u krvnim pripravcima.

  Svim dobrovoljnim davateljima krvi upućujemo iskrene čestitke povodom Svjetskog dana darivatelja krvi te im zahvaljujemo na iskazanoj solidarnosti, humanosti i na svakoj darovanoj dozi krvi.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci
  Prigodan tekst:

  Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se svake godine 14. lipnja. Cilj je podići globalnu svijest o potrebi sigurne krvi i krvnih pripravaka za transfuziju te o ključnom doprinosu dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi nacionalnim zdravstvenim sustavima. Obilježavanje ovoga dana također je prilika za podsjećanje vlada i zdravstvenih tijela na važnost osiguravanja odgovarajućih resursa i uspostave sustava i infrastrukture nužnih za povećanje prikupljanja krvi od dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi.

  Sigurna krv i krvni pripravci te njihova transfuzija ključni su u skrbi o stanovništvu i javnom zdravstvu. Dobrovoljni darivatelji krvi spašavaju milijune života i svakodnevno poboljšavaju zdravlje i kvalitetu života mnogih pacijenata. Potreba za krvlju je univerzalna, ali pristup krvi za sve one koji je trebaju nije. Nestašice krvi posebno su prisutne u zemljama u razvoju.

  Kako bi se osiguralo da svi koji trebaju sigurnu krv imaju pristup njoj, sve zemlje trebaju dobrovoljne, neplaćene darivatelje koji redovito daju krv. Tijekom pandemije COVID-19 virusa, unatoč ograničenom kretanju i drugim izazovima, darivatelji krvi u mnogim su zemljama nastavili donirati krv i plazmu pacijentima kojima je potrebna transfuzija. Uloženi napor tijekom ove izazovne situacije koja je bez presedana, naglašava važnost uloge dobro organiziranih, predanih, dobrovoljnih, neplaćenih darivatelja krvi za osiguravanje sigurne i dostatne opskrbe zdravstva krvlju tijekom normalnih i izvanrednih situacija.

  Fokus ovogodišnje kampanje
  Za 2021. godinu slogan Svjetskog dana darivatelja krvi bit će "Darujte krv, očuvajte život". Poruka naglašava važnost darivatelja krvi u očuvanju života i ozdravljenju te je globalni poziv svim ljudima na redovito darivanje krvi i doprinos zdravlju.

  Poseban fokus ovogodišnje kampanje bit će uloga mladih u osiguravanju sigurne opskrbe krvlju. U mnogim zemljama mladi su prednjačili u aktivnostima i inicijativama usmjerenima na postizanje sigurne opskrbe krvlju dobrovoljnim, neplaćenim darivanjem krvi. Mladi ljudi čine veliki dio populacije u mnogim zemljama i uglavnom su puni idealizma, entuzijazma i kreativnosti.

  Specifični ciljevi ovogodišnje kampanje su:
  • zahvaliti se darivateljima krvi u svijetu i stvoriti širu svijest javnosti o potrebi redovitog, neplaćenog
  darivanja krvi;
  • promovirati vrijednosti darivanja krvi u jačanju solidarnosti i socijalne kohezije u zajednici;
  • ohrabriti mlade da prihvate humanitarni poziv na darivanje krvi i motiviraju druge da učine isto;
  • slaviti potencijal mladih kao partnera u promicanju zdravlja.

  Domaćin događanja Svjetskog dana darivatelja krvi 2021.
  Italija će biti domaćin Svjetskog dana darivatelja krvi 2021. godine putem svojeg Nacionalnog centra za krv. Globalni događaj održat će se u Rimu 14. lipnja 2021. godine.

  Zajedno za Svjetski dan darivatelja krvi
  Vaše sudjelovanje i podrška pomoći će osigurati veći učinak obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi 2021. godine, odavanjem svjetskog priznanja darivateljima krvi za njihov spasonosan čin solidarnosti istovremeno naglašavajući važnost osiguravanja sigurne krvi i krvnih pripravaka kao ključnog elementa svakog zdravstvenog sustava. Sudjelovanje zainteresiranih partnera dobrodošlo je na svim razinama kako bi obilježavanje Svjetskog dana darivatelja krvi 2021. bilo uspješno u cijelome svijetu.

  Hrvatski Crveni križ
  Datum: 12.06.2021

  Sudjelovanje djelatnika i članova Gradskog interventnog tima Crvenog križa Križevci u provedbi cijepljenja protiv bolesti COVID – 19 u Križevcima  Dana 12.06.2021. u Križevcima se provelo cijepljenje drugom dozom Pfizer cjepiva protiv bolesti COVID – 19 za 1 800 građana koje se također održalo u sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca Križevci od 8:00 do 19:00 sati. U provedbi cijepljenja stanovništva, kao dio Stožera Grada Križevaca i ovoga puta sudjelovalo je i Gradsko društvo Crvenog križa Križevci..
  Svoj doprinos provedbi cijepljenja iz GDCK Križevci dala je Đurđica Trbus, članica Stožera civilne zaštite Grada Križevaca te djelatnici i volonteri Gradskog interventnog tima Crvenog križa Miljenko Jagodić, Darko Križanić, Milenko Brkić, Kristina Fletko, Martina Car, Marina Igrić, Ana Dolar Jug, Ivana Ružić, Snježana Komljenović, Natalija Jelušić, Tomislav Kešer, Miroslav Igrić i Ivan Bezjak. Volonteri i djelatnici GDCK Križevci bili su zaduženi za koordinaciju i pripomoć cijepljenim osobama te za pripremu prostora u kojem se cijepljenje održalo.
  Organizacija cijepljenja građana bila je na visokoj razini uz poštivanje epidemioloških mjera te je cijepljenje proteklo bez poteškoća.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 12.06.2021

  Članice Dnevnog boravka na „Proljetnoj kreativi“ u Križevcima  U subotu 12. lipnja na Trgu Antuna Nemčića održao se sajam kreative križevačkog kraja i to u suradnji Grada Križevaca, Turističke zajednice Grada Križevaca i križevačkih kreativaca.
  Naime, riječ je o sajmu na kojem su posjetitelji mogli razgledati i kupiti brojne rukotvorine, od ukrasnih i umjetnih predmeta do nakita, igračaka, suvenira i sl.

  Članice Dnevnog boravka GDCK Križevci također su sudjelovale i predstavljale radove koje izrađuju na radionicama. Članice su se predstavljale s radovima izrađenim čunčanom čipkom, perlanjem, cvijećem od krep papira, decoupage tehnikom te raznim predmetima izrađenim od dječjih hulahopki.
  Članice Dnevnog boravka njeguju tradiciju i kulturu na području Grada Križevaca i šire kod osoba treće životne dobi, ali i osoba mlađe dobi.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 11.06.2021

  Sudjelovanje na predstavljanju projekta GDCK Vrbovec  U petak 11.6.2021. godine predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije Đurđica Trbus i djelatnice GDCK Križevci Marina Igrić i Martina Car sudjelovale su na predstavljanju projekta Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec.
  Naime, riječ je bila o projektu koji sadrži inovativne modele socijalnih usluga pružanja podrške članovima obitelji u brizi o svojem ovisnom članu, starijoj i nemoćnoj osobi, a koje provodi GDCK Vrbovec. Bila je to koordinacija 16 društava s područja Zagrebačke, Koprivničko – križevačke, Karlovačke i Primorsko – goranske županije, a sve u sklopu projekta „Nova optika 65+“ koji je prijavljen na poziv ESF „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – Faza I“.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


  Datum: 10.06.2021

  Novi Odbor upriličio prijem za Volontera godine HCK Miroslava Kaniseka  Prva sjednica novog saziva Odbora Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije održana je u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica u četvrtak, 10. lipnja. Okupljanju je prisustvovao koprivnički volonter Miroslav Kanisek, dobitnik priznanja Hrvatskog Crvenog križa „Volonter godine“ za 2020. godinu. Stoga je prvo okupljanje Obora u novom sastavu iskorišteno kako bi mu čestitali na prestižnom priznanju, za koje ga je i nominiralo Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije.
  Uz čestitke, predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus i ravnateljica Društva Adela Sočev uručile su Miroslavu Kaniseku prigodne, simbolične darove. Članice Dnevnog boravka za volontera Miroslava Kaniseka izradile su Mapu čunčane čipke, jaje ukrašeno čunčanom čipkom te jaje ukrašeno tehnikom perlanja.
  On se zahvalio Društvu Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije na ukazanom povjerenju i nominaciji za prestižnu nagradu Volontera godine HCK te najavio svoj još veći doprinos humanitarnom radu u Crvenom križu.

  VIŠE NA: https://www.hck-koprivnica.hr/novi-odbor-uprilicio-prijem-za-volontera-godine-hck-miroslava-kaniseka/

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci
 • Datum: 04.06.2021

  Izvješće sa provedene akcije dobrovoljnog darivanja krvi  Akciji dobrovoljnog darivanja krvi održanoj 2. i 4. lipnja 2021. pristupilo je ukupno 163 dobrovoljna davatelja krvi od čega su prikupljene 152 doze krvi.
  Zahvaljujemo svim darivateljima na njihovoj humanosti i pozivamo ih da se i dalje redovito odazivaju organiziranim akcijama.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 01.06.2021

  Druga godina provedbe programa „Klub osoba treće životne dobi“  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci potpisalo je Ugovor za drugu godinu provedbe trogodišnjeg programa „Klub osoba treće životne dobi“. U okviru programa odobreno je 150.000,00 kn za drugu godinu provedbe.
  Ciljevi programa su razvoj izvaninstitucijskih usluga koje se pružaju starijim i nemoćnim osobama u lokalno zajednici, povećanje kvalitete života starijih i nemoćnih, pružanje kvalitetnih usluga stanovništvu ruralnih sredina te prevencija institucionalizacije starijih i nemoćnih osoba u lokalnoj zajednici.
  Kroz aktivnosti ovog programa stariju populaciju se animira da svakodnevnu rutinu zamijene slobodnim aktivnostima te da se kroz druženje sa svojim sugrađanima osjećaju bolje i korisnije te na posljetku i sretnije. Ciljana skupina programa ima mogućnost ispuniti svoje slobodno vrijeme koje bi u suprotnom provodili sami, razmišljajući o brigama i problemima specifičnim za njihovu dob, ali im se dijele i korisni savjeti kako da si olakšaju svakodnevni život, bilo u zdravstvenom, pravnom ili ekonomskom pogledu.
  Aktivnosti: savjetovanja (ekonomska, pravna i zdravstvena), kreativne radionice, InternetCorneri, biblioterapije, psihosocijalna podrška i razmjena iskustava.
  Program se provodi uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.
  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci poziva sve zainteresirane građane starije životne dobi da se uključe u aktivnosti programa.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 31.05.2021

  Akcija dobrovoljnog darivanja krvi  Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u suradnji za Zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba organizira akciju prikupljanja dobrovoljnog darivanja krvi i to:

  - 2.6.2021.g. od 12,00-18,00 sati (srijeda)
  - 4.6.2021.g. od 9,00-13,00 sati (petak)


  Akcije se provode u Križevcima, u Hotelu Kalnik, Trg Svetog Florijana 15, Križevci.


  Ujedno pozivamo i sve punoljetne osobe da dođu i po prvi puta se priključe mreži darivatelja kako bi se proširio naš krvotok solidarnosti.
  Darivanje krvi odvija se na siguran način uz korištenje zaštitne opreme. Napominjemo da je nošenje zaštitnih maski obavezno te će Gradsko društvo Crvenog križa Križevci osigurati zaštitne maske za sve darivatelje koji ih nemaju.


  UNAPRIJED SE ZAHVALJUJEMO NA VAŠOJ HUMANOSTI !

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 29.05.2021

  Djelatnica GDCK Križevci sudjelovala na edukaciji za koordinatore volontera HCK  U periodu od 26. do 28.5.2021. godine djelatnica GDCK Križevci Martina Car sudjelovala je na edukaciji za koordinatore volontera i voditelja mladih Hrvatskog Crvenog križa.
  Edukacija se provodila u Edukacijskom centru Hrvatskog Crvenog križa na kojoj je sudjelovalo 16 djelatnika i volontera Društava Crvenog križa iz cijele RH, a provodili su je djelatnici HCK Ivana Zadražil Vorberger i Adam Slačanac. Cilj edukacije bio je razviti vještine uključivanja, educiranja, praćenja i evaluacije volonterskog rada.
  Nakon završene edukacije svim sudionicima dodijeljena je potvrda o završenoj specijalističkoj edukaciji koordinatora volontera i voditelja mladih Hrvatskog Crvenog križa.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 29.05.2021

  Sudjelovanje djelatnika i članova Gradskog interventnog tima Crvenog križa Križevci u provedbi cijepljenja protiv bolesti COVID – 19 u Križevcima  Dana 29.05.2021. u Križevcima se provelo još jedno cijepljenje prvom i drugom dozom Pfizer cjepiva protiv bolesti COVID – 19 za 1 930 građana koje se kao i svaki puta do sada održalo u sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca Križevci od 8:00 do 19:00 sati. U provedbi cijepljenja stanovništva, kao dio Stožera Grada Križevaca i ovoga puta sudjelovalo je i Gradsko društvo Crvenog križa Križevci..
  Svoj doprinos provedbi cijepljenja iz GDCK Križevci dala je Đurđica Trbus, članica Stočera civilne zaštite Grada Križevaca te djelatnici i volonteri Gradskog interventnog tima Crvenog križa Miljenko Jagodić, Darko Križanić, Davor Japec, Martina Car, Marina Igrić, Ana Dolar Jug, Snježana Komljenović, Natalija Jelušić, Jasna Postružin, Ivana Ružić, Tomislav Kešer, Miroslav Igrić, Ivan Bezjak, Ivana Đurinić i Kristina Fletko. Volonteri i djelatnici GDCK Križevci bili su zaduženi za koordinaciju i pripomoć cijepljenim osobama te za pripremu prostora u kojem se cijepljenje održalo.
  Organizacija cijepljenja građana bila je na visokoj razini uz poštivanje epidemioloških mjera te je cijepljenje proteklo bez poteškoća.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 28.05.2021

  GDCK Križevci na sastanku o provedbi FEAD III projekata u Karlovcu  Djelatnice Gradskog društva Crvenog križa Križevci 28.5.2021. godine sudjelovale su na sastanku o provedbi FEAD III projekata u Karlovcu. Na sastanku se razgovaralo o fazama u kojima se Društva Crvenog križa nalaze sa svojim projektima te o Javnoj nabavi koju će provoditi unutar projekata.
  GDCK Križevci kao nositelj provodi FEAD projekt „Školski pribor za školarce u središnjoj Hrvatskoj i Banovini“ zajedno sa 15 partnera, a u okviru projekta će se nabaviti i podijeliti najmanje 1020 kompleta školskog pribora za školarce od 1. -8. razreda osnovne škole.
  U sklopu FEAD III projekata GDCK Križevci partner je Gradskom društvu Crvenog križa Koprivnica „Školska oprema za školarce u sjevernoj Hrvatskoj i Banovini“, te Gradskom društvu Crvenog križa Sisak u sklopu projekta “Humanitarni paket za Banovinu i sjevernu Hrvatsku” a sve u okviru Poziva „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći – faza III“ Fond Europske pomoći za najpotrebitije.
  GDCK Križevci do sada je u sklopu projekta „Školski pribor za školarce u središnjoj Hrvatskoj i Banovini“ nabavilo ručni visokopodizni paletni viličar, prijenosno računalo, letke i plakate. Održana je zajednička edukacija djelatnika i volontera nositelja navedenih projekata i partnerskih organizacija na temu sustava socijalnih prava i usluga uključujući područje odgoja, obrazovanja i zdravstvene skrbi (trening trenera), te je za dvije djelatnice održano usavršavanje iz Javne nabave.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 27.05.2021

  GDCK Križevci nabavilo kombi vozilo financirano iz Europskog socijalnog fonda za potrebe projekta „Starost nas povezuje“  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci provodi projekt iz Europskog socijalnog fonda, Program: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. , Poziv: „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – Faza I“ pod nazivom „Starost nas povezuje“.
  U sklopu projekta nabavljeno je kombi vozilo, a sve u svrhu pružanja usluge prijevoza starijih osoba uz pratnju s ciljem omogućavanja starijim osobama iz ruralnih sredina obavljanje liječničkih pregleda, kupnju namirnica, odlazak u CZSS i sl.
  Osim usluge prijevoza u sklopu projekta provode se i dnevne aktivnosti za starije osobe (radno – okupacijske radionice, sportsko – rekreativne aktivnosti, savjetovanje o zdravlju, društvene aktivnosti), te se podiže svijesti građana o potrebama osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije te problemima s kojima se suočavaju članovi njihovih obitelji.
  Svrha projekta „Starost nas povezuje“ je širenjem i unaprjeđenjem socijalnih usluga na području grada Križevaca i četiri općine doprinijeti povećanju uključenosti u društvo starijih osoba, osoba oboljelih od Alzheimerove demencije i drugih demencija te omogućiti bolju ravnotežu poslovnog i obiteljskog života članova obitelji koji skrbe o ovisnom članu. Ciljna skupina projekta su starije osobe i njihovi članovi obitelji.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


  Datum: 24.05.2021

  Provedba aktivnosti „Kluba osoba treće životne dobi“ GDCK Križevci u Orahovici
  Projektni tim „Kluba osoba treće životne dobi“ Gradskog društva Crvenog križa Križevci i članice Kluba u periodu od 19.5. do 21.5.2021. godine boravili su u Centru za edukaciju GDCK Osijek u Orahovici.

  Boravak u Centru za edukaciju GDCK Osijek organiziran je radi promoviranja „Kluba osoba treće životne dobi“ te razmjene iskustava, znanja i vještina korisnika, razvoja novih prijateljstava među korisnicima i učenja na primjerima dobre prakse. Članice Kluba u Orahovici su se predstavile svojim ručnim radovima, a posjetile su ih žene treće životne dobi iz Orahovice. Razmjenu iskustava i promoviranje Kluba podržale su Predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije Đurđica Trbus i članica Glavnog odbora Hrvatskog Crvenog križa Branka Hastor.
  Organizacija boravka u Orahovici provedena je uz poštivanje epidemioloških mjera tako da su svim članicama podijeljene zaštitne maske i dezinficijensi, te se redovito mjerila tjelesna temperatura.

  GDCK Križevci nastavlja s provedbom trogodišnjeg programa „Klub osoba treće životne dobi“ te ovim putem poziva sve zainteresirane da se uključe u program i ispune svoje slobodno vrijeme raznim aktivnostima u sklopu programa Kluba.


  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 17.05.2021

  Sudjelovanje djelatnika i članova Gradskog interventnog tima Crvenog križa Križevci u provedbi cijepljenja protiv bolesti COVID – 19 u Križevcima  Dana 15.05.2021. u Križevcima se provelo još jedno cijepljenje prvom dozom Pfizer cjepiva protiv bolesti COVID – 19 za 1 800 građana koje se kao i svaki puta do sada održalo u sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca Križevci od 8:00 do 19:00 sati. U provedbi cijepljenja stanovništva, kao dio Stožera Grada Križevaca i ovoga puta sudjelovalo je i Gradsko društvo Crvenog križa Križevci..
  Svoj doprinos provedbi cijepljenja iz GDCK Križevci dala je Đurđica Trbus, članica Stožera civilne zaštite Grada Križevaca te djelatnici i volonteri Gradskog interventnog tima Crvenog križa Miljenko Jagodić, Darko Križanić, Martina Car, Marina Igrić, Ana Dolar Jug, Snježana Komljenović, Natalija Jelušić, Jasna Postružin, Tomislav Kešer, Miroslav Igrić, Ivan Bezjak, Ivana Đurinić i Anita Đurec. Volonteri i djelatnici GDCK Križevci bili su zaduženi za koordinaciju i pripomoć cijepljenim osobama te za pripremu prostora u kojem se cijepljenje održalo.
  Akciju cijepljenja podržao je gradonačelnik grada Križevaca Mario Rajn i ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Draženka Vadla.
  Organizacija cijepljenja građana bila je na visokoj razini uz poštivanje epidemioloških mjera te je cijepljenje proteklo bez poteškoća.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


  Datum: 14.05.2021

  Čestitka Miroslavu Kaniseku na proglašenju volontera godine Hrvatskog Crvenog križa  U prostorima Nacionalnog logističkog centra Hrvatskog Crvenog križa u Zagrebu u četvrtak, 13. svibnja održana je svečana konstituirajuća sjednica Glavnog odbora Hrvatskog Crvenog križa te svečana dodjela priznanja pobjednicima u kategorijama „Volonter/ka godine“, „Volonterski tim godine“ i „Posebno volontersko priznanje“ za 2020. godinu.
  Volonterom 2020. godine proglašen je Miroslav Kanisek kojeg je nominiralo Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije zbog pokretanja i vođenja Kluba dijabetičara Slatko srce.
  Ovim putem u ime Društva Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije i Gradskog društva Crvenog križa Križevci upućujemo iskrene čestitke i zahvalu za izniman volonterski angažman.

  Predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije Đurđica Trbus  Datum: 13.05.2021

  Župan održao prijem za predstavnike društava Crvenog križa, zahvalio im na doprinosu u organizaciji darivanja krvi i pomoći stradalima u potresu  Povodom Tjedna Crvenog križa te Međunarodnog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, župan Darko Koren održao je prijem za predstavnike županijskog i gradskih društava Crvenog križa, kojemu su prisustvovali i zamjenik župana Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar te pročelnica Upravnog odjela za zdravstveno-socijalne djelatnosti Maja Blažek.

  Župan je predstavnicima Crvenog križa zahvalio na dolasku i dosadašnjoj suradnji te čestitao njihov Dan i Tjedan, naglasak na angažmanu u borbi s pandemijom koronavirusa i nedavnim potresima u Sisačko-moslavačkoj županiji.
  „Velika je uloga i vas samostalno i kao sastavnice županijskog sustava civilne zaštite, a iznimno smo ponosi što smo od 2012. godine prva županija u Hrvatskoj po broju darovanih doza krvi na broj stanovnika. Zahvaljujem darivateljima na njihovoj humanosti i plemenitosti, kao i vama koji ste sve to organizirali. Svojim ste angažmanom potvrdili predanost u očuvanju i zaštiti ljudskih života te vam zahvaljujemo na svemu što činite za dobrobit onih koji trebaju vašu pomoć, a posebno hvala vašim volonterima. Potrebnu je istaknuti i vašu ulogu u organizaciji cijepljenja na punktovima te vam i na tome od srca hvala“, kazao je župan Koren te pohvalio rad društava s mladima, poželjevši im mnogo uspjeha u daljnjem djelovanju.

  Predsjednica županijskog Društva Crvenog križa Đurđica Trbus zahvalila je županu i suradnicima na odličnoj suradnji: „Hvala vam što uvijek podržavate sve naše aktivnosti i programe, a hvala i našim ljudima, koji su pravi humanitarci, što ih provode. Odlična je i suradnja među društvima Crvenog križa koja su velika obitelj koja skrbi o svima potrebitima.“

  Ravnateljica županijskog Društva i te koprivničkog Gradskog društva Adela Sočev dodala je kako je posljednjih mjeseci Crveni križ, njegove djelatnike i volontere, obilježilo pomaganje ljudima u potresom pogođenim područjima: „Dio naših volontera tamo je već četiri mjeseca, ukupno 61 volonter 225 dana, a paralelno smo angažirani i na punktovima za cijepljenje. U svemu tome želim zahvaliti našim vrijednim volonterima na doprinosu te Županiji na podršci.“

  Donedavna predsjednica županijskog Društva, sadašnja potpredsjednica i predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac Dubravka Jaković zahvalila je županu na dugogodišnjoj suradnji, istaknuvši kako je imala čast voditi tim sjajnih suradnika: „Nije teško biti predsjednik kada si okružen dobrim ljudima, a ovaj posao koji volimo, nastavljamo dalje. Posebno ćemo se zalagati za poticanje mladih na darivanje krvi, kao i na edukacije za voditelje naših podmladaka kako bismo na natjecanjima ostvarili još bolje rezultate. Pomažemo onima kojima je pomoć potrebna, a naša je županija pokazala veliko srce kada su se tri gradska društva udružila za pogođene potresom.“

  Zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom izrazio je i potpredsjednik županijskog Društva i predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Vjekoslav Štimac.

  Čestitkama i zahvalama pridružili su se i predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica Vjekoslav Štimac te predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Križevci Franjo Husinec.

  Tjedan Crvenog križa traje od 8. do 15. svibnja, a ove je godine posvećen psihosocijalnoj podršci, odnosno mentalnom zdravlju. Cilj svih aktivnosti je osvješćivanje građana o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja i pronalaska vremena za sebe, u sklopu kampanje „Mojih 5 minuta mira“.

  Izvor: KCKZZ


  Datum: 13.05.2021

  Dubravka Jaković dobitnica plakete Župana Koprivničko - križevačke županije  Danas je u koprivničkom Domu mladih održana svečana dodjela javnih priznanja Koprivničko-križevačke županije na kojoj je gospođa Dubravka Jaković primila plaketu Župana Koprivničko - križevačke županije za humanitarni rad i uspješnu promociju Koprivničko - križevačke županije, a koja je obnašala funkciju predsjednice Društva Crvenog križa Koprivničko - križevačke županije u dva mandata.
  Ovim putem u ime Društva Crvenog križa Koprivničko - križevačke županije i Gradskog društva Crvenog križa Križevci upućujem iskrene čestitke!

  Predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko - križevačke županije Đurđica Trbus
 • Više o dodjeli javnih priznanja Koprivničko - križevačke županije na KCKZZ


 • Datum: 11.05.2021

  Gradonačelnik održao prijem za jubilarne dobrovoljne darivateljice i darivatelje krvi  Povodom Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca gradonačelnik Mario Rajn održao je danas prijem za jubilarne darivatelje krvi.
  „Ako nas je nešto protekla godina naučila onda nas je zaista naučila načelima solidarnosti i svemu onom što smo i do sad, a pogotovo vi poštovane darivateljice i darivatelji krvi, svjedočili iz svakog darivanja u darivanje, kako valja brinuti o svojoj zajednici, kako valja biti plemenit i brinuti o društvenom dobru,“ istaknuo je gradonačelnik na početku te čestitao ovaj dan svim djelatnicima Gradskog društva Crvenog križa Križevci, dobrovoljnim darivateljicama i darivateljima krvi te brojnim volonterima.
  Osvrnuo se i na ulogu svih njih u pomoći unesrećenima u potresu koji je prošle godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju te posebno zahvalio djelatnicima i volonterima Gradskog društva Crvenog križa Križevci koji su tamo proveli 51 dan pomažući, te na provedbi akcije prikupljanja pomoći za unesrećene.
  „Vama drage darivateljice i darivatelji, i ove godine, samo u svibnju, zahvaljujem za svaku darovanu dozu, svaki put kad dajete krv dajete najdragocjeniji od sebe, a uvijek pomažete barem jedan ljudski život,“ naglasio je gradonačelnik te posebno spomenuo Jadranka Mihalića koji je krv dao jubilarnih 100 puta.
  Zahvalu gradonačelniku na ovom prijemu te zahvalu svim dobrovoljnim darivateljicama i darivateljima na darivanju krvi uputio je predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Križevci Franjo Husinec: „Hvala vam na svemu što činite, hvala za ono što drugima prenesete jedan takav poziv i namjeru, da drugima treba pomoći. Nema plemenitije stvari nego pomoći drugome.“
  Zahvalama se pridružila i predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđica Trbus: „Mi smo danas predstavnici Crvenog križa ispunjeni jer ova dvorana je prepuna humanosti. Kažu da su dobrovoljni darivatelji krvi najhumaniji ljudi jer daju dio sebe jer krv je kao lijek nezamjenjiva i oni daju ono najviše što mogu, dio sebe.“
  Posebno je istaknula da Svjetskim danom Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca koji se obilježava svake godine 8. svibnja, u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenoga križa koji traje do 15. svibnja. Ove godine Tjedan Crvenoga križa posvećen je psihosocijalnoj podršci, odnosno mentalnom zdravlju i sve aktivnosti imaju za cilj osvješćivanja građana o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja i pronalaska vremena za sebe.
  Protekla godina koju je obilježila pandemija, ali i potresi u pojedinim dijelovima Hrvatske, bila je iznimno teška i stresna za sve nas. Upravo zato Hrvatski Crveni križ od početka pandemije intenzivno radi na pružanju psihosocijalne podrške stanovnicima, a naročito onima na potresom pogođenim područjima. S naglaskom na dizanje svijesti javnosti o važnosti brige za mentalno zdravlje svih dobnih skupina građana, Hrvatski Crveni križ tijekom Tjedna Crvenoga križa provodi kampanju „Mojih 5 minuta mira“.
  U ime nagrađenih obratio se Jadranko Mihalić koji je sa 100 i više davanja postao član Kluba 100 dobrovoljnih darivatelja krvi Društva Crvenog križa Koprivničko - križevačke županije te tom prilikom pozvao sve na darivanje krvi: „Hvala svima na darovanju krvi, bilo da ste dali jednom ili 100 puta. Nije bitno, bitno da ste išli dati. Mislim da bi svi trebali izdvojiti barem pola sata da dođu dati krv.“
  Na kraju prijema, gradonačelnik je uručio buket i zahvalio dugogodišnjoj ravnateljici Gradskog društva Crvenog križa Đurđici Trbus na uspješnom šesnaestogodišnjom predanom radu te joj čestitao na novoj funkciji predsjednice Županijskog društva Crvenog križa i poželio uspješan rad.

  PRIZNANJA SU URUČENA SLJEDEĆIM DARIVATELJICAMA I DARIVATELJIMA KRVI:

  25 davanja – žene – zahvalnica i značka s oznakom broja davanja krvi

  1. ANA TOPOLOVEC

  40 davanja – muški – zahvalnica i značka s oznakom broja davanja krvi

  1. TOMISLAV KRANJČEVIĆ
  2. MARIO NEMEC
  3. IVICA MIGLEZ
  4. BORIS JELEN
  5. DOMINIK MIKULEC
  6. IVICA VALEK
  7. STEVO SUBOTIČANEC
  8. TOMISLAV PICIN
  9. MARIJAN NEMEČEK
  10. DALIBOR VRHOVEC

  35 davanja- žene – zahvalnica i brončani znak priznanja

  1. JUSTINA MIGLES
  2. BRANKA PETRANOVIĆ

  50 davanja muški-zahvalnica i brončani znak priznanja

  1. TOMISLAV STRUČIĆ
  2. IVAN MARTINEK
  3. ZORAN KOKOT
  4. MILAN KRAMAR
  5. MARIJAN MIKULČIĆ
  6. MLADEN POŽGAJ
  7. IVICA LACKOVIĆ

  55 davanja-žene-zahvalnica i srebrni znak priznanja

  1. MARIJA ŠTUBELJ

  75 davanja muški – zahvalnica i srebrni znak priznanja
  1. GORAN POKOS
  2. ŽELJKO JUKIĆ

  100 davanja muški- zahvalnica i zlatni znak priznanja

  1. JADRANKO MIHALIĆ

  OBITELJSKA ZAHVALNICA ZA DDK

  1. JUKIĆ ŽELJKO
  2. JUKIĆ KARMEN


  Datum: 11.05.2021

  Članovima ŽIT-a uručene zahvalnice za volontiranje na potresom razrušenim područjima  U sklopu obilježavanja Tjedna Crvenog križa, Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije priredilo je prijem za članove Županijskog interventnog tima koji imaju najviše volonterski sati u pomaganju stanovništvu Petrinje, Siska i Gline pogođenima katastrofalnim potresom krajem prošle godine.

  Prijem je održan u restoranu ‘Štagelj’, a okupljenim volonterima ravnateljica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Adela Sočev uručila je zahvalnice Hrvatskog Crvenog križa za iskazanu humanost i solidarnost prema stanovništvu potresom pogođenih područja.

  Predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko- križevačke županije Đurđica Trbus zahvalila je volonterima koji su svoje slobodno vrijeme proveli pomažući unesrećenom stanovništvu i istaknula zadovoljstvo saznanjem da su volonteri Crvenog križa diljem naše županije uvijek spremni za pomaganje onima kojima je pomoć potrebna.

  Kao članovi Županijskog interventnog tima, na terenu su bila 22 zaposlenika i volontera GDCK Koprivnica, dva volontera iz GDCK Križevci i šest volontera iz GDCK Đurđevac.

  U razdoblju od 29. prosinca 2020. do 16. travnja 2021. godine volonteri su sudjelovali u pomoći kod podjele hrane i higijene te sortiranju humanitarne pomoći na potresom razrušenom području. Volonteri su ove aktivnosti provodili u kampovima u Petrinji i Glini, a veliki dio poslova obavili su obilaskom ugroženih osoba i obitelji na terenu.

  Naši vrijedni volonteri i zaposlenici više puta su boravili na terenu u ispomoći stanovnicima pogođenima potresom. U ova gotovo četiri mjeseca, iz Koprivničko-križevačke županije je bilo ukupno 30 osoba na terenu 51 dan, odnosno kumulativno gledajući imali smo 61 volontera koji su odradili 225 dana.

  Hvala svim volonterima u ime svih onih nepoznatih ljudi kojima su pomagali kad im je bilo najteže.

  ‘Volonteri se ne plaćaju zato što su bezvrijedni, već zato što su neprocjenjivi.’

  Izvor: Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica


  Datum: 10.05.2021

  Sudjelovanje djelatnika i članova Gradskog interventnog tima Crvenog križa Križevci u provedbi cijepljenja protiv bolesti COVID – 19 u Križevcima  Dana 08.05.2021. u Križevcima se provelo cijepljenje prvom dozom Pfizer cjepiva protiv bolesti COVID – 19 za 1 800 građana koje se također održalo u sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca Križevci od 8:00 do 19:00 sati. U provedbi cijepljenja stanovništva, kao dio Stožera Grada Križevaca i ovoga puta sudjelovalo je i Gradsko društvo Crvenog križa Križevci..
  Svoj doprinos provedbi cijepljenja iz GDCK Križevci dala je Đurđica Trbus, članica Stožera civilne zaštite Grada Križevaca te djelatnici i volonteri Gradskog interventnog tima Crvenog križa Davor Japec, Miljenko Jagodić, Darko Križanić, Dora Vrhovec Golub, Martina Car, Marina Igrić, Ana Dolar Jug, Ivana Ružić, Snježana Komljenović, Natalija Jelušić, Jasna Postružin, Tomislav Kešer, Miroslav Igrić i Ivan Bezjak. Volonteri i djelatnici GDCK Križevci bili su zaduženi za koordinaciju i pripomoć cijepljenim osobama te za pripremu prostora u kojem se cijepljenje održalo.
  Akciju cijepljenja podržali su zamjenik župana i načelnik Županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, sport, socijalnu skrb, nacionalne manjine i turizam Grada Križevaca Sandro Novosel, te ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla.
  Organizacija cijepljenja građana bila je na visokoj razini uz poštivanje epidemioloških mjera te je cijepljenje proteklo bez poteškoća.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 08.05.2021

  Tjedan Crvenog križa posvećen važnosti očuvanja mentalnog zdravlja  Svjetskim danom Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca koji se obilježava svake godine 8. svibnja, u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenoga križa koji traje do 15. svibnja. Ove godine Tjedan Crvenoga križa posvećen je psihosocijalnoj podršci, odnosno mentalnom zdravlju i sve aktivnosti imaju za cilj osvješćivanja građana o važnosti očuvanja mentalnog zdravlja i pronalaska vremena za sebe.

  Protekla godina koju je obilježila pandemija, ali i potresi u pojedinim dijelovima Hrvatske, bila je iznimno teška i stresna za sve nas. Upravo zato Hrvatski Crveni križ od početka pandemije intenzivno radi na pružanju psihosocijalne podrške stanovnicima, a naročito onima na potresom pogođenim područjima. S naglaskom na dizanje svijesti javnosti o važnosti brige za mentalno zdravlje svih dobnih skupina građana, Hrvatski Crveni križ tijekom Tjedna Crvenoga križa provodi kampanju „Mojih 5 minuta mira“.

  Budući da je i ova godina još uvijek u znaku pandemije koronavirusa, aktivnosti će se odvijati u manjem opsegu te sukladno epidemiološkim mjerama.

  Hrvatski Crveni križ
  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 08.05.2021

  Gradonačelnikova čestitka povodom Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca  Svim dobrovoljnim darivateljicama i darivateljima krvi, aktivisticama i aktivistima, volonterkama i volonterima te djelatnicima Gradskog društva Crvenog križa Križevci kao i donatorima, ustanovama, udrugama i pojedincima koji nose u sebi humanost i želju za pomoći drugima čestitam Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.
  Ovim putem posebno zahvaljujem svima na pomoći koju ste pružali građanima Sisačko-moslavačke županije krajem prošle godine nakon što ih je pogodio snažan potres. Još jednom ste pokazali vašu nesebičnost, humanost i predanost i na tome vam od srca hvala.
  Upravo vi našem društvu dajete dodatnu vrijednost.

  Vaš gradonačelnik
  Mario Rajn

  Izvor: Grad Križevci


  Datum: 08.05.2021

  Županova čestitka povodom Međunarodnog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca  Povodom Međunarodnog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca koji se obilježava 8. svibnja, upućujemo srdačne čestitke svim volonterima i članovima Hrvatskog Crvenog križa, dobrovoljnim darivateljima krvi, donatorima, ustanovama i udrugama te mnogobrojnim pojedincima koji doprinose ostvarivanju ovih humanih zadaća i ciljeva. Svojim angažmanom, posebice u vrijeme pandemije koronavirusa i razornih potresa koji su nas zadesili, na najbolji ste način potvrdili predanost u očuvanju i zaštiti ljudskih života.

  Izrazito smo ponosni što je Koprivničko – križevačka županija već godinama najbolja u Hrvatskoj po darivanju doza krvi, što govori o trajnom opredjeljenju i neizmjernoj ljubavi za čovjeka.

  Hvala Vam na svemu što činite za dobrobit onih koji trebaju Vašu pomoć!

  Župan Darko Koren, zamjenik župana Ratimir Ljubić i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar

  Izvor: Koprivničko-križevačka županija


  Datum: 07.05.2021

  Čestitka povodom Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca  Povodom Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, 8. svibnja upućujemo srdačne čestitke svim volonterima i članovima Hrvatskog Crvenog križa, dobrovoljnim darivateljima krvi, donatorima, suradnim ustanovama i udrugama te mnogobrojnim pojedincima koji nam pomažu i doprinose ostvarivanju ciljeva i zadaća Hrvatskog Crvenog križa.

  Posebno zahvaljujemo sredstvima javnog priopćavanja na praćenju naših humanitarnih akcija.

  Sa zahvalnošću Vaše
  GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA KRIŽEVCI
  Datum: 07.05.2021

  Izvješće sa provedene akcije dobrovoljnog darivanja krvi  Akciji dobrovoljnog darivanja krvi održanoj 6. i 7. svibnja 2021. pristupilo je ukupno 160 dobrovoljnih darivatelja krvi od čega su prikupljene 133 doze krvi.

  Zahvaljujemo svim darivateljima na njihovoj humanosti i pozivamo ih da se i dalje redovito odazivaju organiziranim akcijama.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


  Datum: 06.05.2021

  Čestitka povodom 55 godina djelovanja Radija Križevci  Iskrene čestitke povodom 55. rođendana Vašeg i našeg Radija Križevci! Želimo Vam puno uspjeha u radu i dalje, kao i do sada, uz najljepše želje!
  Uz dobre želje vjerujemo i u daljnju uspješnu suradnju!

  Vaše Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 06.05.2021

  Povodom 55. obljetnice djelovanja Radija Križevci Gradsko društvo Crvenog križa Križevci primilo zahvalnicu  Povodom 55. obljetnice djelovanja Radija Križevci GDCK Križevci uručena je zahvalnica za dugogodišnju uspješnu suradnju.
  U ime GDCK Križevci zahvalnicu je primila predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko - križevačke županije Đurđica Trbus koja se u ime svih djelatnika i volontera zahvalila i istaknula kako je suradnja Radija i našeg Društva na visokoj razini te da će se uspješna suradnja nastaviti i u budućnosti, a na dobrobit svih građana u lokalnoj zajednici.

  Ovim putem još jednom zahvaljujemo na uručenoj zahvalnici i želimo mnogo uspjeha u daljnjem radu!

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


  Datum: 05.05.2021

  Naš volonter Davor Japec na poziv „Japa, idemo!“ uvijek je spreman priskočiti u pomoć  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci okuplja veliki broj volontera koji nesebično pomažu potrebitima i redovito se odazivaju na sve akcije gdje je njihova pomoć potrebna.
  Tako je i sa dugogodišnjim volonterom GDCK Križevci Davorom Japecom čiji je angažman u radu Društva znatan te mu se ovim putem još jednom zahvaljujemo na humanosti i predanosti obitelji Crvenog križa.
  Kako bi se istaknuo doprinos koji kao član Društva daje lokalnoj zajednici, ali i šire zajedno sa predsjednicom Društva Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije Đurđicom Trbus sudjelovao je u emisiji Radija Križevci „Bolja strana humanosti“, a o čemu možete više pročitati na sljedećem linku:
 • Datum: 04.05.2021

  Čestitka Gradskog društva Crvenog križa Križevci povodom Dana vatrogasaca  Kao bliski suradnici i kolege u pomoći stradalom stanovništvu, kao partneri i prijatelji u organiziranim pokaznim vježbama i Zboru žurnih službi svim vatrogaskinjama i vatrogascima, dobrovoljcima i profesionalcima, veteranima i onim najmlađima čestitamo Dan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca!

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 03.05.2021

  Akcija dobrovoljnog darivanja krvi  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u suradnji za Zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba organizira akciju prikupljanja dobrovoljnog darivanja krvi i to:

  - 6.5.2021.g. od 12,00-18,00 sati (četvrtak)
  - 7.5.2021.g. od 9,00-13,00 sati (petak)

  Akcije se provode u Križevcima, u Hotelu Kalnik, Trg Svetog Florijana 15, Križevci.

  Ujedno pozivamo i sve punoljetne osobe da dođu i po prvi puta se priključe mreži darivatelja kako bi se proširio naš krvotok solidarnosti.

  Darivanje krvi odvija se na siguran način uz korištenje zaštitne opreme. Napominjemo da je nošenje zaštitnih maski obavezno te će Gradsko društvo Crvenog križa Križevci osigurati zaštitne maske za sve darivatelje koji ih nemaju.

  UNAPRIJED SE ZAHVALJUJEMO NA VAŠOJ HUMANOSTI !


  Datum: 30.4.2021.

  U sklopu projekta „Sigurnije škole i vrtići“ podijeljeni kompleti prve pomoći školama i vrtićima na našem području
  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci sudjelovalo je u projektu „Sigurnije škole i vrtići“ koji provodi Hrvatski Crveni križ, a koji za cilj ima poboljšati znanja i ojačati kompetencije učenika u osnovnim školama i djece u vrtićima te njihovih učitelja i odgojitelja za teme pripreme za izvanredne situacije, prve pomoći, psihosocijalne podrške i sigurnosti u školama i vrtićima.
  U sklopu projekta razvijena je i online platforma koja nudi različite materijale, aktivnosti, alate i pozadinske informacije o važnosti kontinuiranog stjecanja i usavršavanja znanja iz prve pomoći.
  U sklopu projekta, školama i dječjim vrtićima na području našeg djelovanja, podijelili smo 49 kompleta prve pomoći te preuzeli na korištenje dodatnih 40 kompleta namijenjenih djeci i mladima koji će sudjelovati na natjecanjima mladih HCK.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 30.04.2021

  Nabavljena oprema u sklopu projekta „Starost nas povezuje“  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci provodi projekt iz Europskog socijalnog fonda, Program: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. , Poziv: „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – Faza I“ pod nazivom „Starost nas povezuje“.

  Za provođenja sportsko – rekreativnih programa, radionica savjetovanja o zdravlju i društvenih aktivnosti do sada je u sklopu projekta nabavljena sljedeća oprema:
  - 1 bicikl za vježbanje
  - 4 šahovska seta
  - 1 dijagnostička vaga
  - 20 pari štapova za hodanje

  Nabavljena oprema financirana je iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci
  Datum: 28.04.2021

  U sklopu projekta „Starost nas povezuje“ nabavljeni promotivni materijali  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci provodi projekt iz Europskog socijalnog fonda, Program: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. , Poziv: „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – Faza I“ pod nazivom „Starost nas povezuje“.

  U svrhu promidžbe i vidljivosti projekta nabavljeni su sljedeću promotivni materijali:
  - 2 roll up-a
  - 10 A3 plakata
  - 300 majica
  - 300 šalica
  - 100 USB stickova
  -
  Promotivni materijali financirani su iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 26.04.2021

  Sudjelovanje djelatnika i članova Gradskog interventnog tima Crvenog križa Križevci u provedbi cijepljenja protiv bolesti COVID – 19 u Križevcima  Dana 24.04.2021. u Križevcima se provelo cijepljenje drugom dozom AstraZenece i prvom dozom Pfizer cjepiva protiv bolesti COVID – 19 za građane koje se također održalo u sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca Križevci. U provedbi cijepljenja stanovništva, kao dio Stožera Grada Križevaca i ovoga puta sudjelovalo je i Gradsko društvo Crvenog križa Križevci.
  Svoj doprinos provedbi cijepljenja iz GDCK Križevci dala je Đurđica Trbus, članica Stožera civilne zaštite Grada Križevaca te djelatnici i volonteri Gradskog interventnog tima Crvenog križa Davor Japec, Miljenko Jagodić, Ivana Đurinić, Martina Car, Marina Igrić i Snježana Komljenović. Volonteri i djelatnici GDCK Križevci bili su zaduženi za koordinaciju i pripomoć cijepljenim osobama te za pripremu prostora u kojem se cijepljenje održalo.
  Akciju cijepljenja podržali su župan Darko Koren, zamjenik župana i načelnik Županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić, te ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla.
  Organizacija cijepljenja građana bila je na visokoj razini uz poštivanje epidemioloških mjera te je cijepljenje proteklo bez poteškoća.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 22.04.2021

  Dan planeta Zemlje: Probudimo se i počnimo brinuti za jedini planet koji imamo!  Svake godine 22. travnja obilježava se Dan planeta Zemlje kako bi se jačala svijest ljudi prema prirodnom okolišu.
  Različitim akcijama nastoji se skrenuti pozornost ljudi na opasnost koja prijeti životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja te ih se želi potaknuti da osvijeste problem zagađenja okoliša.
  U sklopu brojnih ekoloških projekata, Hrvatski Crveni križ provodi fizička čišćenja podmorja, priobalja i okoliša, educira o potrebi očuvanja mora i kopna te potiče odgovorno postupanje prema okolišu.
  Svi mi svakodnevno možemo i malim promjenama u postupanju prema okolišu učiniti veliku stvar za pomoć očuvanju našeg planeta te utjecati na globalnu svijest o potrebi mijenjanja odnosa prema planetu Zemlji.
  Na ovaj dan podsjetimo se svi zajedno - čuvajmo okoliš, smanjimo količinu otpada, reciklirajmo otpad, kompostirajmo biorazgradivi otpad, kupujmo pametno, ograničimo potrošnju energije i bavimo se fizičkom aktivnošću.
  Veliki čovjek ostavlja mali ugljični otisak!


  Hrvatski Crveni križ
  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


  Datum: 21.04.2021

  Volonteri i zaposlenici proveli 51 dan u Sisačko - moslavačkoj županiji pogođenoj potresom  Od 29. prosinca 2020. godine odmah po primljenim vijestima o katastrofalnom potresu u Sisačko moslavačkoj županiji pa sve do 28. veljače 2021. godine GDCK Križevci prikupljalo je humanitarnu pomoć za stanovnike Sisačko moslavačke županije koji su stradali u razornom potresu. U tom periodu, zahvaljujući donacijama naših sugrađana, prikupljeno je 10 tona humanitarne pomoći vrijednosti 79.693,52 kune. Većina pomoći proslijeđena je u Petrinju, Sisak i Glinu, a dio pomoći podijeljen je obiteljima tih krajeva koje su nakon potresa boravili u Križevcima i okolici. Služba traženja GDCK Križevci evidentirala je 10 takvih raseljenih obitelji sa 53 člana, kojima je podijeljeno 14 paketa s prehrambenim namirnicama i higijenskim potrepštinama.

  U vremenskom razdoblju, od 29.12.2021. do 11. 4. 2021. godine, 30 zaposlenika i volontera Gradskih društava Crvenog križa Križevci, Koprivnica i Đurđevac sudjelovali su u pomoći kod podjele hrane i higijene, sortiranju humanitarne pomoći na potresom razrušenom području. Volonteri su ove aktivnosti provodili u kampu u Petrinji i Glini, a veliki dio poslova obavili su obilaskom ugroženih osoba i obitelji na terenu.

  Naši vrijedni volonteri i zaposlenici više puta su boravili na terenu u ispomoći stanovnicima pogođenima potresom. U ova gotovo četiri mjeseca, iz Koprivničko-križevačke županije ukupno 30 osoba bilo je 51 dan na terenu, odnosno kumulativno gledajući imali smo 61 volontera koji su odradili 225 dana. Od toga su 22 osobe iz Koprivnice, dvije osobe iz Križevaca i 6 osoba iz Đurđevca.  Datum: 17.04.2021

  Sudjelovanje djelatnika i članova Gradskog interventnog tima Crvenog križa Križevci u provedbi cijepljenja protiv bolesti COVID – 19 u Križevcima  Dana 17.04.2021. u Križevcima se provelo cijepljenje drugom dozom Pfizer cjepiva protiv bolesti COVID – 19 za još 930 građana koje se također održalo u sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca Križevci. U provedbi cijepljenja stanovništva, kao dio Stožera Grada Križevaca i ovoga puta sudjelovalo je i Gradsko društvo Crvenog križa Križevci.
  Svoj doprinos provedbi cijepljenja iz GDCK Križevci dala je Đurđica Trbus, članica Stožera civilne zaštite Grada Križevaca te djelatnici i volonteri Gradskog interventnog tima Crvenog križa Davor Japec, Miljenko Jagodić, Darko Križanić, Ivana Đurinić, Martina Car, Marina Igrić i Dora Vrhovec Golub. Volonteri i djelatnici GDCK Križevci bili su zaduženi za koordinaciju i pripomoć cijepljenim osobama te za pripremu prostora u kojem se cijepljenje održalo.
  Akciju cijepljenja podržali su župan Darko Koren, zamjenik župana i načelnik Županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, njegov zamjenik i načelnik križevačkog Stožera civilne zaštite Mario Martinčević.
  Organizacija cijepljenja građana bila je na visokoj razini uz poštivanje epidemioloških mjera te je cijepljenje proteklo bez poteškoća.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 13.04.2021

  Edukacija u sklopu projekata usmjerenih ublažavanju siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći – faza III  Dana 13.4.2021. u sklopu projekata „Školski pribor za školarce u središnjoj Hrvatskoj i Banovini“ nositelja GDCK Križevci i „Školska oprema za školarce u sjevernoj Hrvatskoj i Banovini“ nositelja GDCK Koprivnica održana je zajednička edukacija djelatnika i volontera nositelja navedenih projekata i partnerskih organizacija.
  Edukacija se održala na temu sustava socijalnih prava i usluga uključujući područje odgoja, obrazovanja i zdravstvene skrbi (trening trenera) koji će po završenom treningu obučiti ostale djelatnike i volontere uključene u distribuciju pomoći i kontakte s korisnicima te savjetovati i educirati korisnike koji će biti primatelji paketa školskog pribora i opreme.
  Edukacija se održala online putem platforme ZOOM, a održala ju je dugogodišnja volonterka GDCK Križevci Kristina Frtalić, diplomirana socijalna radnica, magistra znanosti iz teorije i metodologije socijalnog rada.
  GDCK Križevci još jednom zahvaljuje partnerima na sudjelovanju u edukaciji te im želi uspješnu provedbu navedenih projekata u njihovim sredinama.

  Gradsko društvo Crvenog Križa Križevci
  Datum: 02.04.2021

  Uskršnja čestitka  Sretan Uskrs želi Vam GDCK Križevci!  Datum: 02.04.2021

  Čunčane pisanice na „Vuzmu u Križevcima“  GDCK Križevci zajedno sa članicama Dnevnog boravka dao je svoj doprinos u organizaciji „Vuzma u Križevcima“. Naime, u tjednu prije Uskrsa u organizaciji Grada Križevaca svakog dana je za najmlađe organizirano traženje skrivenih uskrsnih pisanica koje su ukrašene motivima čunčane čipke, a koje su izradile upravo članice Dnevnog boravka GDCK Križevci:
  • Marija Manjić
  • Jovanka Pavičić
  • Zvijezdana Tkalčec
  • Marija Šatrak
  • Zdenka Bučev
  • Marijana Markek
  • Slavica Martinek
  • Nada Butigan
  • Jasenka Harča
  kojima se ovim putem još jednom zahvaljujemo na doprinosu.
  Sva djeca koja su pronašla skrivene uskrsne pisanice dobila su prigodne poklone koje su pripremili Grad Križevci, Gradsko društvo Crvenog križa Križevci i čipkarice članice Dnevnog boravka GDCK Križevci.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 27.03.2021

  Cvijetom narcisa protiv raka dojke  GDCK Križevci i ove godine podržalo je akciju „Cvijetom narcisa protiv raka dojke“, a koja se tradicionalno održala povodom obilježavanja „Dana narcisa“ u organizaciji Kluba žena s bolestima dojke „Agata“ Križevci.

  Predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije Đurđica Trbus u ime Gradskih društava sva tri grada pridružila se akciji te svojim prisutstvom dala podršku županijskog Crvenog križa ženama oboljelima od raka dojke.

  Podsjetimo, 17. studenog 2005. godine na inicijativu predsjednika Gradskog društva Crvenog križa Križevci dr. Franje Husinca, u Križevcima je osnovan ogranak Kluba žena s bolestima dojke „Nada“ Koprivničko – križevačke županije, a za prvu predsjednicu ogranka imenovana je dr. Drina Podobnik.

  „Dan narcisa“ u Križevcima je prvi puta održan 1. travnja 2006. godine u organizaciji GDCK Križevci i ogranka Kluba žena s bolestima dojke „Nada“ Koprivničko – križevačke županije, a obilježen je bogatim programom na kojem su sudjelovali djeca i mladi iz svih dječjih vrtića i osnovnih škola sa područja grada Križevaca i pripadajućih općina kao i članovi Kulturno umjetničkih društava. U ovoj akciji građani Križevaca izdvojili su 17.245,50 kn za nabavku mamografa za potrebe križevačkog Doma zdravlja.

  Porastom broja članova u ogranku, 15. siječnja 2009. godine pokrenuta je inicijativa osnivanja samostalnog Kluba žena s bolestima dojke „Agata“ Križevci za čiju je predsjednicu imenovana Branka Prpić. Danas Klub „Agata“ broji 43 članice, a predsjednica Kluba u drugom mandatu je Nevenka Prosenečki.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 24.03.2021

  Diljem svijeta obilježava se Svjetski dan tuberkuloze  Svjetska zdravstvena organizacija i Globalno partnerstvo za zaustavljanje tuberkuloze
  (STOP TB Partnership) obilježavaju Svjetski dan tuberkuloze - 24. ožujka kako bi nas
  podsjetili na zdravstvene, socijalne i ekonomske posljedice koje nastaju zbog tuberkuloze
  kao zarazne bolesti proširene u cijelom svijetu. Svjetski dan tuberkuloze obilježava se na dan
  kada je 1882. godine dr. Robert Koch objavio svoje otkriće o uzročniku tuberkuloze (poznat i
  kao Kochov bacil) - bakteriji štapićastog oblika (Mycobacterium tuberculosis), čime je
  postavio temelje za postavljanje dijagnoze i liječenje tuberkuloze.

  U 2021. godini globalna kampanja provodi se s ciljem ukazivanja na važnost pravodobnog
  prepoznavanja i pravilnog liječenja svih oboljelih od tuberkuloze, ali i s naglaskom na
  istodobnu opasnost zbog zaraze i liječenja od nove pridružene bolesti COVID-19. Opasnost
  od širenja zaraznih bolesti stalno je prisutna (primjerice HIV, ospice), no iznenadna pojava
  novih zaraznih bolesti poput pandemije COVID-19, podsjeća nas na ozbiljne prijetnje i
  posljedice koje mogu nastati za cijelo čovječanstvo. Tuberkuloza najčešće zahvaća pluća, ali
  može zahvatiti i neke druge organe (kosti, bubrezi, mozak).

  Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije iz 2019. godine tuberkuloza je bila
  vodeća zarazna bolest od koje se najviše umire u svijetu. Od tuberkuloze svake godine oboli
  10 milijuna ljudi, a 1,4 milijun osoba umire. Premda oboljelih od tuberkuloze ima u svim
  zemljama svijeta, ipak najviše oboljelih (64 posto) živi u devet zemalja svijeta (Bangladeš,
  Indija, Indonezija, Mijanmar, Pakistan, Filipini, Južnoafrička Republika, Tađikistan, Ukrajina).
  Tuberkuloza je postala najčešća pridružena zarazna bolest i „vodeći ubojica“ među HIV
  pozitivnim, od koje godišnje umire 300 tisuća osoba. Nepravilno liječenje tuberkuloze može
  dovesti i do razvoja težih oblika multirezistentne tuberkuloze (stvaranje otpornosti prema
  nekim ili svim lijekovima), od koje godišnje oboli 800 tisuća osoba. Siromaštvo, pothranjenost
  i loši higijensko - sanitarni uvjeti života pridonose širenju tuberkuloze, koja se češće razvija
  među nekim skupinama ljudi (beskućnici, alkoholičari, izbjeglice).

  Svake godine u Republici Hrvatskoj se bilježi sve manji broj osoba oboljelih od tuberkuloze,
  koji prema podacima Hrvatskog zdravstveno-statističkog ljetopisa za 2019. godinu iznosi 303
  novooboljele osobe (incidencija 7,5 oboljelih na 100 tisuća stanovnika). Ipak na tuberkulozu
  treba stalno misliti, osobito kod dugotrajnog suhog kašlja, gubitka apetita ili tjelesne mase,
  kao i kod upale pluća koja ne prolazi. Tuberkuloza je izlječiva zarazna bolest ako se na
  vrijeme otkrije i pravilno liječi. Cijepljenje je najbolja primarna prevencija protiv tuberkuloze.
  Hrvatski Crveni križ pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana tuberkuloze - 24. ožujka
  2021. godine kako bi se podsjetili na važnost prevencije i suzbijanja tuberkuloze.

  Izvor: Hrvatski Crveni Križ

 • Više na HCK


 • Datum: 13.03.2021

  Sudjelovanje djelatnika i članova Gradskog interventnog tima Crvenog križa Križevci u provedbi cijepljenja protiv bolesti COVID – 19 u Križevcima  Dana 13.03.2021. u Križevcima se provelo cijepljenje protiv bolesti COVID – 19 za još 900 građana koje se također održalo u sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca Križevci. U provedbi cijepljenja stanovništva, kao dio Stožera Grada Križevaca i ovoga puta sudjelovalo je i Gradsko društvo Crvenog križa Križevci.

  Svoj doprinos provedbi cijepljenja dala je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđica Trbus te djelatnici i volonteri Gradskog interventnog tima Crvenog križa Davor Japec, Miljenko Jagodić, Darko Križanić, Ivana Đurinić, Martina Car, Snježana Komljenović i Dora Vrhovec Golub. Volonteri i djelatnici GDCK Križevci bili su zaduženi za koordinaciju i pripomoć cijepljenim osobama te za pripremu prostora u kojem se cijepljenje održalo.

  Današnju akciju cijepljenja podržali su župan Darko Koren, zamjenik župana i načelnik Županijskog Stožera civilne zaštite Ratimir Ljubić, gradonačelnik Križevaca Mario Rajn, njegov zamjenik i načelnik križevačkog Stožera civilne zaštite Mario Martinčević te ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Draženka Vadla.

  Organizacija cijepljenja građana bila je na visokoj razini uz poštivanje epidemioloških mjera te je cijepljenje proteklo bez poteškoća.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci  Datum: 11.03.2021

  Predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije izabrana za članicu Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Koprivničko – križevačke županije  Predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđica Trbus izabrana je za članicu Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Koprivničko – križevačke županije te je kao njegova članica sudjelovala u izboru predsjednika županijskog Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata, a koje se održalo 11. ožujka 2021. godine u prostorijama Koprivničko – križevačke županije.

  Više o izboru predsjednika Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata Koprivničko – križevačke županije možete pročitati na poveznici na dnu.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci

 • Poveznica KCKZZ


 • datum: 05.03.2021.

  Izvješće sa provedene akcije dobrovoljnog darivanja krvi  Akciji dobrovoljnog darivanja krvi održanoj 4. i 5. ožujka 2021. pristupilo je ukupno 197 dobrovoljnih darivatelja krvi od čega je prikupljeno 152 doza krvi.

  Zahvaljujemo svim darivateljima na njihovoj humanosti i pozivamo ih da se i dalje redovito odazivaju organiziranim akcijama.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


  datum: 01.03.2021.

  Akcija dobrovoljnog darivanja krvi  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u suradnji za Zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba organizira akciju prikupljanja dobrovoljnog darivanja krvi i to:

  - 4.3.2021.g. od 12,00-18,00 sati (četvrtak)
  - 5.3.2021.g. od 9,00-13,00 sati (petak)


  Akcije se provode u Križevcima, u Hotelu Kalnik, Trg Svetog Florijana 15, Križevci.

  Ujedno pozivamo i sve punoljetne osobe da dođu i po prvi puta se priključe mreži darivatelja kako bi se proširio naš krvotok solidarnosti.

  Darivanje krvi odvija se na siguran način uz korištenje zaštitne opreme. Napominjemo da je nošenje zaštitnih maski obavezno te će Gradsko društvo Crvenog križa Križevci osigurati zaštitne maske za sve darivatelje koji ih nemaju.

  UNAPRIJED SE ZAHVALJUJEMO NA VAŠOJ HUMANOSTI !


  datum: 25.02.2021.

  Gradonačelnik se sastao s novom predsjednicom Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije  Gradonačelnik Mario Rajn održao je u četvrtak 25.veljače, prijam za novu predsjednicu Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Đurđicu Trbus, koja je ujedno i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci u četiri mandata, članica Skupštine i Odbora CK Koprivničko-križevačke županije te članica Skupštine GDCK Križevci u četiri mandata.

  Gradonačelnik je čestitajući novoj predsjednici zahvalio na cjelokupnom angažmanu koji ulaže u rad Crvenog križa, a zbog čega je, kroz svoje djelovanje i rezultate i prepoznata u Županijskom društvu.

  Zahvalu na prijamu, kao i na podršci koju Grad daje radu Gradskog društva Crvenoga križa Križevci, izrazila je predsjednica DCK Koprivničko-križevačke županije istaknuvši kako je u Gradskom društvu trenutno 18 zaposlenih na različitim programima te da se osim po zakonskoj obvezi iz gradskog proračuna, Gradsko društvo financira iz različitih projekata dobivenih na javnim natječajima. Ovo je bila i prilika da se porazgovara o tim projektima na kojima je partner Grad Križevci, dajući tako i konkretnu podršku radu i aktivnostima Gradskog društva.

  Tako će se kroz projekt pod nazivom „Pruži ruku potrebitima“, zaposliti još 40 žena koje će brinuti o 240 starijih i socijalno ugroženih korisnika dok će se projektom pod nazivom „Starost nas povezuje“ unaprijediti kvaliteta socijalnih usluga te uključivanje u društvo starijih osoba, osoba oboljelih od Alzheimerove i drugih demencija. U oba ova projekta partner Crvenom križu je Grad Križevci.

  Od aktivnosti tu je i projekt „Školski pribor za školarce u središnjoj Hrvatskoj i Banovini“ odobren u okviru poziva „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći – faza III“.

  Izvor: Grad Križevci


  datum: 23.02.2021.

  Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije za članove učeničkih skupina ‘Mali humanitarko’ te njihove mentore i suradnike u projektu, nabavilo je i podijelilo promotivne materijale kao svojevrsnu nagradu za sudjelovanje i provedbu projektnih aktivnosti  S obzirom da se provedba projekta ‘Mali humanitarko’ bliži kraju, želja nam je bila zahvaliti svim sudionicima projekta, a posebno malim humanitarcima koji su se tijekom projekta svesrdno uključili u organiziranje humanitarnih akcija u svojim školama te sudjelovali u radu gradskih društava Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac. Tijekom projekta učenici su, zajedno sa svojim voditeljima, organizirali devet humanitarnih akcija u partnerskim osnovnim školama Koprivnički Ivanec, Molve i Ljudevita Modeca, Križevci na kojima su prikupili ukupno nešto više od 1.900 kilograma raznih prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština te 140 kilograma rabljene odjeće. Sve što je prikupljeno otpremljeno je u gradska društva Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac te podijeljeno korisnicima slabijeg imovinskog stanja čime su uvelike pomogli onima kojima je to bilo potrebno. Učenici su osim prikupljanja donacija sudjelovali i u radu Crvenog križa te pomagali njihovim djelatnicima i volonterima za vrijeme podjela paketa korisnicima te tom prilikom ustvrdili kako je baš dobar osjećaj kada stvarno nekome možeš pomoći svojim dobrovoljnim radom. Jedan od ciljeva projekta bio je aktivno uključivanje djece u dobrovoljni rad, educiranje o važnosti humanitarnog pomaganja, ali da i dalje nastave pomagati onima kojima je to potrebno, kao podsjetnik na svoj rad, osim šalice i bočice za vodu, dobili su i slikovnicu Ženevske konvencije u kojoj su na sažet i slikovit način predstavljena načela te temelji rada i djelovanja Crvenog križa u svijetu.

  Projekt ‘Mali humanitarko’ odobren je u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u ukupnoj vrijednosti od 557.454,37 kuna od čega 58.284,87 kuna financira Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a trajanje projekta ugovoreno je na 24 mjeseca, počevši od 5.3.2019. do 4.3.2021. godine.

  Nositelj projekta je Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a partneri su gradska društva Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac te osnovne škola Koprivnički Ivanec, Ljudevita Modeca Križevci i Molve.

  ‘Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske’.

  ‘Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske’.

  Društvo Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije


  datum: 21.02.2021.

  Sudjelovanje članova Gradskog interventnog tima Crvenog križa Križevci u provedbi cijepljenja protiv bolesti COVID – 19 u Križevcima  Dana 20.02.2021. u Križevcima se provelo cijepljenje protiv bolesti COVID – 19, a koje se održalo u sportskoj dvorani OŠ Ljudevita Modeca Križevci. U provedbi cijepljenja stanovništva, kao dio Stožera Grada Križevaca, sudjelovalo je i Gradsko društvo Crvenog križa Križevci.

  Svoj doprinos provedbi cijepljenja dali su djelatnici i volonteri Gradskog interventnog tima Crvenog križa Davor Japec, Miljenko Jagodić, Darko Križanić, Ivan Bezjak, Miroslav Igrić i Dora Vrhovec Golub. Volonteri i djelatnici GDCK Križevci bili su zaduženi za koordinaciju i pripomoć cijepljenim osobama te za pripremu prostora u kojem se cijepljenje održalo.

  Organizacija cijepljenja stanovništva bila je na visokoj razini uz poštivanje epidemioloških mjera te je cijepljenje proteklo bez poteškoća.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


  datum: 16.02.2021.

  Ravnateljica GDCK Križevci potpisala sporazume vezane uz provođenje programa pomoći u kući starijim osobama u 2021. godini  Dana 16.02.2021. godine ravnateljica GDCK Križevci Đurđica Trbus potpisala je sporazume za provođenje programa pomoći u kući starijim osobama u 2021. godini za područje grada Križevaca, za područje općina Kalnik Gornja Rijeka, Sveti Petar Orehovec i Sveti Ivan Žabno te dnevnog boravka za starije osobe u Križevcima.

  Osim župana Darka Korena koji je bio potpisnik ugovora, potpisivanju su prisustvovali i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar, zamjenik župana Ratimir Ljubić, pročelnica Službe ureda župana Melita Ivančić te pročelnica za zdravstveno socijalne djelatnosti Maja Blažek s pomoćnikom Miroslavom Belobrkom.

  Ravnateljica GDCK Križevci zahvalila je Županiji na partnerstvu te je naglasila važnost kontinuiranog provođenja projekta koji traje već 15 godina. „Malo gdje se može vidjeti ovakav primjer suradnje u kojem Županija zajedno s jedinicama lokalne samouprave i partnerskim ustanovama sudjeluje i zajednički sufinancira ovakve hvalevrijedne projekte. Naši korisnici kojima pomažemo uvelike ovise o nama, a to je bilo vidljivo pogotovo sada u vrijeme koronakrize u kojoj smo im bili glavni oslonac kroz usluge koje smo pružali. Veliko hvala na pomoći i suradnji, ovo je velika stvar za ljude koji sada mogu biti mirni i sigurni da će se usluga nastaviti provoditi“, istaknula je ravnateljica.

  Više o navedenom možete pročitati na sljedećem linku:
  Više na KCKŽŽ


  datum: 16.02.2021.

  Đurđica Trbus nova predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije  KOPRIVNICA – Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, u ponedjeljak 15. veljače 2021. godine, održalo je izbornu skupštinu za novi mandat 2021.-2025. godine. Skupština je održana u Domu mladih u Koprivnici uz pridržavanje svih epidemioloških mjera radi sprječavanje širenja zaraze koronavirusom.

  Za Predsjednicu DCK Koprivničko-križevačke županije izabrana je Đurđica Trbus, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci u četiri mandata, od 2005. godine, članica Skupštine i Odbora DCK Koprivničko-križevačke županije te članica Skupštine GDCK Križevci u četiri mandata.

  Za dvoje potpredsjednika DCK Koprivničko-križevačke županije izabrani su Dubravka Jaković, dosadašnja predsjednica DCK Koprivničko-križevačke županije i nova predsjednica GDCK Đurđevac te Vjekoslav Štimac, predsjednik i član Odbora GDCK Koprivnica. Uz njih, u Odbor DCK Koprivničko-križevačke županije izabrani su Ljiljana Šajatović Ivanković, Anica Desnica, Zvonimir Šašek, Stjepan Lončar, Franjo Husinec, Darko Masnec, Marina Perica i Nevenka Lončar, a za članove Nadzornog Odbora Branka Cuki, Zdravko Pomper i Mihaela Lončar. Za zastupnika u Skupštini Hrvatskog Crvenog križa 23. saziva i kandidata za Glavni odbor HCK izabrana je Đurđica Trbus.

  Sjednicu je otvorila dosadašnja predsjednica Dubravka Jaković te su članovi Skupštine minutom šutnje odali počast nedavno preminulom prvom predsjedniku DCK Koprivničko-križevačke županije Nikoli Novoselu.

  Ratimir Ljubić, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije, obratio se okupljenima istaknuvši važnost DCK Koprivničko-križevačke županije u društvu te zahvalio na suradnji i humanitarnom djelovanju s naglaskom na ljude velikog srca, koji žele, mogu i znaju pomoći kada je to potrebno. Zahvalio je također dosadašnjoj predsjednici i zastupnicima na radu, a zastupnicima novog saziva zaželio uspješan i dobar rad u budućnosti te dobru suradnju na razini županije, a i šire.

  Nakon što je jednoglasno izabrana za predsjednicu DCK Koprivničko-križevačke županije, okupljenima se obratila Đurđica Trbus koja je zahvalila svima na izboru te predstavila programsku orijentaciju za četverogodišnje razdoblje 2021.-2025.

  Na kraju sjednice prisutnima se obratila i dosadašnja predsjednica Dubravka Jaković, koja je zahvalila svima na suradnji u svoja dva mandata te istaknula da joj je bila čast što je sa svima osam godina dijelila dobro i bila ponosna predsjednica jednog od najuspješnijih županijskih društava Crvenog križa u Hrvatskoj.

  -Cilj svih nas ovdje prisutnih, koji je zajednički i on nas zapravo sve i okuplja, je biti human, činiti dobro, pružiti ruku potrebitima, biti podrška, dati nadu, dati krv… zapravo, ugraditi dio sebe u živote drugih i ostaviti trag, trag dobrote, nade, plemenitosti, čovječnosti…, rekla je između ostaloga Dubravka Jaković.

  Istaknula je djelovanje županijskog interventnog tima čiji su članovi uvijek bili među prvima koji su pomagali na područjima pogođenima prirodnim katastrofama, ali i tijekom migrantske krize. A kakva će nam biti budućnost ovisi o tome na koji ćemo način odgajati naše mlade te spomenula izuzetnu važnost upoznavanja djece i mladih s humanitarnim djelovanjem. Svoje obraćanje završila je citatom Alberta Einsteina da ništa doista vrijedno, ne nastaje zbog ambicije ili pukog osjećaja dužnosti, već potječe iz ljubavi i odanosti prema ljudima.

  Na kraju sjednice ravnateljica Adela Sočev bivšoj predsjednici uručila je poklon u znak zahvalnosti za predani rad i humanitarno djelovanje u osam godina mandata.

  Osim izbora novog predsjedništva i zastupnika, Skupština je usvojila Izvješće o radu i Financijsko izvješće za 2020. godinu.

  Izvor: Društvo Crvenog križa Koprivničko - križevačke županije


  datum: 08.02.2021.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci ponovo je distribuiralo humanitarnu pomoć

  GDCK Križevci dana 8.2.2021. godine ponovo je distribuiralo prikupljenu humanitarnu pomoć za područja pogođena potresom. Humanitarna pomoć distribuirana je u skladište HCR-a za prihvat humanitarne pomoći u Zagrebu, Zagrebački velesajam, paviljon br. 6, a sve prema uputi Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske u suradnji sa Hrvatskim Crvenim križem.

  GDCK Križevci u drugoj isporuci donacija građana i pravnih osoba distribuiralo je sljedeće količine potrepština:

  • 1026,86 kg prehrambenih proizvoda
  • 424,5 l vode
  • 279,85 kg higijenskih potrepština
  • 11,35 kg sredstava za čišćenje
  • cerada 8 komada

  Humanitarnu pomoć u potresom pogođena područja distribuirati će Hrvatski Crveni križ, a sve prema potrebama tamošnjeg stanovništva.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


  datum: 05.02.2021.

  Izvješće sa provedene akcije dobrovoljnog darivanja krvi

  Akciji dobrovoljnog darivanja krvi održanoj 4. i 5. veljače 2021. pristupilo je ukupno 175 dobrovoljni davatelj krvi od čega je prikupljeno 139 doza krvi.

  Zahvaljujemo svim darivateljima na njihovoj humanosti i pozivamo ih da se i dalje redovito odazivaju organiziranim akcijama.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


  datum: 04.02.2021.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci sudjelovalo u isporuci paketa – Djeca Križevaca za djecu Gline

  Dječje gradsko vijeće Grada Križevaca u akciji Djeca Križevaca za djecu Gline prikupilo je 140 paketa pomoći koji su isporučeni Centru za socijalnu skrb Glina.

  Pakete su ravnatelju Centra za socijalnu skrb Glina Saši Petriću predali voditeljica Dječjeg gradskog vijeća Grada Križevaca Melita Horvat i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup.

  Ravnatelj Saša Petrić uputio je zahvalu djeci Križevaca na prikupljenim paketima koje će sada isporučiti korisnicima i tako razveseliti 140 djece s područja Gline.

  Članice Gradskog interventnog tima GDCK Križevci sudjelovale su u prijevozu paketa u Glinu, a za koji je GDCK Križevci osigurao svoja vozila.

  Također, GDCK Križevci posjetilo je i GDCK Glina te sa ravnateljicom Albertom Cestarić obišlo prostore u kojima GDCK Glina djeluje. Ravnateljica GDCK Križevci Đurđica Trbus pozvala je GDCK Glina da iskažu potrebe u opremi i ljudskim resursima, a koje će GDCK Križevci rado ustupiti kako bi im se olakšao rad u trenutnim uvjetima.

  Djelatnici GDCK Križevci sa predstavnicima Grada Križevaca ujedno su posjetili i članove Županijskog interventnog tima Društva Koprivničko – križevačke županije, od kojih je jedan član Gradskog interventnog tima GDCK Križevci, a koji su trenutno u petodnevnoj smjeni pružanja pomoći stanovništvu pogođenom potresom u Petrinji.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


  datum: 01.02.2021.

  Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u suradnji za Zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba organizira akciju prikupljanja dobrovoljnog darivanja krvi i to:

  - 04.02.2021.g. od 12,00-18,00 sati (četvrtak)
  - 05.02.2021.g. od 9,00-13,00 sati (petak)
  Akcije se provode u Križevcima, u Hotelu Kalnik, Trg Svetog Florijana 15, Križevci.


  Ujedno pozivamo i sve punoljetne osobe da dođu i po prvi puta se priključe mreži darivatelja kako bi se proširio naš krvotok solidarnosti.

  Darivanje krvi odvija se na siguran način uz korištenje zaštitne opreme. Napominjemo da je nošenje zaštitnih maski obavezno te će Gradsko društvo Crvenog križa Križevci osigurati zaštitne maske za sve darivatelje koji ih nemaju.

  UNAPRIJED SE ZAHVALJUJEMO NA VAŠOJ HUMANOSTI !


  datum: 28.01.2021.

  GDCK Križevci održalo edukaciju iz Prve pomoći djelatnicima Dječjeg vrtića Križevci

  Predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Križevci mr.sc. Franjo Husinec dr. med. održao je edukaciju iz prve pomoći djelatnicima Dječjeg vrtića Križevci. Edukacija je održana u dvije grupe uz poštivanje epidemioloških mjera.

  Dr. Husinec naglasio je kako je izuzetno važno poznavati osnove pružanja prve pomoći iz razloga što upravo pravovremeno pružanje pomoći spašava živote. Ukoliko prva pomoć nije pružena na vrijeme, odnosno prije dolaska medicinskog osoblja veća je vjerojatnost nastanka dodatnih komplikacija kod izlječenja unesrećenih.

  Djelatnici su se upoznali sa osnovama pružanja prve pomoći unesrećenim osobama uz praktičan prikaz pružanja umjetnog disanja, reanimacije (masaže srca) te Heimlichovog zahvata kod gušenja, a akcenat pružanja prve pomoći bio je na njenom pružanju djeci.

  Praktični primjeri prikazani su na lutkama kako bi djelatnici dobili ispravan prikaz pružanja prve pomoći unesrećenima.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


  datum: 21.01.2021.

  Gradskom društvu Crvenog križa Križevci odobren dvogodišnji program „Aktivno starenje“

  GDCK Križevci apliciralo je na Poziv za prijavu dvogodišnjih programa usmjerenih unaprjeđenju kvalitete života i zaštiti prava starijih osoba za 2021. i 2022. godinu program pod nazivom „Aktivno starenje“ za koji je ravnateljica Đurđica Trbus 21.1.2021. potpisala ugovor u vrijednosti od 113.000,00 kn za prvu godinu provedbe.

  Cilj programa jest starijim osobama u zajednici pružiti mogućnost provođenja slobodnog vremena u društvu svojih vršnjaka, a sve u cilju njihovog integriranja i aktivnog sudjelovanja u životu lokalne zajednice te podizanja kvalitete njihovih života. Kroz program će se organizirati aktivnosti za starije osobe u zajednici, čime će se pozitivno utjecati na njihovo psihičko i fizičko zdravlje.

  Aktivnosti koje će se u sklopu programa provoditi su edukativne, sportsko – rekreativne, kulturne, zabavne, radno – okupacijske radionice, zdravstvene aktivnosti te organizacija javnih tribina.

  U okviru edukacijske aktivnosti održavati će se edukacije informatičkog opismenjavanja korisnika kao i edukacije na temu dosmrtnih i doživotnih ugovora dok će se kroz zdravstvenu aktivnost organizirati predavanja o zdravlju i prevenciji bolesti s naglaskom na predavanja o zaštiti od koronavirusa. U okviru sportsko – rekreativne aktivnost održavati će se razne vježbe prilagođene krajnjim korisnicima uz individualan pristup.

  U okviru kulturne i zabavne aktivnosti organizirati će se prikupljanje etnografske građe te izložbe prikupljene građe, književne večeri, učenje o zdravicama, nastupi zbora Udruga umirovljenika i sl., a organizacijom javnih tribina osvještavati će se javnost o nužnosti borbe protiv nasilja nad starijim osobama.

  Ovim putem GDCK Križevci poziva sve zainteresirane građane da se uključe u aktivnosti programa te svojim sudjelovanjem doprinesu uspješnosti njegove provedbe.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


  datum: 18.01.2021.

  Obilježavanje pete godišnjice djelovanja Kluba dijabetičara Križevci

  Članovi Kluba dijabetičara koji djeluje pri Gradskom društvu Crvenog križa Križevci 18.1.2021. godine obilježavaju petu godišnjicu djelovanja.
  Ove godine zbog novonastale situacije sa koronavirusom godišnjica se neće obilježiti tradicionalnim druženjem dijabetičara.
  Ravnateljica GDCK Križevci Đurđica Trbus i predsjednica Kluba dijabetičara Križevci Nada Šegrt svim članovima Kluba upućuju čestitku na petoj godišnjici djelovanja uz želje za daljnju suradnju, a sve s ciljem pružanja podrške i potpore osobama oboljelih od dijabetesa.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


  datum: 13.01.2021.

  Projektni tim GDCK Križevci posjetio novouređeni pogon križevačke čokolaterije Hedona d.o.o.

  U sklopu projekta „Mladi kao socijalni kapital“ projektni tim GDCK Križevci posjetio je društveno poduzeće Hedona d.o.o. Direktorica Hedone Alemka Lončar provela je projektni tim kroz novouređeni pogon te objasnila cjelokupan proces proizvodnje čokoladnih slastica.

  Hedona d.o.o. društveno je poduzeće koje je osnovala Udruga osoba s invaliditetom Križevci 2013. godine, a u prosincu 2018. godine Ministarstvo rada i mirovinskog sustava donijelo je rješenje kojim je osnovana integrativna radionica Hedona, jedina u kojoj osoba s invaliditetom sudjeluje u kompletnom proizvodnom procesu. To znači da osoba s invaliditetom može raditi sve, ne samo pomoćne poslove kao u drugim integrativnim radionicama, poštujući visoke tehnološke, tehničke i higijenske uvjete vezane za ovu djelatnost.

  Suradnja GDCK Križevci i Hedone razvila se upravo putem projekta „Mladi kao socijalni kapital“ čiji je cilj bio osvijestiti mlade u lokalnoj zajednici o važnosti pokretanja vlastitog (društvenog) poduzeća, ali i potaknuti da preuzmu inicijativu, da ne razmišljaju samo o vlastitoj dobrobiti nego da pridonose dobrobiti cjelokupnog društva odnosno da oni kao važan resurs svakog društva budu pokretač i temelj izgradnje socijalnog kapitala koji je u prvom redu preduvjet održivog razvoja, a kao takav je i preduvjet napretka društva u cjelini.

  Ovim putem GDCK Križevci zahvaljuje Hedoni d.o.o. na gostoprimstvu te se nada i daljnjoj uspješnoj suradnji!

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


  datum: 07.01.2021.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci distribuiralo humanitarnu pomoć

  GDCK Križevci dana 7.1.2021. godine distribuiralo je prikupljenu humanitarnu pomoć za područja pogođena potresom. Humanitarna pomoć distribuirana je u skladište HCR-a za prihvat humanitarne pomoći u Zagrebu, Zagrebački velesajam, paviljon br. 6, a sve prema uputi Stožera Civilne zaštite Republike Hrvatske u suradnji sa Hrvatskim Crvenim križem.

  GDCK Križevci donacijama građana i pravnih osoba prikupilo je sljedeće količine potrepština:

  • 3 203 kg prehrambenih proizvoda
  • 2 933 l vode
  • 2 427 komada higijenskih potrepština
  • 53 komada zaštitne opreme
  • jednu grijalicu
  • 49 komada deka i posteljina
  • dva agregata
  • jednu plinsku bocu
  • jednu plinsku peć za grijanje
  • jednu perilicu rublja (manjeg kapaciteta – 2 kg)

  Humanitarnu pomoć u potresom pogođena područja distribuirati će Hrvatski Crveni križ, a sve prema potrebama tamošnjeg stanovništva.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


  datum: 05.01.2021.

  Članovi Gradskog interventnog tima GDCK Križevci u organizaciji Društva Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije sudjelovali u pomoći stanovništvu grada Petrinje

  Članovi Gradskog interventnog tima GDCK Križevci Davor Japec i Darko Križanić u periodu od 31.12.2020. – 2.1.2021. godine sudjelovali su u pomoći stanovništvu grada Petrinje i okolice. Volonteri su sudjelovali u prihvatu humanitarne pomoći, pakiranju paketa i podjeli pomoći stanovništvu grada Petrinje, okolnih naselja i većini ruralnih područja.

  Također, volonter Davor Japec 6.1.2021. godine pridružiti će se radu u terenskim kuhinjama na potresom pogođenim područjima, a sve u organizaciji Društva Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije.

  Gradsko društvo Crvenog križa Križevci

  Arhiva novosti iz 2020. godine Arhiva novosti iz 2019. godine