Novosti - Savjetovalište Crvenog križa


Datum: 27.09.2023

Završna konferencija projekta „Savjetovalište Crvenog križa“ UP.02.2.1.08.0213Dana 31.3.2022. godine Gradsko društvo Crvenog križa Križevci potpisalo je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. i započelo je s provedbom projekta „Savjetovalište Crvenog križa“. Projekt je prijavljen na poziv Promocija zdravlja i prevencija bolesti- faza II, provodio se 18 mjeseci, a ukupna vrijednost je 433.083,00kn. Projekt je u cijelosti financirala europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Budući da se projekt bliži kraju, dana 25.09.2023. godine održana je završna konferencija projekta. Konferenciju je vodila Antonija Pukec, koja je ujedno i voditeljica projekta. Antonija je istaknula kako je „Savjetovalište Crvenog križa“ projekt usmjeren povećanju znanja i svijesti građana u lokalnoj zajednici o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti kao i promicanju zdravih navika i zdravlja te povećanju svijesti građana o važnosti prevencije bolesti.

U sklopu projekta „Savjetovalište Crvenog križa“ provođena su grupna i individualna savjetovanja o zdravlju i prevenciji bolesti, kao i psihosocijalna podrška, a održane su i dvije ljetne te dvije zimske škole za odrasle koje su i najviše zainteresirale javnost.
Savjetovanja i edukacije u sklopu aktivnosti pružale su četiri liječnice te dvije osobo osposobljene za pružanje psihosocijalne podrške, a sve u cilju pružanja potpore i savjetovanja građanima sa zdravstvenim, psihološkim i socijalnim poteškoćama.

Kroz cijelo vrijeme trajanja projekta provedeno je 60 grupnih savjetovanja u kojima su obrađene razne teme koje su predlagali sami polaznici savjetovanja, a odrađena su i brojna individualna savjetovanja.

Također, kroz projekt je nabavljena i oprema potrebna za provođenje aktivnosti, tj. maske za lice, penkale, majice, izdani su letci, a emitirane su reklame, TV spotovi i radio emisije kako bi javnost bila što više informirana o samom tijeku projekta i mogućnostima uključivanja u projektne aktivnosti. Isto tako, u sklopu projekta izdana je i brošura te letak koji su usmjereni na očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti.

Voditeljica projekta je naglasila kako će informacije i iskustvo stečeno u ovom projektu zasigurno koristiti kao podloga za neke buduće projekte te je najavila apliciranje na slične natječaje čim se za to ukaže prilika, a do tada će se aktivnosti projekta održavati u smanjenom obimu, prema mogućnostima provoditelja.

Okupljenima se obratila i predsjednica Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, Đurđica Trbus, koja je sudjelovala u osmišljavanju samog projekta i njegovom apliciranju, ali i provedbi. Iskazala je svoje zadovoljstvo što je interes za projekt bio značajan, ali i to što su sami korisnici projekta sudjelovali u kreiranju tema koje su ih zanimale.

Okupljenima se obratila i mr.sc. Kristina Frtalić, dipl. socijalna radnica koja je istaknula kako je zaista sretna što je imala priliku sudjelovati u aktivnostima ovakvog tipa te je naglasila kako i po završetku projekta stoji na raspolaganju za sve potrebne aktivnosti savjetovanja. Dodala je i je sudjelovanjem u provedbi dobila uvid u to da prostor i interes za projekte ovakvog oblika zaista postoji i nada se njegovom nastavku kroz neke nove pozive.

Za kraj, svoje pohvale za projekt iznijeli su i sudionici konferencije koji su sudjelovali u nekim od aktivnosti koje su provedene kroz projekt Te su iskazali nadu u nastavak provođenja barem dijela dosadašnjih aktivnosti.
Datum: 15.09.2023

Promocija zdravlja i prevencija bolesti- projekt „Savjetovalište Crvenog križa“Od 31.3.2022. godine Gradsko društvo Crvenog križa Križevci provodi projekt „Savjetovalište Crvenog križa“. Projekt je prijavljen na poziv Promocija zdravlja i prevencija bolesti- faza II, provodi se 18 mjeseci, odnosno do 30.9.2023., a ukupna vrijednost je 433.083,00kn. Projekt je financiran sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je usmjeren povećanju znanja i svijesti građana u lokalnoj zajednici o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti kao i promicanju zdravih navika i zdravlja te povećanju svijesti građana o važnosti prevencije bolesti.

Sve navedeno postiže se putem usluga individualnog i grupnog savjetovanja koja pružaju stručnjaci poput liječnika, socijalnih radnika kao i osoba osposobljenih za pružanje psihosocijalne podrške.

Kako bi se i po završetku projekta nastavilo pružanje savjetovanja i podizanja svijesti građana o važnosti očuvanja zdravlja, u sklopu projekta izrađen je letak s kratkim informacijama o očuvanju zdravlja i prevenciji bolesti. Letak je baziran na pružanju informacija o tome što je zdravlje i kako ga sačuvati. Dvije osnovne podjele na zdravlja su na tjelesno zdravlje i mentalno zdravlje, a letak pruža informacije kako sačuvati oba.

Također, kroz projekt je izdana i brošura koja je isto tako bazirana na usmjeravanje opće populacije građana na koji način mogu doprinijeti da ostanu fizički i mentalno zdravi, ali i na to kako prepoznati prve simptome koji ukazuju na pojavu bolesti.

Letak i brošura predstavljaju osnovne alate pomoću kojih će se utjecati na održivost projekta nakon njegova završetka. Letke i brošure moguće je dobiti u Gradskom društvu Crvenog križa Križevci, ali i prilikom raznih obilježavanja i promotivnih akcija koje provodi Društvo.

Održivost projekta postići će se i volonterskim angažmanom predavača i projektnog tima koji će raditi na promoviranju znanja koje su stekli kroz 18 mjeseci provedbe projekta.
Datum: 15.09.2023

Na otoku Pagu održana ljetna škola za odrasleGradsko društvo Crvenog križa Križevci u ožujku 2022. godine potpisalo je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. i započelo je s provedbom projekta „Savjetovalište Crvenog križa“. Projekt financira Europska Unija iz Europskog socijalnog fonda, prijavljen je na poziv Promocija zdravlja i prevencija bolesti- faza II, provodi se 18 mjeseci, a ukupna vrijednost je 433.083,00kn.

„Savjetovalište Crvenog križa“ projekt je usmjeren povećanju znanja i svijesti građana u lokalnoj zajednici o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti kao i promicanju zdravih navika i zdravlja te povećanju svijesti građana o važnosti prevencije bolesti.

Druga ljetna škola za odrasle organizirana je od 10. do 14. rujna u križevačkom odmaralištu na otoku Pagu, a školu su pohađala 34 sudionika različite životne dobi.

Predavači u sklopu ljetne škole bili su doktorica Tara Radić, socijalna radnica Kristina Frtalić, te voditeljica projekta Antonija Pukec.

Edukacija je započela u nedjelju, 10. rujna, nakon dolaska i smještaja sudionika i predavača uvodnim obraćanjem predsjednice Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, Đurđice Trbus, koja je ujedno i moderator ovog projekta, a poželjela je dobrodošlicu i iskazala zadovoljstvo što je kroz realizaciju ovog projekta i za drugu ljetnu školu bio još veći interes sudionika nego za prvu. To znači da je projekt dobro osmišljen, a njegova provedba isto pokazuje pozitivne rezultate.

Sudionicima se obratila i voditeljica projekta, Antonija Pukec, koja je poželjela dobrodošlicu sudionicima i ukratko im ponovila ciljeve projekta i njegove aktivnosti. Predstavila je i predavače, nakon čega se prisutnima obratila mr. sc. Kristina Frtalić, diplomirana socijalna radnica i predavačica iz područja psihosocijalne podrške. Kristina je uputila pozdrave sudionicima i izrazila zadovoljstvo što je dobila priliku biti dio ovog projekta i naglasila važnost psihosocijalne podrške u svakodnevnim životu.

Nakon nje, sudionicima se obratila i Tara Radić, dr.med koja je u ovaj projekt uključena od samog početka. Budući da je sudjelovala u brojnim grupnim, kao individualnim savjetovanjima, iznijela je svoje pozitivno viđenje cjelokupnog projekta koje je rezultiralo i pohvalama osoba koje su već sudjelovale u raznim aktivnostima ovog projekta.

Predavačice su prezentirale i teme koje će biti odrađene, a uz teorijski dio najavile su i praktični dio te radionice.

Nakon uvodnih obraćanja, svi sudionici dobili su priliku predstaviti sebe, svoj angažman u projektu, očekivanja, realizirane ciljeve i daljnja očekivanja.

Budući da je projekt posvećen očuvanju zdravlja, a tjelesna aktivnost čini velik udio u tome, u plan rada uključena je svakodnevna jutarnja vježba. Vježba je provođena uz glazbenu podlogu koja je podizala raspoloženje te su članovi i sami tražili produženje ove sportsko- plesne aktivnosti koja je provođena svakog dana.

Kroz pet dana ljetne škole obrađene su brojne teme iz psihosocijalnog dijela, ali i iz zdravstvenog dijela, a to su: „Prva pomoć- teorija i praktični dio“, „Križobolja“, „Depresija“, „Zatajenje srca“, „Alzheimer i druge demencije“, „Aktivno starenje- prevencija rizika, patologije“, „Stres obitelji u skrbi o oboljelom“, „Kreativa kao način nošenja sa stresom“, uz teorijska savjetovanja odrađeni su i testovi osobnosti, vježbe samopouzdanja, kao i testovi prepoznavanja nasilja nad starijim osobama i Alzheimerove bolesti. Također, na zahtjev sudionika organizirana je i radionica zdrave prehrane. Budući da je u sklopu projekta izrađen letak i brošura u sklopu ljetne škole održano je i njihovo predstavljanje. Na završetku druge ljetne škole korisnici su na završnom okupljanju pozvani da iznesu svoje prijedloge za unaprjeđenje projekata ovakve vrste, s obzirom da će Gradsko društvo Crvenog križa Križevci i dalje aplicirati projekte koji se odnose na očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti.Datum: 30.03.2023

Zimska škola za odrasle u OrahoviciGradsko društvo Crvenog križa Križevci u ožujku 2022. godine potpisalo je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. i započelo je s provedbom projekta „Savjetovalište Crvenog križa“. Projekt je prijavljen na poziv Promocija zdravlja i prevencija bolesti- faza II, provodit će se 18 mjeseci, a ukupna vrijednost je 433.083,00kn.
„Savjetovalište Crvenog križa“ projekt je usmjeren povećanju znanja i svijesti građana u lokalnoj zajednici o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti kao i promicanju zdravih navika i zdravlja te povećanju svijesti građana o važnosti prevencije bolesti.
U sklopu projekta „Savjetovalište Crvenog križa“ provode se grupna i individualna savjetovanja o zdravlju i prevenciji bolesti, kao i psihosocijalna podrška, a planirano je i održavanje dvije ljetne i dvije zimske škole za odrasle.
Projektom je predviđeno da će savjete i edukacije u sklopu aktivnosti pružati stručnjaci iz raznih struka kao što su liječnici, psiholozi, socijalni radnici, a sve u cilju pružanja potpore i savjetovanja građanima sa zdravstvenim, psihološkim i socijalnim poteškoćama.
Druga zimska škola za odrasle organizirana je od 27. – 29.03.2023. godine u Orahovici, a školu je pohađalo 20 sudionika različite životne dobi.

Predavači u sklopu zimske škole bili su doktorica Lucija Dimjašević i socijalna radnica Kristina Frtalić, te voditeljica projekta Antonija Pukec.

Nakon dolaska i smještaja svi sudionici okupili su se u dvorani za predavanja gdje im se uvodno obratila voditeljica projekta, Antonija Pukec, koja je osmislila cjelokupni program zimske škole te okupila predavače i sudionike te vodila grupni rad.

Nakon uvodne dobrodošlice uslijedila je tjelovježba koju je vodila Snježana Komljenović. Fokus tjelovježbe bio je na cijelom tijelu te je nakon klasičnog razgibavanja uslijedilo i razgibavanje uz glazbenu podlogu. Nakon razgibavanja predavačica Kristina Frtalić održala je savjetovanje na temu „Kako utjecati na psihologiju starijih osoba da prihvate odlazak na smještaj“.

Iz zdravstvenog dijela odrađen je rad u grupama gdje je provedena mala anketa u kojoj je provjereno koliko dobro sudionici poznaju neke od osnovnih zdravstvenih pojmova. Po završetku grupnog rada odigrana je igra asocijacija u kojoj su sudionici pogađali jednu od tema koje će biti odrađene u zdravstvenom dijelu predavanja, a to je „Infarkt miokarda“.

Drugi dan zimske škole započeo je tjelovježbom koju je vodila Snježana Komljenović, najprije klasičnim razgibavanjem, a nakon toga plesnim razgibavanjem uz glazbenu podlogu. Prvo savjetovanje održala je doktorica Lucija Dimjašević, a tema koju je obradila bila je „Imunitet“.

Druga zdravstvena tema odnosila se na zdravlje žene i preventivne preglede vezane uz karcinom dojke i ostale bolesti koje su specifične za žene. U dijelu psihosocijalne podrške obrađena je tema koja se nadovezuje na zdravstveni dio, a to je „Važnost psihosocijalne podrške za oboljele osobe“. Još jedno savjetovanje održano je i na temu pomoći koju mogu ostvariti osobe putem Hrvatskog zavoda za socijalni rad, a ta pomoć može pozitivno utjecati na psihu oboljele osobe kada shvati da se i institucije brinu o njoj.

Treći dan zimske škole započeo je sada već uobičajenom tjelovježbom, budući da je i preporuka liječnika barem pola sata fizičke aktivnosti dnevno. Doktorica Lucija Dimjašević odradila je savjetovanje na temu „Rak pluća“ u kojem je otkrila na koje načine se može otkriti, koji su rizični čimbenici i što ukazuje na pojavu bolesti.
Još jedna tema na koju su odrađena savjetovanja je alergije na pelud budući da nam se bliži proljetno vrijeme kada biljke počinju cvasti i kada su alergije sve češća pojava.

Po završetku savjetovanja provedena je evaluacija cjelokupne Zimske škole i aktivnosti koje su provedene, kao i analiza mogućih aktivnosti za predstojeću ljetnu školu, ali i savjetovanja koja se provode na tjednoj bazi.

Datum: 19.12.2022

Zimska škola za odrasle Projekt: Savjetovalište Crvenog križa UP.02.2.1.08.0213Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u ožujku 2022. godine potpisalo je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. i započelo je s provedbom projekta „Savjetovalište Crvenog križa“. Projekt je prijavljen na poziv Promocija zdravlja i prevencija bolesti- faza II, provodit će se 18 mjeseci, a ukupna vrijednost je 433.083,00kn.
„Savjetovalište Crvenog križa“ projekt je usmjeren povećanju znanja i svijesti građana u lokalnoj zajednici o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti kao i promicanju zdravih navika i zdravlja te povećanju svijesti građana o važnosti prevencije bolesti.
U sklopu projekta „Savjetovalište Crvenog križa“ provode se grupna i individualna savjetovanja o zdravlju i prevenciji bolesti, kao i psihosocijalna podrška, a planirano je i održavanje dvije ljetne i dvije zimske škole za odrasle.
Projektom je predviđeno da će savjete i edukacije u sklopu aktivnosti pružati stručnjaci iz raznih struka kao što su liječnici, psiholozi, socijalni radnici, a sve u cilju pružanja potpore i savjetovanja građanima sa zdravstvenim, psihološkim i socijalnim poteškoćama.
Prva zimska škola za odrasle organizirana je od 16. do 18. prosinca u Fužinama, a školu je pohađalo 27 sudionika različite životne dobi.
Predavači u sklopu zimske škole bili su doktorica Tara Golubić, doktorica Lucija Pavljak, socijalna radnica Kristina Frtalić, te voditeljica projekta Antonija Pukec.
Edukacija je započela u petak nakon dolaska i smještaja sudionika i predavača uvodnim obraćanjem predsjednice Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, Đurđice Trbus koja je poželjela dobrodošlicu i iskazala zadovoljstvo što za aktivnosti projekt „Savjetovalište Crvenog križa“ vlada velik interes što pokazuje i broj sudionika zimske škole.
Prisutnima se obratila i voditeljica projekta, Antonija Pukec, koja je poželjela dobrodošlicu sudionicima i predstavila im cjelokupni projekt i njegove aktivnosti, budući da su neki od sudionika po prvi puta uključeni u njih. Predstavila je i predavače, nakon čega se prisutnima obratila Kristina Frtalić, predavačica iz područja psihosocijalne podrške. Kristina je uputila pozdrave sudionicima i izrazila zadovoljstvo što je dobila priliku biti dio ovog projekta i naglasila važnost psihosocijalne podrške u svakodnevnim životu.
Sudionicima je predstavljen i plan rada za ostale dane zimske škole te su i oni mogli svojim prijedlozima dopuniti plan.
Budući da je projekt posvećen očuvanju zdravlja, a tjelesna aktivnost čini velik udio u tome, u plan rada uključena je jutarnja tjelovježba. Tjelovježba je provođena uz glazbenu podlogu koja je podizala raspoloženje te su članovi i sami tražili produženje ove sportsko- plesne aktivnosti.
Nakon razgibavanja uslijedila su edukativna predavanja.
Budući da je projektom predviđeno kako će se u sklopu zimske škole fokus staviti na bolesti koje se češće javljaju zimi, doktorica Lucija Pavljak obradila je temu „Gripa i prehlada“.
U savjetovanju se osvrnula na sličnosti i razlike između ove dvije bolesti, upotrebu antibiotika, regulaciju tjelesne temperature, uzroke bolesti, liječenje te prevenciju. Nakon predavanja je uslijedila diskusija i individualna savjetovanja pri čemu su sudionici uglavnom tražili savjete vezane uz cijepljenje i preporuke o stjecanju imuniteta.
Doktorica Tara Golubić održala je predavanje na temu organizacije hitne medicinske pomoći u Republici Hrvatskoj. U svom predavanju obuhvatila je općenito ovu temu, ali i organizaciju u Koprivničko-križevačkoj županiji, budući da iz ove županije dolaze uglavnom svi sudionici. U drugom dijelu savjetovanja obuhvatila je preporuke i savjete kako izbjeći odlazak na hitnu. Za ove dvije teme sudionici su se sami odlučili budući da se velik broj ljudi često nađe u nepoznanici vezano uz to zašto se nešto radi na određeni način. Predavačica je ovu temu zaista opširno obradila te su polaznici zimske škole imali opširnu diskusiju vezanu uz dodatna pitanja i zaključili su kako im je cijeli sustav rada hitne medicinske pomoći sada puno jasniji.
Voditeljica projekta, Antonija Pukec, održala je grupu predavanja koja su se odnosila na utjecaj kretanja na fizičko stanje čovjeka gdje je predstavila neke vježbe koje pozitivno utječu na zdravlje i opće stanje čovjeka, a može ih izvoditi svatko u svom domu.
Socijalna radnica, Kristina Frtalić, koja je osposobljena i za pružanje psihosocijalne podrške sudionicima je kroz interaktivna predavanja predstavila pojam psihosocijalne podrške i ukazala na važnost njene primjene u svakodnevnom životu.
Također, obradila je teme „Rizici starenja i starosti“ te „Mentalno zdravlje“ u kojima su sudionici mogli čuti o rizicima koje starenje nosi u psihološkom pogledu, a kroz komunikaciju nakon predavanja otkrili su brojna pitanja koja ih zanimaju te su iz nekih proizašle nove teme koje će u sklopu ovog projekta biti obrađene.
Provedena je i evaluacija zimske škole, a zaključak polaznika je bio kako je ovo jedan od najkorisnijih projekata i aktivnosti po pitanju zdravlja u kojima su u posljednje vrijeme sudjelovali.


GDCK Križevci
Datum: 15.11.2022

Svjetski dan šećerne bolesti
Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenog dvadeset i prvu godinu zaredom, sukladno preporuci Međunarodne dijabetičke federacije (engl. International Diabetes Federation). Tema obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti 2021.-2023.. godine je Dostupnost zdravstvene zaštite a fokus ovogodišnjeg obilježavanje je na dostupnosti edukacije o šećernoj bolesti sa sloganom Edukacijom do bolje sutrašnjice.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci 2016. godine osnovalo je Klub dijabetičara Križevci koji je ove godine obilježio šestu obljetnicu djelovanja. Klub broji oko 17 članova koji u suradnji sa Biološkom grupom Gimnazije Ivana Zakmardija Dijankovečkoga Križevci, a koju vodi profesorica Gordana Pintarić Kovač, redovito provodi mjerenje tlaka i šećera u krvi te sa profesoricom Magdalenom Markešić provodi tjelovježbu prilagođenu dijabetičarima. Klub dijabetičara Križevci surađuje i sa Klubom dijabetičara Slatko srce iz Koprivnice, a suradnja će se nastaviti i u idućoj godini.

Ove godine Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u sklopu projekta „Savjetovalište Crvenog križa“ kodni broj UP.02.2.1.08.0213, a u suradnji s Klubom dijabetičara Križevci organiziralo je javnu tribinu na kojoj je sudjelovao Klub dijabetičara i svi zainteresirani građani. Na tribini se govorilo o problemu dijabetesa, njegovoj prevenciji, a savjete pružaju stručnjaci iz struke (liječnici, epidemiolozi i sl.)
Tribina je okupila brojne sudionike, a predavačice su bile Magdalena Skupnjak, mag.pharm. koja je obradila temu „100 godina inzulina“ te Tara Golubić, dr.med. koja je obradila temu „Dijabetes i COVID-19“.

Nakon predavanja članovi Kluba dijabetičara i ostali nazočni gosti iznijeli su svoje iskustvo s bolesti COVID-19.

Još jedna aktivnost povodom Svjetskog dana dijabetesa je osvjetljavanje zgrade Turističkog i informativnog centra u plavu boju, čime su se i Križevci pridružili svjetskoj karti gradova koji svijetle za dijabetes.

Datum: 26.09.2022

Ljetna škola za odrasle Projekt: Savjetovalište Crvenog križa UP.02.2.1.08.0213Gradsko društvo Crvenog križa Križevci u ožujku 2022. godine potpisalo je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. i započelo je s provedbom projekta „Savjetovalište Crvenog križa“. Projekt je prijavljen na poziv Promocija zdravlja i prevencija bolesti- faza II, provodit će se 18 mjeseci, a ukupna vrijednost je 433.083,00kn.

„Savjetovalište Crvenog križa“ projekt je usmjeren povećanju znanja i svijesti građana u lokalnoj zajednici o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti kao i promicanju zdravih navika i zdravlja te povećanju svijesti građana o važnosti prevencije bolesti.
U sklopu projekta „Savjetovalište Crvenog križa“ provode se grupna i individualna savjetovanja o zdravlju i prevenciji bolesti, kao i psihosocijalna podrška, a planirano je i održavanje dvije ljetne i dvije zimske škole za odrasle.

Projektom je predviđeno da će savjete i edukacije u sklopu aktivnosti pružati stručnjaci iz raznih struka kao što su liječnici, psiholozi, socijalni radnici, a sve u cilju pružanja potpore i savjetovanja građanima sa zdravstvenim, psihološkim i socijalnim poteškoćama.
Prva ljetna škola za odrasle organizirana je od 19. do 23. rujna u križevačkom odmaralištu na otoku Pagu, a školu je pohađao 31 sudionik različite životne dobi.
Predavači u sklopu ljetne škole bili su doktorica Tara Golubić, socijalna radnica Kristina Frtalić, te voditeljica projekta Antonija Pukec.

Edukacija je započela u ponedjeljak nakon dolaska i smještaja sudionika i predavača uvodnim obraćanjem predsjednice Društva Crvenog križa Koprivničko-križevačke županije, Đurđice Trbus koja je poželjela dobrodošlicu i iskazala zadovoljstvo što je ovaj dugo željeni projekt konačno zaživio. Zatim je pozdravnu riječ uputila Branka Hastor, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Karlovac ujedno i ravnateljica Županijskog društva Karlovačke županije koja je bila i u funkciji predstavnice Hrvatskog Crvenog križa, budući da je članica Glavnog odbora Hrvatskog Crvenog križa. Ravnateljica Branka uputila je najprije čestitke predstavnicima Gradskog društva Crvenog križa Križevci na uspješno apliciranom projektu od kojeg može imati koristi cijela lokalna zajednica, te je naglasila kako će i njeno društvo iz ovog projekta zasigurno povući koju novi ideju za provođenje aktivnosti u njihovim društvima. Svim sudionicima poželjela je ugodan boravak u ljetnoj školi, uz puno edukativnih aktivnosti koje će im koristiti u svakodnevnom životu.

Sudionicima se obratila i voditeljica projekta, Antonija Pukec, koja je poželjela dobrodošlicu sudionicima i predstavila im cjelokupni projekt i njegove aktivnosti. Predstavila je i predavače, nakon čega se prisutnima obratila Kristina Frtalić, predavačica iz područja psihosocijalne podrške. Kristina je uputila pozdrave sudionicima i izrazila zadovoljstvo što je dobila priliku biti dio ovog projekta i naglasila važnost psihosocijalne podrške u svakodnevnim životu.

Nakon uvodnih obraćanja, svi sudionici dobili su priliku predstaviti sebe i razloge zbog kojih su se odlučili sudjelovati u projektu, svoja očekivanja, ali i predložiti teme za koje bi željeli da budu obrađene u ljetnoj školi ili na savjetovanjima koja se održavaju na tjednoj bazi.
Sudionicima je predstavljen i plan rada za ostale dane ljetne škole te su i oni mogli svojim prijedlozima dopuniti plan.
Budući da je projekt posvećen očuvanju zdravlja, a tjelesna aktivnost čini velik udio u tome, u plan rada uključena je svakodnevna jutarnja vježba. Vježba je provođena uz glazbenu podlogu koja je podizala raspoloženje te su članovi i sami tražili produženje ove sportsko- plesne aktivnosti.
Nakon razgibavanja uslijedila su edukativna predavanja i radionice.

Doktorica Tara Golubić održala je predavanje o tuberkulozi. U svom predavanju obuhvatila je povijesne činjenice, kao i današnje stanje po pitanju ove bolesti. Osvrnula se na uzročnike i način prijenosa, a nakon predavanja uslijedila je diskusija u kojoj su se sudionici raspitivali o stanju današnjih bolnica i ustanova koje pružaju smještaje za osobe oboljele od ove bolesti. Ova tema odabrana je iz razloga što se od 14. do 21. rujna obilježava Tjedan borbe protiv tuberkuloze, a Glavne poruke Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) u borbi protiv tuberkuloze su izravno uključivanje članova zajednice na lokalnoj razini uz provođenje zdravstvenih, psiholoških i socijalnih aktivnosti. Dosada je na taj način u mnogim zemljama svijeta znatno unaprijeđena pomoć oboljelim osobama i dostupnost njihovom liječenju, uz poseban doprinos protiv stigmatizacije i diskriminacije osoba koje žive s HIV-om i tuberkulozom.

Još jedna tema koju je opširno obradila doktorica Tara Golubić je dijabetes. Ovo je široko rasprostranjena bolest koja pogađa sve skupine ljudi te je zbog toga dobila mjesto u ovoj školi. Nekoliko osoba koje su sudjelovale u ljetnoj školi ili njihovi članovi obitelji boluju od dijabetesa i članovi su Kluba dijabetičara. Ovom prilikom pozvali su i druge da im se pridruže u njihovim tjednim aktivnostima vježbanja i hodanja koje imaju pozitivan utjecaj na njihovu bolest. Naglasili su kako primaju i podupirajuće članove budući da njihova okupljanja imaju pozitivan utjecaj i na fizičko, ali i na psihičko stanje. Nakon predavanja i diskusije uslijedila su i individualna savjetovanja u kojima su članovi škole mogli doktorici postavljati pitanja vezana uz zdravstvene teme koje ih zanimaju.
U zdravstvenom dijelu dotaknuli smo se i teme melanoma i promjena na koži, oralnog zdravlja, alergija te zdravog i aktivnog starenja.

Voditeljica projekta, Antonija Pukec, održala je grupu predavanja koja su se odnosila na utjecaj prehrane na fizičko stanje čovjeka. U sklopu tih predavanja osvrt je bio na regulaciju prekomjerne tjelesne težine, predstavljen je način izrade plana zdrave prehrane, a najviše interesa izazvala je radionica pod nazivom „U zdravom tijelu zdrav duh- bojama do zdravlja!“
Radionica je bila posvećena izradi šarenih, zdravih i gustih napitaka, takozvanih smoothia. Sudionicima je predstavljen način izrade smoothia, mogući sastojci, a podijeljeni su im i recepti za izradu onih koje su imali prilike degustirati. Prije podjele recepata sudionicima su predstavljeni bazni sastojci i rečene neke osnovne karakteristike o njima te su tako imali priliku saznati kako je npr. redovita konzumacija banana dobra za spavanje, a jabuka za očuvanje zdravlja zubi. Nakon toga nastojali su pogoditi ostale sastojke te predložiti svoje ideje za zdrave napitke.

Socijalna radnica, Kristina Frtalić, koja je osposobljena i za pružanje psihosocijalne podrške sudionicima je kroz interaktivna predavanja predstavila pojam psihosocijalne podrške i ukazala na važnost njene primjene u svakodnevnom životu. Osvrnula se i na situacije kad se bolest pojavi kod bliske osobe. Prezentirala je načine kako pomoći i sebi i oboljeloj osobi kako uz fizičku bolest ne bi došlo i do poteškoća sa psihom čovjeka. Ukazala je na važnost slušanja i razumijevanja kod pružanja psihosocijalne podrške što je najbolje bilo prikazano kroz vježbu presavijanja i kidanja papira u kojoj su sudionici slušajući iste upute dobili različit krajnji rezultat. Dio ove grupe predavanja bio je posvećen i psihosocijalnoj podršci u slučaju gubitka bliske osobe te su prezentirane metode samopomoći i pomoći drugima.

Završni, peti dan ljetne škole bio je posvećen analizi i evaluaciji provedenih projektnih aktivnosti. Sudionici su dali i prijedloge tema o kojima bi željeli slušati u predstojećim predavanjima i školama, te su iznijeli svoje zadovoljstvo što su imali priliku sudjelovati u školi ovakvog tipa i upoznati ljude s kojima su razmijenili iskustva i stekli nova poznanstva i prijateljstva, ali i obnovili kontakt s ljudima koje su nakon mnogo godina slučajno baš u ovoj školi sreli što je još jedan od razloga za pozitivne dojmove.
U prilog tome govori i poruka nekoliko sudionika koji su po prvi puta sudjelovali u aktivnostima Gradskog društva Crvenog križa Križevci koja je glasila: „Nemojte nas zaboraviti za buduće aktivnosti!“

GDCK Križevci
Datum: 08.09.2022

Zdravstveno savjetovanje na temu „Melanom“Dana 8.9.2022. u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Križevci održano je zdravstveno savjetovanje na temu „Melanom. Savjetovanje je organizirano u sklopu projekta „Savjetovalište Crvenog križa“, a održala ga je dr. Lucija Pavljak.

Okupljeni su na savjetovanju imali prilike čuti što je melanom, kako ga prepoznati, koji su rizici, te kako ga otkriti i liječiti. Također, imali su priliku postavljati pitanja o navedenoj temi.
Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da se ubuduće priključe savjetovanjima koja se održavaju u sklopu projekta „Savjetovalište Crvenog križa“ radi promicanja zdravih navika i zdravlja, povećanja znanja i svijesti o važnosti prevencije bolesti.

GDCK Križevci
Datum: 28.06.2022

Promocija zdravlja i prevencija bolesti- projekt „Savjetovalište Crvenog križa“Gradsko društvo Crvenog križa Križevci započelo je s provedbom projekta „Savjetovalište Crvenog križa“. Projekt je prijavljen na poziv Promocija zdravlja i prevencija bolesti- faza II. Projekt će se provoditi 18 mjeseci, a ukupna vrijednost je 433.083,00kn.
Projekt „Savjetovalište Crvenog križa“ usmjeren je povećanju znanja i svijesti građana u lokalnoj zajednici o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti kao i promicanju zdravih navika i zdravlja te povećanju svijesti građana o važnosti prevencije bolesti.
Kroz savjetovalište pružit će se usluge individualnog, grupnog i obiteljskog savjetovanja o čuvanju zdravlja i poteškoćama i problemima nastalim u raznim životnim situacijama.
Savjetovanja će biti usmjerena na prevenciju i smanjenje prekomjerne tjelesne težine, prevenciju i suzbijanje bolesti, prevenciju kardiovaskularnih bolesti, malignih bolesti i ostalih bolesti prema interesima građana.
U sklopu projekta pružat će se i psihosocijalna podrška oboljelima, članovima obitelji oboljelih i obiteljima u kriznim situacijama kao i savjeti za usvajanje pravilnih prehrambenih navika te savjeti za usvajanje pravilnih navika vezanih uz tjelesnu aktivnost.
Savjete će pružati stručnjaci iz raznih struka kao što su liječnici, psiholozi, socijalni radnici, a sve u cilju pružanja potpore i savjetovanja građanima sa zdravstvenim, psihološkim i socijalnim poteškoćama.
Savjetovanje će se nastaviti održavati na tjednoj bazi, a zainteresirani građani mogu se javiti u Gradsko društvo Crvenog križa Križevci.

Datum: 28.06.2022

Savjetovanje- Psihosocijalna podrška oboljelima i obiteljima oboljelihU sklopu projekta „Savjetovalište Crvenog križa“ održano je savjetovanje psihosocijalne podrške oboljelima i obiteljima oboljelih. Savjetovanje je održala mr.sc Kristina Frtalić, dipl. soc. radnica. Opće je poznato da prevencija predstavlja jedan od ključnih čimbenika za očuvanje zdravlja. Kako bi prevenirali bolest najbitnije je pridržavati se zdrave prehrane, održavati osobnu higijenu, odmarati, družiti se, ali i povremeno posjetiti liječnika i zubara.
Kristina je istaknula da ukoliko unatoč svim mjerama prevencije ipak dođe do razvoja bolesti, bitno je sačuvati psihičko zdravlje. Nitko se ne priprema na bolest i nije spreman čuti da je on ili njemu bliska osoba bolesna.
Kod bolesti osobe i članovi obitelji i oboljeli prolaze kroz teško razdoblje te je i samima potrebna neka vrsta pomoći i stručne podrške kako bi očuvali vlastito mentalno zdravlje i kako bi tako mogli biti čvrst oslonac bliskoj osobi.

Predavačica je definirala psihosocijalnu podršku kao proces fizičkog i psihičkog osnaživanja pojedinca, njegove obitelji i socijalnog okruženja kako bi u sebi i svojoj okolini pronašao ili
stekao snage i načine za uspješno suočavanje sa stresom i brže se uključio u svakodnevni život.
Kao cilj psihosocijalne podrške navela je:
-Osnaživanje i informiranje o njihovim pravima i mogućnostima podrške
-Nadilaženje posljedica koje utječu na život (naučiti strategije nošenja s takvom stresnom situacijom)
-Identificiranje izvora snage te širenje društvene mreže podrške
-Savjetovanje, upućivanje nadležnim institucijama radi ostvarivanja prava i socijalnih usluga

Savjetovanje je zaključila citatom Marka Twaina koji glasi: “Jedini način da sačuvaš zdravlje je da jedeš ono što ne želiš, piješ ono što ne voliš i da radiš ono što radije ne bi” te irskom poslovicom koja se također odnosi na zdravlje, a to je: „Ako nemaš vremena za svoje zdravlje sada, nećeš imati zdravlja za svoje vrijeme sutra.”

GDCK Križevci
Datum: 27.06.2022

Pozivnica na konferenciju - "Savjetovalište Crvenog križa"Poštovani,

pozivamo Vas na konferenciju projekta "Savjetovalište Crvenog križa".
Konferencija će se održati u utorak, 28.lipnja 2022. u 17:00 sati u Velikoj sali Vatrogasnog doma, Ulica Franje Račkoga 22.

Nakon konferencije održat će se dva savjetovanja, budući da je i jedna od aktivnosti projekta pružanje grupnih, individualnih i partnerskih savjetovanja.
Savjetovanja će održati Lucija Pavljak, dr.med. i mr.sc. Kristina Frtalić, dipl.soc.radnik.


S poštovanjem,
GDCK Križevci
Datum: 26.06.2022

Nabava promotivnih materijalaProjekt Promocija zdravlja i prevencija bolesti – faza II pod nazivom „Savjetovalište Crvenog križa“ provodi se od 31.3.2022. do 30.9.2023., a financira ga Europski socijalni fond, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. u iznosu od 433.083,00 kuna.

Projekt "Savjetovalište Crvenog križa" usmjeren je savjetovanju i edukaciji građana na području grada Križevaca i pripadajućih općina s ciljem povećanja znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti kao i promicanju zdravih navika.

Gradsko društvo Crvenog križa Križevci nabavilo je promotivne materijale koji uključuju:
- roll up
- plakati
- letci
- info pult
- majice
- penkala
- platnene vrećice
- logotip

GDCK Križevci
Datum: 31.03.2022

Gradskom društvu Crvenog križa Križevci odobren još jedan EU projektGradskom društvu Crvenog križa Križevci odobren je projekt pod nazivom „Savjetovalište Crvenog križa“ čija vrijednost iznosi 433.083,00 kn, a koji je prijavljen na Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga (bespovratna sredstva) „Promocija zdravlja i prevencija bolesti – faza 2“, Europski socijalni fond, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020.

Projekt "Savjetovalište Crvenog križa" usmjeren je savjetovanju i edukaciji građana na području grada Križevaca i pripadajućih općina s ciljem povećanja znanja i svijesti o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti kao i promicanju zdravih navika. Savjetovalište će organizirati individualne, grupne i partnerske sastanke za opću populaciju građana te će izraditi razne edukacijske materijale, reklame i spotove s ciljem mijenjanja svijesti građana o promociji zdravlja i prevenciji bolesti.
S ciljem edukacije u području promocije i prevencije zdravlja, tjelesne aktivnosti i primjene zdravih načina života s naglaskom na bolesti koje se češće javljaju ljeti i zimi organizirat će se ljetne i zimske škole za odrasle.

Trajanje projekta je 18 mjeseci, a namijenjen je za opću populaciju građana na području grada Križevaca i pripadajućih općina: Kalnik, Gornja Rijeka, Sveti Petar Orehovec i Sveti Ivan Žabno.
GDCK Križevci ovim putem poziva sve zainteresirane građane da se uključe u aktivnosti projekta, a sve u svrhu povećanja znanja i svijesti građana u lokalnoj zajednici o važnosti promocije zdravlja i prevencije bolesti kao i promicanju zdravih navika i zdravlja te povećanju svijesti građana o važnosti prevencije bolesti.

GDCK Križevci