Novosti


datum: 31.12.2020.

Uručena pomoć Općini Majur koja je stradala u potresu

Članovi Stožera civilne zaštite Grada Križevaca predvođeni načelnikom Stožera Marijem Martinčevićem te članovi Gradskog društva Crvenog križa Križevci predvođeni članicom Dorom Vrhovec obišli su danas na poziv načelnice Klementine Karanović Općinu Majur koja je u utorak, 29. prosinca snažno pogođena potresom.

Načelnici su uručene deke, cerade, kamp-kućica, grijalice i veće količine pitke vode koji su prikupljeni u Križevcima, a načelnica je zamolila da se više ništa od hrane i higijenskih potrepština ne nosi jer su trenutno zatrpani šleperima s pomoći koje imaju za sljedećih godinu dana. Ujedno je uputila apel da im je trenutno nužna pomoć u vidu građevinskog materijala i ljudskih resursa koji imaju iskustva u građenju.

Ovim putem apeliramo na građane Križevaca da više ne prikupljaju prehrambene pakete i higijenske potrepštine jer u ovom trenutku to nije potrebno, a oni koji žele mogu uplatiti financijska sredstva za pomoć u obnovi kuća:

Banka: Privredna banka Zagreb d.d.
IBAN: HR6923400091511555516
Model: HR 00
Poziv na broj: 770
Svrha: Za žrtve potresa u Hrvatskoj


datum: 30.12.2020.

Obavijest - Potres

Obavještavaju se građani da svoje donacije za stradale u potresu mogu dostaviti u skladište Gradskog društva Crvenog križa Križevci, Ulica Franje Tuđmana 20 (prostor bivše vojarne), 48260 Križevci svakog dana od 7:00 – 20:00 sati.

Sve što nije na popisu NE PRIMAMO!

Dežurni telefon 048/711 – 700 dostupan 0 – 24.

OSOBNA ZAŠTITNA OPREMA
Medicinska maska
Zaštitno odjelo
Rukavice
Naočale ili štitnik za oči
Pregača
Alkoholni dezificijens za ruke (antiseptik, antibakterijski)
Maramice na bazi alkohola
Sredstvo za dezinfekciju prostora

PREHRAMBENI PAKET
Brašno - Tip 550 glatko 1kg
Ulje - Biljno ili suncokretovo
Riža - 1kg
Šećer - 1kg
Sol - Kuhinjska sitna 1kg
Tjestenina - Makaroni ili špageti
Juha - Vrećica
Riblja - Konzerva
Mesna - Konzerva
Slatki namaz - Marmelada, čokoladni i sl.
Mlijeko - Trajno 1l
Kruh - Dvopek, Toast i sl.
Voda - Pakiranje 0.5,1.5,5L
Voće - Suho voće
Orašasti plodovi - Orah, badem, lješnjak i sl.
Dječja hrana

HIGIJENSKI PAKET
Sapun - Za ruke
Šampon - Za kosu
Pasta - Za zube
Četkica - Za zube
Brijač - Jednokratni
Maramice - Suhe
Maramice - Vlažne
Toaletni papir - U rolama
Higijenski ulošci
Štapići za čišćenje uha - Dječji
Pelene - Dječje

Također, građani mogu donirati novčana sredstva.

Svi koji žele pomoći stradalima mogu to učiniti doniranjem novčanih sredstava na sljedeći račun:
Banka: Privredna banka Zagreb
IBAN: HR6923400091511555516
Poziv na broj: 70
Za uplate iz inozemstva - SWIFT CODE: PBZGHR2X


datum: 21.12.2020.

Č E S T I T K A

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci svim svojim dobrovoljnim darivateljima krvi, kao i ostalim članovima, aktivistima i volonterima, te svima koji su svojim radom ili prilozima pomogli u aktivnostima Crvenog križa i svim ljudima dobre volje, želi sretne božićne blagdane i uspješnu novu 2021.godinu.

Ravnateljica:
Đurđica Trbus


datum: 15.12.2020.

Trgovanje ljudima u 2020. godini još uvijek postoji!

Svakog dana tisuće ljudi postanu žrtve trgovanja ljudima, a ipak malo pažnje se pridaje ovom fenomenu.
Zajedno možemo podići razinu osviještenosti i pokrenuti promjene!

#ZajednoProtivTrgovanjaLjudima
#ZaustavimoTrgovanjeLjudima
#TogetherAgainstHumanTrafficking
#StopHumanTrafficking


datum: 14.12.2020.

Napustio nas je Nikola Novosel Miško, dugogodišnji aktivist GDCK Križevci

U nedjelju, 13. prosinca 2020. godine u 80. godini života preminuo je Nikola Novosel Miško, poznati križevački glumac, nastavnik, kulturni djelatnik, a koji je bio istaknuti član i aktivist Crvenog križa.

Nikola Novosel predano je sudjelovao u svim aktivnostima GDCK Križevci te je izabran kao prvi predsjednik Društva Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije kao što je obnašao i funkciju člana Glavnog odbora Hrvatskog Crvenog križa.

Ovim putem Gradsko društvo Crvenog križa Križevci izražava zahvalnost za sav njegov doprinos u radu Društva, a njegov lik sačuvat će kao trajnu uspomenu.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 05.12.2020.

Međunarodni dan volontera

Dragi volonteri,

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci želi vam sretan vaš dan, Međunarodni dan volontera!

Međunarodni dan volontera proglasila je opća skupština Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obilježava Međunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov rad učiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Čestitamo vam na dosadašnjem volonterskom angažmanu! Želimo vam izraziti poštovanje i zahvalnost što svoje vrijeme, energiju i dobru volju usmjeravate organizacijama i pojedincima kojima je pomoć, toplina i ljudskost najpotrebnija.

Sretan vam još jednom Međunarodni dan volontera!

Čestitku volonterima povodom Međunarodnog dana volontera uputio je i Hrvatski Crveni Križ, a koju možete vidjeti klikom na sljedeću poveznicu:
https://www.hck.hr/novosti/hvala-sto-ste-s-nama-i-u-ovoj-zahtjevnoj-godini/10597.datum: 04.12.2020.

Izvješće s provedene akcije dobrovoljnog darivanja krvi

Akciji dobrovoljnog darivanja krvi održanoj 3. i 4. prosinca 2020. pristupilo je ukupno 187 dobrovoljnih darivatelja krvi od čega je prikupljena 151 doza krvi.
Zahvaljujemo svim darivateljima na njihovoj humanosti i pozivamo ih da se i dalje odazivaju organiziranim akcijama.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 01.12.2020.

U Osnovnoj školi Ljudevita Modeca prikupljeno više od 600 kilograma raznih namirnica

KRIŽEVCI – U sklopu projekta "Mali humanitarko" Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, u Osnovnoj školi Ljudevita Modeca u Križevcima provedena je još jedna hvale vrijedna humanitarna akcija prikupljanja donacija prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština. Akciju su organizirale članice učeničke skupine "Mali humanitarko", Sara Androić, Lana Crnčić, Ana Balen, Dora Lovreković, Sara Konfic i Rea Galaš u suradnji s njihovom voditeljicom Suzanom Balić i Gradskim društvom Crvenog križa Križevci. Organizaciji i provedbi akcije pridružile su se još i učenice petog razreda Ema Vrhovec, Maja Benčak i Ema Doskočil, a sve su se one zdušno i pune entuzijazma prihvatile prikupljanja i sortiranja donacija znajući da će svojim dobrovoljnim radom pomoći onima kojima je to potrebno.

Akcija, koja je provedena u srijedu, 2. prosinaca 2020. godine, bila je više nego uspješna jer su se njihovi kolege i nastavnici odazvali u velikom broju i pokazali svoju humanost te je prikupljeno više od 600 kilograma raznih namirnica koje su zatim dostavljene u Socijalnu samoposlugu Sveti Marko Križevčanin Gradskog društva Crvenog križa Križevci.

Sve prikupljene donacije bit će podijeljene korisnicima Socijalne samoposluge uoči blagdana, a ovim putem zahvaljujemo svima na donacijama!

Projekt "Mali humanitarko" odobren je u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u ukupnoj vrijednosti od 557.454,37 kuna od čega 58.284,87 kuna financira Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a trajanje projekta je ugovoreno na 24 mjeseca, počevši od 5.3.2019. do 4.3.2021. godine.

Nositelj projekta je Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a partneri su gradska društva Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac te osnovne škola Koprivnički Ivanec, Ljudevita Modeca Križevci i Molve.


"Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske".
"Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske."


datum: 30.11.2020.

Pravilnim odlaganjem zaštitne opreme štiti se zdravlje ljudi, ali i okoliš

Maske, dezinfekcijska sredstva i gumene rukavice, jednim nazivom zaštitna oprema, postali su dio naše svakodnevice, a tim povodom Hrvatski Crveni križ poziva građane da vode računa o adekvatnom zbrinjavanju opreme nakon korištenja. U aktualnom programu „Čuvajmo ih“, Hrvatski Crveni križ starijim osobama slabijeg imovinskog stanja podijelio je gotovo 700.000 jednokratnih kirurških maski, uz dezinfekcijska sredstva, stoga su osjećali odgovornost dodatno upozoriti na važnost odgovornog postupanja sa zaštitnom opremom kao otpadom.

„Posljednjih mjeseci zaštitna oprema glavna je tema, ali malo se govori o pravilnom odlaganju te opreme. Iznimno je važno skrenuti pozornost na to ne samo zato jer se pravilnim odlaganjem štiti zdravlje ljudi, nego zato i što tako štitimo okoliš. Pozivamo sve građane da odgovornim zbrinjavanjem zaštitnih maski, gumenih rukavica i ambalaže od dezinficijensa pridonesu zaustavljanju širenja zaraze, ali i zaštiti okoliša u kojemu živimo“, poručuje Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Zaštitne maske za lice
Iskorištene zaštitne maske, bilo da je riječ o medicinskim maskama, maskama s filterom ili pamučnim maskama, a koje se više ne mogu koristiti treba prije odlaganja spremiti u plastičnu vrećicu, zatvoriti odnosno zavezati vrećicu te potom odložiti u spremnik za miješani otpad. Iskorištene zaštitne maske ne smiju se odlagati bez odgovarajuće plastične zaštite, također ne smiju se odlagati u spremnike za korisni otpad poput bio ili papirnog otpada. Plastične vrećice koriste se jer pružaju bolju izolaciju i tako preveniraju širenje zaraze.

Zaštita za ruke
Zaštitne gumene ili lateks rukavice namijenjene su jednokratnoj uporabi. Jednom korištene zaštitne rukavice odlažu se u plastičnu vrećicu koju treba zatvoriti i tako odložiti u spremnik za miješani komunalni otpad.

Dezinfekcijska sredstva
Dezinfekcijska sredstva najčešće su pohranjena u plastičnu ambalažu pri njihovom zbrinjavanju potrebno je praznu plastičnu ambalažu isprati vodom i tek potom odložiti u vrećice za plastičnu ambalažu i metal ili u žute spremnike. Ako je ambalaža dezinfekcijskog sredstva za prostor označena nekom od oznaka štetnosti, potrebno ju je odložiti u reciklažnom dvorištu.

Na globalnoj razini već su zamijećeni negativni učinci na okoliš zbog nesavjesnog odlaganja zaštitne opreme, kako na ulicama gradova, tako i u morima i oceanima, stoga je neophodno osvijestiti važnost individualne odgovornosti i pravilnog zbrinjavanja opreme.

Letke s uputama za zbrinjavanje zaštitne opreme društva Crvenoga križa dijelit će svojim korisnicima kako bi što veći broj ljudi bio informiran o važnosti pravilnog odlaganja maski, rukavica i ambalaže od dezinficijensa.

IZVOR: Hrvatski Crveni križ, 30.11.2020.


datum: 30.11.2020.

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u suradnji za Zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba organizira akciju prikupljanja dobrovoljnog darivanja krvi i to:

- 03.12.2020.g. od 12,00-18,00 sati (četvrtak)
- 04.12.2020.g. od 9,00-13,00 sati (petak)
Akcije se provode u Križevcima, u Hotelu Kalnik, Trg Svetog Florijana 15, Križevci.


Ujedno pozivamo i sve punoljetne osobe da dođu i po prvi puta se priključe mreži darivatelja kako bi se proširio naš krvotok solidarnosti.

Darivanje krvi odvija se na siguran način uz korištenje zaštitne opreme. Napominjemo da je nošenje zaštitnih maski obavezno te će Gradsko društvo Crvenog križa Križevci osigurati zaštitne maske za sve darivatelje koji ih nemaju.

UNAPRIJED SE ZAHVALJUJEMO NA VAŠOJ HUMANOSTI !


datum: 27.11.2020.

Održana četvrta edukacija po projektu „Mladi kao socijalni kapital“

Dana 27.11.2020. održana je četvrta, ujedno i posljednja edukacija po projektu „Mladi kao socijalni kapital“ nositelja Gradsko društvo Crvenog križa Križevci i partnera Grad Križevci.

Sudjelovanjem u edukacijama ciljana skupina educirala se u polju financijske pismenosti i intelektualnog kapitala, a sve u cilju pokretanja vlastitog (društvenog) poduzeća. Nositelji edukacija bili su vanjski suradnici na projektu: Ivan Biškup, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu i Tihomir Hodak,, direktor poslovnog razvoja i član uprave tvrtke Codel d.o.o.

Edukacije su se provodile uz poštivanje mjera Nacionalnog stožera Civilne zaštite uz korištenje zaštitne opreme i mjerenje temperature.

Projekt se provodi uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a provodi se na području grada Križevaca.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 24.11.2020.

Održana druga edukacija po projektu „Mladi kao socijalni kapital“

Dana 24.11.2020. održana je treća edukacija po projektu „Mladi kao socijalni kapital“.

Projekt se provodi uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a provodi se na području grada Križevaca.

Projekt je usmjeren mladima u lokalnoj zajednici, a edukacije su usmjerene na financijsku pismenost i intelektualni kapital.

U sklopu projekta održati će se još jedna edukacija u sljedećim terminu:

DATUM VRIJEME TEMA
27.11.2020. 13:00 – 14:30 Edukacija i radionica: Intelektualni kapital

Napominjemo kako će se edukacije i radionice održati na siguran način uz korištenje zaštitne opreme.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane građane da se uključe u edukacije i radionice u sklopu projekta „Mladi kao socijalni kapital“.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 23.11.2020.

Obilježavanje Međunarodnog dana dječjih prava i Međunarodnog humanitarnog dana

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana dječjih prava i Međunarodnog humanitarnog dana GDCK Križevci u suradnji sa Centrom za mlade Križevci organiziralo je akciju prikupljanja donacija prehrambenih proizvoda i higijenskih potrepština. Prikupljanje je organizirano ispred trgovačkog centra KTC d.d. u Križevcima.

Akcijom je prikupljenu ukupno 160 kilograma raznih proizvoda koji će biti podijeljeni korisnicima Socijalne samoposluge „Sveti Marko Križevčanin“ Križevci.

Ovim putem zahvaljujemo se građanima na njihovoj humanosti!

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 19.11.2020.

Održana druga edukacija po projektu „Mladi kao socijalni kapital“

Dana 19.11.2020. održana je druga edukacija po projektu „Mladi kao socijalni kapital“.

Projekt se provodi uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a provodi se na području grada Križevaca.

Projekt je usmjeren mladima u lokalnoj zajednici, a edukacije su usmjerene na financijsku pismenost i intelektualni kapital.

U sklopu projekta održati će se još dvije edukacije u sljedećim terminima:

DATUM VRIJEME TEMA
24.11.2020. 13:00 – 13:45 Edukacija: Intelektualni kapital
26.11.2020. 13:00 – 14:30 Edukacija i radionica: Intelektualni kapital

Napominjemo kako će se edukacije i radionice održati na siguran način uz korištenje zaštitne opreme.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane građane da se uključe u edukacije i radionice u sklopu projekta „Mladi kao socijalni kapital“.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 16.11.2020.

Održana prva edukacija po projektu „Mladi kao socijalni kapital“

Dana 16.11.2020. održana je prva edukacija po projektu „Mladi kao socijalni kapital“.

Projekt se provodi uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a provodi se na području grada Križevaca.

Projekt je usmjeren mladima u lokalnoj zajednici, a edukacije su usmjerene na financijsku pismenost i intelektualni kapital.

U sklopu projekta održati će se još tri edukacije i dvije radionice u sljedećim terminima:

DATUM VRIJEME TEMA
19.11.2020. 13:00 – 14:30 Edukacija i radionica: Financije za poduzetnike i početnike
24.11.2020. 13:00 – 13:45 Edukacija: Intelektualni kapital
26.11.2020. 13:00 – 14:30 Edukacija i radionica: Intelektualni kapital

Napominjemo kako će se edukacije i radionice održati na siguran način uz korištenje zaštitne opreme.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane građane da se uključe u edukacije i radionice u sklopu projekta „Mladi kao socijalni kapital“.


datum: 16.11.2020.

Radionica u sklopu programa „Klub osoba treće životne dobi“

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci provodi trogodišnji program „Klub osoba treće životne dobi“ u cilju povećanja kvalitete života starijih osoba u lokalnoj zajednici. Ovim programom želi se prevenirati i institucionalizacija na način da osobe treće životne dobi imaju mogućnost ispuniti svoje slobodno vrijeme. Kroz program se provode savjetovanja (zdravstvena, ekonomska, pravna), biblioterapija, Internet corneri, sastanci korisnika i kreativne radionice.

U sklopu programa održana je kreativna radionica čunčanja, perlanja i izrade raznih ručnih radova.

Na radionici je sudjelovalo 14 žena gdje su ujedno izložile svoje radove koje su ranije izradile te pokazale svoju kreativnost i razmijenile iskustva. U izloženim radovima korisnice su predstavile čunčanu čipka, nakit od čunčane čipke i perli, ruže napravljene od tekstila i žice, ruže od krep papira te razni motivi od različitih vrsta materijala.

Program se provodi uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike na području grada Križevaca i pripadajućih općina.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 14.11.2020.

14. studeni – Svjetski dan dijabetesa

Dana 14. studenog obilježio se Svjetski dan dijabetesa.

Simbol svjetskog dijabetičkog saveza je plavi krug i zato se tog dana, a prema preporuci Međunarodne dijabetičke federacije, plavom bojom osvjetljavaju znamenitosti diljem svijeta.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Križevaca organiziralo je osvjetljavanje Sinagoge u plavu boju te se tako grad Križevci pridružio svjetskoj karti gradova koji svijetle za dijabetes.

Tradicija je da se na taj dan mnoštvo gradova u svijetu pridruži toj inicijativi osvjetljavanjem znamenitosti u plavu boju koja je zaštitni znak dijabetičara, a pridružila su se i sva tri grada u našoj županiji koji su u plavu boju osvjetlili svoje znamenitosti, Koprivnica Gradsku vijećnicu, Đurđevac Utvrdu Stari grad, a Križevci Sinagogu, sadašnju zgradu Turističke zajednice Grada Križevaca.


datum: 13.11.2020.

Održana završna konferencija projekta „Mirna starost“

Dana 13. studenog 2020. održana je završna konferencija projekat „Mirna starost“.

Konferencija se održala u Hotelu Kalnik, a na njoj su predstavljeni postignuti ciljevi i rezultati koji su se ovim projektom ostvarili.

Podsjetimo, projekt „Mirna starost“ provodi se uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a provodi se na području grada Križevaca i pripadajućih općina.

Partner na projektu je Udruga Matice umirovljenika i starijih osoba Križevci u čijem su se prostoru održavale edukacije, okrugli stol i javna tribina za krajnje korisnike projekta sa područja grada Križevaca dok su se edukacije za stanovnike općina održavale u prostorima općina Kalnik, Gornja Rijeka, Sveti Petar Orehovec i Sveti Ivan Žabno.

Projekt je usmjeren senzibilizaciji javnosti, ali i edukaciji osoba treće životne dobi o prednostima i nedostacima sklapanja ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, smanjenju zlouporabe ovakvih ugovora od strane pružatelja uzdržavanja te podizanju razine svijesti o pravima starijih osoba.

Predviđene i provedene aktivnosti projekta su edukacije, okrugli stol i javna tribina u koje se uključilo preko 150 osoba u lokalnoj zajednici, a čiji je glavni cilj bio educirati osobe treće životne dobi o sklapanju ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju.

Napominjemo kako su se sve aktivnosti projekta provodile na siguran način uz mjerenje temperature i korištenje zaštitne opreme, a sve prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci i ubuduće će aplicirati projekte kako bi sudjelovalo u podizanju kvalitete života starijih osoba u lokalnoj zajednici.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 13.11.2020.

Obavijest o odobrenom projektu iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci potpisalo je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Školski pribor za školarce u središnjoj Hrvatskoj i Banovini“ u okviru Poziva „Ublažavanje siromaštva pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći – faza III“ u vrijednosti od 448.912,20 kn.

Trajanje projekta je 12 mjeseci, a u okviru projekta nabaviti će se školski pribor za školarce u potrebi na području djelovanja GDCK Križevci i partnera na projektu.

Partneri na projektu su:

• Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica
• Gradsko društvo Crvenog križa Sisak
• Gradsko društvo Crvenog križa Đurđevac
• Gradsko društvo Crvenog križa Glina
• Gradsko društvo Crvenog križa Kutina
• Gradsko društvo Crvenog križa Petrinja
• Gradsko društvo Crvenog križa Bjelovar
• Gradsko društvo Crvenog križa Čazma
• Gradsko društvo Crvenog križa Garešnica
• Gradsko društvo Crvenog križa Grubišno polje
• Gradsko društvo Crvenog križa Ivanić Grad
• Općinsko društvo Crvenog križa Topusko
• Općinsko društvo Crvenog križa Dvor
• Općinsko društvo Crvenog križa Gvozd
• Hrvatski Crveni križ

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci nastaviti će ulagati velike napore kako bi potrebitim građanima u lokalnoj zajednici olakšalo svakodnevni život.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 13.11.2020.

14. studeni - Svjetski dan šećerne bolesti

Dana 14. studenog diljem svijeta obilježava se Svjetski dan šećerne bolesti. Od dijabetesa u svijetu boluje svaka jedanaesta osoba odnosno 425 milijuna ljudi u dobi od 20 do 79 godina. Čak polovica oboljelih osoba nema dijagnozu bolesti te ne prima liječenje.

Prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je u 2019. bilo 315.298 osoba sa šećernom bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60% oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci 2016. godine osnovalo je Klub dijabetičara Križevci koji je ove godine obilježio četvrtu obljetnicu djelovanja. Klub broji oko 17 članova koji u suradnji sa Biološkom grupom Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci, a koju vodi profesorica Gordana Pintarić Kovač, redovito provodi mjerenje tlaka i šećera u krvi te sa profesoricom Magdalenom Markešić provodi tjelovježbu prilagođenu dijabetičarima. Klub dijabetičara Križevci surađuje i sa Klubom dijabetičara Slatko srce iz Koprivnice, a suradnja će se nastaviti i u idućoj godini.

Svake godine povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti GDCK Križevci organizira javnu tribinu na kojoj je sudjeluje Klub dijabetičara i svi zainteresirani građani. Na tribini se govori o problemu dijabetesa, njegovoj prevenciji te se pružaju savjeti kako naučiti živjeti sa ovom bolešću, a savjete pružaju stručnjaci iz struke (liječnici, epidemiolozi i sl.)

Ove godine, s obzirom na novonastalu situaciju sa koronavirusom, neće se održati javna tribina već je GDCK Križevci u suradnji sa Turističkom zajednicom grada Križevaca dogovorilo osvjetljavanje Sinagoge u plavu boju, što je praksa diljem svijeta prema preporuci Međunarodne dijabetičke federacije.

Osvjetljavanjem Sinagoge i grad Križevci pridružiti će se svjetskoj karti gradova koji svijetle za dijabetes.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 12.11.2020.

POZIVNICA "Mladi kao socijalni kapital"

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci poziva sve zainteresirane građane, a posebice mlade u lokalnoj zajednici da se uključe u edukacije po projektu „Mladi kao socijalni kapital“.

Cilj projekta je u prvi plan staviti mlade u lokalnoj zajednici te im osigurati optimalne razvojne uvjete, podršku i informacije kako bi ih se osposobilo i potaknulo na samozapošljavanje, ali i upoznalo sa pojmom društvenog poduzetništva, a sve u cilju razvoja i porasta socijalnog kapitala među mladima. Ovim projektom i edukacijama želi se potaknuti kreativnost i sklonost razvoju novih rješenja kod mladih, širenje poduzetničkog obrazovanja te pružiti pomoć mladima u pokretanju i održavanju poslovanja i poduzeća.

Izvoditelji edukacija po projektu su Pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu u Gradu Križevcima Ivan Biškup i direktor poslovnog razvoja i član uprave tvrtke Codel d.o.o. Tihomir Hodak.

Mjesto održavanja edukacija: Razvojni i tehnološki park Križevci, Franje Tuđmana 20

Termini edukacija:

DATUM VRIJEME IZVODITELJ TEMA
16.11.2020. 13:00 – 13:45 Ivan Biškup Financije za poduzetnike i početnike
19.11.2020. 13:00 – 14:30 Ivan Biškup Financije za poduzetnike i početnike
24.11.2020. 13:00 – 13:45 Tihomir Hodak Intelektualni kapital
26.11.2020. 13:00 – 14:30 Tihomir Hodak Intelektualni kapital

Napominjemo kako će se edukacije održati na siguran način uz korištenje zaštitne opreme.

U nadi da ćete se i vi uključiti u aktivnosti projekta „Mladi kao socijalni kapital“ srdačno vas pozdravljamo!


datum: 09.11.2020.

Trgovanje ljudima u 2020. godini još uvijek postoji!

Svakog dana tisuće ljudi postanu žrtve trgovanja ljudima, a ipak malo pažnje se pridaje ovom fenomenu.
Zajedno možemo podići razinu osviještenosti i pokrenuti promjene!

#ZajednoProtivTrgovanjaLjudima
#ZaustavimoTrgovanjeLjudima
#TogetherAgainstHumanTrafficking
#StopHumanTrafficking


datum: 06.11.2020.

ČUVAJMO IH: Zaštitna oprema za 23.000 socijalno ugroženih starijih osoba

Hrvatski Crveni križ pokrenuo je program „Čuvajmo ih“ kojim će za 23.000 starijih osoba slabijeg imovinskog stanja, osigurati zaštitne maske i dezinfekcijska sredstva, a sve s ciljem smanjenja rizika zaraze koronavirusom.

Program „Čuvajmo ih“ građani mogu podržati donacijom putem priloženog 2D koda na sljedećem linku.


datum: 30.10.2020.

Izvješće s provedene akcije dobrovoljnog darivanja krvi

Akciji dobrovoljnog darivanja krvi održanoj 29. i 30. listopada 2020. pristupio je ukupno 169 dobrovoljni davatelj krvi od čega je prikupljeno 151 doza krvi.

Zahvaljujemo svim darivateljima na njihovoj humanosti i pozivamo ih da se i dalje redovito odazivaju organiziranim akcijama.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 27.10.2020.

Obavijest o odobrenom projektu iz Europskog socijalnog fonda

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci potpisalo je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, Program: Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020., Poziv: „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – Faza I“ za projekt pod nazivom „Starost nas povezuje“ u visini od 1.333.956,36 kn.
Nositelj: Gradsko društvo Crvenog križa Križevci
Partneri: Grad Križevci, Hrvatski Crveni križ – Gradsko društvo Crvenog križa Virovitica
Trajanje: 24 mjeseca

Obuhvaćeno je područje grada Križevaca i okolnih naselja te općine Gornja Rijeka, Kalnik, Sveti Petar Orehovec i Sveti Ivan Žabno s ciljem širenja i unaprjeđenja kvalitete socijalnih usluga te većem uključivanju u društvo starijih osoba, osoba oboljelih od Alzheimerove i drugih demencija.

Aktivnosti ovog projekta su:
- pružanje usluga prijevoza starijih osoba uz pratnju s ciljem omogućavanja starijim osobama iz ruralnih sredina obavljanje liječničkih pregleda, kupnju namirnica, odlazak u CZSS i sl.
- organiziranje dnevnih aktivnosti za starije osobe (radno – okupacijske radionice, sportsko – rekreativne aktivnosti, savjetovanje o zdravlju, društvene aktivnosti)
- podizanje svijesti građana o potrebama osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije te problemima s kojima se suočavaju članovi njihovih obitelji

Svrha projekta „Starost nas povezuje“ je širenjem i unaprjeđenjem socijalnih usluga na području grada Križevaca i četiri općine doprinijeti povećanju uključenosti u društvo starijih osoba, osoba oboljelih od Alzheimerove demencije i drugih demencija te omogućiti bolju ravnotežu poslovnog i obiteljskog života članova obitelji koji skrbe o ovisnom članu. Ciljna skupina projekta su starije osobe i njihovi članovi obitelji.
Opći cilj projekta "Starost nas povezuje" je unaprijediti socijalnu isključenost i promicati pomirenje poslovnog i obiteljskog života pružajući podršku razvoju učinkovitih i uključivih socijalnih usluga.


datum: 26.10.2020.

Župan Darko Koren upriličio prijem za višestruke darivatelje krvi

Župan Darko Koren je u petak, 23. listopada u prostoru restorana „Lovačka kuća“ u Sokolovcu održao tradicionalni prijem za višestruke dobrovoljne darivatelje krvi s područja Koprivničko-križevačke županije. Dan dobrovoljnih darivatelja krvi svake se godine obilježava 25. listopada kada je 1953. godine u Željezari Sisak održana prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa te se ove godine obilježava 67. godina organiziranog dobrovoljnog davalaštva krvi.

Ispred Gradskog društva Crvenog križa Križevci prijemu je prisustvovao predsjednik Društva mr.sc. Franjo Husinec dr.med., ravnateljica Đurđica Trbus i darivatelj Jadranko Mihalić koji je primio priznanje.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci

Više o prijemu možete pronaći klikom na sljedeći link:
https://kckzz.hr/zupanija-osmu-godinu-zaredom-prva-u-drzavi-po-broju-darovanih-doza-krvi-2/


datum: 26.10.2020.

Odgoda edukacija po projektu „Mladi kao socijalni kapital“

Obavještavaju se svi zainteresirani građani kako se edukacije po projektu „Mladi kao socijalni kapital“ odgađaju te da će se edukacije održati online.

O novom terminu održavanja online edukacija građani će biti pravovremeno obaviješteni.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 26.10.2020.

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u suradnji za Zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba organizira akciju prikupljanja dobrovoljnog darivanja krvi i to:

- 29.10.2020.g. od 12,00-18,00 sati (četvrtak)
- 30.10.2020.g. od 09,00-13,00 sati (petak)
Akcije se provode u Križevcima, u Hotelu Kalnik, Trg Svetog Florijana 15, Križevci.


Ujedno pozivamo i sve punoljetne osobe da dođu i po prvi puta se priključe mreži darivatelja kako bi se proširio naš krvotok solidarnosti.

Sukladno odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, molimo darivatelje da na darivanje dođu s maskom. Također napominjemo da niti jedan darivatelj neće biti odbijen ako nema masku.

UNAPRIJED SE ZAHVALJUJEMO NA VAŠOJ HUMANOSTI !


datum: 23.10.2020.

Dan dobrovoljnih darivatelja krvi

Povodom 25. listopada Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, zadovoljstvo nam je čestitati svim dobrovoljnim darivateljima krvi njihov dan.

Darovana krv je, doista, dar od srca i svi dobrovoljni darivatelji krvi kapima svoje krvi spasili su nečiji život jer krv je kao lijek nezamjenjiva.

Zahvaljujemo im na njihovom dobrom i plemenitom srcu, na izraženoj humanosti i ljubavi prema čovjeku
.

Ravnateljica:
Đurđica Trbusdatum: 22.10.2020.

POZIVNICA „Mladi kao socijalni kapital“

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci poziva sve zainteresirane građane, a posebice mlade u lokalnoj zajednici da se uključe u edukacije po projektu „Mladi kao socijalni kapital“.

Cilj projekta je u prvi plan staviti mlade u lokalnoj zajednici te im osigurati optimalne razvojne uvjete, podršku i informacije kako bi ih se osposobilo i potaknulo na samozapošljavanje, ali i upoznalo sa pojmom društvenog poduzetništva, a sve u cilju razvoja i porasta socijalnog kapitala među mladima. Ovim projektom i edukacijama želi se potaknuti kreativnost i sklonost razvoju novih rješenja kod mladih, širenje poduzetničkog obrazovanja te pružiti pomoć mladima u pokretanju i održavanju poslovanja i poduzeća.

Izvoditelji edukacija po projektu su Pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu u Gradu Križevcima Ivan Biškup i direktor poslovnog razvoja i član uprave tvrtke Codel d.o.o. Tihomir Hodak.

Mjesto održavanja edukacija: Razvojni i tehnološki park Križevci, Franje Tuđmana 20

Termini edukacija:

DATUM VRIJEME IZVODITELJ TEMA
27.10.2020. 13:00 – 13:45 Ivan Biškup Financije za poduzetnike i početnike
03.11.2020. 13:00 – 14:30 Ivan Biškup Financije za poduzetnike i početnike
10.11.2020. 13:00 – 13:45 Tihomir Hodak Intelektualni kapital
17.11.2020. 13:00 – 14:30 Tihomir Hodak Intelektualni kapital

U nadi da ćete se i vi uključiti u aktivnosti projekta „Mladi kao socijalni kapital“ srdačno vas pozdravljamo!


datum: 21.10.2020.

Izvješće o provedenim aktivnostima po projektu „Mirna starost“

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci pred samim je završetkom provedbe projekta „Mirna starost“ koji se provodi uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Partner na projektu je Udruga Matice umirovljenika i starijih osoba Križevci u čijem su se prostoru održavale edukacije, okrugli stol i javna tribina za krajnje korisnike projekta sa područja grada Križevaca dok su se edukacije za stanovnike općina održavale u prostorima općina Kalnik, Gornja Rijeka, Sveti Petar Orehovec i Sveti Ivan Žabno.

Projekt je usmjeren senzibilizaciji javnosti, ali i edukaciji osoba treće životne dobi o prednostima i nedostacima sklapanja ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, smanjenju zlouporabe ovakvih ugovora od strane pružatelja uzdržavanja te podizanju razine svijesti o pravima starijih osoba.

Predviđene i provedene aktivnosti projekta su edukacije, okrugli stol i javna tribina u koje se uključilo ukupno 140 osoba u lokalnoj zajednici, a čiji je glavni cilj bio educirati osobe treće životne dobi o sklapanju ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju.

Napominjemo kako su se sve aktivnosti projekta provodile na siguran način uz mjerenje temperature i korištenje zaštitne opreme, a sve prema uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 21.10.2020.

Održana edukacija u sklopu projekta „Mirna starost“

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci 21. listopada za stanovnike općine Gornja Rijeka održalo je edukaciju na temu Ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju u sklopu projekta „Mirna starost“ koji se provodi uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Nositelj edukacije bio je ravnatelj Centra za socijalnu skrb Koprivnica Danijel Rušak koji je ciljanu skupinu upoznao sa pojmovima dosmrtnih i doživotnih ugovora te im ukazao na moguće opasnosti sklapanja takvih ugovora.

Edukaciji je nazočila i ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci Sanja Jakopović.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci nastaviti će sa edukacijama na temu dosmrtnih i doživotnih ugovora i u ostalim općinama u nadležnosti Grada Križevaca te vas ovim putem poziva da se uključite i informirate o navedenoj temi!

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 20.10.2020.

Održana edukacija u sklopu projekta „Mirna starost“

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci 20. listopada za stanovnike općine Sveti Ivan Žabno održalo je edukaciju na temu Ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju u sklopu projekta „Mirna starost“ koji se provodi uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Nositelj edukacije bio je ravnatelj Centra za socijalnu skrb Koprivnica Danijel Rušak koji je ciljanu skupinu upoznao sa pojmovima dosmrtnih i doživotnih ugovora te im ukazao na moguće opasnosti sklapanja takvih ugovora.

Edukaciji su nazočili i ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci Sanja Jakopović te Član savjeta za umirovljenike i starije osobe Koprivničko – križevačke županije Božidar Štubelj koji su također prokomentirali temu edukacije iz svog djelokruga rada.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci nastaviti će sa edukacijama na temu dosmrtnih i doživotnih ugovora i u ostalim općinama u nadležnosti Grada Križevaca te vas ovim putem poziva da se uključite i informirate o navedenoj temi!

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 19.10.2020.

Male humanitarke iz Ljudevita Modeca sudjelovale u radu križevačkog Crvenog križa

KRIŽEVCI – U sklopu projekta "Mali humanitarko Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, u kojem su partneri osnovne škole Ljudevita Modeca, Križevci, Koprivnički Ivanec i Molve, osnovane su učeničke skupine sa po deset učenika kako bi sudjelovali u humanitarnim aktivnostima, a u suradnji s gradskim društvima Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac koji su također partneri u projektu.

Članice učeničke skupine Mali humanitarko iz Osnovne škole Ljudevita Modeca iz Križevaca, na humanitarnoj akciji koju su organizirale u školi, od svojih kolega i prijatelja prikupljale su odjeću za osobe slabijeg imovinskog stanja, odnosno korisnike GDCK Križevci.

Nakon što su prikupljenu odjeću pomogle otpremiti u GDCK Križevci, u suradnji s njihovim djelatnicima, uredno su ju razvrstale i složile u pakete, a kako bi na taj način sudjelovale u humanitarnom pomaganju i radu GDCK Križevci.

U aktivnosti su sudjelovale učenice, Sara Androić, Lana Crnčić, Dora Posavec, Ana Balen, Dora Lovreković, Lorena Đurđić, Sara Konfic i Rea Galaš te su se, pridržavajući se svih propisanih zaštitnih mjera, zajedno s njihovom voditeljicom Suzanom Balić, prihvatile posla i pomogle djelatnicima Crvenog križa uredno razvrstati odjeću prema veličini i namjeni i složiti pakete. Ovim putem im zahvaljujemo na volji i trudu, u nadi da će i u buduće nastaviti pomagati onima kojima je to potrebno.

Projekt "Mali humanitarko" odobren je u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u ukupnoj vrijednosti od 557.454,37 kuna od čega 58.284,87 kuna financira Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a trajanje projekta je ugovoreno na 24 mjeseca, počevši od 5.3.2019. do 4.3.2021. godine.

"Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske".

"Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske".


datum: 16.10.2020.

Obilježavanje Svjetskog dana hrane i Međunarodni dan borbe protiv siromaštva

Povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane i Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva GDCK Križevci u suradnji sa Centrom za mlade Križevci organiziralo je akciju prikupljanja donacija prehrambenih proizvoda i higijenskih potrepština. Prikupljanje je organizirano ispred trgovačkog centra KTC d.d. u Križevcima.

Akcijom je prikupljenu ukupno 100 kilograma raznih proizvoda koji će biti podijeljeni korisnicima Socijalne samoposluge „Sveti Marko Križevčanin“ Križevci.

Ovim putem zahvaljujemo se građanima na njihovoj humanosti!

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 16.10.2020.

Održana edukacija u sklopu projekta „Mirna starost“

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci 16. listopada za stanovnike općine Sveti Petar Orehovec održalo je edukaciju na temu Ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju u sklopu projekta „Mirna starost“ koji se provodi uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Nositelj edukacije bio je ravnatelj Centra za socijalnu skrb Koprivnica Danijel Rušak koji je ciljanu skupinu upoznao sa pojmovima dosmrtnih i doživotnih ugovora te im ukazao na moguće opasnosti sklapanja takvih ugovora.

Edukaciji su nazočili i ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci Sanja Jakopović te Član savjeta za umirovljenike i starije osobe Koprivničko – križevačke županije Božidar Štubelj koji su također prokomentirali temu edukacije iz svog djelokruga rada.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci nastaviti će sa edukacijama na temu dosmrtnih i doživotnih ugovora i u ostalim općinama u nadležnosti Grada Križevaca te vas ovim putem poziva da se uključite i informirate o navedenoj temi!

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 13.10.2020.

Održana edukacija u sklopu projekta „Mirna starost“

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci 13. listopada za stanovnike općine Kalnik održalo je edukaciju na temu Ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju u sklopu projekta „Mirna starost“ koji se provodi uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Nositelj edukacije bio je ravnatelj Centra za socijalnu skrb Koprivnica Danijel Rušak koji je ciljanu skupinu upoznao sa pojmovima dosmrtnih i doživotnih ugovora te im ukazao na moguće opasnosti sklapanja takvih ugovora.

Edukaciji su nazočili i ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci Sanja Jakopović te Član savjeta za umirovljenike i starije osobe Koprivničko – križevačke županije Božidar Štubelj koji su također prokomentirali temu edukacije iz svog djelokruga rada.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci nastaviti će sa edukacijama na temu dosmrtnih i doživotnih ugovora i u ostalim općinama u nadležnosti Grada Križevaca te vas ovim putem poziva da se uključite i informirate o navedenoj temi!

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 08.10.2020.

Započela 48. sabirna akcija „Solidarnost na djelu 2020“ pod sloganom „Ne dvoji! Za drugog izdvoji!“

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci 8. listopada započelo je sabirnu akciju „Solidarnost na djelu 2020“ u suradnji sa OŠ Vladimira Nazora Križevci, OŠ Ljudevita Modeca Križevci, OŠ Kalnik, OŠ Sveti Petar Orehovec, OŠ Sidonije Rubido Erdoedy Gornja Rijeka i OŠ Grigora Viteza Sveti Ivan Žabno, srednjim školama Ivana Zakmardija Dijankovečkog Križevci, Ivan Seljanec Križevci i Srednjom gospodarskom školom te Učeničkim domom Križevci.

GDCK Križevci osiguralo je bonove zahvalnosti u apoenima u vrijednosti od 5 kuna koji su dostavljeni voditeljima mladih u svim školama. Zbog epidemioloških mjera učenici neće obilaziti domaćinstva već će sredstva prikupljati unutar svoih obitelji, a voditelji mladih od svojih kolega.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci poziva i vas da se uključite u ovu hvalevrijednu akciju!

Kako se uključiti?
Uplatom na:
IBAN: HR4723600001300148045
Model: 00 Poziv na broj: 48
Opis plaćanja: Solidarnost na djelu 2020
Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 05.10.2020.

Trgovanje ljudima u 2020. godini još uvijek postoji!

Svakog dana tisuće ljudi postanu žrtve trgovanja ljudima, a ipak malo pažnje se pridaje ovom fenomenu.
Zajedno možemo podići razinu osviještenosti i pokrenuti promjene!

#ZajednoProtivTrgovanjaLjudima
#ZaustavimoTrgovanjeLjudima
#TogetherAgainstHumanTrafficking
#StopHumanTrafficking


datum: 02.10.2020.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci održalo početnu konferenciju trogodišnjeg programa „Klub osoba treće životne dobi“

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci povodom Međunarodnog dana starijih osoba predstavilo je program Klub osoba treće životne dobi koji će se provoditi na području grada Križevaca i pripadajućih općina.

Ciljana skupina programa su starije i nemoćne osobe u lokalnoj zajednici, međutim program će ujedno utjecati i na članove njihove obitelji te će oni kao takvi biti krajnji korisnici ovog programa.

Program se provodi uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a njime se želi poboljšati kvalitete života starijih osoba u lokalnoj zajednici, pružiti kvalitetne usluge starijem stanovništvu ruralnih sredina, a kroz aktivnosti programa korisnike će se animirati da svakodnevnu rutinu zamijene slobodnim aktivnostima te da se kroz druženja sa svojim sugrađanima osjećaju bolje, korisnije te na posljetku i sretnije.

Aktivnosti programa su savjetovanja (zdravstvena, pravna, ekonomska), psihosocijalna podrška, sastanci, kreativne radionice, biblioterapija i Internet corneri.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane građane starije životne dobi da se uključe u aktivnosti programa te na taj način postanu aktivniji i svoju svakodnevnu rutinu zamijene ugodnim druženjima sa svojim vršnjacima.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 02.10.2020.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba Gradsko društvo Crvenog križa Križevci održalo javnu tribinu na temu „Starost i starenje“ u sklopu projekta „Mirna starost“

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u suradnji sa Udrugom Matice umirovljenika i starijih osoba Križevci organiziralo je javnu tribinu pod nazivom „Starost i starenje“ u sklopu projekta „Mirna starost“ te na taj način, kao i svake godine, obilježilo Međunarodni dan starijih osoba.

Nositeljica javne tribine bila je ravnateljica Centra za socijalnu skrb Križevci Sanja Jakopović koja se dotaknula osnovnih razlika u pojmovima starost i starenje, predstavila gerontologiju kao znanost te prikazala osnovne djelatnosti gerontoloških centara, ali i istaknula važnost skrbi o našim starijim sugrađanima.

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Koprivnica Danijel Rušak ciljanu skupinu informirao je o njihovim pravima i mogućnostima te im pružio pravne savjete potrebne za ostvarivanje prava na usluge raznih institucija koje se bave potrebama starijih osoba.

Na javnoj tribini sudjelovao je i Član Savjeta umirovljenika i starijih osoba Koprivničko – križevačke županije Božidar Štubelj koji je istaknuo što se sve do sada učinilo za povećanje kvalitete života starijih osoba i umirovljenika te što se sve planira učiniti u narednom razdoblju s ciljem daljnjeg porasta kvalitete života starijih osoba i umirovljenika u našoj županiji.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci i ubuduće će organizirati događanja ovakvog tipa, a sve s ciljem ukazivanja na potrebe starijih osoba u lokalnoj zajednici te njihovog aktivnog sudjelovanja u životu šire društvene zajednice.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 28.09.2020.

Članovi učeničkih skupina "Mali humanitarko" organizirali prikupljanje donacija odjeće i obuće

KOPRIVNICA – U sklopu projekta "Mali humanitarko" Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, u sve tri partnerske škole organizirane su humanitarne akcije prikupljanja donacija rabljene odjeće i obuće. Akcije su bile planirane u travnju 2020. godine, ali je zbog zatvaranja škola uslijed epidemije koronavirusa u Hrvatskoj njihovo provođenje bilo odgođeno do početka nove školske godine i povratka učenika u školske klupe.

U Osnovnoj školi Ljudevita Modeca u Križevcima akciju su organizirale učenice, Sara Androić, Lana Crnčić, Dora Posavec, Pia Petrov, Ana Balen, Dora Lovreković, Lorena Đurđić, Sara Konfic, Rea Galaš i Lorena Filipašić u suradnji s njihovom voditeljicom Suzanom Balić i Gradskim društvom Crvenog križa Križevci, a prikupljeno je oko 40 kilograma odjeće i obuće. U Osnovnoj školi Koprivnički Ivanec Patricija Milanović, Filip Mesar, Ena Vranešević, Lejla Krtanjek, Lucas Polak, Magdalena Vrabelj, Izidor Čoklica, Rea Damjanović, Rafael Balaško i Marijan Marić puni entuzijazma prihvatili su se organiziranja akcije zajedno s njihovom voditeljicom Mateom Sodar, a oko 70 kilograma prikupljene robe dopremljeno je u Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica gdje će se podijeliti korisnicima slabijeg imovinskog stanja. Mali humanitarci iz Osnovne škole Molve Andrija Paša, Klara Imbriovčan, Lucija Kovaček, Marta Cenkovčan, Marijana Markov, Marija Elena Senjan, Veronika Odobašić, Lucija Vincek, Luka Šanjić i Ivan Gazdek zajedno s njihovom voditeljicom Mirelom Paša izradili su i kutiju za prikupljanje odjeće i obuće koja je u vrlo kratkom roku bila puna te je prikupljeno oko 30 kilograma robe koju će i oni pomoći razvrstati i podijeliti korisnicima u Gradskom društvu Crvenog križa Đurđevac. Zahvaljujemo od srca svima njima na trudu i angažmanu čime su doprinijeli da osobama u potrebi možemo kontinuirano pomagati i podjelama odjeće i obuće.

Projekt "Mali humanitarko" odobren je u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u ukupnoj vrijednosti od 557.454,37 kuna od čega 58.284,87 kuna financira Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a trajanje projekta je ugovoreno na 24 mjeseca, počevši od 5.3.2019. do 4.3.2021. godine.

Nositelj projekta je Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a partneri su gradska društva Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac te osnovne škola Koprivnički Ivanec, Ljudevita Modeca Križevci i Molve.

Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.


datum: 18.09.2020.

Članovi Kluba dijabetičara Slatko srce Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije održali prvi sastanak

KOPRIVNICA – Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije je u sklopu projekta, kojeg u iznosu od 40.000 kuna financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, osnovalo Klub dijabetičara Slatko srce čiji su članovi u četvrtak, 17. rujna 2020. održali prvi službeni sastanak.

Sastanak je održan u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Koprivnica, a glavne teme bile su Plan rada Kluba dijabetičara Slatko srce te Kako pripremiti dijete s dijabetesom za školu koje je prezentirao voditelj Kluba Miroslav Kanisek. Ravnateljica GDCK Koprivnica i DCK Koprivničko-križevačke županije Adela Sočev, pozdravila je sve prisutne i zahvalila im na dolasku te naglasila da će Crveni križ svim članovima nastojati pružiti podršku organiziranjem edukacija i radionica vezanih uz dijabetes s ciljem da se i djeci i roditeljima barem malo olakša život s dijabetesom.

Novi članovi Kluba dijabetičara Slatko srce koji su se pridružili sastanku, od kojih najmlađi član ima tek 3 godine, upoznati su s dosadašnjim aktivnostima Kluba odnosno s radionicama i edukacijama održanim tijekom Kampa na Pagu od 25. do 29. kolovoza 2020.

Na sastanku su predstavljene i nadolazeće aktivnosti, koje će se održati ovisno o razvoju epidemiološke situacije, kao što su obilježavanje Svjetskog dana srca 29. rujna 2020. kada će članovi Kluba dijabetičara Slatko srce u centru Koprivnice promovirati rad Kluba. U planu su još i sudjelovanje na tradicionalnoj "Kestenijadi" koju organizira HPD Bilo Koprivnica sredinom listopada te obilježavanje Svjetskog dana šećerne bolesti 14. studenoga 2020. godine.

Nakon održanog službenog djela sastanka, članovi su nastavili druženje uz tortu, palačinke i zdrave namaze i pekmeze koje su pripremili članovi Kluba te razmijenili svoja iskustva s dijabetesom.

Na području Koprivničko-križevačke županije do sada nije postojala udruga koja bi okupljala djecu i mlade oboljele od dijabetesa te njihove roditelje, kojima je potrebna stalna podrška, edukacije, a i razumijevanje okoline. Stoga je DCK Koprivničko-križevačke županije osnovalo Klub dijabetičara Slatko srce s ciljem informiranja oboljelih o suočavanju i suživotu s dijabetesom, pravilnoj prehrani, važnosti rekreacije te novim tehnologijama u liječenju i praćenju glukoze u krvi.

Provedba projekta službeno je počela 1. kolovoza 2020. i trajat će do 31. siječnja 2021. godine.

DCK Koprivničko-križevačke županije i tri gradska društva Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac organizirat će, zajedno s Klubom, razne sportske aktivnosti, radionice za djecu i njihove roditelje o pravilnoj prehrani, kako se psihički nositi s bolesti, o utjecaju koji dijabetes ima na samog oboljelog i obitelj te mogućim komplikacijama nepravilnog liječenja. Redovito će informirati članove o novostima u liječenju dijabetesa, te povećati svijest o važnosti redovitog kontroliranja glukoze u krvi, i potruditi se postići što veću prihvaćenost i razumijevanje šire zajednice za oboljele od dijabetesa. Projektom je predviđeno obilježavanje Svjetskog dana srca i Svjetskog dana šećerne bolesti, mjerenje tlaka i šećera na javnim mjestima, izrada informativnog letka o radu Kluba i dijabetesu, radionica pripreme slastica za dijabetičare i druge aktivnosti.


datum: 10.09.2020.

Konferencija i okrugli stol po projektu „Mirna starost“

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u suradnji s Udrugom Matice umirovljenika i starijih osoba Križevci organiziralo je konferenciju i okrugli stol po projektu „Mirna starost“.

Voditeljica projekata u GDCK Križevci Dora Vrhovec Golub uvodno je predstavila sam projekt te istaknula njegove ciljeve, aktivnosti kao i očekivane rezultate.

Projekt „Mirna starost“ usmjeren je osobama treće životne dobi u lokalnoj zajednici s ciljem ukazivanja na moguću štetnost ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju.

Opći cilj projekta je doprinijeti povećanju socijalne uključenosti starijih osoba te integraciji starijih osoba u život zajednice sudjelovanjem u edukacijama. Osim toga smanjit će se i prevenirati socijalna isključenost istih te omogućiti informiranje osoba treće životne dobi o prednostima i nedostacima sklapanja ugovora o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju. Isto tako cilj je provesti nacionalnu kampanju kojom će se senzibilizirati javnost i podići razina javne svijesti o mogućoj štetnosti ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju.

Posebni ciljevi ostvarit će se uspostavom koordiniranog sustava socijalno osjetljivih skupina, a ujedno će se osigurati i regionalna ujednačenost projekata usmjerenih smanjenu i prevenciji socijalne isključenosti starijih osoba na nacionalno razini, a sve s ciljem zaštite njihovih prava.

Aktivnosti projekta su edukacije, javna tribina i okrugli stol koji se ujedno održao nakon konferencije.

Vanjski izvoditelji projekta koji su sudjelovali na konferenciji i okruglom stolu su:

Danijel Rušak mag.iur., Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Koprivnica
Sanja Jakopović dipl. soc. radnica, Ravnateljica centra za socijalnu skrb Križevci
Božidar Štubelj, Član savjeta za umirovljenike i starije osobe Koprivničko – križevačke županije

Tema okruglog stola bila je Ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju, a o njoj su raspravljali vanjski izvoditelji projekta i ciljana skupina.

Ciljana skupina pokazala je veliki interes za sudjelovanje u aktivnostima ovakvog tipa, a koje će GDCK Križevci organizirati kroz daljnju provedbu projekta.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 15.09.2020.

TUBERKULOZA - Vodeća zarazna bolest u svijetu!

Premda se posljednjih nekoliko desetljeća sve više govori o „pandemiji kroničnih nezaraznih bolesti“ (bolesti srca i krvnih žila, maligne bolesti, dijabetes, ozljede i dr.), koje su postale vodeći uzrok bolesti i smrtnosti suvremenog doba, aktualna pandemija COVID-19 nažalost nas podsjeća na važnost prevencije i suzbijanja zaraznih bolesti. Unatoč svim poduzetim mjerama u svijetu, u 2018. godini od tuberkuloze je umrlo 1,5 milijun ljudi, a 10 milijuna osoba je oboljelo (3,2 milijuna žena, 5,7 milijuna muškaraca, 1,1 milijun djece). Tuberkuloza je deveti od 10 vodećih uzroka smrti svih (zaraznih i nezaraznih) bolesti, i vodeća zarazna bolest od koje se najviše umire u svijetu.

Uzročnik tuberkuloze i širenje zaraze

Uzročnik tuberkuloze je bakterija štapićastog oblika (Mycobacterium tuberculosis) ili bacil tuberkuloze, poznat i kao Kochov bacil, prema istraživaču dr. Robertu Kochu koji je 1882. godine objavio svoje otkriće o uzročniku tuberkuloze. Tuberkuloza prvenstveno zahvaća pluća, ali može zahvatiti i neke druge organe (limfni čvorovi, mozak, bubrezi, kosti) pa se tad govori o izvan plućnoj tuberkulozi.

Izvor zaraze je bolesna osoba u čijem se iskašljaju nalaze bacili tuberkuloze, koji se šire kapljičnim putem zrakom (aerosol) kao prehlada (kašalj, kihanje, govor) i udisanjem dospijevaju u pluća. Bacil tuberkuloze može opstati u ljudskom tijelu i bez znakova bolesti (latentna infekcija), pa zaražena osoba ne mora nužno oboljeti, niti je zarazna za druge osobe u svojoj okolini.

Širenju zaraze pogoduje bliski kontakt s osobom oboljelom od tuberkuloze (kućanstvo, radno mjesto, zajednički smještaj i sl.). Od tuberkuloze može oboljeti svatko, no češće se javlja u odrasloj dobi kao bolest nekih skupina ljudi (osobe starije dobi, beskućnici, zatvorenici, raseljene osobe, alkoholičari, pušači) zbog neishranjenosti, loših higijenskih uvjeta ili niskog životnog standarda. Smatra se kako je tuberkuloze postala najčešća pridružena zarazna bolest i vodeći uzrok smrti među oboljelima od AIDS-a.

Simptomi i liječenje tuberkuloze

Kod većine ljudi bacil tuberkuloze se uništava vlastitom otpornošću organizma pa samo manji postotak osoba oboli od aktivne i većinom plućne tuberkuloze. Svaka neliječena osoba oboljela od tuberkuloze može zaraziti od 10 do 15 osoba godišnje, a barem jedna od njih će oboljeti. Tuberkuloza se većinom otkriva slučajno pojavom općih simptoma i znakova bolesti koji traju duže od tri tjedna (kašalj, povišena temperatura, noćno znojenje, gubitak apetita i tjelesne mase, slabost, umor).

Tuberkuloza je izlječiva zarazna bolest ako se otkrije na vrijeme i pravilno liječi redovitim uzimanjem više lijekova istodobno (antituberkulotici). Liječenje tuberkuloze započinje u bolnici u trajanju dva mjeseca, a nakon otpusta iz bolnice traje još četiri mjeseca kod kuće, pridržavajući se liječničkih uputa.

Nepravilno liječenje smanjuje mogućnost potpunog izlječenja, a može dovesti i do razvoja težih oblika multirezistentne tuberkuloze (stvaranje otpornosti prema nekim ili svim lijekovima) od koje godišnje oboli gotovo 500 tisuća osoba. Tuberkulozni bolesnik koji se ne liječi opasan je za okolinu, a 50 posto neliječenih bolesnika umire tijekom pet godina. Najbolja primarna prevencija protiv tuberkuloze je cijepljenje.

Proširenost tuberkuloze

Premda oboljelih od tuberkuloze ima u svim zemljama svijeta, ipak najviše oboljelih živi u zemljama Azije i Afrike južno od Sahare (Bangladeš, Filipini, Indija, Indonezija Južna Afrika, Kina, Nigerija, Pakistan). U Hrvatskoj je posljednjih desetljeća zabilježen pad broja oboljelih od tuberkuloze, koji prema posljednjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iznosi devet oboljelih na 100 tisuća stanovnika. Jedna četvrtina osoba oboljelih od tuberkuloze starija je od 70 godina.

Bez obzira što je epidemiološka situacija u Hrvatskoj dobra i pod kontrolom, ipak na tuberkulozu treba stalno misliti, osobito kod upale pluća koja ne prolazi uz uobičajeni antibiotik ili kod osoba koje dugotrajno i suho kašlju. Posljednjih godina uočen je porast broja oboljelih od tuberkuloze kod osoba koje boluju od kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), dijabetesa, malignih bolesti ili koje su na neki drugi način oslabljenog imuniteta. Njihovo liječenje traje najmanje godinu dana.

Svake godine Hrvatski Crveni križ obilježava zajedničku akciju svih društava Hrvatskog Crvenog križa kao Tjedan borbe protiv tuberkuloze od 14. do 21. rujna, čime se želi podsjetiti sve stanovnike, oboljele osobe i članove njihovih obitelji na važnost sprečavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze kao zarazne bolesti u našoj zemlji.

ČUVAJTE SVOJA PLUĆA!

Izvor:
https://www.hzjz.hr/tag/tbc/
https://www.who.int/health-topics/tuberculosis#tab=tab_1


datum: 08.09.2020.

Trgovanje ljudima u 2020. godini još uvijek postoji!

Svakog dana tisuće ljudi postanu žrtve trgovanja ljudima, a ipak malo pažnje se pridaje ovom fenomenu.
Zajedno možemo podići razinu osviještenosti i pokrenuti promjene!

#ZajednoProtivTrgovanjaLjudima
#ZaustavimoTrgovanjeLjudima
#TogetherAgainstHumanTrafficking
#StopHumanTrafficking


datum: 04.09.2020.

Izvješće s provedene akcije dobrovoljnog darivanja krvi

Akciji dobrovoljnog darivanja krvi održanoj 3. i 4. rujna 2020. pristupio je ukupno 217 dobrovoljni davatelj krvi od čega je prikupljeno 181 doza krvi.

Zahvaljujemo svim darivateljima na njihovoj humanosti i pozivamo ih da se i dalje redovito odazivaju organiziranim akcijama.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 01.09.2020.

Pomoć socijalno ugroženim kućanstvima za vrijeme trajanja epidemije koronavirusa (COVID - 19) u Hrvatskoj paketima hrane „Vaš dar za pravu stvar“

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u suradnji sa Hrvatskim Crvenim križem 1.9.2020. zaprimilo je 352 prehrambena paketa za podjelu socijalno ugroženim kućanstvima na području svojeg djelovanja.

Podjela paketa odvijati će se tijekom mjeseca rujna, a pakete će zaprimiti sljedeće kategorije korisnika:

• Nezaposlene osobe
• Samohrani roditelji
• Obitelji s troje i više djece
• Samci
• Osobe starije od 65 godina
• Osobe s invaliditetom i članovi obitelji osoba s invaliditetom
• Ostale korisničke skupine – procjena GDCK Križevci

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci svakodnevno brine o socijalno ugroženim građanima, a posebice u vrijeme epidemije koronavirusa.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 31.08.2020.

Predstavljanje čunčane čipke na otoku Pagu

U sklopu projekta „Čunčana čipka“ članice Dnevnog boravka pri Gradskom društvu Crvenog križa Križevci posjetile su otok Pag s ciljem razmjene iskustava i posjeta paških čipkarica. Navedeni projekt financira Grad Križevci čiji su predstavnici posjetili križevačke čipkarice u Dječjem odmaralištu Križevci. Zamjenik gradonačelnika Mario Martinčević i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Ivan Biškup pozdravili su čipkarice u ime Grada i razgledali izložene radove te pri tom podržali sve aktivnosti projekta „Čunčana čipka“.

Čipkarice u sklopu Dnevnog boravka izrađuju razne predmete od čunčane čipke kao što je nakit (ogrlice, naušnice, narukvice), čunčani ukrasni motivi, privjesci te mape čunčane čipke, a posebno oduševljenje kod predstavnika Grada izazvale su zaštitne maske sa motivima čunčane čipke čiji su dizajn izradile upravo križevačke čipkarice.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci ovim putem još jednom se zahvaljuje Gradu Križevcima na podršci te se nada daljnjoj uspješnoj suradnji.


datum: 31.08.2020.

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u suradnji za Zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba organizira akciju prikupljanja dobrovoljnog darivanja krvi i to:

- 3.9.2020.g. od 12,00 - 18,00 sati (četvrtak)
- 4.9.2020.g. od 9,00 - 13,00 sati (petak)
Akcije se provode u Križevcima, u Hotelu Kalnik, Trg Svetog Florijana 15, Križevci.


Ujedno pozivamo i sve punoljetne osobe da dođu i po prvi puta se priključe mreži darivatelja kako bi se proširio naš krvotok solidarnosti.

Sukladno odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, molimo darivatelje da na darivanje dođu s maskom. Također napominjemo da niti jedan darivatelj neće biti odbijen ako nema masku.

UNAPRIJED SE ZAHVALJUJEMO NA VAŠOJ HUMANOSTI !


datum: 26.08.2020.

Trgovanje ljudima u 2020. godini još uvijek postoji!

Svakog dana tisuće ljudi postanu žrtve trgovanja ljudima, a ipak malo pažnje se pridaje ovom fenomenu.
Zajedno možemo podići razinu osviještenosti i pokrenuti promjene!

#ZajednoProtivTrgovanjaLjudima
#ZaustavimoTrgovanjeLjudima
#TogetherAgainstHumanTrafficking
#StopHumanTrafficking


datum: 31.07.2020.

Izvješće s provedene akcije dobrovoljnog darivanja krvi

Akciji dobrovoljnog darivanja krvi održanoj 30. i 31. srpnja 2020. pristupio je ukupno 151 dobrovoljni davatelj krvi od čega je prikupljeno 126 doza krvi.

Zahvaljujemo svim darivateljima na njihovoj humanosti i pozivamo ih da se i dalje redovito odazivaju organiziranim akcijama.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 30.07.2020.

Završena provedba projekta „Recimo NE trgovanju ljudima“

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci 30. srpnja organiziralo je javnu tribinu pod nazivom „Ne želim biti rob(a)!“ u sklopu projekta „Recimo NE trgovanju ljudima“. Javna tribina ujedno je i posljednja aktivnost projekta, a organizirana je na Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Na javnoj tribini raspravljalo se o navedenom problemu, a raspravu su vodile vanjske izvoditeljice aktivnosti projekta Marina Švagelj Jažić i Kristina Frtalić.

Budući da je tribina bila posljednja aktivnost projekta ujedno je održana i završna konferencija projekta na kojoj je voditeljica projekta Dora Vrhovec Golub predstavila provedene aktivnosti projekta kao i ostvarene ciljeve.

Ukratko, cilj projekta bio je osvijestiti građane u lokalnoj zajednici, a posebice djecu i mlade kao i njihove roditelje o postojanju problem trgovanja ljudima, potaknuti građane na aktivno razmišljanje o navedenom problemu kao i načinima njegova sprječavanja. U svrhu ostvarenja postavljenih ciljeva organizirane su dvije radionice za roditelje na kojima je sudjelovalo 75 roditelja u lokalnoj zajednici. Također, održane su edukacije za djecu 7. razreda osnovne škole i 3. razreda srednje škole na području grada Križevaca i pripadajućih općina kojima se obuhvatilo oko dvjestotinjak djece i mladih.

Želeći bolji život za sebe i svoju obitelj, ulaskom na tržište rada, mladi ljudi postaju laka meta za trgovce ljudima stoga se važno dobro informirati o budućim poslodavcima i ne nasjedati na primamljive ponude. Trgovanje ljudima moguće je na svakom koraku i nadamo se da smo ovim projektom uspjeli spriječiti neopreznost mladih, te ih navesti na to da budu svjesni posljedica i da prije svega dobro razmisle i prikupe informacije, da svaku sumnju na trgovanje ljudima prijave, da svoju svjesnost šire dalje na svoje prijatelje, a sve u cilju stvaranja što sretnijeg i sigurnijeg životnog okruženja.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci nastaviti će i dalje promovirati borbu protiv trgovine ljudima te pozivamo sve zainteresirane neka se volonterski priključe akcijama stvaranja sigurnog okruženja za sve nas!


datum: 30.07.2020.

Trgovanje ljudima u 2020. godini još uvijek postoji!

Svakog dana tisuće ljudi postanu žrtve trgovanja ljudima, a ipak malo pažnje se pridaje ovom fenomenu.
Zajedno možemo podići razinu osviještenosti i pokrenuti promjene!

#ZajednoProtivTrgovanjaLjudima
#ZaustavimoTrgovanjeLjudima
#TogetherAgainstHumanTrafficking
#StopHumanTrafficking


datum: 27.07.2020.

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u suradnji za Zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba organizira akciju prikupljanja dobrovoljnog darivanja krvi i to:

- 30.7.2020.g. od 12,00-18,00 sati (četvrtak)
- 31.7.2020.g. od 9,00-13,00 sati (petak)
Akcije se provode u Križevcima, u Hotelu Kalnik, Trg Svetog Florijana 15, Križevci.


Ujedno pozivamo i sve punoljetne osobe da dođu i po prvi puta se priključe mreži darivatelja kako bi se proširio naš krvotok solidarnosti.

Sukladno odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite, molimo darivatelje da na darivanje dođu s maskom. Također napominjemo da niti jedan darivatelj neće biti odbijen ako nema masku.

UNAPRIJED SE ZAHVALJUJEMO NA VAŠOJ HUMANOSTI !


datum: 23.07.2020.

Gradskom društvu Crvenog križa Križevci odobrena Jednokratna financijska podrška

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci apliciralo je projekt pod nazivom „Pomaganje je in!“ na Natječaj za dodjelu jednokratnih financijskih podrški za 2020. godinu kojeg raspisuje Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a u okviru kojeg su mu odobrena sredstva u iznosu od 40.000,00 kn.

Sredstva će se utrošiti za potrebe kupovine namirnica i osnovnih higijenskih potrepština, posteljine (plahte, navlake, jastučnice), ručnika i deka za 100 korisnika socijalne samoposluge „Sveti Marko Križevčanin Križevci“.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 23.07.2020.

Gradskom društvu Crvenog križa Križevci odobren trogodišnji program

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci apliciralo je u partnerstvu s Gradom Križevcima trogodišnji program za razdoblje od 2020.-2023. godine pod nazivom „Klub osoba treće životne dobi“ u okviru Poziva „Razvoj i širenje mreže socijalnih usluga koje pružaju udruge“.

U okviru navedenog Poziva GDCK Križevci odobreno je 150.000,00 kn za prvu godinu provedbe. Ciljevi programa su razvoj izvaninstitucijskih usluga koje se pružaju starijim i nemoćnim osobama u lokalno zajednici, povećanje kvalitete života starijih i nemoćnih, pružanje kvalitetnih usluga stanovništvu ruralnih sredina te prevencija institucionalizacije starijih i nemoćnih osoba u lokalnoj zajednici.

Kroz aktivnosti ovog programa stariju populaciju će se animirati da svakodnevnu rutinu zamijene slobodnim aktivnostima te da se kroz druženje sa svojim sugrađanima osjećaju bolje i korisnije te na posljetku i sretnije. Ovim programom želi se prevenirati i institucionalizacija starijih osoba na način da će ciljana skupina programa imati mogućnost ispuniti slobodno vrijeme koje bi u suprotnom provodili sami, razmišljajući o brigama i problemima specifičnim za njihovu dob, ali će im se dijeliti i korisni savjeti kako da si olakšaju svakodnevni život, bilo u zdravstvenom, pravnom ili ekonomskom pogledu.

Program se provodi uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 07.07.2020.

Konferencija i okrugli stol u sklopu projekta Mladi kao socijalni kapital

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci 6. srpnja 2020. održalo je konferenciju projekta Mladi kao socijalni kapital, a koja je bila organizirana u Razvojnom i tehnološkom parku Križevci. Projekt se provodi uz financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a partner na projektu je Grad Križevci.

Na konferenciji su predstavljeni ciljevi projekta, njegove aktivnosti kao i očekivani rezultati te su predstavljeni i vanjski izvođači aktivnosti Ivan Biškup i Tihomir Hodak koji će u sklopu ovog projekta provoditi edukacije.

Nakon održane konferencije u sklopu istog projekta održao se i okrugli stol na temu Važnost poticanja (društvenog) poduzetništva u lokalnoj zajednici. Okrugli stol organizirao se s ciljem osiguranja optimalnih razvojnih uvjeta, podrške i informacija mladima u lokalnoj zajednici kako bi ih se osposobilo i potaknulo na samozapošljavanje, ali i upoznalo sa pojmom društvenog poduzetništva, a sve u cilju razvoja i porasta socijalnog kapitala među njima.

Na okruglom stolu raspravljalo se o poduzetništvu, društvenom poduzetništvu i važnosti poticanja mladih na (društveno) poduzetništvo, a gosti okruglog stola bili su:

Ivan Biškup, pročelnik za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu u Gradu Križevcima

Tihomir Hodak, direktor poslovnog razvoja i član uprave tvrtke Codel d.o.o.

Antonio Sirovec, predsjednik Savjeta mladih Grada Križevaca

Alemka Lončar, direktorica Križevačke čokolaterije Hedona d.o.o.

Jelena Mucko, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Vrbovec

Moderatorica okruglog stola bila je Dora Vrhovec Golub, voditeljica projekata pri Gradskom društvu Crvenog križa Križevci.

Na okruglom stolu zaključilo se da je važno razvijati socijalni kapital kod mladih kako bi što prije preuzeli trajne društvene uloge što za posljedicu ima odgovarajuću društvenu integraciju mladih, a potencijal mladih kao najvitalnijeg, najfleksibilnijeg i potencijalno najinovativnijeg segmenta društva će se početi više iskorištavati u odnosu na danas kada su mladi ekonomski marginalizirani. Mladi su pokretači društvenih promjena i skloni su inovacijama stoga im se kroz ovaj projekt želi omogućiti da iskoriste svoj potencijal što će za posljedicu imati višestruke koristi za društvo u cjelini.


datum: 24.06.2020.

Sat odgoja za humanost održan u 57 petih razreda

Učenici svih petih razreda na području Koprivničko-križevačke županije naučili kako biti Mali humanitarci.

KOPRIVNICA – Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije u sklopu projekta "Mali humanitarko" provelo je Sat odgoja za humanost u svim petim razredima osnovnih škola na području Koprivničko-križevačke županije.

U školskoj godini 2019./2020. sat je održan za ukupno 1003 učenika u 57 petih razreda na području Koprivničko-križevačke županije i to u osnovnim školama Đuro Ester, Braća Radić i Antun Nemčić Gostovinski u Koprivnici te u osnovnim školama u Goli, Virju, Kalniku, Koprivničkim Bregima, Gornjoj Rijeci, Vladimira Nazora i Ljudevita Modeca u Križevcima, Svetom Petru Orehovcu, Molvama, Novigradu Podravskom, Legradu, Rasinji, Đelekovcu, Hlebinama, Drnju, Kalinovcu, Koprivničkom Ivancu, Kloštru Podravskom, Podravskim Sesvetama, Ferdinandovcu, Đurđevcu i Svetom Ivanu Žabno.

Sat odgoja za humanost osmišljen je s ciljem informiranja učenika o važnosti Crvenog križa u društvu te kako bi se učenike od malih nogu potaknulo na humanitarno djelovanje u lokalnoj zajednici.

Za veći dio učenika, odnosno njih 792 u 44 peta razreda, Sat odgoja za humanost održan je u školskim učionicama, a za 211 učenika u 13 razreda kroz virtualnu učionicu, s obzirom da su od 16. ožujka sve škole u Hrvatskoj bile zatvorene zbog epidemije koronavirusa COVID 19.

Zahvaljujući dobroj suradnji sa školama i razrednicima s kojima je već bilo dogovoreno održavanje sata, učenicima je preko platforme poslana prezentacija izrađena u sklopu projekta. Kroz prezentaciju učenici su saznali važne informacije o Crvenom križu u Hrvatskoj i svijetu, humanitarnoj pomoći, o počecima Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, načelima prema kojima pokret djeluje te o nekim važnim datumima u povijesti Crvenog križa.

Učenici su odlično prihvatili provođenje sata, a posebno igranje on-line kvizova osmišljenih kao elektronska inačica radnih listića za ponavljanje gradiva. Za rješavanje kvizova bili su im potrebni mobilni uređaji ili tableti s instaliranim čitačem QR koda što se pokazalo i kao dobro rješenje u vrijeme održavanja nastave kroz virtualne učionice. Neki od učenika bili su posebno nadahnuti te su izradili i nekoliko crteža vezanih uz djelovanje Crvenog križa i volontera što nas je posebno oduševilo.

S početkom školske godine 2020./2021. članovi učeničkih skupina "Mali humanitarko" iz partnerskih osnovnih škola organizirat će akcije prikupljanja rabljene odjeće i obuće u svojim školama koje su trebale biti održane u travnju 2020., ali su također morale biti odgođene zbog epidemije koronavirusa COVID 19. Nakon prikupljanja učenici će sudjelovati i u radu gradskih društava Crvenog križa na svom području te će pomagati pri razvrstavanju i podjeli odjeće i obuće korisnicima Crvenog križa.

Provedba Sata odgoja za humanost u sklopu projekta "Mali humanitarko" nastavit će se provoditi s novom generacijom petih razreda jer su mnogi nastavnici pokazali interes da se i druge učenike educira o radu Crvenog križa i humanitarnom pomaganju.

Projekt "Mali humanitarko" odobren je u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u ukupnoj vrijednosti od 557.454,37 kuna od čega 58.284,87 kuna financira Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a trajanje projekta je ugovoreno na 24 mjeseca, počevši od 5.3.2019. do 4.3.2021. godine.

Nositelj projekta je Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a partneri su gradska društva Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac te osnovne škole Koprivnički Ivanec, Ljudevita Modeca Križevci i Molve.

"Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske."

"Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske."


datum: 17.06.2020.

Podjela paketa korisnicima programa pomoći u kući

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci 17.6.2020. zaprimilo je donaciju higijenskih proizvoda (prašak za rublje, omekšivač za rublje, šampon, regenerator, gel za tuširanje, deodorant) tvrtke Henkel.

Proizvodi su namijenjeni korisnicima programa pomoći u kući kojima GDCK Križevci pruža uslugu temeljem Ugovora s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Na temelju vrste i količine donacije kreirani su sljedeći paketi:

• PAKET 1: Muški (univerzalni gel – tuširanje/šampon, regenerator)
• PAKET 2: Ženski (gel za tuširanje, 2 x šampon, regenerator. deodorant)
• PAKET 3: Pranje rublja (prašak za rublje, 2 x omekšivač)

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci prema uputama Hrvatskog Crvenog križa podijeliti će 16 paketa korisnicima usluge pomoći u kući.


datum: 15.06.2020.

Trgovanje ljudima u 2020. godini još uvijek postoji!

Svakog dana tisuće ljudi postanu žrtve trgovanja ljudima, a ipak malo pažnje se pridaje ovom fenomenu.
Zajedno možemo podići razinu osviještenosti i pokrenuti promjene!

#ZajednoProtivTrgovanjaLjudima
#ZaustavimoTrgovanjeLjudima
#TogetherAgainstHumanTrafficking
#StopHumanTrafficking


datum: 12.06.2020.

Edukacija po projektu „Recimo NE trgovanju ljudima“

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci održalo je edukacije na temu trgovine ljudima u svim osnovnim i srednjim školama na području grada Križevaca i pripadajućih općina. Edukacije su održane 7. razredima osnovne i 3. razredima srednje škole, a vodile su ih Dora Vrhovec Golub, voditeljica projekta te izvoditeljice aktivnosti Marina Švagelj Jažić i Kristina Frtalić. Edukacije su održane online putem platformi koje škole i inače koriste u redovnoj nastavi.

Odrađenim edukacijama ova aktivnost projekta je završena, a u sklopu projekta provest će se još jedna radionica za roditelje te javna tribina koja će biti organizirana na Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 12.06.2020.

Svjetski dan darivatelja krvi – 14. lipanj 2020.

Poštovani,

i ove godine 14. lipnja će se širom svijeta obilježiti Svjetski dan darivatelja krvi kako bi se povećala svijest o važnosti redovitog dobrovoljnog davanja krvi i prepoznavanje doprinosa dobrovoljnih, neplaćenih davatelja krvi u spašavanju života i poboljšanju zdravlja. Svjetski dan darivatelja krvi ima za svrhu stvoriti širu svijest u cijelom svijetu o važnosti dostatne raspoloživosti i odgovarajuće uporabe sigurne krvi i krvnih pripravaka kao i potrebi da se mnogo više uključi u redovito, dobrovoljno i neplaćeno davanje krvi. Tema ovogodišnje kampanje je:

„Sigurna krv spašava živote“, pod sloganom „Daruj krvi i učini svijet zdravijim.“

Ideja je usredotočiti se na doprinos koji pojedinac dobrovoljni davatelj krvi može dati za poboljšanje zdravlja svih ostalih u zajednici. Kontinuirano dobrovoljno davanje krvi potrebno je u cijelom svijetu u normalnim i hitnim situacijama, kako bi se pojedincima i zajednicama osigurao pristup sigurnoj, provjerenoj krvi i krvnim pripravcima. Također je od izuzetne važnosti podrška na nacionalnoj,. Regionalnoj i globalnoj razini između vlada i razvojnih partnera kako bi održali, ojačali i uložili u nacionalne programe za prikupljanje dostatne i sigurne krvi.

Ovo je prilika kad se iskazuje zahvalnost dobrovoljnim, neplaćenim davateljima krvi za sve darovane doze krvi kao i za podizanje svijesti o potrebi redovitog darivanja krvi s ciljem kako bi se osiguralo da svaki pojedinac, ali i zajednica imaju mogućnost u slučaju potrebe za pravovremenu opskrbu sa sigurnom i kvalitetnom krvlju u krvnim pripravcima.

Svim dobrovoljnim davateljima krvi upućujemo iskrene čestitke povodom Svjetskog dana darivatelja krvi te im zahvaljujemo na iskazanoj solidarnosti, humanosti i na svakoj darovanoj dozi krvi.


Prigodan tekst


14. lipnja 2020. godine Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i zemlje diljem svijeta obilježit će Svjetski dan darivatelja krvi.

Sigurna krv dobivena dobrovoljnim i besplatnim darivanjem stalna je potreba i od iznimnog je značaja kako u liječenju kroničnih bolesnika tako i u hitnim slučajevima svih vrsta (prirodne katastrofe, nesreće, oružani sukobi itd.)

Teškim kroničnim bolesnicima omogućuje duži život i višu kvalitetu života, ima vitalnu ulogu u složenim medicinskim i kirurškim zahvatima te je izrazito važna u liječenju rodilja i u neonatalnoj skrbi.

U svijetu pristup sigurnoj krvi i dalje je privilegija rijetkih. Većina zemalja s niskim i srednjim dohotkom bori se za dostupnost sigurne krvi jer su donacije nedostatne, a opreme za testiranje krvi malo. Globalno, 42% krvi prikupljeno je u zemljama s visokim dohotkom, u kojima živi samo 16% svjetskog stanovništva.

Dostatna i kontinuirana opskrba sigurnom krvlju može se osigurati samo od dobrovoljnih neplaćenih davatelja i to redovitim davanjem krvi. Zbog toga je Svjetska zdravstvena skupština 2005. godine odredila poseban dan kojim se zahvaljuje davateljima krvi i potiče više ljudi da daju krv besplatno.

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se svake godine 14. lipnja. Uz zahvalnost darivateljima krvi, obilježavanje tog dana služi ujedno i za podizanje svijesti stanovništva o globalnoj potrebi za sigurnom krvlju ističući kako svi mogu dati svoj doprinos.

Kampanja 2020

Tema kampanje za ovogodišnji Svjetski dan darivatelja krvi je „Sigurna krv spašava živote“, pod sloganom „Daruj krvi i učini svijet zdravijim.“

Ideja je usredotočiti se na doprinos koji pojedinac – dobrovoljni davatelj krvi može dati za poboljšanje zdravlja svih ostalih u zajednici.

Kontinuirano dobrovoljno davanje krvi potrebno je u cijelom svijetu, kako bi se pojedincima i zajednicama osigurao pristup sigurnoj i provjerenoj krvi i krvnim pripravcima u normalnim i u hitnim situacijama. Kroz kampanju pozivamo što više ljudi širom svijeta da postanu spasioci redovitim dobrovoljnim davanjem krvi.

Dan i tema su također poziv na akciju vladama, nacionalnim zdravstvenim tijelima i nacionalnim službama za transfuziju krvi kako bi osigurali odgovarajuće resurse i uspostavili sustave i infrastrukture za povećanje prikupljanja krvi od dobrovoljnih, neplaćenih davatelja krvi. Te mjere obuhvaćaju pružanje kvalitetne donatorske skrbi i odgovarajuću kliničku upotrebu krvi (uspostaviti sustave za nadzor nad cijelim lancem transfuzije krvi).

Ciljevi ovogodišnje kampanje su:

• slaviti i zahvaliti pojedincima koji daruju krv i potiču druge osobe da postanu darivatelji

• podizanje šire svijesti o hitnoj potrebi za većom dostupnosti sigurne krvi za upotrebu gdje god i kad god je to potrebno za spašavanje života

• istaknuti potrebu za univerzalnim pristupom sigurnoj transfuziji krvi i zagovarati njenu ulogu u pružanju učinkovite zdravstvene zaštite kao i postizanju opće zdravstvene pokrivenosti

• mobilizirati podršku na nacionalnoj, regionalnoj i globalnoj razini između vlada i razvojnih partnera kako bi održali, ojačali i uložili u nacionalne programe za prikupljanje dostatne i sigurne krvi.


Uključenost i podrška svih nas povećati će utjecaj Svjetskog dana darivatelja krvi 2020.

Poručiti ćemo cijelom svijetu da je davanje krvi životni čin solidarnosti i da su osiguravanje dostatne količine sigurne krvi i krvnih pripravaka bitan element svakog zdravstvenog sustava. Sudjelovanje zainteresiranih partnera je dobrodošlo na svim razinama kako bi Svjetski dan davatelja krvi 2020. bio uspješan.

Međunarodne organizacije, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, Međunarodnu federaciju društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Međunarodnu federaciju organizacija davatelja krvi i Međunarodno društvo za transfuziju krvi, nastavljaju raditi u uskoj suradnji na pružanju smjernica i podrške svom članstvu u njihovim naporima.

Molimo vas da nam se pridružite kako bi dostupnost sigurnoj krvi postala stvarnost za sve.

Hrvatski Crveni križ


datum: 08.06.2020.

Izvješće sa provedene akcije dobrovoljnog darivanja krvi

Akciji dobrovoljnog darivanja krvi održanoj 4. i 5. lipnja 2020. pristupilo je ukupno 220 dobrovoljnih darivatelja krvi od čega je prikupljena 191 doza krvi.
Zahvaljujemo svim darivateljima na njihovoj humanosti i pozivamo ih da se i dalje odazivaju organiziranim akcijama.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 04.06.2020.

Podjela paketa nezaposlenim osobama
„Vaš dar za pravu stvar“

U Hrvatskoj se kao posljedica pojave pandemije koronavirusa pojavila nova kategorija socijalno ugroženih osoba. Riječ je o ljudima koji su prešli iz relativno sigurnog načina života u relativno nesiguran i neizvjestan način života koji je uzrokovan iznenadnim gubitkom posla. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, od početka krize uzrokovane pojavom pandemije koronavirusa u Hrvatskoj je bez posla ostalo više od 25.000 ljudi.

Kako bi odgovorio na potrebe ljudi koji ne samo da su ostali bez posla, nego nemaju ni pravo na naknadu HZZ-a, Hrvatski Crveni križ pokrenuo je projekt „Vaš dar za pravu stvar“ kojemu je cilj barem malo olakšati teške životne okolnosti ljudi koji su posljednjih mjeseci izgubili posao. U sklopu projekta bit će podijeljeno 11.500 paketa za 11.500 nezaposlenih osoba.

„Svjesni smo da su potrebe puno veće i da ovi humanitarni paketi neće riješiti sve probleme nezaposlenih ljudi, ali će im barem malo olakšati tešku situaciju u kojoj su se našli. Mi ćemo i dalje pomno pratiti situaciju te po potrebi i reagirati“, istaknuo je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Humanitarni paketi namijenjeni su osobama koje su ostale bez posla u razdoblju od 11. ožujka 2020. do 11. svibnja 2020. i koje ne ostvaruju pravo na naknadu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Pakete će moći podići u najbližem društvu Crvenoga križa u razdoblju od 1. lipnja do 1. srpnja ove godine.

Maloprodajna vrijednost jednoga paketa koji sadržava brašno, rižu, ulje, tjesteninu, mesne i riblje konzerve, šećer i marmeladu iznosi oko 250 kuna, a sredstva su osigurana zahvaljujući donaciji Vlade RH i zaklade The Coca-Cola Foundation.

Sve osobe obuhvaćene ovim projektom, na kućne adrese dobile su pisma u kojima ih se informira o načinu preuzimanja paketa.

Humanitarni paketi za novonezaposlene dio su niza aktivnosti koje Hrvatski Crveni križ provodi od početka epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. U gotovo tri i pol mjeseca 3.500 volontera i 1600 djelatnika Crvenoga križa posjetilo je više od 191 tisuću kućanstava diljem Hrvatske.

„Osim nužnih životnih potrepština, naši su volonteri i djelatnici ljudima donosili i toplu riječ koja puno znači u neizvjesnim vremenima. Hrvatski Crveni križ i u ovoj krizi pokazao je svu svoju snagu, pokazao je kako izgleda humanost na djelu“, poručio je dr. Josip Jelić, predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Na besplatni telefonski broj 0800 1188 koji je i dalje otvoren, javilo se više od 80 tisuća ljudi, a za njih 6000 osigurana je psihosocijalna podrška. Iako se situacija normalizira, društva Crvenoga križa i dalje redovito obilaze stare i nemoćne koji su još uvijek na oprezu.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci 1. lipnja je započelo s podjelom paketa hrane kao pomoć osobama koje su ostale bez posla zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa (COVID - 19) u Hrvatskoj, a u sklopu ovog projekta, prema zadanim kriterijima, podijeliti će 24 paketa nezaposlenim osobama na području svojeg djelovanja.

Hrvatski Crveni križ i Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 02.06.2020.

Mali humanitarko i kroz virtualne učionice potiče učenike na humanitarno djelovanje

KOPRIVNICA – U sklopu projekta ‘Mali humanitarko’ Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije Sat odgoja za humanost nastavlja se provoditi kroz virtualne učionice.

Prilagodivši se na situaciju sa zatvorenim školama u Hrvatskoj, umjesto u razredima, Sat odgoja za humanost održan je u nekoliko škola na području Koprivničko-križevačke županije kroz virtualne učionice. Zahvaljujući dobroj suradnji sa školama i razrednicima s kojima je već bilo dogovoreno održavanje sata, učenicima je poslana prezentacija izrađena u sklopu projekta, kroz koju su naučili osnovne informacije o djelovanju Crvenog križa u Hrvatskoj i svijetu, o počecima Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, načelima prema kojima pokret djeluje te o nekim važnim datumima u povijesti Crvenog križa.

Prezentaciju kroz virtualnu učionicu do sada je pogledalo ukupno 176 učenika petih razreda osnovnih škola Koprivnički Ivanec, Kloštar Podravski, Podravske Sesvete, Ferdinandovac, Đurđevac, Fran Koncelak, Drnje i Vladimira Nazora, Križevci, a sve što su naučili mogli su ponoviti sudjelovanjem u on-line kvizovima koristeći pametne telefone ili tablete. On-line kvizovi osmišljeni su kao zamjena za radne listiće kako bi učenicima ponavljanje naučenog bilo što zanimljivije, što se pokazalo kao idealno rješenje prilikom održavanja nastave na daljinu.

Od početka školske godine 2019./2020. Sat odgoja za humanost održan je za ukupno 968 učenika u 54 razredna odjeljenja petih razreda na području Koprivničko-križevačke županije i to u osnovnim školama Đuro Ester, Braća Radić i Antun Nemčić Gostovinski u Koprivnici te u osnovnim školama u Goli, Virju, Kalniku, Koprivničkim Bregima, Gornjoj Rijeci, Vladimira Nazora i Ljudevita Modeca u Križevcima, Svetom Petru Orehovcu, Molvama, Novigradu Podravskom, Legradu, Rasinji, Đelekovcu, Hlebinama, Drnju, Kalinovcu, Koprivničkom Ivancu, Kloštru Podravskom, Podravskim Sesvetama, Ferdinandovcu i Đurđevcu.

Sat odgoja za humanost osmišljen je s ciljem informiranja učenika o važnosti Crvenog križa u društvu, o humanitarnom pomaganju i volontiranju te na koji način i što se sve može prikupljati kao humanitarna pomoć, a kako bi se učenike od malih nogu potaknulo na humanitarno pomaganje i aktivno sudjelovanje u lokalnoj zajednici.

Projekt ‘Mali humanitarko’ odobren je u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u ukupnoj vrijednosti od 557.454,37 kuna od čega 58.284,87 kuna financira Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a trajanje projekta je ugovoreno na 24 mjeseca, počevši od 5.3.2019. do 4.3.2021. godine.

Nositelj projekta je Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a partneri su gradska društva Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac te osnovne škole Koprivnički Ivanec, Ljudevita Modeca Križevci i Molve.

‘Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.’

‘Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.’


datum: 01.06.2020.

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u suradnji za Zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba organizira akciju prikupljanja dobrovoljnog darivanja krvi i to:

- 4.6.2020.g. od 12,00-19,00 sati (četvrtak)

- 5.6.2020.g. od 9,00-13,00 sati (petak)

Akcije se provode u Križevcima, u Hotelu Kalnik, Trg Svetog Florijana 15, Križevci.

Ujedno pozivamo i sve punoljetne osobe da dođu i po prvi puta se priključe mreži darivatelja kako bi se proširio naš krvotok solidarnosti.

UNAPRIJED SE ZAHVALJUJEMO NA VAŠOJ HUMANOSTI !


datum: 29.05.2020.

Izvještaj o radu Gradskog društva Crvenog križa Križevci za vrijeme epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci tijekom epidemije bolesti COVID – 19 ulagalo je velike napore kako bi građanima u lokalnoj zajednici olakšalo život u novonastaloj situaciji.

U periodu od 23.3. – 11.5.2020. godine rad GDCK Križevci bio je organiziran u dvije skupine osoblja (skupina A i skupina B) u skladu s prijedlogom ravnateljice, koje su, neovisno jedna o drugoj, osigurale kontinuirano obavljanje poslova (gdje god je to bilo moguće). Također, za rad na terenu određene su dvije dežurne osobe (jedna tijekom rada skupine A i jedna tijekom rada skupine B), koje su isto tako neovisno jedna o drugoj, osigurale kontinuirano obavljanje poslova (gdje god je to bilo moguće). Sav rad obavljao se na siguran način uz poštivanje mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (maske, rukavice i dezinfekcijska sredstva).

U novonastalim uvjetima GDCK Križevci bilo je na usluzi svojim korisnicima, ali i svim starijim građanima kao i onima u potrebi u smislu dostave namirnica, lijekova, plaćanja računa, ali i podjele paketa.

Tijekom epidemije bolesti COVID – 19 GDCK Križevci obilazilo je ranjive skupine građana i ostvarilo sljedeće rezultate:

OBILAZAK RANJIVIH SKUPINA OŽUJAK 2020.
(16.3.2020.-31.3.2020.)
TRAVANJ 2020.
(1.4.2020.-30.4.2020.)
SVIBANJ 2020.
(1.5.2020.-29.5.2020)
UKUPNO
(16.3.2020-29.5.2020.)
BROJ OBIĐENIH KORISNIKA 273 308 282 308
BROJ OBILAZAKA 1391 1971 2075 5437
BROJ NABAVA LIJEKOVA 35 416 710 1161
BROJ NABAVA NAMIRNICA 18 671 1020 1709
UKUPAN BROJ NABAVA LIJEKOVA I NAMIRNICA 53 1087 1730 2870
Osim obilaska ranjive skupine stanovništva i dostave namirnica i lijekova, GDCK Križevci je u periodu od 16.3.-29.5.2020. podijelilo ukupno 5.630,56 kg hrane korisnicima socijalne samoposluge “Sveti Marko Križevčanin” kao i osobama u potrebi, a koju su djelatnici GDCK Križevci dostavljali na kućne adrese. Podijeljena hrana donacija je osnovnih škola na području grada Križevaca i pripadajućih općina, Učeničkog doma Križevci, tvrtke Podravka d.d., tvrtke KTC d.d., mini mljekare - Veronika d.o.o. i Zdenka – mliječni proizvodi d.o.o.

Sve navedene aktivnosti odradilo je 45 djelatnika uz pomoć dva volontera, a u dostavi i podjeli paketa na raspolaganju su bila dva vozila GDCK Križevci.

Osim navedenog, preko Društva Crvenog križa Koprivničko – križevačke županije uspostavljena je i linija za psihosocijalnu pomoć, a koja je bila otvorena od 17.3. - 15.5.2020. Psihosocijalnu podršku osobama u izolaciji i /ili karanteni pružile su dvije volonterke GDCK Križevci te primile 55 poziva preko kojih su ostvarile 442 volonterska sata te su na temelju njihovog rada poslana 32 dnevna izvješća u Hrvatski Crveni križ.

Nakon popuštanja mjera gerontodomaćicama je podijeljena zaštitna oprema (maske, rukavice, nazuvci za cipele, zaštitna odijela, viziri i dezinfekcijska sredstva) kako bi mogle pružati usluge Pomoći u kući i u domovima korisnika.

Ravnateljica: Đurđica Trbus


datum: 29.05.2020.

Edukacija po projektu „Recimo NE trgovanju ljudima“

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci 29.5.2020. održalo je edukaciju na temu trgovine ljudima u OŠ Vladimira Nazora Križevci. Edukacija je održana 7. c razredu, a vodile su ju Dora Vrhovec Golub, voditeljica projekta i izvoditeljice aktivnosti Marina Švagelj Jažić i Kristina Frtalić. Edukacija je održana online putem platforme koju škola i inače koristi u redovnoj nastavi.

Edukacije po ovom projektu nastaviti će se održavati i u ostalim osnovnim i srednjim školama na području grada Križevaca i pripadajućih općina, a zaključno sa završetkom školske godine 2019./2020.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 13.05.2020.

Trgovanje ljudima u 2020. godini još uvijek postoji!

Svakog dana tisuće ljudi postanu žrtve trgovanja ljudima, a ipak malo pažnje se pridaje ovom fenomenu.
Zajedno možemo podići razinu osviještenosti i pokrenuti promjene!

#ZajednoProtivTrgovanjaLjudima
#ZaustavimoTrgovanjeLjudima
#TogetherAgainstHumanTrafficking
#StopHumanTrafficking


datum: 08.05.2020.

Čestitka povodom Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Povodom Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, 8. svibnja upućujemo srdačne čestitke svim volonterima i članovima Hrvatskog Crvenog križa, dobrovoljnim davateljima krvi, donatorima, suradnim ustanovama i udrugama te mnogobrojnim pojedincima koji nam pomažu i doprinose ostvarivanju ciljeva i zadaća Hrvatskog Crvenog križa.

Posebno zahvaljujemo sredstvima javnog priopćavanja na praćenju naših humanitarnih akcija.

Sa zahvalnošću Vaše

GRADSKO DRUŠTVO CRVENOG KRIŽA KRIŽEVCI


datum: 08.05.2020.

Zajednička čestitka Glavnog tajnika i Predsjednika Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Poštovane kolege/ice Crvenog križa i Crvenog polumjeseca,

Dragi prijatelji,

Na ovaj Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca s ponosom odajemo priznanje radu naših volontera i djelatnika koji su na prvoj liniji odgovora na rastuće potrebe zajednica koje su pogođene pandemijom COVID-19. Oni siju dobrotu i solidarnost diljem svijeta i pružaju nadu i dostojanstvo usred beznađa. Nevjerojatan žar naših volontera širom svijeta tijekom ove krize nije samo povod za divljenje, nego je i izvor inspiracije drugima kao poticaj za uključivanje.

Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca prilika je da izrazimo našu zajedničku zahvalnost volonterima (13 milijuna u cijelom svijetu) za njihovu izuzetnu predanost humanitarnom cilju i našim temeljnim načelima, i da im zahvalimo na dobroti, hrabrosti i nesebičnosti.

Ovog 8. svibnja nalazimo se fizički udaljeni jedni od drugih, ali bliži smo nego ikada dok hodamo stazom humanosti. Mi smo uistinu ujedinjeni u ovoj krizi. Međunarodni pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca uvijek je bio prisutan kada je bilo najteže, blizu ljudi kojima je pomoć bila najpotrebnija i kada se činilo da je nada daleko izvan dosega.

Tijekom ovih teških vremena, nacionalna društva Crvenog križa i Crvenog polumjeseca također pokazuju da smo ujedinjeni u našoj predanosti da pomažemo ljudima u nevolji. Glavni cilj Henryja Davisona, jednog od utemeljitelja naše organizacije osnovane nakon pandemije gripe 1918. godine, još je uvijek i danas naš glavni cilj: „Okupljamo se kako bismo pronašli način doprinosa svijetu te ukazali na prednosti našeg iskustva i koordiniranog rada svih nacionalnih društava koji su u interesu čovječanstva.“.

Ove godine svjedoci smo situacije s kojom se još nismo susreli i koja zahtjeva prilagodbu na nove načine volontiranja, zajedničkog rada i rada u zajednici. Iako naš izravan rad s ranjivim skupinama i zajednicama u potpunosti trenutno nije moguć, mi i dalje mijenjamo živote ljudi. Unatoč fizičkoj udaljenosti, naučili smo pružati utjehu i pokazivati solidarnost na daljinu, nastavljajući stvarati društvene veze i razvijati osjećaj pripadnosti.

Naša spremnost da odgovorimo na razmjere krize, odredit će učinke na ranjivo stanovništvo kao i sve nas globalno. U ovoj globalnoj pandemiji naš pristup mora biti da: „nitko nije siguran dok nismo svi sigurni“. Kao nikada do sada, sigurnost i dobrobit svih je ključna za sigurnost i dobrobit cijelog svijeta.

Današnji svijet je u stanju stalnih previranja i trajnih kriza, ali bez obzira na to o kakvoj se krizi radi – prirodna nepogoda, klimatske promjene, ratni sukob ili migracije – volonteri Crvenog križa i Crvenog polumjeseca vidljivi su ambasadori mira i solidarnosti te aktivni sudionici u oblikovanju budućnosti naših zajednica i država. Budući da su među prvima koji su uključeni u odgovor na krizu i ublažavanje ljudske patnje, njihova posvećenost i predanost i u ovim vremenima ostaje snažna i moćna.

Danas odajemo poštovanje svim ženama i muškarcima, mladima i starima, svakom pojedincu zbog kojih je ideja i smisao Crvenog križa i Crvenog polumjeseca svakodnevna stvarnost. Slavimo naša nastojanja da dođemo do najranjivijih skupina i da nikoga nismo zaboravili u tom procesu. Slavimo potporu naših obitelji za našu predanost čovječanstvu. I slavimo našu obitelj Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Uistinu možemo reći da smo sada potrebni ljudima više nego ikad prije. Citiram našeg osnivača Henryja Dunanta: „Svatko može, na ovaj ili onaj način, svaki u svojoj okolini i prema svojoj snazi, u određenoj mjeri pridonijeti ovom dobrom djelu.“.

Zahvaljujemo se svima i plješćemo u solidarnosti sa svima vama.

Sretan Dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca!

S poštovanjem,

Jagan Chapagain                                                                     Francesco Rocca

Glavni tajnik                                                                               Predsjednik

Međunarodne federacije                                                         Međunarodne federacije

Crvenog križa i Crvenog polumjeseca                                  Crvenog križa i Crvenog polumjeseca


datum: 07.05.2020.

"Volonteri, vi uistinu mijenjate svijet!"

Diljem svijeta 8. svibnja obilježava se Svjetski dan Crvenoga križa i Crvenoga polumjeseca, a tim danom u Hrvatskoj započinje i Tjedan Crvenoga križa. Iako ove godine zbog epidemije koronavirusa neće biti tradicionalnih programa obilježavanja na otvorenom, Hrvatski Crveni križ na ovaj važan datum ipak želi izraziti duboku zahvalnost volonterima koji već više od dva mjeseca neumorno pružaju podršku svim ljudima u potrebi.

Gotovo 3.500 volontera Crvenoga križa svakodnevno pomaže osobama koje su najviše pogođene epidemijom koronavirusa, kao i stradalima u zagrebačkom potresu.

„Naši volonteri već tjednima nesebično pomažu onima kojima je pomoć zaista i potrebna. Ljudi često zaboravljaju pa želim podsjetiti da su volonteri osobe koje su odvojile svoje vrijeme i stavile svoja znanja na raspolaganje drugima, a za to nisu plaćene“, naglašava Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Diljem Hrvatske volonteri Crvenoga križa već više od dva mjeseca redovito obilaze stare i nemoćne, osobe u samoizolaciji koje nemaju nikoga drugoga da im pomogne, oboljele od COVID-a 19 te socijalno ugrožene građane. Za te ljude nabavljaju namirnice, dostavljaju im lijekove, a socijalno ugroženima i bolesnima dijele i kutije s osnovnim životnim potrepštinama. Nerijetko pomažu i u drugim poslovima poput sadnje u vrtu, cijepanja drva, čišćenja kuće, pa čak i šišanja, a sve uz poštivanje sigurnosnih mjera.

„Svi naši volonteri opremljeni su zaštitnom opremom – od maski i rukavica, do zaštitnih odijela i nazuvaka. Paze na svoje zdravlje, ali i na zdravlje svih onih ljudi kojima pomažu“, napominje Markt.

Brojni volonteri javljaju se i na telefone za psihosocijalnu podršku, a tijekom dva mjeseca zaprimili su tisuće poziva. Usto, volonteri sudjeluju i u pružanju psihosocijalne podrške osobama stradalima u potresu koje su smještene u Studentskom domu u Cvjetnom naselju, kao i onima koji su ostali u svojim domovima u najpogođenijim dijelovima Zagreba.

„Hrvatski Crveni križ je bogat jer ima divne volontere, ljude različitih zanimanja i struke pa mogu djelovati na različitim područjima. Svim volonterima u ime nekoliko tisuća naših korisnika, kao i u ime Hrvatskog Crvenog križa, od srca želim reći – hvala! Vi uistinu mijenjate svijet“, poručio je izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.


datum: 30.04.2020.

Izvješće sa provedene akcije dobrovoljnog darivanja krvi

Akciji dobrovoljnog darivanja krvi održanoj 29. i 30. travnja 2020. pristupilo je ukupno 208 dobrovoljnih davatelja krvi od čega je prikupljeno 178 doza krvi.

Zahvaljujemo svim darivateljima na njihovoj humanosti i pozivamo ih da se i dalje redovito odazivaju organiziranim akcijama.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 27.04.2020.

Odazovite se redovitim akcijama darivanja krvi!

Poštovani darivatelji krvi,

svjesni težine situacije u kojoj smo se svi našli želimo vam ovim putem zahvaliti za sve do sada učinjeno i još jednom naznačiti važnost daljnjeg kontinuiranog darivanja krvi za sve osobe čije bi zdravlje zbog nedostatka krvi i krvnih pripravaka moglo biti ugroženo.

Na žalost, nedostatak krvi i krvnih pripravaka o kojima ovise životi brojnih pacijenata nosi puno veći rizik smrtnosti od onog uzrokovanog koronavirusom (COVID-19). Usto, bolesnici čije je izlječenje, a ponekad i sam život ovisan o transfuzijskom liječenju, ne mogu čekati da epidemija prođe.

Akcije dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji društava Hrvatskog Crvenog križa, a prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, provode se i dalje na način da se poštuju najviši higijenski standardi, siguran razmak između darivatelja krvi te uz minimalan broj osoba u jednom prostoru.

Preporuke o izbjegavanju okupljanja i dalje su na snazi, ali ne odnose se na akcije darivanja krvi s obzirom na to da je nužno očuvati adekvatne zalihe krvnih pripravaka za transfuzijsko liječenje.

Molimo Vas da se odazovete pozivima na već dogovorene i organizirane redovite akcije davanja krvi, jer svaka darovana doza krvi može spasiti i do tri života.

Izvor: HCK Zagreb


datum: 27.04.2020.

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u suradnji za Zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba organizira akciju prikupljanja dobrovoljnog darivanja krvi i to:

- 29.04.2020.g. od 12,00-18,00 sati (SRIJEDA) – PAUZA od 15,00 do 15,30 sati
- 30.04.2020.g. od 09,00-13,00 sati (ČETVRTAK)
Akcije se provode u Križevcima, u Hotelu Kalnik, Trg Svetog Florijana 15, Križevci


Ujedno pozivamo i sve punoljetne osobe da dođu i po prvi puta se priključe mreži darivatelja kako bi se proširio naš krvotok solidarnosti.


datum: 23.04.2020.

Trgovanje ljudima u 2020. godini još uvijek postoji!

Svakog dana tisuće ljudi postanu žrtve trgovanja ljudima, a ipak malo pažnje se pridaje ovom fenomenu.

Zajedno možemo podići razinu osviještenosti i pokrenuti promjene!

#ZajednoProtivTrgovanjaLjudima
#ZaustavimoTrgovanjeLjudima
#TogetherAgainstHumanTrafficking
#StopHumanTrafficking


datum: 16.04.2020.

Dodatna linija za korisnike

GDCK Križevci uvelo je dodatnu telefonsku liniju na koju nas korisnici mogu kontaktirati u vezi dostave namirnica i lijekova.
Trenutna linija 048/711-700 i dalje je dostupna svakim radnim danom od 07:00-15:00 h, a dodatna linija 091/2252 - 500 dostupna je svakim radnim danom od 15:00 - 20:00 i vikendom od 07:00 - 20:00 h.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 16.04.2020.

NAJNOVIJA Uputa za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19

UPUTE ZA SPRJEČAVANJE I SUZBIJANJE EPIDEMIJE COVID-19 ZA PRUŽATELJE SOCIJALNIH USLUGA U SUSTAVU SOCIJALNE SKRBI

Uputa se odnosi na domove za starije i nemoćne osobe i druge pružatelje socijalnih usluga smještaja i organiziranog stanovanja (ustanove, obiteljski domovi, udomiteljske obitelji i drugi pružatelji sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi).

Do daljnjeg su zabranjene sve posjete korisnicima, donošenje hrane i sl., a korisnicima je zabranjeno da odlaze kući u posjet kako se za vrijeme boravka izvan smještaja u sustavu scijalne skrbi ne bi zarazili i prilikom povratka virus prenijeli na ostale korisnike.

Odlasci u drugi smještaj izvan sustava socijalne skrbi moraju biti opravdani iz medicinskih razloga i prethodno organizirani.

Organizacija rada pružatelja socijalnih usluga

Preporučuje se
rad zaposlenika organizirati na slijedeći način:
Ako je moguće organizirati turnusni rad u radnoj izolaciji na način da zaposlenici rade u sedmodnevnim ili četrnaestdnevnim smjenama za vrijeme kojih dolaze na radno mjesto i odlaze s radnog mjesta organiziranim prijevozom.
Tijekom smjene zaposlenici borave u organiziranom izoliranom smještaju tzv. radnoj izolaciji u krugu ustanove ili u nekom drugom obliku smještaja, također ako je moguće organizirati.
Prije dolaska u sedmodnevnu ili četrnaestdnevnu smjenu djelatnika za koje je organiziran rad iz radne izolacije obavlja se testiranje na SARS-CoV-2. Testiranje se provodi uoči početka turnusnog rada.
Ako nije moguća organizacija rada iz radne izolacije, također se preporučuje organizirati turnusni rad u sedmodnevnim ili četrnaestdnevnim smjenama.

Mjerenje temperature i praćenje pojave simptoma kod zaposlenika
Svakodnevno kod dolaska i odlaska s posla, zaposlenicima se bezkontaktnim toplomjerom mjeri tjelesna temperatura i utvrđuje se imaju li respiratornih simptoma. Kod osobe s povišenom temperaturom (37.2oC i veća) mjeri se temperatura i standardnim toplomjerom pod pazuhom.
Evidenciju o vrijednostima izmjerene tjelesne temperature i eventualnom postojanju respiratornih simptoma upisuje se u zasebnu evidencijsku knjigu.
S temperaturom nije dozvoljeno raditi, pružati socijalnu uslugu niti dolaziti u prostor poslodavca odnosno pružatelja usluge.

Svaki zaposlenik koji tijekom radnog vremena posumnja ili utvrdi da ima povišenu temperaturu ili bilo kakve respiratorne ili druge simptome bolesti obvezno ih mora prijaviti voditelju ustrojbene jedinice/ravnateljstvu, nadležnom domskom liječniku i nadležnom liječniku obiteljske medicine te se treba udaljiti s radnog mjesta. Nadležni domski liječnik ili nadležni liječnik obiteljske medicine u dogovoru s voditeljem ustrojbene jedinice /ravnateljstvom u domu odnosno smještaju, obavještava nadležnog epidemiologa i nadležni centar za socijalnu skrb ako se radi o sumnji na COVID-19 kod zaposlenika.
Član udomiteljske obitelji, predstavnik obiteljskog doma i članovi njegove obitelji obvezni su pridržavati se svih mjera propisanih za zaposlenike domova vezano uz nadzor tjelesne temperature i respiratornih simptoma te obavještavanja nadležnih liječnika primarne zdravstvene zaštite, epidemiologa i centra za socijalnu skrb.

U slučaju sumnje na kontakt sa zaraženim ili oboljelim od COVID-19, telefonom se odmah mora javiti nadležnom epidemiologu ili u COVID ambulantu ako je ustrojena na razini lokalne zajednice te nadležnom domskom liječniku i nadležnom liječniku obiteljske medicine.
U slučaju saznanja za mogućeg prenositelja /mogući izvor infekcije svaki zaposlenik odnosno pružatelj usluge dužan je odmah obavijestiti ravnateljstvo i neposrednog voditelja, predstavnika obiteljskog doma i udomitelja.

Ulazna vrata otvaraju se na poziv telefonom ili zvonom od 7-15 sati radnim danom.
Vikendom/blagdanom/ radnim danom poslijepodne vrata otvara dežurni djelatnik.
Na ulazu u ustanovu postaviti dozatore s dezinficijensom za dezinfekciju ruku.
Dostavu za potrebe ustanove preuzimaju nadležni radnici doma na vanjskim vratima, a ulaz je dozvoljen iznimno serviserima i ostalim službama za čijim uslugama postoji neodgodiva potreba, uz obveznu mjeru dezinfekcije ruku i po potrebi nošenja zaštitne maske i zamjenske obuće.
Kupovinu za potrebe pokretnih i orijentiranih korisnika obavlja svaki drugi dan za to dodijeljeni djelatnik. Sve korisnike potrebno je petkom upozoriti da nabava neće biti moguća u vrijeme blagdana i neradnih dana. Dnevne tiskovine korisnicima donosi dežuri djelatnik/ neradnim danom spremačica u jutarnjoj smjeni ili dežurni djelatnik.

Svim osobama koje ulaze u prostor poslodavca, odnosno pružatelja socijalne usluge (radnik, član obitelji pružatelja usluge, korisnik, dostavljač, ili bilo koja druga osoba) dužna je obvezno dezinficirati ruke sredstvom za dezinfekciju odmah po ulasku i mora im se izmjeriti tjelesna temperatura na isti način kao i zaposlenicima. Za pridržavanje mjere odgovorna je osoba zadužena za otključavanje vrata koja je u slučaju nepoštivanja dužna zabraniti ulaz i obavijestiti neposredno nadređenog voditelja / dežurnu medicinsku sestru i ravnateljstvo ili predstavnika obiteljskog doma i udomitelja.

Svi radnici i pružatelji socijalnih usluga moraju se pridržavati mjera fizičke udaljenosti i ukoliko borave u zajedničkim prostorima moraju poštivati mjeru razmaka od 2 metra te da ih u istom prostoru ne boravi više od petero odnosno manje, ovisno o veličini prostora.

Zajedničke prostore obvezno je prozračivati dva puta dnevno uz nadzor ulaznih vrata tamo gdje je potrebno, radi zabrane ulaska. Odgovorna: spremačica u domu.
Sobe korisnika obvezno prozračivati nakon svake njege u trajanju od minimalno pola sata odnosno primjereno zdravstvenom stanju korisnika i vremenskim prilikama. Odgovorna: dežurna medicinska sestra/njegovatelj, predstavnik obiteljskog doma, udomitelj.
Kvake na ulaznim vratima obvezno dezinficirati svaka 2 sata.
Odgovorna: čistačica u smjeni uz potpis i naznaku vremena u bilježnici za evidenciju, predstavnik obiteljskog doma i udomitelj.
Najmanje jednom dnevno obavezno dezinficirati električne prekidače u prostorijama, kvake u svim sobama i kupaonicama korisnika te rukohvate u hodnicima (spremačice), telefone (po mogućnosti i mobitele) u svim sobama korisnika (njegovateljice), kvake i telefone u kuhinji i skladištima (pomoćne radnice u kuhinji/kuharice), kvake u praonici rublja (pralje-glačare) kao i kvake i telefone u uredima (radnici svaki u svom uredu). Svi zaposleni obavezno moraju odmah po ulasku dezinficirati vlastite mobitele.
Na samom ulazu u prostor smještaja treba osigurati zaseban prostor za oblačenje radne obuće svim zaposlenicima. Svima ostalima koji ulaze u prostor smještaja treba osigurati korištenje zamjenske obuće. Alternativno, tamo gdje nije moguće organizirati zaseban prostor za oblačenje radne obuće kod ulaza u ustanovu, postavljaju se dezinfekcijske barijere (dezbarijere). Dezbarijere su posebno pripremljene površine (posude, spužve i sl.) preko kojih moraju proći ljudi prije ulaska u ustanovu s ciljem sprječavanja unosa mikroorganizama u unutarnji prostor.
Dezbarijere moraju biti postavljene tako da se ne mogu zaobići ili preskočiti, a debljine najmanje 6 cm do 8 cm. Kao dezbarijere za dezinfekciju obuće ljudi najbolje je postaviti sintetske spužve prelivene otopinom dezinficijensa. Dezinficijensi koji se koriste za dezbarijeru trebaju biti agresivniji, pa su prikladne klorne otopine jače koncentracije npr. 0,5 % Na-hipoklorita (izbjeljivač koji se može naći u kućanstvu razrijeđen 1:10). Za održavanje dezbarijere zadužena je spremačica. Dezbarijeru svakih 3 sata prati i ponovno natapati s dezinfekcijskom otopinom ili suklado dinamici ulazaka unutar prostora smještaja. Ako dezbarijere nisu smještene ispod natkritog prostora, nakon svake kiše moraju se preliti novom količinom otopine.
Obavezno dodijeliti za svaki zadatak jednu odgovornu osobu.

Zabranjuje se donošenje namirnica i ostalih potrepština korisnicima usluge smještaja i organiziranog stanovanja od strane članova obitelji i prijatelja za vrijeme trajanja pandemije.
Nepridržavanje navedenih mjera od strane zaposlenih i nepridržavanje od strane korisnika i/ili rodbine može imati teške, pa i fatalne posljedice po korisnike koji zbog svojih godina i bolesti pripadaju najrizičnijoj skupini.

Korisnici

Preporučuje se privremeno ograničiti korisnicima izlazak izvan prostora u kojem se pruža usluga smještaja i organiziranog stanovanja (nekretnina s okućnicom) izuzev u medicinskim i izvanrednim/opravdanim okolnostima te svaki kontakt s ostalim korisnicima osim kada je to neizbježno i pri tome se moraju poštivati mjere fizičke udaljenosti.
Za sve korisnike obveza je pridržavanje mjere fizičke udaljenosti a ukoliko borave u zajedničkim prostorima mora se držati razmak od 2 metra te poštivati mjeru da ih nema više od petero odnosno manje u istom prostoru, ovisno o veličini prostora.
Korisnici su dužni dezinficirati ruke prije svakog obroka, a ukoliko je moguće tijekom trajanja epidemije preporuča se da svaki korisnik objeduje u svojoj sobi.
Za pridržavanje mjere u odnosu na korisnike odgovorna je dežurna medicinska sestra ili drugi dežurni djelatnik odnosno drugi pružatelj usluge.

Organizacija funkcioniranja vezano uz ostale medicinske usluge
Županijski stožeri civilne zaštite dužni su iz postojećeg sustava zdravstvene zaštite organizirati uspostavu mobilnih uroloških timova, mobilnih timova za promjenu nazogastrične sonde i trahealne kanile, odnosno osigurati kontinuirano pružanje svih postupaka zdravstvene skrbi na razini primarne zdravstvene zaštite i dostupnost nadležnog liječnika obiteljske medicine te one skrbi s razine specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite koja se može pružiti izvan bolničke ustanove, uz pridržavanje svih mjera prevencije.

Medicinski djelatnik doma pozvati će hitnu medicinsku službu kada je korisniku životno ugroženo zdravstveno stanje na broj 194. O potrebi za intervencijom odlučit će djelatnik medicinske prijavno-dojavne jedinice a sukladno hrvatskom indeksu prijema poziva. U ostalim slučajevima zadužuje se lokalna zajednica za organiziranje provedbe zdravstvene skrbi i njeno kontinuirano pružanje na razini primarne zdravstvene zaštite i za kućne posjete koje su u nadležnosti liječnika obiteljske medicine.
Ako u domovima postoje ambulante, za pružanje zdravstvene skrbi na razini primarne zdravstvene zaštite za druge osiguranike a ne samo za korisnike smještaja, potrebno ih je izmjestiti izvan doma za vrijeme trajanja pandemije.
Organizacija bolničke skrbi u nadležnosti je županijskih stožera civilne zaštite.
Za sve korisnike kojima su potrebni redoviti odlasci u bolnicu zbog liječenja (npr. kemoterapija i dr.) obveza je da se za njih u domu/smještaju organizira samoizolacija za vrijeme trajanja pandemije. Ako nije moguće u smještaju osigurati samoizolaciju, korisnike se smješta u bolnicu.

Korisnici koji u bolnicu odlaze na hemodijalizu zadržavaju se u bolničkom smještaju.

Nakon dugotrajnog bolničkog liječenja provodi se testiranje na SARS-CoV-2 i korisnika se otpušta u 14-dnevnu samoizolaciju u smještaju, a nakon primitka negativnog nalaza na SARS-CoV-2.
Ako tijekom samoizolacije korisnik razvije simpotme koje upućuju na COVID-19 potrebno je organizirati testiranje na SARS-CoV-2.
U slučajevima hitnog prijema korisnika se smješta u 14-dnevnu samoizolaciju uz obveznu provedbu testiranja na SARS-CoV-2.

Postupanje kod sumnje na COVID-19 i kod povratka u smještaj i organizirano stanovanje u sustavu socijalne skrbi


Izolirati korisnika ili korisnike u zaseban smještaj predviđen za izolaciju bilo da postoji sumnja na COVID-19 kod korisnika ili da se korisnik vraća u ustanovu, odnosno pri hitnom prijemu kada još nisu poznati rezultati testiranja na SARS-Cov-2.
Postupci prema korisnicima koji su bili u visokom riziku od izlaganja infekciji COVID-19 provode se sukladno mjerama samoizolacije u trajanju od 14 dana.
Korisnik s respiratornim smetnjama, ukoliko nije u jednokrevetnoj sobi, smješta se u sobu za izolaciju koju ne smije napuštati niti biti u ikakvom socijalnom kontaktu s drugim korisnicima.

Svaku sumnju na infekciju COVID-19 prijavljuje se nadležnom domskom liječniku te se u dogovoru s njim obavještava nadležna epidemiološka služba i dogovara postupak testiranja i daljnja obrada, a eventualno bolničko liječenje dogovara se uz telefonsku najavu.
U slučaju teže kliničke slike ili značajnijeg pogoršanja bolesti poziva se hitna medicinska služba (194) te se osobu upućuje na bolničko liječenje.
Korisnike kod kojih je utvrđena zaraza COVID-19 (neovisno o težini kliničke slike) liječi se u odgovarajućoj bolničkoj ustanovi radi sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom unutar ustanove, pri čemu se poziva hitna medicinska služba (194) te se osobu upućuje na bolničko liječenje. U samoizolaciji su korisnici koji ne pokazuju simptome zaraze (u suprotnom primjenjuje se postupak s korisnicima sa sumnjom na infekciju COVID-19).
U samoizolaciji o korisniku brinu zaposlenici koji su raspoređeni za pružanje usluga isključivo za takve korisnike.
U slučaju nemogućnosti organizacije posla zbog većeg broja zaposlenika koji su u samoizolaciji, stožeri civilne zaštite (državni i lokalni) u koordinaciji s osnivačima mogu preraspodijeliti zaposlenike drugih ustanova i organizacija, a kako bi se osigurala kontinuirana skrb o korisnicima domova.

Umrli sa sumnjom na COVID-19
Ako je osoba umrla a sumnja se da je bila zaražena virsom SARS-CoV-2, osoblje ne smije premještati tijelo umrlog već pozvati mrtvozornika kojeg prethodno mora upozoriti na opasnost od zaraze i obavijestiti nadležnu epidemiološku službu. Ostale upute o postupanju s umrlima dostupne su na www.hzjz.hr.

Ostalo
Omogućiti češće i duže telefoniranje radi ublažavanja posljedica ograničenja posjeta korisnicima. Do daljnjeg se obustavlja prijam novih korisnika osim na privremeni smještaj u kriznim situacijama uz obveznu izolaciju korisnika u trajanju od 14 dana i prethodno uzimanje brisa za testiranje na SARS-CoV-2.
Obustavlja se pružanje usluge dnevnog boravka korisnika i za korisnike za koje je potrebno zamjenjuje se uslugom pomoći u kući ili drugom odgovarajućom uslugom. Usluga pomoći u kući osigurava se korisnicima kojima je nužno potrebna skrb i to kroz dostavu gotovog obroka ili dostavu namirnica i lijekova dok se ostali elementi pomoći u kući koji zahtijevaju ulazak u kuću pružaju na način da ih obavljaju djelatnici koji su do daljnjega oslobođeni svih poslova koji zahtijevaju kontakt sa štićenicima doma te pri pružanju usluge koriste svu potrebnu zaštitnu opremu.
Intenzivira se individualan rad s korisnicima te psihosocijalna podrška kako bi se ublažile posljedice ograničenja posjeta te olakšao život kod pružatelja usluge za vrijeme trajanja epidemije.
Sve aktivnosti kod pružatelja usluge organiziraju su na način uvažavanja fizičke udaljenosti.

Osigurava se:
• Testiranje korisnika po isteku 14-dnevne samoizolacije (uzimanje briseva) kod pružatelja usluge, u sljedećim slučajevima:

1. prilikom povratka korisnika socijalne usluge smještaja i organiziranog stanovanja kod svih pružatelja socijalnih usluga

(ustanova, obiteljski dom, udomiteljska obitelj i drugi pružatelji socijalnih usluga):

a. iz zdravstvene ustanove,

b. nakon bijega od pružatelja socijalne usluge,

2. prilikom privremenog smještaja u kriznim situacijama korisnika kod svih pružatelja socijalnih usluga (ustanova, obiteljski

dom, udomiteljska obitelj i drugi pružatelji socijalnih usluga):

a. prilikom povratka iz zdravstvene ustanove

b. nakon bijega od pružatelja socijalne usluge.

• Zaštitna oprema koja je prvenstveno namijenja za one koji su u bliskom kontaktu s oboljelim korisnicima, a koju osigurava stožer Civilne zaštite županije.
• Najbolja dostupna skrb za oboljele korisnike u domu do prijema u zdravstvenu ustanovu.
• Kontinuirana suradnja s liječnikom primarne zdravstvene zaštite (liječnikom obiteljske medicine odnosno nadležnim domskim liječnikom) te epidemiološkom službom.
• Kontinuirana nužna suradnja s osnivačem.

Izvor: HZJZ u suradnji s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku


datum: 10.04.2020.

Uoči Uskrsa primili smo brojne donacije i podijelili ih potrebitim građanima

U ovim teškim vremenima tijekom epidemije koronavirusa – COVID 19, a posebno uoči blagdana Uskrsa, Gradsko društvo Crvenog križa Križevci ulaže iznimne napore te uz sve propisane zaštitne mjere, brine za naše sugrađane u potrebi. Zahvaljujemo našoj krovnoj kući Hrvatskom Crvenom križu na donaciji zaštitne opreme, stožerima Civilne zaštite na ulaganju velikih napora u sprječavanju širenja bolesti te Karlu Siladiju sa njegovim suradnicama u suradnji sa križevačkom udrugom P.O.I.N.T. na donaciji 50 komada zaštitnih vizira našem Društvu.

Donacije koje smo primili od osnovnih škola s područja grada Križevaca i okolnih općina te Učeničkog doma Križevci, kao i tvrtki Podravka d.d. i Ktc d.d. podijelili smo u obliku paketa za naše korisnike i ostale građane u potrebi. Od dobivenih donacija GDCK Križevci za uskrsne blagdane podijelilo je ukupno 350 paketa hrane i 120 kg rajčice, a od kojih je 100 paketa namijenjeno djeci.

Napominjemo kako i dalje našim sugrađanima u potrebi dostavljamo lijekove i osnovne prehrambene namirnice te se ta aktivnost nastavlja za cijelo vrijeme trajanja mjera sigurnosti Nacionalnog stožera Civilne zaštite.

Hvala svima koji su, kao i nebrojeno puta do sada, pokazali veliko srce i solidarnost u ovim iznimno teškim i neizvjesnim trenutcima za sve nas.

Svima nama zajedno želimo zdravije dane te blagoslovljen Uskrs i sretne uskrsne blagdane.


datum: 07.04.2020.

Svjetski dan zdravlja: Podržite medicinske sestre i primalje i pokažite im zahvalnost!

U 2020. godini Svjetska zdravstvena organizacija obilježava Svjetski dan zdravlja - 7. travnja posvećivanjem posebne pažnje medicinskim sestrama i primaljama, kako bi se globalnu javnost i vodeće svjetske čelnike podsjetilo na njihovu neobično važnu ulogu koju imaju u održavanju zdravlja ljudi.

Medicinske sestre i primalje kao i svi drugi zdravstveni radnici nalaze se sada u prvom planu liječenja COVIDA-19, bolesti nastale zbog širenja zaraze novim koronavirusom (SARS-CoV-2), imajući pri tom jednu od vodećih uloga u borbi za zaštitu zdravlja cjelokupne populacije.

Obilježavanjem Svjetskog dana zdravlja 7. travnja u 2020. godini želi se dodatno naglasiti položaj medicinskih sestara i primalja koje imaju nezamjenjivu ulogu u radu zdravstvenih službi.

Medicinske sestre svoje živote često posvećuju kao prve i jedine koje osiguravaju zdravstvenu skrb u zajednici svima onima kojima je potrebna, ispunjavajući njihove neophodne zdravstvene potrebe. Ovogodišnji moto Svjetskog dana zdravlja je „Podržite medicinske sestre i primalje - i pokažite im svoju zahvalnost“ za sve što rade kako bi nas održale zdravima.

Svjetska zdravstvena organizacija odredila je 2020. godinu kao „Međunarodnu godinu medicinskih sestra i primalja“. Od životnog je značaja postići globalne i nacionalne ciljeve zbog „univerzalne pokrivenosti zdravstvenom zaštitom“ te do 2030. godine imati devet milijuna medicinskih sestara, koje će omogućiti pružanje integriranog oblika zdravstvene skrbi u kojem će svaki pacijent biti u središtu zdravstvene zaštite. Države koje ulažu u zdravlje svoje nacije, ulažu u ljudske potencijale i bogatstvo svoje zemlje.

Globalni ciljevi Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca naglašavaju zdrav i siguran život za bolje zdravlje svakog pojedinca i zajednice.

Hrvatski Crveni križ pridružuje se obilježavanju Svjetskog dana zdravlja i zahvaljuje svim zdravstvenim radnicima za svakodnevni neizmjeran trud koji ulažu, s ciljem sprečavanja širenja koronavirusa i liječenja svih osoba oboljelih od COVIDA-19 u našoj zemlji.

Izvor: Hrvatski Crveni križ


datum: 19.03.2020.

Dežurni telefon za pomoć starijim osobama

Tri Gradska društva Crvenog križa pružaju pomoć starijim i nemoćnim osobama putem dežurnih telefona.
Na području Koprivničko-križevačke županije sva tri gradska društva Crvenog križa – Križevci, Koprivnica i Đurđevac organizirat će pomoć starijim osobama kojima je kretanje ograničeno, koji iz bilo kojih razloga ne mogu dobiti pomoć svojih susjeda ili sugrađana, kao i osobama u samoizolaciji, a koji nemaju nikog drugog tko im može pomoći. Organizirat će se dostava potrebnih lijekova i nužnih prehrambenih i higijenskih namirnica.
Pozivamo i građane da se samoorganiziraju tako da pomognu starijim i bolesnim osobama u svojoj blizini i osobama koje poznaju, poštujući propisane mjere opreza kako ne bi ugrozili ničije zdravlje.

Zaposlenici gradskih društava Crvenog križa te volonteri, koji će dostavljati potrebne lijekove i proizvoda za održavanje zdravlja te nužnih namirnica, bit će propisno označeni oznakama Hrvatskog Crvenog križa.
Sve naše stanovnike molimo da se pridržavaju svih propisanih mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, s posebnom pažnjom odnose prema najugroženijem dijelu stanovništva, starijim osobama. S obzirom na mnogo građana koji su se samoinicijativno uključili u pomoć svojim starijim susjedima u dostavi lijekova i proizvoda za održavanje zdravlja te nužnih namirnica, apeliramo da je u pružanju dobrosusjedske pomoći važno poštivati sljedeće mjere, a njih se pridržavaju zaposlenici i volonteri Crvenog križa:

• Kontaktirajte ih telefonski
• Obilazite starije osobe, ali nemojte nepotrebno ulaziti u kuću/stan
• Pozvonite ili pokucajte na vrata, dozovite osobe van
• Na udaljenosti od barem 2 metra pitajte ih što im je nužno od lijekova, proizvoda za održavanje zdravlja ili nužnih namirnica
• Dostavljene lijekove ili namirnice odložite na mjesta gdje si oni mogu sami uzeti strogo vodeći računa o higijenskim mjerama
• Koristite zaštitnu opremu – maske, rukavice, dezinfekcijska sredstva

Brojevi dežurnih telefona, od 8 do 20 sati, na koje će se primati zahtjevi za pomoć u dostavi hrane i nabavci lijekova su:

Koprivnica 048/642-193

Križevci 048/711-700

Đurđevac 097/639 1198


Sukladno uputama Hrvatskog Crvenog križa, donosimo popis osnovnih prehrambenih artikala i higijenskih potrepština nužnih za svakodnevnu prehranu i održavanje higijenskog standarda.

LISTA NAMIRNICA
• Kruh
• Voda
• Mlijeko
• Brašno
• Ulje
• Riža
• Sol
• Tjestenina
• Juha u vrećici
• Riblja konzerva
• Mesna Konzerva, mesni doručak
• Marmelada

LISTA HIGIJENSKIH ARTIKALA
• Sapun za ruke
• Šampon za kosu
• Pasta za zube
• Četkica za zube

Donosimo i upute za siguran način obilaska i primanja pomoći za starije i nemoćne osobe.
Imajte na umu da se širenje virusa može spriječiti isključivo odgovornim ponašanjem!


datum: 17.03.2020.

Telefonska linija za pružanje psihosocijalne podrške osobama koje su u samoizolaciji ili karanteni

Zbog pojačanog straha u javnosti, broja oboljelih i djelatnika uključenih u pružanje pomoći, psihosocijalna podrška postaje važan aspekt odgovora na ovu specifičnu situaciju, kako bi se javnost osvijestila o čestim reakcijama koje mogu imati i kako bi se prevenirale glasine te pružila podrška oboljelima i olakšao njihov povratak u zajednicu.

Iznimno je važno pružiti podršku osobama koje su trenutno u izolaciji i to kroz pružanje informacije o učinkovitim načinima nošenja sa stresom koji im u toj situaciji mogu pomoći. Upravo zbog toga Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije otvorilo je telefonsku liniju za pružanje psihosocijalne podrške osobama u samoizolaciji ili karanteni na području Koprivničko-križevačke županije:

Broj na koji se može obratiti za psihosocijalnu podršku je: 091/9426 800 – dostupan svakodnevno od 10 do 18 sati.

U ovim trenucima prisutnoga straha važno je osvijestiti različite zablude, ali i uobičajene reakcije ljudi.

Moguće zablude:
• Zarazi su podložnije samo starije osobe, a manje mladi i djeca.
• Virus se prenosi preko kućnih ljubimaca i zato bi ih trebali napustiti.
• Uporaba vodice za ispiranje usta, antibiotika, cigareta i pića s visokim postotkom alkohola mogu spriječiti zarazu.
• Hrana je zaražena i može doprinijeti širenju virusa.
• Članovi određenih kulturnih i etničkih grupa su podložniji zarazi virusom i prije će ju prenijeti na druge ljude.

Uobičajene reakcije koje ljudi mogu doživjeti:
• Strah od virusa i da će umrijeti (strah od smrti)
• Strah od simptoma i bolesti koje su lako izlječive.
• Izbjegavanje odlaska liječniku ili bolnicu zbog straha od zaraze.
• Strah od razdvajanja od obitelji zbog karantene.
• Strah od gubitka osnovnih sredstava za život, od nemogućnosti odlaska na posao tijekom izolacije te strah od otkaza (jer se poslodavac boji zaraze i sl.).
• Osjećaj bespomoćnosti zbog nemogućnosti zaštite bliskih osoba kao i strah od gubitka bliskih osoba zbog virusa.
• Osjećaj bespomoćnosti, dosade, usamljenosti i depresije zbog izolacije.
• Nepovjerenje i ljutnja svih koji su povezani s bolešću (s obje strane).
• Stigmatizacija i strah pacijenata i zdravstvenih djelatnika.
• Odbijanje pomoći volontera i zdravstvenih djelatnika.
• Vjerovanje da jedino molitva može spasiti ljude.
• Zbog zatvaranja škola, roditelji mogu osjećati dodatan stres zbog djece koja su sama kod kuće ako ih nema tko pričuvati.

Neki strahovi i reakcije potječu iz realne opasnosti, ali mnoge reakcije i ponašanje su također rezultat nedostatka znanja, glasina i dezinformacija. Važno je ispraviti zablude te istovremeno priznati da su takvi osjećaji i ponašanje uobičajeni i normalni, iako je početna pretpostavka netočna.

Kako se nositi sa stresom?
• Normalno je osjećati tugu, stres, brigu, zbunjenost, strah ili ljutnju.
• Razgovarajte s ljudima kojima vjerujete. Budite u kontaktu s obitelji i prijateljima.
• Izbjegavajte korištenje opojnih sredstava kao načinom nošenja s emocijama.
• Ako se osjećate preplavljeno, razgovarajte s osobama kojima vjerujete (zdravstvenim djelatnicima, socijalnim radnicima ili nekom drugom osobom u zajednici u koju imate povjerenja).
• Informirajte se i napravite plan gdje zatražiti pomoć ako je potrebno (zdravstvene ustanove, Centri za socijalnu skrb, Crveni križ).
• Budite kritični; postoji mnogo dezinformacija i dramatičnih natpisa u medijima. Tražite informacije samo od provjerenih izvora informacija (Zavod za javno zdravstvo, Svjetska zdravstvena organizacija itd.)
• Smanjite vrijeme koje vi ili vaša obitelj provodite u gledanju ili slušanju raznih medija – provjeravajte informacije jednom do dva puta dnevno umjesto svakih sat vremena.
• Prisjetite se vještina koje ste koristili prije u nošenju s teškim situacijama te ih primijenite i u ovoj situaciji!
• Ako u svojoj zajednici imate posebno ranjive skupine osoba i znate da nemaju informacija, npr. starije osobe, recite im što se događa i kako se zaštititi.

Preporuke za osobe u samoizolaciji za lakše nošenje sa stresnom situacijom:
• Iznimno je stresno kada ste fizički izolirani ili čekate rezultate testova. Tijekom izolacije i čekanja, postoji mnogo stvari koje izolirana osoba ne može kontrolirati, ali sljedeće može pomoći:
• Napravite nešto za što nikad niste imali vremena zbog posla ili drugih obaveza: naučite novu vještinu.
• Kognitivne vježbe: čitajte, pišite, rješavajte križaljke ili sudoku odnosno radite aktivnosti koje potiču razmišljanje.
• Pokušajte pronaći nešto pozitivno u situaciji u kojoj se nalazite: humor je najdjelotvorniji lijek protiv bespomoćnosti i smanjuje anksioznost i frustraciju.
• Održavajte kontakte s članovima obitelji i prijateljima: nazovite nekoga s kim se niste dugo čuli, pošaljite im poruku ili koristite druge načine komunikacije s drugim ljudima.
• Zdravo se hranite, dovoljno spavajte i ako imate dovoljno prostora, vježbajte: na taj način tijelo će vam ostati snažno i boriti se protiv stresa.
• Ako ste religiozni, molitva može biti djelotvorna u nošenju sa situacijom.
• Koristite neke od tehnika upravljanja stresom: postoje različite tehnike opuštanja koje vam mogu pomoći da reducirate stres i da upravljate s vrtlogom emocija u kojem se nalazite (npr. pravilno disanje).
• Prihvatite svoje osjećaje: doživljavanje stresne situacije može prouzročiti razne emocionalne reakcije kao što su ljutnja, frustracija, anksioznost, krivnja itd. S obzirom na situaciju u kojoj se nalazite ovo su normalne reakcije.

Moguće je pružiti i direktnu podršku osobama u izolaciji te nakon ozdravljenja. Osobe u izolaciji moguće je nazvati telefonom i provjeriti kako se nose sa situacijom. Prema potrebi i mogućnostima, moguće je organizirati i Skype razgovor.

Nakon ozdravljenja, važan je dijalog s članovima obitelji, prijateljima i suradnicima na poslu te svima njima dati točne informacije. Vaša obitelj i prijatelji mogu biti zabrinuti, jer imaju malo ili nimalo informacija o bolesti te ne znaju kako se dalje ponašati. Uzmite u obzir da mogu biti zabrinuti za vašu sigurnost, ali i vlastitu. Ove brige shvatite ozbiljno, dajte im točne informacije i otvoreno pričajte o onome što je realno, a što ne. Podrška vama bliskih osoba omogućuje vam da se lakše nosite sa situacijom i povratkom u svakodnevicu.


datum: 16.03.2020.

Obavijest o radu Gradskog društva Crvenog križa Križevci

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci od 16.3.2020. obustavlja rad sa strankama do daljnjega! U slučaju hitnosti molimo da nazovete 048/711-700.

U nastavku slijedi i informacija o provođenju programa Pomoći u kući koju je uputio izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa gospodin Robert Markt na osnovu odobrenja Nacionalnog stožera:

„Poštovane ravnateljice i ravnatelji,

tijekom današnjeg sastanka užeg Nacionalnog stožera (dr. sc. Vili Beroš - ministar zdravstva, dr. sc. Krunoslav Capak - ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. Maja Grba Buljević - ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, dr. sc. Damir Trut - pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu) razgovarali smo o opasnosti koja leži u, kroz medije najavljivanom, „samoorganiziranju“ građana koji žele obilaziti starije građane po njihovim domovima i donositi im hranu i slično. Kako bi spriječili da se kroz dobru namjeru samoorganiziranja napravi veća šteta nego korist, zaključeno je da će društva Hrvatskog Crvenog križa nastaviti s redovnim obilascima najugroženijih skupina. Molimo Vas da nastavite s tim redovnim obilascima kao i do izbijanja zaraze ali na siguran način.
U razgovoru s ravnateljem Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dr. sc. Krunoslavom Capakom potvrđeno nam je da siguran način obilaska naših korisnika znači:

• Najaviti ovu aktivnost na Stožeru Civilne zaštite svoje razine
• U obilazak naših korisnika ići obavezno uniformirani ili obilježeni službenim znakom Crvenog križa
• Koristiti zaštitnu opremu (maska, rukavice)
• Pozvoniti/pokucati na vrata naših korisnika • Odmaknuti se od vrata/praga minimalno 2 metra
• U razgovoru s korisnikom koji smije najduže trajati 5 minuta, pitati za žurne potrebe, u prvom redu lijekove i proizvode za održavanje zdravlja
• U skladu s mogućnostima u obilasku najugroženijih građana, naših korisnika ponesite minimalno jedan komad kruha. Ako ste u mogućnosti ponesite i druge namirnice.
• Izbjegavajte uzimanje novaca za nabavku potrepština (za lijekove je dovoljna zdravstvena iskaznica).
• Vodite evidenciju o posjeti korisniku, vremenu i mjestu posjete te koju vrstu potrebe ima korisnik
• Pokažite brigu i pomažite isključivo ako su u pitanju životne potrebe (novine i cigarete to nisu i sl.)“

VAŽNO: Ne ulaziti u stan korisnika, razgovor obaviti na udaljenosti od minimalno 2 metra i ne dulje od 5 minuta!*
*Navedene preporuke nam je u razgovoru potvrdio dr.sc. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ.

O eventualnim promjenama i novim informacijama javnost će se pravodobno obavještavati putem službenih web stranica.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 12.03.2020.

Radionica po projektu „Recimo NE trgovanju ljudima“

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci održalo je radionicu po projektu „Recimo NE trgovanju ljudima“ koja je bila namijenjena djelatnicima GDCK Križevci.

Na radionici su edukatorice Marina Švagelj Jažić i Kristina Frtalić na primjerima iz prakse prikazale kako trgovina ljudima postoji i u našem društvu te na što sve treba pripaziti kako i sami ne bi postali žrtve trgovine. Nadalje, prisutni su upoznati sa informacijom kome se obratiti u slučaju sumnje na trgovinu ljudima u svom okruženju ili ako su i sami žrtve te koji su pojavni oblici trgovine ljudima.

GDCK Križevci će nastaviti organizirati i provoditi radionice, predavanja i edukacije koje su ovim projektom predviđene i poziva sve zainteresirane građane da se priključe, s ciljem što uspješnije senzibilizacije javnosti za navedeni problem.


datum: 12.03.2020.

Održana konferencija projekta „Recimo NE trgovanju ljudima“

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci održalo je konferenciju za medije s ciljem predstavljanja projekta „Recimo NE trgovanju ljudima“.

Na konferenciji je ravnateljica Đurđica Trbus uvodno kazala kako je GDCK Križevci vrijedno u apliciranju projekata te da je do sada provedeno projekata u vrijednosti preko 9 milijuna, aplicirano preko 5 milijuna, a ugovorenih projekata za ovu godinu preko 900 tisuća kuna.

Prisutnima se obratila i voditeljica projekta Dora Vrhovec Golub koja je istaknula kako projekt sufinancira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Nadalje, kazala je kako je projekt zamišljen kao nacionalna kampanja osvještavanja javnosti o problemu trgovine ljudima te da će se u sklopu projekta provoditi edukacije i predavanja u srednjim i osnovnim školama na području grada Križevaca i pripadajućih općina, radionice za roditelje kao i dvije javne tribine koje će se organizirati na Međunarodni i Europski dan borbe protiv trgovine ljudima.

Na konferenciji su se predstavile i edukatorice koje će održavati predavanja, radionice i edukacije u sklopu projekta. Edukatorice na projektu su Marina Švagelj Jažić, koordinatorica i predsjednica udruge HERA u Križevcima te socijalna radnica Kristina Frtalić iz Centra za socijalnu skrb Križevci.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 11.03.2020.

Edukacija po projektu „Recimo NE trgovanju ljudima“

GDCK Križevci u sklopu projekta „Recimo NE trgovanju ljudima“ održalo je edukaciju u OŠ Ljudevita Modeca Križevci.

Edukaciju su vodile Marina Švagelj Jažić iz Udruge HERA i Kristina Frtalić iz Centra za socijalnu skrb Križevci koje su djeci 7. razreda kroz kratak film i prezentaciju prikazale što je trgovina ljudima, tko može biti trgovac te koje su potencijalne žrtve trgovine ljudima. Djeca su također upoznata i sa informacijom kome se obratiti ukoliko primijete trgovinu ljudima u svom okruženju ili ako su i sami žrtva trgovine.


datum: 09.03.2020.

Natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa

U subotu, 7. ožujka Gradsko društvo Crvenog križa Križevci organiziralo je u Osnovnoj školi Kalnik gradsko-međuopćinsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa za osnovne i srednje škole Križevaca i općina: Sv. Petar Orehovec, Gornja Rijeka, Kalnik i Sv. Ivan Žabno.
Sudionike natjecanja i sve prisutne pozdravili su: ravnateljica Osnovne škole domaćina Đurđica Sučić, načelnik Općine Kalnik Mladen Kešer i predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Križevci koji je pozdravio sve prisutne, upoznao ih sa značajem prve pomoći te ujedno i otvorio natjecanje.
Na natjecanju su sudjelovale najbolje ekipe sljedećih škola:

Osnovna škola Kalnik

Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci

Osnovna škola Sidonije Rubido Erdody,Gornja Rijeka

Osnovna škola Sv. Petar Orehovec

Osnovna škola Sv. Ivan Žabno

i

Srednja gospodarska škola Križevci

Srednja škola „Ivan Seljanec“, Križevci

Gimnazija I. Zakmardija Dijankovečkoga Križevci

Sudionici su se natjecali u pismenoj provjeri znanja; o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu, ljudskim pravima i pravu djeteta, te provjeri znanja iz prve pomoći.
U praktičnom dijelu natjecanja sudionici su u više disciplina pokazali vještine pružanja prve pomoći.
Natjecanje se odvijalo istovremeno u dvije kategorije i to: ekipe podmlatka od 11 do 14 godina, odnosno do završetka osnovne škole i ekipe mladeži od 15 do 18 godina, odnosno do završetka srednje škole.
U kategoriji ekipe podmlatka, prvo mjesto osvojila je ekipa Osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci, a u kategoriji ekipe mladeži prvo mjesto osvojila je ekipa Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci.
Prvoplasirani u svakoj kategoriji izborili su pravo nastupa na međužupanijskom natjecanju koje će se održati 4. travnja 2020. u Bjelovarsko- bilogorskoj županiji.
Ravnateljica OŠ Kalnik Đurđica Sučić i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Đurđica Trbus uručile su pohvalnice za sudjelovanje na natjecanju mladih HCK svim članovima ekipa te zahvalnice svim sudionicima natjecanja.
Zahvaljujemo domaćinu na prigodnom programu, susretljivosti i uspješno izvršenim aktivnostima oko organizacije natjecanja koje je proteklo u pozitivnom ozračju.

Križevci, 9. ožujka 2020.

Ravnateljica:
Đurđica Trbus


datum: 09.03.2020.

Izvješće sa provedene akcije dobrovoljnog darivanja krvi

Akciji dobrovoljnog darivanja krvi održanoj 5. i 6. ožujka 2020. pristupilo je ukupno 194 dobrovoljnih davatelja krvi od čega su prikupljene 134 doze krvi.

Zahvaljujemo svim darivateljima na njihovoj humanosti i pozivamo ih da se i dalje redovito odazivaju organiziranim akcijama.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci


datum: 05.03.2020.

Školsko/općinsko/gradsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci 7. ožujka 2020. godine organizira natjecanje mladih iz prve pomoći u OŠ Kalnik na Kalniku. Na natjecanju će sudjelovati 5 ekipa podmlatka osnovnih škola: Osnovna škola Ljudevita Modeca Križevci, Osnovna škola Sveti Petar Orehovec, Osnovna škola Sidonije Rubido Erdody Gornja Rijeka, Osnovna škola Kalnik i Osnovna škola Grigora Viteza Sveti Ivan Žabno te 3 ekipe mladih iz srednjih škola: Gimnazija Ivana Zakmardija Dijankovečkog Križevci, Srednja škola Ivan Seljanec Križevci, te Srednja Gospodarska škola. Pobjedničke ekipe sudjelovati će na Međužupanijskom natjecanju koje će se održati 04. travnja 2020. godine.

Cilj natjecanja ekipa mladih Hrvatskog Crvenog križa je motivirati mlade osobe za humanitarno djelovanje u zajednici i okupiti mlade osobe radi razmjene iskustava i ideja o radu mladih HCK, te na poseban način obilježiti Svjetski dan Crvenog križa, Crvenog polumjeseca i Tjedan Crvenog križa, te popularizirati rad Crvenog križa među mladima.

Sadržaj natjecanja obuhvaća:
• provjeru znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, Međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima
• provjeru znanja i vještina iz pružanja prve pomoći

Pozivamo Vas na gradsko-međuopćinsko natjecanje mladih i nadamo se da ćete svojom prisutnošću podržati naš rad s mladima.


datum: 05.03.2020.

Trgovanje ljudima u 2020. godini još uvijek postoji!

Svakog dana tisuće ljudi postanu žrtve trgovanja ljudima, a ipak malo pažnje se pridaje ovom fenomenu.
Zajedno možemo podići razinu osviještenosti i pokrenuti promjene!#ZajednoProtivTrgovanjaLjudima
#ZaustavimoTrgovanjeLjudima
#TogetherAgainstHumanTrafficking
#StopHumanTrafficking


datum: 03.03.2020.

U osnovnim školama Ljudevita Modeca u Križevcima i Koprivnički Ivanec održane edukacije i radionice za izradu kasica

KOPRIVNICA/KRIŽEVCI – U sklopu projekta "Mali humanitarko" kojeg provodi Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, u osnovnim školama Ljudevita Modeca u Križevcima i u Koprivničkom Ivancu, 26. i 27. veljače 2020. održane su edukacije za nove članove učeničkih skupina "Mali humanitarko" koji su se u projekt priključili u novoj školskoj godini. Na edukaciji su učenicima predstavljene djelatnosti gradskih društava Crvenog križa Koprivnica, Đurđevac i Križevci, odnosno humanitarne aktivnosti koje provode na svom području kao što je rad socijalnih samoposluga, prikupljanje donacija, podjele paketa s prehrambenim namirnicama i higijenskim potrepštinama te podjela odjeće i obuće njihovim korisnicima.

Saznali su i sve o počecima djelovanja Međunarodnog pokreta Crvenog križa u svijetu i u Hrvatskoj, važnim datumima u povijesti Crvenog križa, načelima po kojima djeluju sva društva te o važnosti humanitarnog pomaganja.

Nakon održane edukacije organizirana je radionica na kojoj su sudjelovali svi članovi učeničkih skupina "Mali humanitarko", zajedno s njihovim voditeljima, a tijekom koje su izradili kasice za prikupljanje humanitarne pomoći. Bilo je tu mnoštvo ideja i radova te su tako nastale kasice u raznim oblicima, od kasica prasica, zečeva, pasa, pikachu-a pa čak i zmajeva čime su pokazali da njihovoj mašti i kreativnosti nema kraja.

Projekt "Mali humanitarko" odobren je u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u ukupnoj vrijednosti od 557.454,37 kuna od čega 58.284,87 kuna financira Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a trajanje projekta je ugovoreno na 24 mjeseca, počevši od 5.3.2019. do 4.3.2021. godine.

Nositelj projekta je Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a partneri su gradska društva Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac te osnovne škola Koprivnički Ivanec, Ljudevita Modeca Križevci i Molve.

‘Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske’.

‘Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske’.datum: 03.03.2020.

Dvojbe zbog koronavirusa: Ne treba strahovati od darivanja krvi

Društva Crvenoga križa krenula su s prvim ovogodišnjim akcijama dobrovoljnog davanja krvi. No, među nekim građanima pojavila su se pitanja vezana uz darivanje krvi i koronovavirusa, odnosno je li u vrijeme postojanja opasnosti od zaraze preporučljivo darivati krv.

Na tu dvojbu za portal apsyrtides.info odgovorila je Patricija Topić Šestan, dr.med., spec.transfuziolog, voditeljica odjela za davalaštvo krvi Hrvatskoga zavoda za transfuzijsku medicinu: “Dobrovoljno darivanje krvi je uvijek dobra ideja, pa i u vrijeme infekcije SARS-CoV-2 odnosno COVID-19 virusom.”

Naime, nedostatak krvi i krvnih pripravaka o kojima ovise životi brojnih pacijenata nosi puno veći rizik smrtnosti od onog uzrokovanog navedenim virusom, objašnjava Topić Šestan te dodaje kako još uvijek nije dokazano da se prenosi putem krvnih pripravaka, što ne isključuje mogućnost prijenosa.

“Bolesnici čije je izlječenje, a ponekad i sam život ovisan o transfuzijskom liječenju, nažalost ne mogu čekati da epidemija prođe, da se otvore granice i popune police u trgovinama. Oni svoj lijek – krvni pripravak trebaju sad i odmah. Vjerujte da smo poduzeli i da svakodnevno poduzimamo sve mjere predostrožnosti sukladno kriterijima za odabir darivatelja krvi, ne samo glede moguće zaraze korona virusom, nego i brojnim drugim za transfuzijsko liječenje prepoznatim rizicima. To se prvenstveno odnosi na dobru detaljnu anamnezu kako osobnu tako i epidemiološku, kao što uostalom uvijek i radimo”, poručuje Topić Šestan.

“O podobnosti potencijalnog darivatelja za realizaciju te ideje odlučuje medicinska struka na mjestu darivanja”, zaključuje Patricija Topić Šestan.

Izvor: Hrvatski Crveni križdatum: 28.02.2020.

Preporuke za zaštitu od nCoV bolesti (COVID - 19)

Pojavom i širenjem novog koronavirusa (COVID 19) u svijetu te pojavom prvih slučajeva u Republici Hrvatskoj, dajemo vam osnovne informacije o trenutnoj situaciji.

Novi koronavirus pojavio se krajem 2019. godine u Kini te se proširio s dalekog istoka na cijeli svijet. U ovom trenutku ukupno ima oko 81 000 oboljela osoba, većinom sa slabijim respiratornim i općim simptomima koji su u osnovi slični gripi. Dio oboljelih osoba, nešto manje od 3 000 podlijegao je simptomima izazvanim navedenom virusnom bolesti, pri čemu se pretežito radi o starijim osobama, osobama slabog općeg stanja ili imunokompromitiranim osobama. Važno je naglasiti da djeca ne spadaju u rizičnu skupinu.

U Republici Hrvatskoj do danas su dijagnosticirana tri slučaja i to u osoba koje su boravile ne području sjeverne Italije i sve troje, za sada, ima blagu kliničku sliku. Na postojanje virusa do sada je testirana 131 osoba.

Vlada Republike Hrvatske promptno je reagirala te osnovala Nacionalni krizni stožer civilne zaštite (NKSCZ) u koji su uključene sve relevantne institucije kao i stručne osobe prema područjima rada. Ispred Hrvatskog Crvenog križa u radu Nacionalnog kriznog stožera sudjeluje izvršni predsjednik ili osobe koje on ovlasti. Svakoj sjednici NKSCZ prisustvuje i predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Nacionalni krizni stožer civilne zaštite odmah je pokrenuo županijske krizne stožere kao mjesta za koordinaciju, vođenje svih poslova te distribuciju informacija svim pravnim ili fizičkim osobama uključenim u sustav zaštite građanstva i sprječavanja širenja virusa po pojedinim područjima. Hrvatski Crveni križ i njegove ustrojstvene jedinice, prema svojim zakonskim ovlastima, ne sudjeluje direktno u navedenim poslovima jer nije niti materijalno niti stručnim osobljem adekvatno opremljen za borbu protiv zaraznih bolesti već u skladu sa svojim mogućnostima pruža potporu, a na traženje županijskih kriznih stožera, uz koordinaciju Središnjeg ureda Hrvatskog Crvenog križa.

Od 24. veljače za osobe koje su unazad 14 dana boravile u Kini, Hong Kongu, Japanu, Iranu, Singapuru, Južnoj Koreji te doputovali u Hrvatsku iz talijanskih pokrajina Lombardija, Veneto, Emilia Romagna i Pijemont provodi se u trajanju od 14 dana od napuštanja zahvaćenih područja:

• aktivni zdravstveni nadzor (javljanje zdravstvenog stanja teritorijalno nadležnom epidemiologu prema adresi stanovanja/boravka)
• u samoizolaciji na temelju rješenja graničnog sanitarnog inspektora o podvrgavanju zdravstvenom nadzoru radi praćenja pojave simptoma respiratorne bolesti

Nadalje, oni koji su došli prije 24. veljače iz navedenih pokrajina u Italiji, a sve ukupno unutar 14 dana, te su razvili respiratorne simptome odmah osigurati liječničku pomoć (izabrani liječnik, epidemiolog ili drugi liječnik u kontaktu s ustanovom).Opće mjere zaštite:
Štićenike i djelatnike ustanova neophodno je podsjećati na pridržavanje preporuka općih mjera zaštite:

• redovito perite ruke sapunom i vodom i koristite dezinficijens na bazi alkohola
• kada kašljete i kišete prekrijte usta i nos papirnatom maramicom i poslije ju odbacite u koš za otpad te operite ruke
• izbjegavajte bliski kontakt s osobama koje imaju simptome infekcije dišnih puteva, odnosno koje imaju najmanje jedan od sljedećih simptoma: povišena tjelesna temperatura, kašalj i kratak dahdatum: 28.02.2020.

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u suradnji za Zavodom za transfuzijsku medicinu iz Zagreba organizira akciju prikupljanja dobrovoljnog darivanja krvi i to:

- 5.3.2020.g. od 12,00-19,00 sati (četvrtak)
- 6.3.2020.g. od 9,00-13,00 sati (petak)

Akcije se provode u Križevcima, u Hotelu Kalnik, Trg Svetog Florijana 15, Križevci.


Ujedno pozivamo i sve punoljetne osobe da dođu i po prvi puta se priključe mreži darivatelja kako bi se proširio naš krvotok solidarnosti.

UNAPRIJED SE ZAHVALJUJEMO NA VAŠOJ HUMANOSTI !datum: 24.02.2020.

Specijalistička edukacija koordinatora volontera i voditelja mladih Hrvatskog Crvenog križa

Hrvatski Crveni križ organizirao je Specijalističku edukaciju koordinatora volontera i voditelja mladih Hrvatskog Crvenog križa koja se održavala od 21.-23.2.2020 godine u Zagrebu.

Na edukaciji je sudjelovala i djelatnica Gradskog društva Crvenog križa Križevci Dora Vrhovec Golub. Djelatnica je na edukaciji stekla znanja i vještine potrebne za koordinaciju, regrutaciju i vođenje volontera i mladih, stekla je znanje potrebno za vođenje evidencije volonterskih sati, ispunjavanja ugovora i potvrda o volontiranju te je pobliže upoznata sa Zakonom o volonterstvu.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci redovito usavršava svoje djelatnike, a sve u cilju što kvalitetnijeg pružanja usluga krajnjim korisnicima.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevcidatum: 20.02.2020.

Učenici Osnovne škole Ljudevita Modeca Križevci sudjelovali na podjeli paketa korisnicima križevačke Socijalne samoposluge

KOPRIVNICA – U sklopu projekta "Mali humanitarko" kojeg provodi Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, članovi učeničke skupine "Mali humanitarko", iz Osnovne škole Ljudevita Modeca, Križevci pomagali su volonterima prilikom podjele paketa korisnicima Socijalne samoposluge Sveti Marko Križevčanin koju je organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa Križevci.

Na akciji podjele, koja je održana u utorak, 18. veljače 2020. godine, sudjelovale su Sara Androić, Lana Crnčić, Dora Posavec, Pia Petrov, Ana Balen, Dora Lovreković, Lorena Đurđić, Sara Konfic, Rea Galaš i Lorena Filipašić zajedno s njihovom voditeljicom Suzanom Balić.

Nakon što su u prosincu 2019. godine prikupili više od 500 kilograma raznih prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština na humanitarnoj akciji prikupljanja donacija u svojoj školi, učenici su imali prilike upoznati se s radom Socijalne samoposluge GDCK Križevci, tko su njihovi korisnici, odnosno vidjeti kome i kako se dijele namirnice koje su prikupili. Cilj akcije je bio da se učenici aktivno uključe u rad Gradskog društva Crvenog križa Križevci kako bi od malih nogu stekli dragocjeno iskustvo humanitarnog pomaganja.

Svi su se vrlo predano uključili u pakiranje paketa i sa zadovoljstvom i jednoglasno zaključili da je odlično kad nekome možeš pomoći svojim dobrovoljnim radom te najavili da će se i u buduće odazvati pozivu za sudjelovanje pri podjelama paketa u Socijalnoj samoposluzi.

Projekt "Mali humanitarko" odobren je u sklopu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje, u ukupnoj vrijednosti od 557.454,37 kuna od čega 58.284,87 kuna financira Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a trajanje projekta ugovoreno je na 24 mjeseca, počevši od 5.3.2019. do 4.3.2021. godine.

Nositelj projekta je Društvo Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, a partneri su gradska društva Crvenog križa Koprivnica, Križevci i Đurđevac te osnovne škole Koprivnički Ivanec, Ljudevita Modeca Križevci i Molve.


Program sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Stajališta izražena u ovom tekstu isključiva su odgovornost Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.datum: 20.02.2020.

Održan radni sastanak po projektu „Recimo NE trgovanju ljudima“

GDCK Križevci održalo je radni sastanak po projektu „Recimo NE trgovanju ljudima“ na kojem se raspravljalo o tijeku provođenja aktivnosti projekta. Sastanku su prisustvovale Đurđica Trbus, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Križevci, Dora Vrhovec Golub, voditeljica projekta te Marina Švagelj Jažić i Kristina Frtalić koje su vanjski izvoditelji aktivnosti projekta.

Na radnom sastanku vanjski izvoditelji upoznati su sa sudjelovanjem GDCK Križevci u internet kampanji osvještavanja o riziku trgovanja ljudima koju provodi Hrvatski Crveni križ u suradnji s Centrom za suradnju društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na Mediteranu pod nazivom 2020 Online Awareness Campaign on the risks of Human Trafficing. Također je dogovoren i terminski plan održavanja edukacija, predavanja i radionica namijenjenih djeci, mladima i roditeljima u lokalnoj zajednici.datum: 18.02.2020.

GDCK KRIŽEVCI UKLJUČILO SE U INTERNET KAMPANJU OSVJEŠTAVANJA O RIZIKU TRGOVANJA LJUDIMA

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci provodi projekt „Recimo NE trgovanju ljudima“ s ciljem osvještavanja javnosti o sve većoj pojavi svih oblika trgovine ljudima. Putem navedenog projekta GDCK Križevci priključilo se internet kampanji osvještavanja o riziku trgovanja ljudima pod nazivom 2020 Online Awareness Campaign on the risks of Human Trafficking koju provodi Hrvatski Crveni križ s Centrom za suradnju društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca na Mediteranu. Kampanja se odnosi na objave koje će svaki mjesec tijekom cijele godine biti prisutne na službenim web stranicama, a sve su povezane sa problemom trgovine ljudima i upućuju na aktivno promišljanje o njegovom suzbijanju.


datum: 06.02.2020.

GDCK Križevci odobreno pet novih projekata

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci apliciralo je na Poziv za prijavu projekata usmjerenih smanjenju i prevenciji socijalne isključenosti te socijalnom uključivanju i integraciji socijalno osjetljivih skupina projekt usmjeren informiranju i osvješćivanju javnosti o problemu trgovanja ljudima putem kampanje na nacionalnoj razini (radni, seksualni i dr. oblici iskorištavanja) projektni prijedlog pod nazivom „Recimo NE trgovanju ljudima“ koji je odobren u iznosu od 60.000,00 kn.

Također, GDCK Križevci apliciralo je na Poziv za prijavu projekata usmjerenih unaprjeđenju kvalitete života i zaštiti prava starijih osoba za 2019. godinu projekt usmjeren unaprjeđenju kvalitete života starijih osoba u lokalnoj zajednici – organiziranje dnevnih aktivnosti projektni prijedlog pod nazivom „Radost druženja u trećoj životnoj dobi“ koji je također odobren i to u iznosu od 53.000,00 kn. Na isti poziv apliciran je i projekt usmjeren zaštiti prava starijih osoba - informiranje starijih osoba o mogućoj štetnosti ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju putem kampanje na nacionalnoj razini pod nazivom „Mirna starost“ koji je odobren u iznosu od 78.000,00 kn te projektni prijedlog usmjeren na osiguravanje usluga za starije osobe u zajednici – usluga prijevoza pod nazivom „Zajedno u mobilnosti za potrebite“ koji je također odobren u iznosu od 110.000,00 kn.

Isto tako, GDCK Križevci apliciralo je i na Poziv za prijavu projekata usmjerenih mladima za financijsku potporu iz raspoloživih sredstava dijela prihoda od igara na sreću i Državnog proračuna za 2019. godinu projektni prijedlog pod nazivom „Mladi kao socijalni kapital“ koji je također odobren u iznosu od 75.000,00 kn.

Navedeni projekti provode se u 2020. godini, a odobreni su od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.datum: 24.12.2019.

Čestitka

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci svim svojim dobrovoljnim darivateljima krvi, kao i ostalim članovima, aktivistima i volonterima, te svima koji su svojim radom ili prilozima pomogli u aktivnostima Crvenog križa i svim ljudima dobre volje, želi sretne božićne blagdane i uspješnu novu 2020.godinu.


Ravnateljica: Đurđica Trbus


datum: 09.12.2019.

Raspored termina akcija darivanja krvi za 2020. godinu

Svi navedeni datumi akcija darivanja krvi održavati će se četvrtkom od 12:00h do 18:00h i petkom od 09:00h do 13:00h, osim dana 29.4.2020. i 30.4.2020. kada će se akcija održavati u srijedu od 12:00h do 18:00h i četvrtak od 09:00h. do 13:00h.
Razlog tome su uskrsni blagdani.
U slučaju promjene termina obavijest ćemo uputiti putem službene web stranice GDCK Križevci.

Akcije će se održavati u Hotelu "Kalnik" trg Svetog Florijana 15.
Prijedlog termina akcija darivanja krvi u 2020. godini

30.01.2020.
31.01.2020.

05.03.2020.
06.03.2020.

29.04.2020.
30.04.2020.

04.06.2020.
05.06.2020.

30.07.2020.
31.07.2020.

03.09.2020.
04.09.2020.

29.10.2020.
30.10.2020.

03.12.2020.
04.12.2020.


datum: 09.12.2019.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci obilježilo
Međunarodni dan volontera

Međunarodni dan volontera obilježava se svake godine 5. prosinca kako bi se cjelokupnoj populaciji barem na jedan dan skrenula pozornost na nesebičan rad i angažman ljudi koji svojim djelovanjem nastoje izgraditi zdraviji, sretniji, humaniji i bolji svijet.

U Gradskom društvu Crvenog križa Križevci volonteri čine vrlo bitnu i jaku kariku bez koje bi velik dio aktivnosti bilo vrlo teško provesti. Upravo iz tog razloga GDCK Križevci nastoji svoju mrežu volontera što više proširiti, ali i postojećim volonterima iskazati zahvalnost za sav angažman, trud i vrijeme koje odvajaju za svoj volonterski rad.

Povodom Međunarodnog dana volontera ove godine GDCK Križevci organiziralo je od 6. do 8 prosinca prigodnu edukaciju za djelatnike i volontere u Edukacijskom centru GDCK Osijek u Orahovici.

Na edukaciji su, uz zaposlenike, sudjelovali i volonteri koji sudjeluju u aktivnostima koje provodi Gradski interventni tim, mladi koji sudjeluju u aktivnostima u sklopu prve pomoći te mladi koji sudjeluju u provedbi projekta „Budi heroj- volontiraj!“. Kroz trodnevnu edukaciju obrađene su sljedeće teme:


• Pokret Crvenog križa
• Program rada i aktivnosti GDCK Križevci
• Upoznavanje sudionika s programom osposobljavanja za članove GIT-a
• Osnovni tečaj prve pomoći
• Rad u terenskim uvjetima, praktična vježba
• Osnovni stupanj edukacije volontera Hrvatskog Crvenog križa i menadžment volontera
• Evaluacija edukacije

Po završetku edukacije volonterima su podijeljene prigodne zahvalnice te su pozvani da i dalje među svojim prijateljima i poznanicima šire pozitivne stavove o volonterstvu i potiču druge na volontiranje.

Ravnateljica: Đurđica Trbus